Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 14:07 - Решителен ход в грешна посока
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1007 Коментари: 0 Гласове:
1



Решителен ход в грешна посока автор(и): Труд, прочитания: 494, коментари: 1 Виж галерия 1 2»

В цялата история с вдигането на ДДС има едно положително нещо - правителството осъзна, че понякога е важно да се вземат тежки и непопулярни мерки, за да не стане по-лошо.

Само преди няколко месеца българското правителство се държеше изключително страхливо и не смееше нищо да помръдне от страх някой да не е против - точно като гръцкото правителство. Сега нашето показва решителност, която е доста освежаваща. В среда на фискални кризи в региона е необходимо да се вземат решителни мерки.

Има обаче един голям проблем с решителността на управляващите - и той е, че решителността е насочена в погрешна посока. Насочена е към вдигане на ДДС вместо към реформи и намаление на държавните разходи. В някакъв смисъл, решителността на правителството се похабява.

Отлагане на проблема

Премиерът Бойко Борисов обяви, че сега ще вдигне ДДС с 3-4 процентни пункта, а до края на мандата ще го свали много повече. Какво означава това на практика? Означава, че проблемът не се решава, а се отлага за края на мандата. В крайна сметка, за да се намали значително ДДС след 1-2 години, ще трябва тогава да се направят реформи в публичния сектор, да се намалят държавните разходи, да се повиши ефективността.

Но това няма никакъв смисъл. Защо реформите да се отлагат за края на мандата вместо да се направят днес? По този начин ГЕРБ ще понесе двойна политическа цена - първо ще го намразят данъкоплатците и бизнесът заради вдигането на ДДС, а после ще го намразят и работещите в публичния сектор заради реформите.

При това, ако се направят реформи в края на мандата, няма да има време те да произведат положителен резултат и хората да усетят позитивните ефекти. Тоест вдигането на ДДС сега и отлагането на реформите за края на мандата увеличава риска ГЕРБ да се провали на следващите избори.

Има и друго обяснение - че ДДС ще се вдигне и никога повече няма да се върне на предишните нива. Да си припомним, че Жан Виденов вдигна ДДС от 18 на 22% по време на кризата през 1996 година и ставката никога не се върна обратно на 18%. Четири правителства управляваха след Жан Виденов, ставката падна на 20%, но никога не се върна на 18%. И този път може да стане така.

Ако правителството сега вдигне рязко ДДС и го запази на високо ниво, то няма да има никакъв стимул да прави реформи до края на мандата. А без реформи България не може стане богата страна.

Повече тежест върху данъкоплатците и бизнеса

Вярно е, че ДДС е най-малко изкривяващият данък. Ако правителството беше решило да вдига данъците върху доходите, осигуровките или данъка върху печалбите, това щеше да е ритуално самоубийство. По тази причина и в други страни, когато ситуацията е много тежка, се вдига ДДС или акциз.

Вдигането на ДДС е по-малкото зло - но все пак си е зло. Затова според икономическите изследвания успешните политики за намаляване на бюджетния дефицит са тези, в които 80% от мерките са свързани с орязване на държавните разходи, а само 20% са свързани с увеличение на данъци. Това съотношение гарантира позитивен ефект върху икономиката. Ако обаче се разчита основно на вдигане на данъците, най-често това се отразява негативно на икономиката.

ДДС е косвен данък и голяма част от него се прехвърля върху крайния потребител. При държавни, регулирани и монополни стоки и услуги, като електричество, парно, вода, цигари, транспорт и др. вдигането на ДДС изцяло ще се прехвърли върху крайния потребител - тоест ще се намали покупателната способност на домакинствата. Реално, те ще станат по-бедни.

В някои отрасли обаче където има голяма конкуренция, няма да е възможно цялото повишение на ДДС да се прехвърли върху крайния потребител. Там част от по-високото ДДС ще се поеме от производители и търговци и в сегашната ситуация това може много да утежни финансовото им състояние, а някои направо да фалират.

Разочароващи приходи

В България колкото пъти са повишавани данъци, толкова пъти приходите са били разочароващи. Първата причина е, че високите данъци намаляват стимулите за труд, производство и инвестиции. Втората причина е, че се увеличават стимулите за укриване на доходи и обороти. Вдигането на ДДС, и то в рецесия, ще се отрази силно върху сивата икономика. Колкото повече бъде вдигната ставката, толкова повече стимули ще има да се избягват плащания. И още нещо - когато хората и фирмите научат датата, на която ДДС се вдига, те ще сключат много сделки в седмиците преди тази дата - тоест ще изместят част от облагаемата база и ще я обложат със сегашната по-ниска ставка.

