Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 21:35 - Искаш ли да бъдеш известен? Стани анонимен свидетел - на вниманието на Гоце крадецо
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3343 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2010 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гоце крадецо, защитника на олигарсите, бившите министри и други престъпни елементи се е загрижил за техните права в наказателния процес. Гоце от ДС-то върна промените в НПК отново в Парламента, защото му не изнасяли можело с тях да се осъдят престъпници, щели да влязат в затвора неговите хора от мафията. Една цяла кохорта от пискливи адвокати и псевдо правозащитници му приглася и му прави четки.За тях е долното четиво.


Но аз се питам кой ще защити правата на обществото, на жертвите на престъпления.

Искаш ли да бъдеш известен? Стани анонимен свидетел
Събота, 20 Март 2010 15:10 | от Анна Заркова, в-к "Труд"

Съдията: “Зад паравана да се яви анонимният свидетел Иво Илчев с ЕГН 7508106628 от Ябланица, женен, с три деца.” Смях в залата. Но смешно ли е това? Без да искаме, покрай зачестилите напоследък арести и съдебни процеси започваме да се питаме: Има ли у нас анонимен свидетел на престъпление, който да е останал неизвестен за пресата?

 

Да, може и да има някой, дал показания срещу мафията, на когото още не сме написали имената, обаче едва ли... Ако чуем за такъв случайно, ще попитаме тук-там и ще узнаем днес-утре и майчиното му мляко.

Читателите вероятно се развеселяват, когато четат за анонимния свидетел с показателния прякор Били Лъжеца или пък за частния детектив Иво Илчев, когото водят с маска на лицето да го разпитат зад параван, обаче с неговата самоличност са наясно и мишките в Съдебната палата.

То е хубаво да се веселят хората , но в смъртта на една майка примерно, която разстреляха, когато отиваше да направи разкрития за пране на пари, свързано с убития й син, няма нищо весело, нали? Нито пък има нещо жизнерадостно в опожарените жилища на пропели в МВР бивши бандити.

Трябва да си луд, за да помагаш на органите за някое наказателно преследване у нас, мръщят се препатили. Или пък да си престъпник, изправен пред избора колко да лежиш - 20 или 2 години. Или просто да ти е омръзнал животът.

“Искам да поздравя смелите свидетели - те са необходимите герои в борбата с организираната престъпност”, казва американският посланик Джеймс Уорлик, с което подкрепя нашите власти в атаката им срещу мафията. Той, разбира се, едва ли е виждал на живо някой от най-прославилите се “герои”, които дават под охрана показания по знакови дела у нас. Това го улеснява, когато се изказва за тях.

Вили Моториста

Той е професионален убиец. Сам го твърди. Подсъдим е за разстрела на Валентин Алексиев-Лисицата. Делото срещу него се точи от 2000 г. насам, но не събира толкова публика, колкото други важни процеси, в които той е пожелал да седне на свидетелската скамейка.

“Велин Добрев-Моториста е от ветераните, възползвали се от правото да свидетелстват под защита - казва софийски криминалист. - Той е душманинът на Маргените. Включен е в програмата за застрашени лица от 6 години, но повтаря непрекъснато, че се страхува да не го ликвидират.”

Обвинението срещу Красимир и Николай Маринови-Маргените е повдигнато основно по думите на Моториста. Той се кълне, че братята го наели да застреля ген. Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.

Похвален, че е проговорил за мафията, Моториста изглежда набра още кураж и довери на разследващите, че Димитър Вучев-Демби пък му поръчал други три убийства.

“Ох, едно са приказки на едро, а друго са факти по дело”, въздиша съдия. Няма съмнение само в това, че къщата на Моториста в София беше запалена в разгара на процеса срещу Маргените.

Къде живее Вили днес и как го охраняват - от уважение към закона няма да съобщаваме, то и без това се знае...

Русия с маската

Него го въведоха в съдебната зала с черна маска и шапка, нахлупена така, че се виждаха сините му очи само. За да го скрият при разпита, бяха разпънали параван. Но съдебните репортери диктуваха вече по телефоните до своите редакции: Това е анонимният свидетел Иво Илчев, детектив, наричат го още Малкия Иво, бил е бодигард на Карамански, посещава сайтове за запознанства - тия неща и майка му не ги знае.

