Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2010 13:35 - Трябват ни ред и прозрачност, а не показност
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 918 Коментари: 1 Гласове:
2



image

Фотограф: Иван Кутузов

 

Вече няколко месеца основният политически въпрос в България е иска ли Бойко Борисов да изправи държавата на крака, или си търси оправдание защо работата не върви. И ако все повече хора са склонни да мислят второто,  причината е, че управляващите като че ли имат за приоритет единствено имиджовите акции, а реалните действия си остават само пожелание.

Да вземем срещата на 14 април на Бойко Борисов с министри и висши чиновници от министерствата, стенограмата от която беше публикувана на следващия ден. Похвално е, че премиерът иска да разбере от първа ръка какъв е бил механизмът на натрупване на бюджетно необезпечени договори, сключени от предишното правителство. По време на разговора обаче не се прави и опит за анализ защо нещата са оставени да се случват по точно този начин. Дори не са разграничени договорите, които са по принцип дългосрочни и няма как да бъдат обезпечени от бюджета на една календарна година от другите, малко или много скандални.

Бойко Борисов води "разпита" на служителите от съответното министерство по един и същ модел – пита ги защо техните предишни началници са оставяли разплащането на договорите за неопределено бъдеще, а не са ги платили веднага, щом е имало бюджетен излишък. В момента, в който се появи някакво очевидно прахосничество, Борисов дръпва една тирада в характерния си простонароден стил, след което набързо приключва разговора с бащинското "Хайде, вървете да си гледате работата". Личи си, че диалогът е

ориентиран не към разнищването на пробойните, а към невидимата публика

на която трябва за пореден път да се посочи виновник

А иначе стенограмата е доста поучително четиво. Става документално ясно, че държавните пари се харчат по начин, който, ако човек го приложи в частната си фирма, вероятно ще фалира, а ако го опита вкъщи – жена му ще го изгони. В нормалния свят главата на семейството или шефът на фирмата си прави сметка дали има нужда от дадено нещо, какво то ще му носи, колко ще му струва и дали може да си го позволи с оглед на приходите си. На ниво държава обаче всичко върви на принципа "Дай да започнем проучвателни работи, да платим авансово 1-2-10-100-200 милиона, пък после ще му мислим". (Примерът с АЕЦ "Белене" е емблематичен – вече са пропилени няколкостотин милиона, без да е ясно ще се строи ли въобще централа, кой ще я строи, за колко, по колко ще продава тока и на кого).

От стенограмата се вижда каква неразбория цари в министерства и дирекции. Можем само да се досетим колко важни ще да са били при този хаос добрите контакти и политическите протекции. Голямата грешка на Борисов обаче е, че се е фиксирал единствено върху евентуалните незаконни машинации. Затова и всеки проблем приключва с фразата "Това сме го пратили на прокурор". Прокуратурата обаче, дори да иска, не може да пресече явно нецелесъобразните, макар и формално законово издържани договори. А това е голямата яма, в която изтичат обществените средства.

На срещата с чиновниците Борисов не показва

никакъв интерес към механизмите за оценка на целесъобразността

на даден проект. Питанията му са единствено това обезпечено ли е или не. Мен обаче като гражданин не ме интересува обезпечено или необезпечено ще бъдат прахосани еди-колко си милиона, нито дали тези милиони ще ги изплаща правителство на Бойко Борисов или на Сергей Станишев. При положение че милионите не са нито на Борисов, нито на Станишев. Излиза, че щом източването на бюджетни средства е влязло в бюджета, т.е. "обезпечено", всичко е ОК. Проблем било, когато източването е останало невключено в бюджета. (А е невключено, защото служителите на Симеон Дянков са го проспали при писането на бюджета за 2010 г.)

Бойко Борисов винаги търси някакъв персонален виновник, когото да посочи, за предпочитане от политическия елит на тройната коалиция. Само че

разсипията идва от системата на колективна безотговорност

възприета от години в министерствата. Тази разсипия може да бъде ограничена единствено ако се оптимизира технологията на одобряване на разходи, сключване на договори, контрол и т.н. Нужно е истинско програмно бюджетиране, при което се претегля ефектът на всеки разход. Произволен пример, взет пак от стенограмата. Медицинският университет във Варна иска да строи сграда за Фармацевтичен факултет, трябват му 10 милиона; получава 900 000, които вече са похарчени, и чака останалите. Добре, но сигурно всеки университет в България не би се отказал от 10 милиона, за да си построи още една сграда? Как се решава на кого и колко да се даде? Не е ли по-разумно да се създаде някакъв фонд, който да разполага с определена сума за определен период от време и към него да кандидатстват всички университети с по-сериозните си капиталови разходи? Да има някаква база за сравнение, а и конкуренция.

Затягането на обръчите, за да не тече държавната каца, изисква не екшън акции, а

умно преработване на нормативна база, правилници, процедури

за вземане на управленски решения. За да има прозрачност и ясна отговорност. Не е зле да се преразгледа и прословутият ЗОП (Закон за обществените поръчки). Камара бумаги с единствената гаранция, че накрая ще получиш най-некачествената стока или услуга на най-високата възможна цена. Не личи обаче управляващите да планират нещо в тази посока. За сметка на това научаваме, че депутатите от ГЕРБ са

отхвърлили предложението на СДС договорите по ЗОП да се публикуват онлайн

Борисов казва, че не можеш да пълниш хладилника, преди да си хванал онези, които са го изпразвали. Това добре. Само че основният проблем е защо хладилникът стои отключен и всеки бърка необезпокоявано. Трябват ни ред и прозрачност – а не показност.

http://dnevnik.bg/analizi/2010/04/18/888891_triabvat_ni_red_i_prozrachnost_a_ne_pokaznost/



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. crisis - Написаното е самата истина.
19.04.2010 17:00
Човекът или не знае как се управлява добре държава или това не му е целта. А може би и двете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584424
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031