Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 22:16 - Френския посланик Етиен дьо Понсен:Промените в НПК европеизират България, трябва Ви Контрол над съдиите
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1921 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 22.04.2010 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Етиен дьо Понсен: Свобода без сигурност не е възможна

      -  image   Трябва да има някаква система на контрол над съдиите, като се запази тяхната независимост, убеден е френският посланик у нас Етиен дьо Понсен














Интервю на Кремена Кръстева

Ваше Превъзходителство, кое Ви прави най-силно впечатление от дискусиите в политическа България. У нас много се спори. Как тези дискусии изглеждат през призмата на европейската политика и през очите на френския посланик?

Българският политически дебат е общо взето класически и е характерен за една демократична държава. Има мнозинство, има опозиция, има дискусии, които са доста оживени, но това се случва навсякъде, когато става въпрос за една демократична страна. Аз лично не съм бил изненадван от нещо конкретно. Смятам, че това е една жива действаща демокрация, която функционира.

Г-н Посланик, през тези дни особен акцент бяха промените в НПК, особено за т.нар. анонимни свидетели или тайни доказателства. Моля за Вашия коментар. Как например конкретно този проблем е решен във Франция?

Аз мога да оценя промените по-скоро като добра новина, проектът за промени на правителството беше възприет като добър. Той успя да преодолее препятствието парламент и да бъде гласуван с едно доста чувствително и значително мнозинство. Защо това ми се струва много важно? Защото в предишния Наказателно-процесуален кодекс имаше пропуски и бели петна, които може би съвсем умишлено са направени. Това са сериозни пропуски, които правеха така, че човек който има достатъчно пари и добър адвокат, може да се възползва от "тези вратички" и ако е злонамерен, той успява никога да не бъде осъден. А проектът на правителството беше изготвен с цел да бъдат запълнени тези пропуски. Може да се каже, че това се постигна. Аз давам пример с така известния резервен адвокат. В досегашната съдебна система беше възможно с един адвокат, чието здраве е доста крехко, да се отлага съдебното дело за един много дълъг от време. Достатъчно беше обвиняемият да си намери „един хремав адвокат". Правата на защитата не трябва да довеждат до блокиране на самото дело. Естествено, те са важни, но това, което е още по-важно, е правосъдието да се произнесе. Новият НПК ще позволи, ако се появи подобно протакане, съдията да каже: Вижте слагаме край на вечните отсъствия, предлага се служебен адвокат и делото ще се състои.

А на какво се основава френското наказателно законодателство?

Всяка съдебна система действително е различна, но във Франция е абсолютно невъзможно да се протака едно дело. Ние никога не сме виждали многократно връщани дела. Това не съществува във френското законодателство. Смятам, че това е така във всички останали членки на ЕС. Системата е такава, че дава възможност да се състои едно дело и съответно да бъде прочетена присъда. И пак повтарям, напълно спазвайки правата на защитата, по никакъв начин не се пречи на лицето да бъде защитавано. Така че смятам, че взетите мерки в България са в правилна посока. Това са мерки, които се прилагат във всички демократични страни.


Очевидно е, че в момента България полага големи усилия в борбата срещу престъпността и корупцията. Това естествено налага и нови взаимоотношения между властите - изпълнителна, съдебна, законодателна, които трябва да се справят с този проблем. Моля за Вашата оценка.

Аз не мога в детайли да коментирам това. Във всички страни винаги има дебат между полицаи и съдии. Полицаите казват, че съдиите не са достатъчно строги, а съдиите казват, че полицаите не са им предоставили достатъчно доказателства. Мисля, че това, което се случва, е изключително класически пример. Това, което е важно, е съдебната власт да се отчита по някакъв начин. Това все пак не е власт, която „пада от небето и се ръководи свише". Естествено, съдиите са независими, но независимо от това, някой, ако да се налага, трябва да контролира съдиите. Един съдия може да бъде корумпиран, може да сгреши, той може да има по-специално държание, което може да не е достатъчно достойно, както го изисква неговият пост. България и Франция са си сътрудничили при създаването на инспектората на Висшия съдебен съвет, чиято цел е да проверява работата на съдиите. Съдиите са хора като всички останали и ако те имат лоши постъпки, те трябва да отговарят за тях. Просто трябва да има някаква система на контрол. Разбира се, те трябва да останат независими, каквито са. Но трябва да се намери някакво равновесие в отношенията. Не може да съществуват съдии, които да си правят каквото искат, без да обясняват защо имат такова поведение.

