Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2010 14:16 - Две анонимки топят шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1284 Коментари: 0 Гласове:
1



Две анонимки топят върховния съдия Пенгезов 

4 април 2010, 21:26 Общество   София, България image Два анонимни сигнала са натопили шефа на Софийския апелативен съд/САС/ Веселин Пенгезов за връзки с “Октопод”. В единия се е съобщавало, че той е прибрал подкуп за освобождаването на Антон Петров-Хамстера. Спряганият за един от тарторите на “Наглите” бе пуснат под гаранция от 20 бона именно от САС. Към тия пари Хамстера добавил сериозна сума, която била “безотчетна”. Във втория сигнал направо се твърдяло, че човек на най-високо ниво в апелативния съд щял да прибере 200 бона за изваждането на Алексей Петров от килията?!
За съпричастността на висш магистрат към “Октопода” пръв съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, а името на виновника се появи впоследствие в пресата.
Пенгезов на нарочна пресконференция се закле в децата си, че нямал никакви контакти с Алексей Петров. По съвет на шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев магистратът все пак излезе в домашен отпуск, докато премине разследването.
Отношенията на Пенгезов с “Октопода” са действително сложни, припомнят запознати, като цитират някои негови недоразумения с бившия главен прокурор Никола Филчев, за когото пък се твърди, че е близък с Трактора. По поръчка на Филчев Пенгезов е трябвало да бъде отстранен от поста му с мотив, че се е опитвал да въздейства за уреждането на дело за 1 милион лева. Наказание е било предвидено и за довереника му Свилен Александров заради друго уредено дело. Със задачата да издейства наказанието на Пенгезов е натоварен тогавашният прокурор от Върховната касационна прокуратура Николай Ганчев.

В капан на рождения си ден


Това не е първият път, в който имената на Пенгезов и Алексей Петров се омешват. Скандал покрай магистрата имаше и навръх рождения му ден на 28 май 2009 г., съвпаднал със зверската катастрофа при Бакаджика, при която загинаха 16 души. Независимо от трагедията Пенгезов организирал купон в държавна резиденция “Лозенец”. Докато жертвите беряха душа, ВИП гости, сред които и ексвътрешният министър Михаил Миков, се черпили. Запознати припомнят, че в разгара на купона е бил даден сигнал за тревога и част от гостите се изнизали на пожар, за да не попаднат на вниманието на медиите. Твърди се още, че водеща тв-журналистка с афинитет към жълтите новини, е била повикана на мобилния да отрази събитието. Очакваният скандал е трябвало да събори Миков от министерския стол.
След рождения ден Съюзът на съдиите в България специално поиска Висшият съдебен съвет да се произнесе дали тържеството не е представлявало нарушение на магистратския етичен кодекс. Между съдиите е имало и настоявания да се попита Пенгезов за спонсорите за тържеството му, или както са злословели магистратите – “за членовете на хранителната верига на Пенгезов”. Етичната комисия на ВСС обаче надцака размирниците с решение, че не е нарушена нито една разпоредба на етичния кодекс.
Пенгезов си навлече врагове в средите на МВР още по повод на разследването по случая “Чората”, заявявайки, че има допусната “фрапираща непълнота”. Близки до обвинените са започнали веднага след това изказване да ровят за компромати срещу Пенгезов.

Камен ДИМОВ

http://www.blitz.bg/news/article/74792



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624908
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930