Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 21:13 - Николай Колев-Босия: Рушвет за съдия-изпълнител е 200 000 евро, за нотариус - 150 000
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1881 Коментари: 0 Гласове:
2



Николай Колев-Босия: Рушвет за съдия-изпълнител е 200 000 евро, за нотариус - 150 000 

10 април 2010, 21:38 Интервю   София, България


Бившият правосъден шеф Георги Петканов е рушветчия, 300 взимал за изпит, 5000 - за преместване на студент в София. След куп отводи на съдии от Софийски градски съд по делото за мярката за неотклонение на съдията от СГС Петър Сантиров, който беше арестуван за рушветчийство заедно с бившия военен министър Николай Цонев и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, гневът на вечния дисидент и правозащитник Николай Колев се отприщи с пълна сила пред в. “ШОУ”.

- Г-н Колев, явлението “Красьо Черния” беше предвестник на днешните арести на магистрати. Хронологията?
- Позволете ми един въвод в темата. Това е юридически термин и го използвам неслучайно. Съдебната система открай време си беше подчинена на изпълнителната власт, и то конкретно на ДС и ЦК на БКП. Прокурори, съдии, следователи нямаше право по закон да бъдат вербувани, но те ги вербуваха още като студенти и след това систематично ги пробутваха нагоре.

Петканов е вербуван още като ученик, Герджиков, Джеров – също.


Тези хора извършват вече толкова години “сенчестия” преход в правораздаването, а ние чакаме реформа?!

- Повечето не са ли вече пенсионери?
- Ами! Един Петканов на практика е още вътре. Бивш министър на вътрешните работи, на правосъдието, декан на Юридическия факултет, преподавател, бивш партиен секретар на този факултет...

Петканов отдавна е известен сред колегите си и тогавашните студенти в Софийския университет, че като декан на факултета е вземал по 300 марки, за да даде изпит. Няма мърдане. Освен това прехвърляше студенти от фалшивите юридически факултети в разни вузове. Значи, за да изтегли студент от ВУЗ в Горно нанадолнище в София, тарифата му беше 5000 марки. Аз навремето го разследвах и хванах 108 човека, прехвърлени от него срещу 5000 марки в рамките на четири-пет години. Тия хора днес са разпръснати в системата и ние очакваме правосъдие от тях?!

Ще ви разкажа уникален случай с участието на Петканов с един съдия- изпълнител. Появява се в Пловдив лицето Атанас Серафимов Атанасов, което е завършило католическия колеж в Рим “Тор Вергата”. Учи там теология и философия. Държал е през 1999 г. 27 изпита, 22 от които имат някакво отношение към правото /за сравнение – българските студенти полагат 66 изпита, с 10 задължителни, от които Атанасов не е взел и половината/. Идва в България, подава документи в Министерството на образованието с министър Веселин Методиев и оттам му дават документ, с който му признават дипломата без всякакво основание. Уникум! После Министерството на правосъдието на Теодосий Симеонов, известен със сина си престъпник, против всички закони му издава удостоверение, като му признава образованието и го приравнява с българското. И Атанасов вече е магистър по право! Забележи коя е датата – 13.07.2000 г. Едва на 20 юли 2001 г., т.е. една година по-късно, се отменя ограничението при висшето образование по право да се придобива образователна и квалификационна степен само в юридически факултет на български ВУЗ. Питам - ако Министерството на образованието е извършило престъпление и му е дало диплома, ако Министерството на правосъдието е нарушило закона и е извършило повторно по-голямо престъпление, като признава, и то тази диплома. И отива по-нататък. За да стане Атанасов какъвто иска, той трябва да има поне една година стаж, и как го получава този стаж? Издаден му е един фалшив документ, който много лесно се разбира, че е фалшиф, и с протокол на пловдивската адвокатска колегия се установява, че стажант-адвокатът Атанасов е провел успешно едногодишен стаж при патрон адвокат Петко Дойчински. Най-отдолу е цъфнал подписът на бившия царски депутат Владимир Дончев като председател на на колегията и – забележете – датата 4 октомври 2000 г. От издаването на удостоверението, с което може да почне стажа, издадено на 13 юли 2000 г., обаче не са минали и три месеца.

