Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 22:58 - Меркел държи еврото в ръцете си
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3124 Коментари: 6 Гласове:
1



Меркел държи еврото в ръцете си

Германският канцлер трябва да спаси Европа от самата нея

image
От
Питър Кой, Businessweek
  image  

Ангела Меркел няма деца, но във вътрешните кръгове на политическата й партия я наричат „Мама". 55-годишният германски канцлер успя да остане на власт от 2005 досега, управлявайки тихо, предпазливо и прагматично от централно-дясното пространство на страна, която цени гладкото сътрудничество между големия бизнес, влиятелните профсъюзи и силното правителство. Макар и свръхинтелигентна - защитила е докторат по физика в комунистическа Източна Германия - Меркел обича да се представя като обикновен гражданин, сравнявайки своята икономическа политика с тази на провинциална домакиня, която просто иска да балансира семейния бюджет. Тя и Германия са една за друга.

 

Сега Меркел и Германия са изправени пред криза, водеща началото си от нефункциониращата Гърция. Като глава на най-голямата икономика в Европа и на страната, раздала милиарди за подпомагането на Европейския съюз, тя бе ключов играч в инициативата за спасяване на Гърция от фалит, за ограничаване на атаките на облигационния пазар срещу еврото и за налагане на фискална дисциплина на най-слабите членове на еврозоната.

 

И все пак Меркел също е ограничена от обстоятелствата. За да се разбере тази криза, е нужно да се разбират границите на Европейския паричен съюз. Отначало финансовите лидери като президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише контролираха единната валута, но не и националните бюджети на страните членки; с други думи ЕС разполага с инструментите на монетарната политика, но не и на фискалната. А договорът от Маастрихт от 1991, който се опита да наложи фискално здравомислие, ограничавайки националните дефицити до 30% от брутния вътрешен продукт, бе редовно пренебрегван, най-явно от Гърция.

  ОСАКАТЕНА ИЛИ ПРЕПЪНАТА  

Без ясен механизъм за спасителни програми, Меркел е категорична, че Германия няма да даде и едно евро на Атина, докато Гърция не покаже воля и не ореже бюджета си. Германските избиратели одобряват тази позиция: от години те понасят болезнено промишлено преструктуриране, както и упадък на благосъстоянието на Германия; те не са в настроение да дават. Корпоративна Германия иска Меркел да подкрепи стабилното евро, освен това да избегне скъпоструващи спасявания и заеми, които биха могли сериозно да накърнят доверието във валутата. Джоузеф Акерман, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank, казва: „Икономическият и паричен съвет бе организиран като съюз на твърдата валута и приемането на еврото от германското население ще бъде сериозно подкопано, ако то бъде превърнато във валута с нестабилен курс."

 

Германия се бори усилено за стабилно евро, което се радва на глобална репутация. Още повече, че ако бъде позволено на неволите на Гърция да разбият еврото, това ще навреди на германския бизнес, който е изградил много от стратегиите си около еврозоната. „Еврото помогна за увеличаване на финансовата стабилност в Европа - изтъква Йорг Шнайдер, главен финансов директор на Munich Re, презастрахователен гигант. - Не сме имали валутни кризи, каквито понасяхме преди."

 

 Ето защо Меркел, колкото и да е пестелива, все пак може да е принудена да извади милиарди от германските капитали, дори и ако Гърция успее да осъществи само колебливи реформи. Тя не иска да отстъпи пред гърците, но и не може да позволи на еврото да пострада толкова от по-нататъшни нападки, че Испания, Португалия и Италия - целият южен фланг на еврозоната - се приближават към фискален крах, тъй като трейдърите продават облигациите им така, както направиха с гръцките. Дори и след като Европейският съюз обеща да подпомогне Гърция, нервните инвеститори изискват по-висока доходност с още четири процентни пункта, за да държат гръцки облигации вместо по-сигурните германски. „Не мисля, че някой ще е особено притеснен за Гърция заради самата нея. Но сме крайно разтревожени за Гърция заради еврото - обяснява Курт Лаук, президент на икономическия съвет на партията на Меркел, Християндемократическия съюз.