Ваше Превъзходителство, ако Вие лично трябва да избирате между свободата и сигурността, какво бихте избрали? Изобщо може ли да има сигурност без свобода и обратно?

Свободата е философско понятие, но свобода без сигурност просто не е възможно. Имате свободата и можете да се разхождате, обаче ако разхождайки се, вие поемате риска да бъдете нападната от престъпници, свободата не ви служи за нищо. Абсолютно задължително е да има и двете. Това е валидно и в икономическата сфера. Ако имате възможност да инвестирате, но пък, от друга страна, поемате сериозен риск да бъдете ограбен чрез някакви манипулации, и ако не можете да разчитате на едно функциониращо правосъдие, въобще не може да се говори за икономическа свобода. В този случай свободата е просто да бъдеш обран.

Икономическата криза е огромно предизвикателство не само за България. В такъв момент особено важни са поне три неща - адекватни антикризисни мерки, възможности за усвояване на еврофондовете и условията за инвестиции. Как тези три неща Ви изглеждат от София?

От една страна, кризата е много сериозна във всички страни. Така че всички ние трябва да взимаме мерки, и то трудни мерки и решения. Що се отнася до България, истинското предизвикателство за нея е да получи средства от еврофондовете, за да може да движи своята икономика. В крайна сметка това са пари, на които България има пълно право. Те са заделени, предназначени за България. Така че България трябва да е в състояние да ги изразходва. Европейските средства са изключително необходими за страната ви в тази тежка ситуация.

А как преценявате условията за инвестиции у нас?

За щастие чуждите инвеститори все още се интересуват от България, независимо че има лек отлив. При по-голяма конкуренция цените започват да падат, а от това се възползват българските потребители. Аз имам вяра в бъдещето на България. Но светът е много конкурентноспособен и в такава ситуация инвеститорите са много ухажвани. Когато има добри условия и благоприятна икономическа среда, инвестициите ще дойдат. Но България трябва да има достатъчно добър имидж и за това е важна борбата с корупцията и организираната престъпност. Защото ако вие представлявате едно световно предприятие, със сигурност няма да искате да инвестирате в страна, за която са ви казали, че е пълна с гангстери.

А имаме ли напрекък в борбата с корупцията?

Да, има прогрес. Виждаме какви разкрития се правят. Със сигурност трябва да се продължи това прочистване.

Ваше Превъзходителство, колко е българското разстояние между еврозоната и Шенгенското пространство?

Разстоянието България сама трябва да си го определи. Все едно човек трябва да си напише домашното, което му е дадено в училище, да направи това, което се очаква от него, и след това вратите ще се отворят. Ние имаме положително виждане, но българската страна трябва да положи съответните усилия, за да измине това разстояние.

 

Кога според Вас можем да очакваме покана за членство в Еврозоната. Дали финансовата криза и тежката ситуация в Гърция може да повлияе на процесите на присъединяване към еврозоната?

 

Това, което се случи в Гърция, няма директни последици, но има индиректни резултати. Това каза и премиерът Борисов. Естествено, случилото се в Гърция ни кара да бъдем още по-взискателни, по-сериозни като изследваме българските условия и това, което България е свършила, за да влезе в еврозоната. Но отговорността за това е на България.

Г-н Посланик, благодарим за това интервю.






http://www.cross-bg.net/intervyuta/1119916-etien-dyoo-ponsen-svoboda-bez-sigurnost-ne-e-vazmozhna



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. meto76 - http://svejo. net/story/musi...
22.04.2010 22:43
http://svejo.net/story/music/455555-Bulgarskiqt-nakazatelen-kodeks-e-pisan-ot-prestupnici-smqta-frenskiqt-poslanik

Българският наказателен кодекс е "писан от престъпници", смята френският посланик
news.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578909
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031