Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 18:30 - Генно модифициран ориз широкоразпространен в Китай
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2091 Коментари: 3 Гласове:
2



image
Генно модифицираният ориз става все по-достъпен за употреба от обикновените хора в Китай. (Getty Images)










Нелегален генно модифициран ориз широкоразпространен в провинция Хубей  

Наскоро в. China Newsweek съобщи за широкоразпространено култивиране на нелегален генно модифициран, устойчив на вредители ориз в провинция Хубей (Hubei). Китайското министерство на земеделието е одобрило сертификата за безопасност на ГМО за два сорта ориз и един сорт царевица единствено за експериментални нужди през август 2009 г. От организацията Грийнпийс обаче са установили, че генно модифицираният ориз е продаван в 19 супермаркета в осем китайски града в провинциите Хунан (Hunan) и Хубей през октомври и ноември 2009 г…

На 2 март т.г. служител от Дирекцията за безопасност на ГМО към Министерството на земеделието заяви, че наличието на сертификат за безопасност на ГМО не означава, че използваната за търговски цели продукция е позволена.

Той подчерта също, че един генетично модифициран сорт семена трябва да премине през стриктни местни и производствени тестове, за да получи сертификат за съответния сорт, преди да бъде използван за масово производство и продажба. С други думи, всяка продажба и култивиране на генно модифициран ориз за търговски цели са нелегални, според статията в „China Newsweek”.

Донг Кежянг (Dong Kejiang) и съседите му от гр. Тудитанг (Tuditang), област Жянгшя, Ухан (Jiangxia, Wuhan), знаят, че насаждането на генно модифицирани оризови култури е незаконно. Но отдавна са запознати с тези „култури, които не се нуждаят от пестициди”.

В интервю за China Newsweek от края на март т.г. г-н Донг заявява следното: „Селото ни ги отглежда от три години; човек винаги може да си поръча.” Г-н Ху от с. Тангту, гр. Улижие (Tangtu, Wulijie) споделя пред China Newsweek, че в техния град устойчивите на вредители култури се отглеждат от 2004 г.

Около 2005  г. сорт устойчив към вредители и високопродуктивен генно модифициран ориз се появява в провинция Хубей. Фермерите в тези райони са ентусиазирани; по думите на г-н Донг обаче, те не са знаели, че това е генно модифицираният ориз, а са смятали, че е хибриден сорт, популяризиран от правителството.

„От компанията за семена казаха, че семената са устойчиви на вредители и високопродуктивни, така че много хора ги пробваха”, казва Донг. Този Bt-трансгенен ориз е бил създаден чрез добавянето на нов ген в ориза, така създавайки Bt-протеини. Протеинът причинява чревна парализа у вредителите по ориза и ги убива. Тази специална способност на устойчивост към вредители намалява количеството на използваните пестициди и води до богата реколта от тази култура.

„Компаниите за семена със земеделски технически бази и частните компании за семена всички продават тези семена”, казва Донг. Пакетите семена не са обозначени като ГМО култури, но са маркирани със секретния код за ГМО на провинция Хубей – изображение на малък бръмбар.

„Това започна с няколко семейства, но постепенно всеки започна да търси тези семена”. Много жители от града на г-н Донг сеят тези устойчиви на вредители култури. Г-н Ху, живеещ в същия град, разказва пред „China Newsweek”, че през 2004 г. самият той е посял три му (около половин акър) от устойчивия на вредители ориз. „Отначало не знаехме, че тази оризова култура е незаконна; компанията за семена каза, че тя е била разработена от правителството.”

Фермерите не го ядат

Въпреки че много фермери сеят генно модифициран ориз, самите те са предпазливи да го консумират. По думите на г н Ху от с. Тангту той е продал всичките три му от устойчивия на вредители ориз на частни оризови фабрики или на дирекция „Зърно”, а съседите му дали всичкия непродаден ориз за храна на пилетата си. Той посял и две му от традиционните оризови култури за консумация от семейството му.