 

Не толкова отдавна друг германски канцлер, Хелмут Кол, бе изправен пред подобно, а дори и по-скъпоструващо предизвикателство: дали и как да интегрира нефункциониращата икономика на бившата Източна Германия, осакатена и препъната от четирите десетилетия комунистическо управление, в политическо и икономическо единство със Запада. Решението на Кол - струващото трилион долара поглъщане, наречено обединение - стана най-големият и противоречив кръстоносен поход в живота му. То беше мразено от мнозина западногерманци, които негодуваха срещу неефективността и цената му, но накрая, колебливо и белезнено, то проработи. Източна Германия се възроди; прозорливостта на Кол сплоти Изтока и Запада. Днес един от хората, олицетворяващи постижението на Кол, е източногерманката, станала негово протеже и наследник -  Ангела Меркел.

 

Ако Меркел се опита да спаси Южна Европа така, както Кол спаси Изтока, задачата й няма да е по-лесна и ще струва незначително по-малко от неговата. За успокояване на страховете на пазара за Гърция и за другите фискално слаби страни в еврозоната ще се наложи ЕС да отдели над $400 млрд. за евентуална помощ, според доклад на френската банка BNP Paribas. Германия не трябва да плаща всичко това, но делът й ще е по-голям от този на всяка друга страна, ако се стигне до такъв спасителен план.

 

Напрежението се засилва и от втори проблем, на който бе обърнато много по-малко внимание - нестабилния дисбаланс между богатата, зависеща от износа Германия и задлъжнелите европейски страни, купуващи нейните стоки, взимащи заеми от нея, на чиято територия се разполагат нейните фабрики. Не е само Гърция, а и Испания, Португалия, Ирландия и Италия. Ако вътрешноевропейското неравновесие не бъде преодоляно, цялата еврозона ще бъде подложена на още по-голям натиск. За Германия, с други думи, статуквото, което толкова дълго бе изгодно, сега става опасно.

 

След Втората световна война германците успешно изучаваха, съхраняваха, инвестираха или купуваха висококачествени стоки от останалата част на света. BASF, Bayer, Bosch, Daimler, Infineon, Miele, Siemens, SAP, ThyssenKrupp и Volkswagen са само някои от емблематичните износители на корпоративна Германия. Германците пожертваха много, за да увеличат успеха си. Когато влязоха в еврозоната през 1999, безработицата бе над 10%, а страната бе обвързана с валутен съюз в момент, когато германската марка бе надценена. И така Германия повиши производителността си и ограничи ръста на заплатите. „На практика те осъществиха девалвация, като подобриха конкурентната си позиция", смята Андре Сапир, старши сътрудник в брюкселски мозъчен тръст. Дори и след като еврото поскъпна спрямо долара и британската лира, германският износ се увеличи с 65% от 2000 до 2008.

 

Проблемът е, че търговските партньори на Германия в еврозоната, които купуват 43% от износа й, не могат да подобрят конкурентоспособността си спрямо страната, обезценявайки валутите си, което е традиционният лек. Всъщност, обвързвайки се с еврото, германските износители имат валута, която работи до голяма степен в тяхна полза. Гърците и испанците търсят германски стоки и не трябва да плащат с обезценени драхми или песо за тях. Еврото дава и други предимства на германските компании. Франк Асбек, главен изпълнителен директор на разположената в Бон Solar World, голям производител на соларни продукти: „Две трети от нашия бизнес е в еврозоната. Валутата прави нещата по-лесни - няма хеджиране, прозрачна е, бизнес формалностите са същите."

 

Ако Германия все още имаше старата си валута, германската марка несъмнено щеше да е по-силна от сега, което щеше да накърни конкурентоспособността й спрямо другите европейски страни. Така че вътре в еврозоната Германия на практика работи с валута, която е подценена и затова изключително конкурентна. Това прави страната до голяма степен подобна на Китай, който държи износа си евтин, като е обвързал валутата си към долара против желанието на американското правителство. Миналата година излишъкът по текущата сметка на Германия - широка мярка за стоките и услугите - беше 5% от БВП.

 

Но гръцката криза разкри недостатък на германския бизнес модел. Изкушени от членство в еврозоната, много от търговските партньори на Германия задлъжняха прекомерно и увеличиха твърде много разходите по време на бума. Високата инфлация направи заплатите и продуктите им все по-малко конкурентни, особено спрямо Германия. Те вече не могат да си позволят да купуват всички тези продукти без възможността да спечелят малко пари, продавайки нещо обратно на германците или поне генерирайки по-голям износ въобще. Външните им дългове - отражение на дефицитите, които реализират - нарастват до неустойчиво високи нива. Трябва им по-балансирана търговия. Както и на Германия, която би била по-стабилна, ако гражданите й потребяват повече и по-малко разчитат на износа, за да отбелязват растеж. „Патологично е. Германците имат прекомерно голям излишък", посочва Гари Херигъл, политолог от University of Chicago, специализирал в Германия.

