Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 00:46 - Проклятието на Катин ще размести полските политически пластове
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1517 Коментари: 0 Гласове:
1



"Jeszcze Polska nie zginela"* Проклятието на Катин ще размести полските политически пластове Политическият въпрос сега е: Дали Ярослав Качински, братът близнак на трагично загиналия президент, ще преодолее шока от гибелта на Лех и ще се кандидатира за президент Стоян Цветков
  image  

Ще съумее ли Ярослав Качински (вдясно) да поеме политическото наследство на брат си Лех (вляво) и да се кандидатира за президент на Полша?

Снимка: EPA

Думата "Катин" близо половин век в Полша беше табу. Комунистическа Полша избягваше да я споменава не защото не знаеше истината за убийството на 20-те хиляди офицери, а защото не можеше официално да я назове. Наднационалните партийни и военносъюзнически връзки не го позволяваха. И когато фактите за разстрелите не само бяха признати от Русия, но се направиха и стъпки към помирение чрез общо честване в присъствието на премиерите Доналд Туск и Владимир Путин - в полски интернет сайт може да се види коленичилият пред паметника на жертвите в Катин Путин - настъпи нова трагедия. Качински пътуваше за отделно честване и бе взел в самолета си "цялото президентско войнство" - най-близките си. Катин се превърна в най-зловещото място в полската история.

Знаковите фигури от полската история и политика, които стояха на либералните позиции на премиера Доналд Туск, политически опонент на Качински, не бяха във фаталния "Ту 154". Лех Валенса и първият некомунистически премиер Тадеуш Мазовецки присъстваха на първото честване на годишнината на 7 април. И оцеляха.

В самолетна катастрофа на път за церемонията за 70-годишнината от разстрелите загинаха президентът Лех Качински, съпругата му, най-близките му сътрудници в партията "Право и справедливост", сътрудници на канцеларията му. Президентът бе взел в самолета си шефовете на националната банка и на основния финансов регулаторен орган - Съвета за парична политика, началника на генералния щаб и на всички родове войски, трима заместници на парламентарния председател и водещи депутати. Имаше хора символи като последния президент на Полша в изгнание 91-годишния Ришард Качоровски, легендата на "Солидарност", жената, която запали искрата на стачките и голямото движение, направило най-сериозния пробив в комунистическата система - Анна Валентинович.

"Не можехме да се приготвим за такава трагедия. Това просто не го побира умът", заяви бившият полски президент Александър Квашневски. "Полша е готова да функционира като държава, въпреки целия драматизъм на събитията - функциите на президент пое маршалът на Сейма, командващите родовете войски имат заместници, в рамките на няколко седмици ще бъдат взети съответните кадрови решения. Остава обаче въпросът защо всички висши военни бяха в един и същи самолет. От гледна точка на сигурността такова нещо не бива да се случва", заяви Квашневски и добави: "Някои хора обаче просто не могат да бъдат заместени".

Още докато не бе преминал първия шок от трагедията, която го накара да се разплаче, премиерът Доналд Туск заяви: "Зная, че не можем да угасим ничия болка, чувствам това много силно, но никой не ни освобождава от задълженията ни. Полската държава трябва да функционира и ще функционира".

Първите решения дойдоха часове след трагедията - маршалът на Сейма (долната камара на парламента) Бронислав Коморовски по конституция пое функциите на държавен глава. До 2 седмици трябва да обяви датата на предсрочните президентски избори.

Тук обаче започват да се появяват големите въпросителни.

Мандатът на Лех Качински изтичаше през есента. Той бе заявил, че ще се кандидатира отново и се очакваше до дни това да бъде обявено официално. В самолета за Катин пътуваше и вицемаршалът на Сейма Йежи Шмайджински, една от водещите фигури на левицата, който още през декември миналата година бе заявил, че ще е кандидатът на левицата за президент. Катастрофата премахна двама от потенциалните четирима водещи кандидати. Останаха маршалът на Сейма и и.д. президент Бронислав Коморовски, който преди две седмици спечели вътрешните партийни избори в партията на Туск "Гражданска платформа" и лидерът на Полската селска партия и вицепремиер Валдемар Павлак. Павлак още не бе обявил, че ще се кандидатира, но се очакваше това да стане скоро. Предсрочните избори ще го принудят да побърза.

Самият премиер Доналд Туск, който през 2005 г. загуби със съвсем малко от Лех Качински, заяви през февруари, че няма да се кандидатира за президент. Той мотивира решението си със стремежа да продължи икономическите реформи, които започват да дават положителни резултати. През 2009 г., когато повечето европейски страни отбелязаха спад на БВП и стимулираха икономиките си с огромни бюджетни инжекции, Полша отбеляза растеж от 1.7%. Реалната икономика за Туск се оказа по-важна от представителната функция на държавен глава.

Въпросът, който си поставят анализаторите във Варшава, сега е дали лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински, братът близнак на трагично загиналия президент, ще преодолее шока от гибелта на брат си и обезкървяването на партията си и ще се кандидатира. Броени часове след трагедията отговор на този въпрос не може да има.

Първите реакции в Полша някак инстинктивно бяха към помирение. "Болката ни трябва да бъде обща, надпартийна и надполитическа. Полша трябва да остане стабилна и предвидима държава", написа главният редактор на "Газета виборча" Адам Михник. И написа за политическия си опонент, с когото водеха яростни битки повече от десетилетие: "Лех Качински беляза с биографията си полската история. Нерядко се различавахме, включително в последните години, в оценките си за политическите събития. Въпреки това обаче мислех за Лех Качински с уважение заради неговия патриотизъм. Лех Качински беше справедлив, доброжелателен , разумен човек, бе извънредно симпатичен".

Д-р Томаш Слупик от Шльонския университет заяви, че не си представя в тази атмосфера, която и да е от политическите сили в страната да се опита да използва трагедията за свои цели. Той припомни националното и политическо обединение в САЩ след атаките срещу Световния търговски център през 2001 г. "Американците издържаха изпита по патриотизъм, зрялост и отговорност. Въпросът е ще го издържат ли поляците", заяви той.

Политолози обаче предвиждат много сериозно разместване на пластовете на полската политическа сцена след трагедията в Смоленск и то се свързва преди всичко с тежката загуба за партията "Право и справедливост".

Проф. Вавжинец Конарски от Варшавския университет вижда два варианта. Първият е катастрофата да се окаже толкова тежък удар за Ярослав Качински, че той да се оттегли от политическия живот. Възможен е обаче и вариантът той да се активизира и да обяви, че поема политическото наследство на брат си и ще продължи делото му.

Трагедията в Смоленск би могла да повлияе върху целия политически елит, тя показва, че ожесточението, в което живеем, постоянната война, в каквато бе превърната полската политика, трябва да бъдат смекчени, защото човешката съдба и страдания могат да ни връхлетят неочаквано", заяви социологът проф. Иренеуш Кшемински от Варшавския университет.

Всички въпросителни ще започнат да се появяват след броени дни. Засега в Полша има едноседмичен траур. "Това бе Катин 2. Демокрацията дълго ще лекува тази рана", заяви основателят на "Солидарност" Лех Валенса.

 

*"Полша още не е загинала" - името на полския национален химн

Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5586§ionid=5&id=0000902



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582498
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031