От Илчев се очакваше да даде показания срещу братята Маргени. По познатите пътища на следствената тайна до пресата беше дошла информация, че радиоводещият Боби Цанков е убит, защото смятал да заведе при прокурорите Малкия Иво, за да каже той как братята купували килъри.

Обаче ядец. Русият свидетел заяви пред съдиите, че нищо ни видял, ни чул. Изобщо не познавал Маргените. А Вили Моториста? Никак. Ами Боби Цанков? Бил му комшия. Придружавал го в Съдебната палата да му “пази страх”. Обяснения пред разследващите той самият не бил писал. Нищо не знаел. Безработен бил, лежал си вкъщи и ядял парите на жена си.

Обвиниха го в лъжесвидетелство. Един прокурор обяви, че заплашително обаждане затворило на Иво устата. Но не всички му повярваха.

Боксьора

Името му е Тихомир Георгиев - бивш полицай. В подземния свят служил на Златко Баретата и на Маргените. После предал работодателите си - разказал в МВР, че са босове на наркобизнеса у нас.

Макар и защитен като свидетел, впоследствие Боксьора беше задържан с обяснението, че е “брутален лидер на наркобригада, която си разчиства с кръв пазари”. Той заяви, че е изпълнявал заповеди на Големия Марген. След това поиска да бъде пуснат на свобода. Обаче размисли и сам оттегли молбата си от съда. Избра килията като укритие.

“Бои се - коментира дознател. - Той е дал показания срещу 8-9 лица от криминалния контингент.”

“Ако назначаваха защитени свидетели на щат, Боксьора щеше да е най-подходящ, обяви известен адвокат и добави: - Не е много похвално, че напоследък обвинението ползва един и същ такъв свидетел по 3-4 дела.”

Само че добросъвестните магистрати не смятат за надеждни подобни свидетели. Съдия Иван Стойчев например прие, че показанията на Боксьора срещу Маргена са с “ниска степен на достоверност, а поведението му е цинично - той очевидно използва държавното обвинение, за да облекчи положението си.”

Били Лъжеца

Май всички знаят вече, че Бисер Илиев бил стар информатор на полицията. Обаче бил “двоен агент” и затова ченгетата му лепнали позорния прякор Били Лъжеца. “Беше се сближил с оперативния и вземаше от него информация, която носеше на Демби - разказа бивше спецченге. - Нашите обаче го хванаха и оттогава го ползват за каквото им потрябва. Включително, за да свидетелства срещу Маргените.”

Впрочем и Демби е защитен свидетел - срещу Златко Баретата. “Но и той има проблем с наркотиците като Били Лъжеца и Моториста”, казва нашият източник. По негови наблюдения наркозависимите неведнъж се отмятат от показанията си. Знаят как - за да не отговарят за лъжесвидетелство, те не се отричат напълно от думите си, но стават несигурни - за часа, за мястото, за името...

Ивайло Серафимов

Той има присъда за измама. Омаял прокурорите да получи статут на защитен свидетел срещу Баретата. Но след време заявил, че е дърдорил небивалици. Получил 150 000 евро от Златко, за да се внедри в програмата за защита, да я разузнае и да я дискредитира.

Александър Томов

Кой е анонимният свидетел номер едно срещу “Октопода”, питаше се публиката в съда, когато той решаваше за свободата на Алексей Петров, братята Стоянови, Хамстера и другите задържани.

Номер едно разказал, че Петров имал в “Кремиковци” кабинет, от който храбро го изгонил тогавашният изп. директор Александър Томов - обясни прокурорът. Именно Томов осуетил кражбите на скрап, но получил заплахи. Пак Томов се оказал безсилен да спре източването от Станишев и други. После Петров почнал кампания срещу Томов така, че той станал подсъдим за 36 млн. лв...

За 5 минути репортерите и защитата отгатнаха името на анонимния. Адвокат Людмил Рангелов допусна: “Този свидетел № 1 очевидно е фен на г-н Александър Томов. А адвокат Николай Беров добави: “Има изумителна прилика между сведенията от свидетеля и изявленията, които Томов прави в медиите.” Край на цитатите.

“На прокурорите много им се иска да разчитат на показанията на интелектуалци, професори и граждани, но те не са наясно с организираната престъпност, затова е друга реалността”, заключава главният прокурор Борис Велчев. Той признава: “Трудно, много трудно се намират свидетели.” Още повече ако са хора почтени и искат да помогнат на правосъдието, а не да избягат от него. Такива люде си дават сметка, че не могат да разчитат нито на дискретност, нито на сигурна закрила.