След всички фалшиви документи, издадени от висши държавни чиновници, Атанасов е на крачка от мечтата си. А тя е да стане частен съдия-изпълнител. Защото това е най-скъпоплатената професия. По-скъпоплатена и от нотариус. За да станеш нотариус в София, цената беше 150 000 евро рушвет. За съдия изпълнител рушветът скача на 200 000 евро. Най-бързият и лесен начин да станеш частен съдия- изпълнител е да минеш първо през държавен съдия-изпълнител. И тук вече цъфва подписът на министър Петканов. С неговия автограф от 16 ноември 2005 г. Атанас Серафимов Атанасов става частен съдия- изпълнител с район на действие Окръжен съд – Пловдив. Правораздавателят Атанасов обаче трябва да избие тези 200 000 рушвет и какво прави?

Наема си трима биячи и се превръща в един от най-търсените частни съдия-изпълнители.

- А приемствеността в тарифите за рушветчийството?
- Преди десети ноември имаше горе-долу една що-годе постоянна тарифа – хиляда лева за 1 година съкратен престой в затвора. Още тогава се знаеше кои адвокати имат връзки с тия следователи, прокурори и съдии, на които се дава. Посредниците си взимат отделно и - пито-платено. Знаеха се и тия, при които отиваха хилядарките.

Бившият премиер Димитър Попов – Митьо Паричката, беше разработван и при него всичко беше доказано.

Също и при Петьо Корнажев - друг ексминистър на правосъдието, Сашо Джеров и т.н. И същите тези хора, най-корумпираните – те изведнъж добиха най-неограничена власт, направиха си конституция, която да ги обслужва изцяло, станаха депутати, министри, зам.-министри.

- Добре де, но Красьо Черничкия е нещо ново в “бранша”, той е само на 26 години? Къде е тук приемствеността?
- Неговият духовен баща се казва Румен Петков. Той е негов продукт. Виж какво, едно дете не може да измисли една псувня, то трябва да я чуе. Така и Красьо Черния не може да измисли тая система. Та той сега е на 26 години, а преди време на колко е бил? Искам да кажа, че това е една сложна и активна система, която във всички държави се нарича мафия.

- Ще излезе, че истинският кадровик в съдебната система не е Красьо Черния, той е само машата на своя гуру Румен Петков?
- Така ще излезе. Между другото ще ви кажа, че в Плевен упорито се приказва, че Красьо Черния е дарил мезонет на Румен Петков.

- А!...
- Плевенчани ми въртят по телефона – бившият вътрешен министър, като отива в Плевен, живее в мезонет на Красьо Черния, подарен му от него.

- Значи вече дори се е нанесъл в мезонета?
- Какво значи нанесъл? Той като се подарява, се подарява обзаведен, с всичките екстри, не ей така, на груб строеж.

Красьо Черния има статут на касиер, може би на един от главните, и тарифата само за еднократно посещение при касиера е 3000 евро. Таксата за районен прокурор е 30 000 евро, за окръжен скача тройно, а специално за Бургас трябва да се умножи по четири! И касиерът е вече нещо като дилър. Той се свързва с посредник, който отива при член на ВСС.

Пари на ръка и в куфарче рядко се предават. Сумите се оставят в чейндж бюро,

което се държи от доверени хора, за да се избегне засичане с белязани банкноти...

Има и по-оригинални методи за обогатявани на корумпирани магистрати. Бившият председател на Чирпанския районен съд Петко Господинов например се е сдобил с над 1141 декара земя в района на с. Братя Даскалови. Схемата е следната. Вземат се данните на хора, които не подозират нищо, и след верига от фокуси и документни измами, в които са въвлечени куп длъжностни лица, накрая всичко опира до нотариуса, който без знанието на истинските собственици прехвърля земите на близките на Петко Господинов, който и сега е собственик на 1141 дка земя, ако не е продал нещо, и въпреки всичките ми сигнали докъде ли не...

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

................................
Б.р. - Редакцията не се ангажира с изнесените от Н.Колев-Босия факти и е готова да даде думата на засегнатите лица да се защитят.

http://www.blitz.bg/news/article/75247



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582605
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031