Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2010 13:24 - Българският Гуантанамо
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.04.2010 01:07


Българският Гуантанамо



  Аревик и Давид- историята на една невъзможна любов


Веселина Божилова, 24 април 2010 г.

В лагера за бежанци в Бусманци се намира Аревик, младо момиче,арменка, дошло в България не за друго, а заради любовта си към Давид. Любовта им е съвсем истинска- на път е вече дете. Нашите власти обаче решават, че Аревик няма право да остава в страната ни, след като е пресрочила визата си и поради нежеланието и да напусне, я интернират в лагера за бежанци в Бусманци.

Приятели на тези влюбени млади хора призоваха за подкрепа в мрежата всички, които не са безразлични към подобна човешка драма. Писмото на Светла е в Интернет, то дава възможност на всички да помогнат по някакъв начин.

Днес от някои медии се обърнаха директно към представителите на властта, които държат Аревик заключена. Беше обяснено, че здравословното и състояние се следи. Младата жена е бременна в третия месец, тя повръща, лошо и е, припада. Всичко това е съвсем нормална работа, свързана с ранната бременност. Защо и е на Аревик лекар да я следи, питаме ние? На нея и трябва Давид да и носи вода и да я гали, когато и е зле.

В отговора на властите, публикуван ТУК, пак има от сто дерета вода на тема защо нещо, което може да е толкова просто, става толкова сложно.

Никой не казва с какво Аревик заплашва страната ни. Никой не казва защо е толкова ужасно двама млади, които се обичат, да се съберат.

Някои неща, които наистина са прости и близки до ума, стават дяволски сложни, ако ги прекараш през мелницата на бюрокрацията.

Наистина ли чрез драмата на Аревик, чието име в превод от арменски означава Слънчице и Давид, чието име пък е пряка отпратка с битката с големия Голиат, трябва на всяка цена да доказваме, че страната ни има закони?

Да опитаме по законен път все пак. Ето текста на писмото на приятелката на двамата млади Светла, която предлага да го свалим на хартия и да го изпратим където трябва.

 

 

 

До
Комисар Валери Димитров
Директор на ОД на РДВР – Монтана

 

Уважаеми комисар Димитров,

 

В резултат на разпореждане на РДВР – Монтана, вече повече от месец арменската гражданка Аревик Шмавонян пребивава в СДВНЧ – Бусманци. Известно Ви е, че понастоящем Аревик е в третия месец на бременността си и в много тежко здравословно състояние, не е в състояние нито да се храни, нито да спи, непрекъснато има гадене и повръщане, откарвана е два пъти в болница в безсъзнание. Въпреки състоянието си, тя продължава да бъде затворена в “дома” в Бусманци в стая с още десетина жени, без адекватна медицинска, а и всякаква, грижа.

 

Комисар Димитров, не бих искала да се съмнявам във Вашата добросъвестност. Вероятно сте решили, че по този начин се придържате към закона. Но придържането само към едни точки от закона и пренебрегването на други не означава спазване на закона. Знаете освен това, комисар Димитров, че международното законодателство е с приоритет пред българското.

 

Според Директива 2008/115/ЕО, принудителното задържане е крайна мярка, която се прилага, когато са изчерпани по-леките мерки, например подписка. Аревик не е извършила престъпление, не е заплаха за националната сигурност, не се е опитала да се укрие. Нещо повече – семейството на нейния приятел и е осигурило издръжка и адрес на пребиваване, а бащата на приятеля ѝ е подписал нотариална декларация, че е неин гарант. Кое, тогава, налага задържането ѝ? И то по време, когато тя е била с разрешение за две седмици да се движи свободно в страната от Агенцията за бежанците?

 

Това не е всичко – според решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург от 30.11.2009г. по дело С-357/09 PPU (случаят “Саид Кадзоев”), принудителното настаняване на чужденци може да бъде единствено с цел депортиране. Аревик обаче не може да бъде депортирана, по няколко причини:

 

- чл.67, ал.1 от Закона за убежището и бежанците ясно показва, че до влизането в сила на съдебно решение процедурата по депортиране не може да се приложи
- Чл. 3 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по коята България е страна, гласи: “Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание.” Да се държи затворена и без достъп до медицинска помощ една бременна жена в тежко здравословно състояние определено е нечовешко отношение, а също и наказание. Освен това е и унизително.
- депортирането на Аревик в този момент също би бил нарушение на чл. 3 от ЕКПЧ – би било изтезание, ако тя бъде принудена да пътува в това тежко състояние
- чл. 8 от ЕКПЧ и чл. 5, ал.4 от Конституцията на Република България защитават правото на неприкосновеност на личния и семейния живот. Технически Аревик не може да сключи брак с бащата на детето си, тъй като той е без документи за самоличност, но принудителното й отделяне от него грубо би нарушило правото й на личен живот. А и семеен живот, тъй като тя има връзка с Давид Арутюнян, бащата на детето, от пет години, и откакто е в България, е живяла с него на семейни начала. В перспектива биха се нарушили и правата на детето, понеже принудително ще бъде разделено от баща му.

 

Поради гореизложените причини Ви призовавам приложите закона, като незабавно издадете заповед за отлагане на депортирането и за освобождаване на Аревик Шмавонян от СДВНЧ – Бусманци.

 

Комисар Димитров, от интернет страницата на РДВР – Монтана научих, че сте баща на две деца. Моля Ви, не рискувайте други два човешки живота – на Аревик Шмавонян и на нероденото й дете.

http://www.facebook.com/group.php?gid=115041878524206&v=info

Аревик е момиче от Армения, дошло в България при голямата си любов Давид, с когото е поддържала петгодишна връзка по интернет. В момента е бременна, в тежко здравословно състояние и поради странни бюрократични причини затворена в "дома" за временно настаняване на чужденци в Бусманци, без право на медицинска помощ. Затова трябва спешно да бъде освободена и да ѝ се осигури достъп до медицински грижи. Повече информация - в линковете, публикувани в тази...






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614737
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930