“Ако свидетелите кажат цялата истина, имат по-голям шанс да останат живи - разсъждава криминалист. - Повечето обаче съобщават полуистини и заради премълчаната информация им затварят устата.” Дали е така, мъртвите не могат да кажат.

Да мълчим ли за мафията

“Не мълчете, ако знаете нещо за мафията! Ние можем да ви защитим! Имаме закон, заимстван от европейските!”, призовава чрез “Труд” Станислав Стефанов, шефът на Съдебната охрана. Специално Бюро за застрашени лица пази хората, решили се да проговорят срещу престъпни босове.

“Програмата за защита включва: 1. Физическа охрана от униформени или цивилни. 2. Охрана на имуществото на лицето. 3. Временно настаняване на безопасно място. 4. Преместване по месторабота и местоживеене. 5. Смяна на самоличността - на имената и външния вид с пластична операция", обяснява Стефанов.

Добре звучи, но как е на практика? Като се вземе Гошо Картофа от София и се премести в Добрич, това едва ли ще остане незабелязано. При това бюрото трябва да намери на Картофа работа. В закона пише, че той сам ще си плаща тока, водата, храната. Ами като изтече за адреса му информация?

Стефанов признава и проблемите: “Главна дирекция “Охрана” трябва да има по-голяма оперативна самостоятелност, за да може да си пази тайните. Сега едно командировъчно на наш служител се отчита пред различни хора в министерството. А от него личи къде отива пазеният от него свидетел.”

Друг въпрос е, че държавата няма пари, за да крие свидетелите в далечна чужбина. Пък България е земя като човешка длан, в която всички са братовчеди - нали така бяха казали един политик и един поет.

Ето защо не един и двама от съгласилите се да сътрудничат по делата от обществена значимост са вече с дървени костюми, както се изразяват криминалните журналисти (виж вдясно посмъртния списък).

От друга страна пък, анонимните свидетели хич не са безобидни, ако решат да натопят невинен. Те се крият под идентификационен номер в делото - за разлика от защитените свидетели, които са под строга охрана, но дават явни показания в съдебната зала. Хората с тайна самоличност се разпитват насаме от съдия и адвокатите не могат да задават въпроси към тях - нещо, с което може да се злоупотребява.

Слава богу, сега НПК не допуска присъдата да се основава само на показанията на анонимни свидетели, дори и те да са комбинирани с данни от подслушване и следене. В парламента обаче е внесено предложение да отпадне това ограничение. Дано преди да го гласуват, депутатите да се досетят, че във всеки от тях би могъл евентуално да се крие бъдещ обвиняем.

Мнозина замлъкнаха завинаги

Роман Пузанов. Свидетел по делото за убийството на Картофа. Застрелян пред дома му в Ямбол със 7 куршума.

Мариян Георгиев-Марата. Дал показания за разстрела на Димитър Мастара. Смъртоносното олово срещу него е пратено през прозореца на кантора за недвижими имоти в Равда.

Йорданка Запрянова - майка на застреляния шеф на финансова къща Константин Дишлиев. Убита е, преди да даде показания за свързано със сина й пране на пари. Стрелят по нея в дома й в столичния кв. “Лозенец”.

Иван Петров-Сапата. Пожелал да получи обещаните 200 000 лв. награда за този, който разкаже за Наглите. Договорил се с ченгетата да го оправдаят, че осигурил колата, с която Киро Киров бил возен от похитителите. Изкопаха го мъртъв след залавянето на бандата.

Боби Цанков. Радиоводещ, съден за измами. Говори се, че се самопредлагал за платен свидетел в подземния свят. Имал тарифи за осигуряване на алиби и за осветяване на конкуренти от наркобизнеса. Заканвал се да заведе на прокурорите говорител против Маргените. Застреляха го пред кантората на адвоката му в София.

http://www.law-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=296:4-&catid=55:2010-02-10-15-43-10&Itemid=1




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - абсурд
08.04.2010 21:57
"Слава богу, сега НПК не допуска присъдата да се основава само на показанията на анонимни свидетели, дори и те да са комбинирани с данни от подслушване и следене. В парламента обаче е внесено предложение да отпадне това ограничение. Дано преди да го гласуват, депутатите да се досетят, че във всеки от тях би могъл евентуално да се крие бъдещ обвиняем."