 

Ясно е, че трябва да има отстъпка от нещо. Но какво? В рубрика в The Financial Times икономистът от Harvard University Мартин Федстейн настоя за временно връщане на драхмата, позволявайки на Гърция да поддържа плаващ курс на валутата си и да определя собствени политики за лихвите и дълга. Но тази опция не подлежи на обсъждане, защото може да доведе до разпадането на еврозоната и края на десетилетната инициатива за обединение на Европа. Повечето германци остават решени да бъдат добри европейци, отчасти като покаяние за това, че потопиха континента в две световни войни през XX век.

Ако търговските партньори на Германия не обезценят валутите си, те могат бързо да си възвърнат конкурентоспособността единствено като понижат възнаграждението на труда. Но това би било пагубно за страни като Гърция, където работниците имат големи дългове, защото това би означавало, че служителите ще трябва да покриват кредитите си с намаляващи заплати. Смесицата от задлъжнялост и безработица може да предизвика спирала от неплатежоспособност, фалити и банкови сривове. Това би било смъртоносно за подобните на Гърция и няма да е добре и за Германия, защото компаниите й се нуждаят от жизнеспособни клиенти.

  НЕСЪВМЕСТИМИ ЦЕННОСТИ  

Алтернативният път за Меркел - наречето го пътя на Кол - със сигурност ще е непопулярен у дома. А шансовете му за успех далеч не са гарантирани. Той би наложил Германия да намали натиска върху своите търговски партньори, отпускайки им повече заеми и директна помощ, като в същото време купува повече от продуктите им, за да помогне на тези страни да си заработят връщането към стабилността. Разбира се, Германия раздава пари на по-бедните европейски нации от години, но много икономисти твърдят, че трябва да отиде още по-далеч. „За собствено добро те трябва да споделят богатството", смята Адам Поусън, старши сътрудник на Peterson Institute for International Economics във Вашингтон. (Поусън е член и на Комисията по монетарна политика на Bank of England, която определя лихвите, и подчерта, че забележките му са лично мнение, не британска политика.)

 

Това предписание повдига един въпрос: Дали Испания, Гърция и останалите от южния фланг могат да предложат стоки и услуги - от италиански дизайн до почивки по гръцките острови, които германците да искат да купят? Могат ли тези икономики да се научат на новаторство? Испания показа признаци, че го прави, но нещо, вероятно треската от раздуващия се балон, бавно задуши този динамизъм. Промяната няма да дойде бързо, но ако няма никаква промяна, тези дисбаланси само ще се задълбочават. И бавно ще разбият еврозоната.

 

Точно както Кол спаси Източна Германия и след това оглави инициативата за въвеждане на еврото, Меркел може да подпомогне южноевропейските страни сега, продължавайки традицията на Кол за просветено преследване на собствения интерес. Геополитически Германия не може да е силна, ако останалата част от континента е слаба, заявиха на 8 февруари Марко Папик и Питър Зайън, анализатори в глобалните консултанти Stratfor. „Eдинственият начин Германия да има значение е, ако Европа като цяло има значение", написаха те.

 

Не е изненада, че германците мразят да бъдат молени да отворят кесиите си за гърците, които, по тяхно мнение, са се държали безотговорно и са се простирали по-нашироко. „Познавам много добре начина на мислене на южноевропейските страни и знам точно какво мислят и на какво се основава възприятието им за света. Това са несъвместими ценности - изтъква Антон Бьорнер, оглавяващ германската федерация за търговия на едро и износ BGA. - Не можеш да вкараш това в главите на южноевропейското население."

 

Бьорнер може и да гледа от високо, но има право. Гърците, по-специално, сами си навлякоха тази бъркотия. Въпреки това, за да се избегне срив на континента, може да се наложи да се помогне на Гърция и на другите закъсали страни да запазят непокътнати икономиките си и да избегнат дългово-дефлационните спирали. Джон Мейнард Кейнс, британският икономист, диагностицирал Голямата депресия, твърди, че по време на резки спадове страните с търговски дефицити не са в състояние да понесат цялата цена за коригиране на дисбалансите - страните с търговски излишък трябва да споделят това бреме. Американският икономически историк Чарлз Киндълбъргър, който също изучавал депресията, счита, че свободната търговия зависи от страна котва, която е готова да бъде вносител и кредитор последна инстанция по време на криза. В този случай това е Германия.

