Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 21:03 - Антъни Лейк е новият изпълнителен директор на УНИЦЕФ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1101 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.05.2010 21:03


Антъни Лейк е новият изпълнителен директор на УНИЦЕФ  

НЮ ЙОРК, 1 Май 2010 г. Днес Антъни Лейк зае поста на изпълнителен директор на УНИЦЕФ. Той има над 45 години професионален опит в публичния сектор и международните отношения. „Силно съм развълнувам от факта, че се присъединявам към УНИЦЕФ. Нямам търпение да започна работа с нашия изключителен екип и многобройни партньори, които работят в защита на правата на децата по света.” сподели г-н Лейк през първия си работен ден в офиса.

Антъни Лейк беше назначен от Генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун, след одобрение на Борда на директорите на УНИЦЕФ. При оповестяването на новото назначение на 16 март 2010 г., Генералният секретар заяви, че г-н Лейк ще допринесе на организацията със своя дългогодишен и богат професионален опит в правителството на САЩ.

Г-н Лейк е работил с политически лидери от цял свят. Той е натрупал сериозен опит в сферата на международните отношения, националната сигурност, хуманитарните въпроси и развитие в ролята си на съветник на Бил Клинтън по национална сигурност (1993 - 1997) и по-рано като директор „Политическо планиране” по време на мандата на президента Д. Картър (1977 – 1981). В периода 2007 – 2008 Лейк е съветник по външна политика на Барак Обама по време на президентската кампания.

Ангажиментите към мира и сигурността са отличителните белези на кариерата на Антъни Лейк. След напускане на правителството през 1997 г., той работи като специален пратеник на САЩ в Хаити, Етиопия и Еритрея. Неговите усилия, за които получава отличието Самуел Нелсън Дру на Белият дом, допринасят за постигането на Алжирското споразумение, което сложи край на войната между Етиопия и Еритрея. Антъни Лейк изигра водеща роля във формирането на политики, които доведоха до мира в Босна и Херцеговина, и Северна Ирландия.

"Мирът и сигурността са в основата на свят, подходящ за деца. Войните не само убиват деца - те пораждат заболяване и унищожават икономики. Всъщност мирът не е в дипломатическите документи. Мир има, когато всички деца са защитени и здрави. Ако подобрим живота им днес, ние им помагаме да наследят и по-добро бъдеще ", каза г-н Лейк.

Антъни Лейк събира богат опит в международното развитие и правата на децата, чрез работа с неправителствени организации за повече от 40 годони. През това време той ръководи International Voluntary Services, бил е международен съветник към Международния комитет на Червения кръст, както и член на борда на организацията "Спасете децата".

Лейк е запален поддръжник на Декларацията на хилядолетието и на Целите за развитие на хилядолетието. "В сърцето си, Целите на хилядолетието искат да дадат по-голям шанс на най-уязвимите деца, за да достигнат пълния си потенциал чрез подобряване на майчиното и детското здравеопазване, увеличаване на равенство в образованието и чрез изкореняването на глада. Имаме още много работа до 2015 г., когато сме си поставили срок за изпълнение на Целите на хилядолетието, а е след това. И аз вярвам, че можем да го направим - с политически ангажимент, смислени стратегии, адекватни инвестиции и ангажиране на световната общност", заяви г-н Лейк.

Връзката на Лейк с УНИЦЕФ е отдавна. Той работи в продължение на девет години в борда на Фонд на САШ за УНИЦЕФ, включително и като председател на Управителния съвет от 2004 до 2007 г. Под неговото председателство, фондът значително увеличава набраните средства и се предприема пресструктуриране на организацията.

Антъни Лейк завършва Харвардския колеж и Принстънския университет с докторска степен от Института по публични и международни отношения. Той е назначен за професор по дипломация в университета "Джорджтаун" във Вашингтон, непосредствено преди назначаването му на УНИЦЕФ. Неговата силна ангажираност към образованието се вижда и от членството му в редица бордовете на академични институции и университети в САЩ.

Антъни Лейк е женен, има 3 деца и 5 внука.


Тагове:   новият,   директор,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614038
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930