Това само е достатъчно да обезмисли текста ти с големи червени букви. Не е ясно само коя част, кой я е писал
цитирай
2. meto76 - Като юрист аз не виждам никакъв п...
08.04.2010 22:02
Като юрист аз не виждам никакъв проблем една присъда да се опира на СРС-та и анонимни свидетели.Свидетелите са анонимни само за подсъдимите, но не и за съда.Съда когато преценява доказателствата ще знае трите има и ЕГн-то на защитения свидетел - това е точния термин.А според мен трябва да се има повече вяра на защитения свидетел и СРС-тата отколкото на явния свидетел, който свидетелства че Маргините били хрисими душици, много свестни хора.На всички е ясно, че явния свидетел ще го е страх да свидетелства срещу мафиоти.Кой е луд?Кой би рискувал?Кога ще имаме осъдителна присъда срещу мафиот, когато обществото не иска да свидетелства срещу тях.Страх го е от тях.ГОЦЕ да си седне на задника и да си изкара кротко мандата, че не му остана много.
цитирай
3. meto76 - А СРС-ата са най-достоверното д...
08.04.2010 22:05
А СРС-ата са най-достоверното доказателство в съда, заради това адвокатите скачат срещу него. Кой лъже по телефона, когато уговаря някаква далавера.В повечето случай лицето не подозира че го подслушват.Така, че чрез СРС-тата лъсва цялата истина.Няма проблем чрез СРС и защитен свидетел да се постанови присъда.
цитирай
4. meto76 - http://www. law-bg. net/index. ...
08.04.2010 22:25
http://www.law-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=286:2010-03-05-21-58-47&catid=55:2010-02-10-15-43-10&Itemid=1
цитирай
5. анонимен - И да и не
09.04.2010 01:49
"Друг въпрос е, че държавата няма пари, за да крие свидетелите в далечна чужбина.". Нима? 100 лв - нов паспорт, 1000 лв самолетен билет (икономична класа) за всяка дестинация. Където трябва виза - може да се издействат със спогодби. Имуществото на свидетеля се продава по пазарни цени и му дават парите да си търси късмета на трудовата борса в нормална държава. Или станалия свидетел - забравя и да работи?
"Дано преди да го гласуват, депутатите да се досетят, че във всеки от тях би могъл евентуално да се крие бъдещ обвиняем."
В такъв случай най-добре да го гласуват, след като 99% от депутатите са (били) престъпници или съучастници - поне няма да се притесняваме, че ще осъдят невинни :)
-----------
meto76:"Свидетелите са анонимни само за подсъдимите, но не и за съда.Съда когато преценява доказателствата ще знае трите има и ЕГН-то на защитения свидетел - това е точния термин."
Проблема е, ако са анонимни и за адвокатите. Това е хубаво, защото адвоката няма да може да издаде "тайната", но от друга гледна точка - кой ще има стимул да дискредитира / докаже ненадеждния (купения) свидел? Прокурора ли?
----------
Трябва да се въведат поправки, но да се добавят и такива с които при доказване на корупция и на полицай, следовател, прокурор, адвокат, свидетел или съдия - да се лежи в затвора за дълго. Изобщо и наказанията трябва да са по-смислени. За рецидивистите например да има доживотен затвор и т.н...


цитирай
6. анонимен - "СРС-тата са надеждни защото ...
09.04.2010 14:39
"СРС-тата са надеждни защото подслушваните най-често не подозират за това".Щом пишеш ,че си юрист разсъждавай като такъв ,а не като махленска клюкарка.Подслушваните може най-често да не подозират ,ама и често не само подозират ,а и знаят със сигурност ,че ги записват.А сега ако не си си купил дипломата с която се хвалиш кажи какво става .Може ли целенасочено да натопи някой -може.И щом само това е достатъчно някой да е осъден според теб май е по-добре да ходиш да продаваш картофи ,а не да казваш ,че си юрист.От СРС-тата на октоподите които са записвани в килията те говорят за съдии които са купени-така каза Цветанов и това според адвокатите им е така ,но същия Цветанов пропуска да спомене ,че в същите СРС-та се споменава и човек от висшето ръководство на ГЕРБ и Председател на парламентарна партия подкрепяща ГЕРБ свързани с източването на Кремиковци.Защо Цветанов съобщава избирателно .Толкова с това колко са надеждни СРС-тата без други доказателства и свидетели
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582412
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031