Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 14:17 - ГЕРБ обслужва Химимпорт и тимаджиите
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2574 Коментари: 0 Гласове:
1



  Спират се шест търга за нефт и газ в Северна България
Ирландци, победители във всички конкурси, вече обявени за нарушители в едната процедура

Владислава Пеева

29 Април 2010

 

image
 

Министерският съвет прекратява шест търга за търсене и проучване на нефт и газ, открити в края на 2008 г. и началото на 2009 г. от предишния кабинет, но проведени в средата на миналата година. Процедурите са за изследване на блоковете “Деветаки“, “Мизия“, “Ботево“, “Алтимир“, “Пелово“ и “Търнак“, което са разположени в областите Плевен и Враца, в близост до газохранилището “Чирен“.

 

Конкурсът за последния терен бе анулиран от правителството в сряда и това е прелюдия към спирането на останалите пет процедури, тъй като мотив за решението на кабинета е нарушения от страна на единия участник, а той присъства и в останалите търгове. Дори по неофициална информация на Mediapool е бил определен за победител и в шестте процедури, но конкурентни интереси стоят зад отстраняването му.

 

Ирландската компания “Моезия ойл енд газ“ иска да търси нефт и газ и в шестте терена, като за два от тях - “Мизия“ и “Ботево“, е единственият претендент. За “Деветаки“ се надпреварва с регистрираната във Великобритания “Джи Ти О Лимитед”, за "Алтимир“ и “Пелово“ неин конкурент е “Проучване и добив на нефт и газ“, която бе приватизирана от “Химимпорт“, част от групата ТИМ. За “Търнак“ другият играч е “Дайрект Петролуем“, която вече откри находище до село Девенци, община Червен бряг.

От Министерския съвет съобщиха в два реда, че процедурата за “Търнак“ се прекратява заради установени нарушения, без да посочат от какъв вид са те. На участниците ще бъдат върнати депозитите от 10 хил. лв. за включване в конкурса.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), което води шестте търга, обясниха пред Mediapool, че процедурата за “Търнак“ се спира, защото единият участник не отговоря на изискването да има три завършени финансови години и не е предоставил годишни счетоводни отчети. Така били нарушени принципите на конкуренция и налице е облагодетелстване за сметка на другия кандидат.

“Моезия“ е регистрирана през март 2008 г., изискването за отчетите за трите години се приема през август същата година. Конкурсната комисия допуска компанията до търга и тя е класирана като победител. След смяна на част от членовете на оценяващите офертите обаче, се забелязало несъответствието на закона.

МИЕТ има втори коз в подкрепа на решението на кабинета – не е била спазена методиката за оценяване на офертите.

От ведомството признават пред Министерски съвет, че няма правило за анулиране на търг при положение, че са нарушени процедурните правила от страна на провеждащия поръчката, но се позовават на правна възможност за прекратяване на търга заради непрозрачност и липса на публичност.

Прекратяването на процедурата за “Търнак“ заради “Моезия“ отваря вратите за анулирането и на останалите пет конкурса, след което по процедура, ако към тях има инвеститорски интерес, ще бъдат обявени нови търгове.

Според неофициални информации силен апетит към терените има “Проучване и добив на нефт и газ“ на “Химимпорт“, което има 12 концесионни договора за добив на нефт и газ, съсредоточени също във Врачанско, Плевенско, и община Шабла. Дружеството преди около месец получи разрешително за търсене и проучване в терен Кнежа. Има още разрешителни за търсене в блоковете “А-Ловеч“, “Плевен“, “Новачене“, също в област Плевен и в черноморския шелф край Шабла.

С анулирането на търговете с участието на “Моезия“ правителството тръгва отзад-напред, доколкото за “Търнак“ е минало най-малко време от срока за официално обявяване на резултатите от проведените процедури. Това е трябвало да стане през ноември 2009 г. , в края на октомври е трябвало да има решение за “Пелово“ и “Алтимир“, а за “Деветаки“, “Мизия“ и “Ботево“ - в края на август – началото на септември 2009 г.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не пожелаха да коментират прекратяването на останалите пет процедури.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164692&srcpos=6



Тагове:   ОБСЛУЖВА,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612306
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930