  ГЕРМАНИЯ НА ПЪРВО МЯСТО  

Меркел не показва признаци на кейнсианство. Тя държи твърда линия по отношение на Гърция, а колкото до дръзката промяна на Германия, така че тя да потребява повече внос, това също не е в дневния й ред. Миналия октомври, месец след като бе преизбрана за канцлер, тя заяви на конгрес в Хановер, че „силата на Германия се крие до голяма степен във факта, че Федералната република е център на промишлеността и е страна износител". За да няма никакви съмнения, Меркел добави: „Всички онези, които сега твърдят, че сме зависели твърде много от износа, подкопават най-големия ни източник на просперитет и трябва да бъдат срязани."

 

За да може Германия да изведе Европа от този спад, ще са нужни по-големи дефицитни разходи, за да се стимулира икономиката и да се привлече внос. Правителството на Меркел очаква бюджетният дефицит да нарасне до 5.5% от БВП тази година, почти двойно от тавана от 3%, технически задължителен за членовете на еврозоната. Макар Германия с лекота да може да си позволи нова серия стимули поради непоклатимия й рейтинг ААА, Меркел върви в обратната посока, търсейки по-голяма фискална честност. Това също се приема добре от застаряващото германско население, което заделя богатство за пенсионирането си. Канцлерът настоя за миналогодишната конституционна поправка, ограничаваща структурния бюджетен дефицит на Германия до едва 0.35% от БВП, което я принуждава да започне да свива бюджетното несъответствие през 2011.

 

С други думи, Меркел може и да държи цялата еврозона в ръцете си, но въобще не е ясно дали тя се радва на тази отговорност. „Меркел е притисната от събитията на гръцката криза - обяснява Фредрик Ериксон, директор на Европейския център за международна политическа икономика в Брюксел. - В такава ситуация не можеш да планираш в средносрочен или дългосрочен план. Само се опитваш да спреш източника на това, което предизвиква смут на пазарите."

 

Неохотата на Меркел да разтяга търговския баланс на Германия така, че да бъде подпомогнат европейският растеж, може да се корени отчасти в собственото й минало. Тя е родена след нацистката ера и гледа на Европа „не толкова емоционално", колкото менторът й, бившият канцлер Кол, отбелязва Герд Лангут, биограф на Меркел и политолог в Университета в Бон. Роланд Бергер добавя: „Тя не е обременена от историята. Просто е прагматична. Знае какво иска и смята, че това, което прави, е в интерес на Германия и Европа. Тя е европеец, но Германия е на първо място."

 

Подходът на Меркел като „жена от народа" й помогна да спечели втори четиригодишен мандат като канцлер през септември. За нея и за съпруга й, Йоаким Зауер, квантов химик в берлинския Humboldt University, това е втори брак след развод. „Меркел изглежда съвсем обикновена и средният германец наистина може да види себе си в нея - коментира Карл Граф фон Хохентал, консултант по мениджмънт в Brunswick Group и бивш зам.-главен редактор на германския вестник Die Welt, който я познава от 1990. - Тя се облича добре, но не носи прекалено скъпи дрехи." Меркел бута пазарска количка в местния хранителен магазин, следвана от охраната си, поне веднъж месечно. „Тя не пуши, не пие много - властта е нейната слабост", казва Фридрих Телен, бивш парламентарен редактор на бизнес списанието Wirtschaftswoche и основател на берлинската бизнес консултантска група Thelen-Consult.

 

Ако властта наистина е нейната слабост, значи Меркел знае, че запазването й зависи от това бизнесът да е щастлив. И докато германските данъкоплатци мърморят за спасяването на Гърция, германските компании са по-чувствителни към загубите, които ще понесат, ако Гърция и други европейски страни потънат.

 

Германските банки също са силно изложени на риск от увеличаваща се неплатежоспособност. Hypo Real Estate Holding, национализирана от германското правителство по време на финансовата криза, има значителна експозиция по суверенните дългове на Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания. Hypo Real Estate има около $5 млрд. само гръцки публичен дълг. Всички тези проблеми се задълбочават от неочакваното отклонение в икономическото възстановяване на Германия и Европа. През последните три месеца на 2009 германската икономическа активност бе непроменена и еврозоната отбеляза годишен темп на растеж от едва 0.1%.

  ПРЕДОСТАТЪЧНО ДОВЕРИЕ  

Ако Меркел наистина приеме по-голяма роля за Германия в икономическото възстановяване на Европа, ще бъде, защото е била убедена, че е в дългосрочен интерес на Германия да върне стабилността и сигурността на своите експортни пазари. Първата стъпка за Меркел ще е да говори по-ясно по отношение на Гърция. Противниците на отпускането на помощ твърдят, че спасяването на Гърция ще насърчи подобно лошо поведение от нейна страна, а и от други в бъдеще.

