Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 08:57 - Подкупът за Цонев спазарен на 6 срещи
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
1



Подкупът за Цонев спазарен на 6 срещи Публикувана: Понеделник, 5-ти Април 2010, автор: 24 Часа; image  

Николай Цонев е с белезници.

Подкупът, за да бъде провалено делото на бившия военен министър Николай Цонев, е бил спазарен на 6 срещи на обвиняеми със следователя Петьо Петров, научи "24 часа" от разследващи. Предполага се, че всички те са били подслушвани, снимани и документирани от службите и са сред основните доказателства в разследването.

В неделя на делото за мярката на тримата обвиняеми адвокати заявиха, че Петров е провокирал Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и сам е поискал подкуп. Защитниците съобщиха още, че телефонни контакти между следователя и съдията е имало още преди сигнала на Петров от 16 март.

Това е вярно, поясниха разследващи, контактите между тях са почнали седмица преди това, само че първото обаждане е от Сантиров към следователя. Съдията доста настойчиво го е търсил няколко пъти, без да обясни по телефона за какво иска да се срещнат. Дори на няколко от повикванията следователят не отговорил или върнал обаждането доста по-късно. Едва когато се виждат и Петров разбира за какво става дума, той сигнализира своя началник Бойко Найденов.

Друг е въпросът, че дори инциативата да е дошла от следователя, Петър Сантиров и Тенчо Попов не са изпълнили задължението си да съобщят на МВР и прокуратурата за искания подкуп.

Първата среща на съдията с Петров се е състояла в първите дни след сигнала в кафене в столичния жк "Гоце Делчев". На нея магистратът е обсъждал ситуацията с делото на Цонев със своя бивш колега от Софийската районна прокуратура и настоящ следовател. След започване на разработката поведението и репликите на Петьо Петров изцяло се съгласуват със службите, а целта е била да не се предизвика и най-малко съмнение, че е готов да вземе пари, за да смачка делото.

До арестите миналия четвъртък са проведени още 5 срещи. Втората - в кафето на хотел "Радисън", е единствената, на която триото е в пълен състав. Тогава следователят Петров се запознава с Тенчо Попов, който в бъдеще ще играе основна роля в аферата. Трета от срещите на следователя е в пицария на бул. "Витоша".

Петьо Петров не е разговарял по телефона с ексминистъра, нито се е срещал с него. Било му обяснено, че Николай Цонев е плътно следен и подслушван и затова не трябва да контактува пряко снего.

При преговорите първоначално Петьо Петров се "спазарява" за 60 хил. евро и 20 хил. лв. за вещите лица - по делото е щяла да бъде назначена експертиза и тя трябвало да излезе със заключение, че не са настъпили щети от договора на военното министерство с фирмата "Електрон прогрес" за изграждане на комуникационната система "Странджа 2" срещу 120 млн. лв.

По-късно обаче Петров бил "притиснат" да свали 10 хил. евро, отпаднал и хонорарът от 20 хил. лв. за експертите. Следователят трябвало да им го плати от "своите" 50 хил. евро. "Тази стиснатост е обяснима, коментираха разследващи, с опита на един от обвиняемите със задкулисната практика в правораздаването."

20-те хил. евро, които следователят Петров получил от Попов в нотариалната кантора на съпругата му, са били аванс. Останалите пари трябвало да бъдат дадени, след като приключи следствието с мнение за прекратяване.

Петьо Петров е поел делото за "Странджа 2" на 16 февруари ие успял да разпита доста хора по него. Нечии показания вероятно са подплашили някого и това е ускорило офанзивата с подкупа, смятат магистрати. Те съобщиха и една любопитна подробност - че арестът на съдията Сантиров е осуетил годежа му в Охрид.

Магистратът и близките му трябвало да пътуват в петък до македонския град, където да искат ръката на дългогодишната му приятелка Юлия. Тя заминала за родината си в сряда, за да подготвя събитието. Сантиров бе задържан в четвъртък.

Агенти и магистрати проверяват активно и имущественото състояние на тримата обвиняеми. Ще се ровят банковите им сметки, ще се изяснява произходът на средствата, с които са купени имотите им.