Според разследващи доклади на Грийнпийс „областите Шяоган, Шианинг и Жянгшя (Xiaogan, Xianning, Jiangxia) в Хубей всички са сеели генно модифициран ориз в широк мащаб; тези култури са били изпращани от Хубей до градове като Гуанджоу (Guangzhou), Джонгшан (Zhongshan), Шунде (Shunde) и Джухай (Zhuhai) в провинция Гуандонг”.

В брой на сп. Newsweek от 20 декември 2004 г. Джанг Чифа (Zhang Qifa), академик от Китайската академия на науките, професор в Селскостопанския университет на Хуаджонг (Huazhong) и реципиент на сертификата за безопасност за Bt-генно модифициран ориз за 2009 г., заявява: „В Ухан (Wuhan), центърът на най-големия експеримент с генно модифициран ориз в Китай, компания за семена се е добрала до генно модифицирани семена и ги продава на местните фермери; засети са над 100 хектара.”

Но на 2 март 2010 г. Министерството на земеделието дава следния отговор на въпроси на репортери относно технологията и биологичната безопасност на ГМО: „Към момента Министерството на земеделието не е одобрило комерсиализацията на нито една ГМО култура и няма ГМО култури, засети в Китай.”

Въпреки че светът не е достигнал до единодушно решение относно безопасността на генно модифицираните култури, Хсиен Пинг (Лари) Ланг, професор в Китайския университет на Хонконг, е споделил следната информация относно тях:

През 2007 г. френски учен доказва, че Монсанто – най-голямата компания за семена в света, е създала генно модифицирана царевица, токсична за човешкия черен дроб и бъбреци. През 2008 г. американски учен открива, че храненето на бели мишки с генно модифицирана царевица вреди на имунната им система. Най-новите данни са публично оповестени на 22 декември 2009 г., когато Френският съвет по биотехнология обявява, че вредните ефекти от консумацията на генно модифицирана царевица надвишават ползите от това.

Оризът е основната суровина в Китай. Обществеността критикува режима за липсата му на комуникация с народа преди предоставянето на сертификати за генно модифициран ориз, за сеитбата на генно модифицирани оризови култури при закрити врати, както и за пренебрегването на безопасността на хранителните продукти за милиарди китайци, според репортаж на тайванската Централна новинарска агенция (Central News Agency (CNA).

По време на „Двете сесии” през месец март т.г. някои членове на Националния комитет на Политико-консултативната конференция на китайския народ предложиха възражение срещу отглеждането с търговски цели на генно модифицирани зърнени култури, които не са преминали през щателни тестове за хранителна безопасност.

Въпреки силните възражения и загриженост от страна на обществеността, китайското правителство се очаква да похарчи 24 милиарда юана в проучване на култивирането на култури с нови генно модифицирани сортове през следващите 10 години, според репортажа на China Newsweek.

Засега само за провинция Хубей има данни за култивиране на генно модифициран ориз за търговски цели. Има вероятност генно модифицираният ориз да присъства в блюдата на милиарди китайци през следващите три до пет години.


Превод: Цвета Андонова


http://www.epochtimes-bg.com/2010-02/2010-04-29_01_d.html



Тагове:   китай,


Гласувай:
2



1. meto76 - Искам само да напомня, че няма из...
02.05.2010 18:32
Искам само да напомня, че няма изследване, което да е доказало вредата от генно модифицираните храни за разлика от тютюнопушенето. Както виждаме китайците зобат и се плодят като зайци и нищо им няма.А ние умниците забранихме отглеждането на високачествени храни, а разрешихме употребата на публични места на цигари, водещи до смъртоносна болест като рак.
цитирай
2. bven - Днес не е доказано,
02.05.2010 19:30
но за утре!?
цитирай
3. meto76 - но за утре!? Ами щом за 20 г...
02.05.2010 19:42
bven написа:
но за утре!?



Ами щом за 20 години наличие на генно модифицираните храни не успяха да докажат, колко време трябва да чакаме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580514
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031