 

Встрани от това Меркел може да предложи визия за една Германия, която вече не зависи от бизнес модела за извличане на растеж от износа. Историята ни показва, че по един или друг начин Германия ще трябва да отвори портфейла си, за да сложи край на тази криза, както често е правила в миналото. От години скептиците в САЩ и Великобритания настояват, че експериментът с еврото е обречен на провал. Сега дори заклетите привърженици се притесняват, че трябва да се направи нещо и то скоро, за да се облекчи нарастващият натиск върху системата.

 

Меркел изгради предостатъчно доверие като защитник на германските интереси. Германците знаят, че тяхната Мама ги пази. Това я поставя в по-удобна позиция от всеки друг да каже на германския народ, че старите методи вече не работят и Германия трябва да се промени. Бившият й шеф имаше куража да го заяви пред хората. А тя дали ще има?

 

- С Каръл Матлак в Париж и Райнер Бюргин, Тони Чучка, Леон Мангасарян и Браян Паркин в Берлин

 

 Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved.   

 

http://www.businessweek.bg/news.php?category=2&id=5273


Тагове:   Меркел,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. meto76 - http://meto76. blog. bg/bizne...
29.04.2010 00:32
http://meto76.blog.bg/biznes/2010/02/24/nai-zadlyjnelite-dyrjavi-v-sveta.499582

Най-задлъжнелите държави в света
цитирай
2. анонимен - анонс ресурсов издание 69580
20.08.2011 19:24
Прив
освещение ресурсов номер 15398
сегодня сайт номер один - <a href=http://luchisoft.tk/skachat-klyuch-k-windows-vista.html>скачать ключ к windows vista</a> , так же смотрим ресурс <a href=http://skachati17.tk/skachat-uroki-na-macromedia-flash.html>скачать уроки на macromedia flash</a> , это тоже очень полезныйи интересный <a href=http://softport12.tk/skachat-programmu-kak-sdelat-shockwave-flash-object.html>скачать программу как сделать shockwave flash object</a> а так же в завершении не упускаем из виду вот этот сайт <a href=http://softport39.tk/3dfx-drayver-skachat-win-98.html>3dfx драйвер скачать win 98</a> , а так же многие другие в подборке :)
цитирай
3. анонимен - belcosmetik.ru - Белорусская косметика Ростов
02.12.2011 09:23
Хороший сайт http://www.belcosmetik.ru/ - Белорусская косметика Ростов, ООО ВитаБел, <a href=http://www.belcosmetik.ru/>Парфюмерия</a>, Белорусская косметика Ростов на Дону и многое другое.
цитирай
4. анонимен - stilemer.ru - Модные и стильные фото в развлечениях и знакомствах
02.12.2011 10:58
Хороший сайт http://www.stilemer.ru/ - Модные фотографии и знакомства, Фотографии, стиль, мода, знакомства и опросы, <a href=http://www.stilemer.ru/>Мода и стиль, голосование за фото</a>, Оценка стиля парней и девушек и многое другое.
цитирай
5. анонимен - onlinesporno.ru - porno
03.12.2011 05:03
Хороший сайт onlinesporno.ru - gjhyj, <a href=http://onlinesporno.ru/>порно видео онлайн</a>, порно видео и многое другое.
цитирай
6. анонимен - avseenkov.info все тайное стало явным
04.12.2011 17:00
http://avseenkov.info/ все тайное стало явным читайте http://avseenkov.info/?cat=20 а так же http://avseenkov.info/?cat=32























http://avseenkov.info/?cat=20 http://avseenkov.info/?cat=32 http://avseenkov.info/ http://avseenkov.info/?cat=20 http://avseenkov.info/?cat=32 http://avseenkov.info/ http://avseenkov.info/?cat=20 http://avseenkov.info/?cat=32 http://avseenkov.info/ http://avseenkov.info/?cat=20 http://avseenkov.info/?cat=32 http://avseenkov.info/ http://avseenkov.info/?cat=20 http://avseenkov.info/?cat=32 http://avseenkov.info/ http://avseenkov.info/?cat=20 http://avseenkov.info/?cat=32 http://avseenkov.info/ http://avseenkov.info/?cat=20 http://avseenkov.info/?cat=32 http://avseenkov.info/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581058
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031