Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 18:22 - Революция в образованието, като че ли случихме на министър
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2782 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 28.04.2010 20:35


Доживяхме в един бранш в България най-после частника да бъде на равна нога с държавното или общинското. Най-после държавата наистина въведе  реално Принципа "Парите следват ученика". Частните училища ще получават субсидии за учениците, които учат в тях, както получават и държавните и общинските.

Поздравления за министър Сергей Игнатов. Това е революция в образованието, която ще доведе до оставането на пазара на най-добрите и ще стимулира модернизацията на образователната ни система. Ще създаде реална конкуренцията между училищата за предлагане на по-качествена услуга. Браво. Същата революция сега очакваме и в пенсионната с-ма и здравната система. Демонополизация. Налагане на Принципа "Парите следат пациента". Фалит на болниците, които нямат пациенти.
Частният капитал единствен има потециал дългосрочно да създава качествени продукти и услуги.

Досега децата, които учеха в частните училища бяха дискириминирани, въпреки че техните бащи и майки са тези които внасят най-много данъци в държавния бюджет.Това решение ще създаде реална конкуренция в образованието като всички ще бъдат поставени при равни условия и ученици, и училища.
А дали, това го има някъде по света, мога да отговоря, че е Важен  принципа на справедливост. А какво има по света няма значение. По света има Северна Корея и Куба, където няма частна собственост и има още пионерчета. По конституция всички деца са равни и имат право на безплатно образование до 16 години. За всяко дете държавата дава годишна субсидия на училищата.Според мен справедливо е там където изберат родителите на едно дете да учи там да иде и субсидията. Така различните училища ще се при равни условия и няма да има привилегии за по-калпавите с по-некачествено образование държавни и общински училища.


Вдигане нивото на частните училища ще повиши конкуренцията и ще вдигне качеството на обучение и в държавните училища. Важен е принципа, че всяко дете трябва да получава държавната субсидия за неговото обучение. Не може да има дискриминация на едни деца за сметка на други. Не може само за това че майка му и баща му имат повече пари, работят повече, учили са повече и са решили да инвестират в образованието на своето дете като го запишат в частно училище, то да бъде дискриминирано за сметка на ромчето от селската махала, което не иска да ходи на училище, в 9-ти клас не може да чете и пише, майка му и баща му не внасят нито лев в държавния бюджет, но държавата за него дава държавна субсидия.



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. informator - Освен спазването на принципа &q...
28.04.2010 14:40
Освен спазването на принципа "парите следвата ученика", би трябвало МО да позволи, частните училища да работята по свои образователни програми.

цитирай
2. meto76 - Освен спазването на принципа &q...
28.04.2010 19:09
informator написа:
Освен спазването на принципа "парите следвата ученика", би трябвало МО да позволи, частните училища да работята по свои образователни програми.




Напълно съгласен.Не може да има едни учебници, които да се спускат от горе за цялата страна.Всяко училище трябва само да реши по какви учебници да преподава.Единствено може да има според мен някакви общи критерии какво трябва да се предаде по история; по химия, математика и т.н. но не може да се спускат учебници от министъра. Пазара пак ще отсее качествените учебници, които са избрани от повече училища и учители по съответния предмет.А кое учелище е направило правилен избор на учебник ще го покаже кандидатстването в университетите.Ако не са се справили приема на нови ученици ще намалее, а от там и приходите им.
цитирай
3. анонимен - Г-н Министър, Вечно признателна България
29.04.2010 13:51
Револяция е точната дума, исторически промени въвежда
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579938
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031