Преди време стана ясно, че Николай Цонев е най-забогателият в кабинета "Станишев" през последната пълна година на управлението на тройната коалиция - 2008 г. Това показва декларацията му пред Сметната палата. Той вложил 172 хил. лв. в банкови депозити, спестени от заплати, хонорари и дивиденти. Освен това е придобил още 390 хил. лв. от продажба на дялове в дружества. Притежава 3 апартамента, 2 къщи и 2 парцела.

В декларацията на Цонев фигурира и парцел в София от 2152 кв. м. Преди близо година "24 часа" откри, че на този терен в столичния кв. Горна баня бившият министър е вдигнал къща. Тя е на 2 етажа, има и тавански. В приземието бил оборудван фитнес.

По груби сметки за нов дом с гаражи, фитнес, къща за гости и други екстри в този район по това време отиваха към 1 млн. лв., смятат брокери.

Цонев е декларирал и имоти в Перник. Там по наследство е придобил два апартамента. Отделно има къща с двор в радомирското село Стефаново, както и в котленското село Медвен. Притежател е и на акции и ценни книжа в няколко дружества на обща стойност от 38 321 лева.

Не толкова богат е другият задържан по аферата с подкупа - съдията Петър Сантиров. Според последната му декларация в Сметната палата магистратът е купил две ливади в смолянското село Стойките за 17 500 лева общо. Взел е два банкови кредита от 37 500 евро общо, спестил е от заплати 11 хил. лв.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА, НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

“Падни” за всеки арестант, за да не извади оръжие

"Падни! Полиция!" или "Долу на земята!" са най-честите заповеди на полицаите при арести. В специална инструкция на МВР е записано, че най-безопасно е заподозреният да бъде свален на земята, защото така трудно може да използва оръжие, разказаха от ведомството. Веднага след това се слагат и белезници.

Когато ще се арестува бивш полицай или военен, винаги се планира много внимателно реакцията при евентуална съпротива, защото това са добре подготвени хора, които няма да се поколебаят да използват оръжие, ако се почувства застрашени, коментират полицаи. Антимафиоти обясниха, че често целенасочено се използват по-груби кратки заповеди и думи, които да сломят съпротивата на заподозрения веднага.

"Така пазим не само своя живот, но и здравето на арестанта", категорични са спецполицаите. От няколко години има практика при планирани операции да се влиза в домовете на издирвани рано сутринта, когато те спят, и арестът ще премине най-безпроблемно", коментираха вчера шефове от МВР. На място се преценявало също и дали да се разбие врата, или първо да се звъни. Ако има данни, че издирваният е опасен бандит и със сигурност е на адреса, направо се влиза в жилището, за да бъде изненадан.

Обиск се прави задължително на всеки задържан от човек от същия пол. Униформените трябва да проверят арестанта освен за оръжие, но и дали не крие вещи, свързани с престъплението.

Полицейските органи вземат необходимите мерки, гарантиращи личната им безопасност, е записано в закона за МВР. Важното е всички да останат живи, коментираха издирвачи. (24часа)

ВСС чака днес Роман Василев

Етичната комисия на Висшиясъдебен съвет чака днес прокурора Роман Василев заради репликата му към Николай Цонев при ареста: "Тъй като сте абсолютен престъпник. Колеги, като към всеки престъпник, както трябва - долу на земята." Обвинителят ще бъде извикан на разговор по телефона. От съвета се надяват, че той ще успее да се яви на заседанието на етичната комисия в 13 ч.

Магистратите ще изгледат предварително клипа на МВР и след като изслушат Василев, ще решат дали той е нарушил етичните правила и какво дисциплинарно наказание евентуално да му се наложи. Не е изключено шефът на Василев - градският прокурор Николай Кокинов, сам да предложи санкция за заместника си - "забележка" или "порицание". Ако се прецени, че наказанието трябва да е по-тежко - намаляване на заплатата или понижаване в ранг, може да го наложи само ВСС.

Това едва ли ще се случи, казаха запознати. Бургаският прокурор Светлозар Костов се размина със "забележка" за фразата "Вързахме кънките на Стависки", въпреки че бе позирал пред ледена пързалка с кънки в ръка. (24часа)


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=437100



Тагове:   срещи,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622911
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930