Но нека да приемем оптимистичен сценарий и да допуснем, че вдигането на ДДС с 3-4 пункта ще донесе максимум 500 милиона лева приходи в бюджета. Заслужават ли си всички проблеми с вдигане на ДДС за 500 милиона приходи?

Не е ли по-лесно да се съкратят 500 милиона лева разходи?

Само ще припомня, че държавният бюджет за 2010 година е в размер на 27 милиарда лева - тоест, за да се спестят 500 милиона лева, разходите в бюджета трябва да се намалят с по-малко от 2%.

При толкова неефективност и нереформираност в бюджета, никой не може да ме убеди, че от него не могат да се изрежат 2%. Могат и трябва да се отрежат тези пари от разходите - а не да се вдига ДДС!

Георги АНГЕЛОВ, Институт за пазарна икономика

Българска търговско-промишлена палата: По-високият ДДС ще свие потреблението

По-високият ДДС със сигурност ще доведе до ръст на цените, макар че намаляването на този данък невинаги води до поевтиняване на стоките и услугите. Това се казва в позиция на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Според експертите на палатата резултатът ще бъде по-нататъшно свиване на потреблението, още по-голямо обедняване на българските граждани и блокиране на повече средства на фирмите извън нормалния производствен търговски процес.

Според БТПП нова група фирми ще мигрират към сивия сектор в момента, когато държавата се опитва да ги извади на светло. Преминаването на едно дружества в сивия сектор означава само по-малко данъци и осигуровки.

Продължават лошите последици и от неплащането на дълговете към фирмите. Съгласно договорката с правителствения екип в съвета за тристранно сътрудничество това плащане в пълен размер трябваше да стане до средата на месец юни. Вместо това се получи намаление със 7%, като срокът за разплащането стана неизвестен.

Обявяването на една мярка за временна също може да има негативен резултат, тъй като бизнесът няма да е в състояние да планира своите приходи, нито плащанията си към бюджета. Освен увеличението на данъците има и друг вариант за борба с кризата. Това е рязкото съкращаване на бюджетни разходи, изтъква БТПП.

Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на “М-Тел”:

Що се отнася до икономическата ситуация в страната, съм притеснен от продължаващото намаляване на чуждестранните инвестиции. България се е изправила срещу висока безработица, хората разполагат с по-малко средства. Страната се нуждае от големи инфраструктурни проекти, които ще оживят икономиката. Надяваме се, че правителството ще ги стартира колкото е възможно по-бързо - хората го очакват.

Диалогът между правителството и бизнеса трябва да се подобри и активизира. Той трябва да бъде по-конструктивен. Очакваме държавата да каже кои са приоритетните сфери за развитие и как ние можем да ги подкрепим.

“М-Тел” е компания, отворена към сътрудничество. Всяка година инвестираме приблизително 100 млн. евро в българската икономика, развиваме своята мрежа и подобряваме качеството на своите услуги. В същото време България е на последно място в Европа по отношение на навлизането на броудбанд технологиите - нещо недопустимо в страна членка на ЕС. Ще продължим своята инвестиционна политика, но очакваме прозрачни процедури без бюрократични спънки, които често ни възпрепятстват.

Вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че вдигането на ДДС е доста крайна мярка, която правителството ще предприеме, в случай че липсва друго решение. Увеличението на данъчната тежест не е уместно за възстановяването на икономиката. Не е ясно доколко то би довело до реално повишение на приходите в хазната, дали очакванията за това ще се оправдаят. Хората се нуждаят от по-голяма покупателна способност, за да могат да харчат повече. Това ще накара компаниите да инвестират повече и ще намали необходимостта от съкращаване на работни места. Повишението на ДДС за мен не е необходимо изобщо, напротив - то би довело до по-ниско потребление.

Александър Чампаревич, изп. директор на “Пикадили”:

Вдигането на ДДС е крайна мярка, която се надявам да бъде избегната, като се задвижи антикризисният пакет и повиши събираемостта на приходите. За инвеститорите от ключово значение са средносрочните планове на правителството за данъчната политика. Трябва да знаем какво да очакваме по отношение на ставките и за какъв времеви период, така че да можем да направим своите финансови прогнози и планове.

Разбира се, приоритетът на правителството е да запази финансовата стабилност на държавата. Ако в тази ситуация ДДС е единственият вариант за балансиране на бюджета, тогава неговото повишаване трябва да бъде временно.

За нас, като търговци в сферата на бързооборотните стоки, е важно икономическата политика да насърчава потреблението. През последните месеци наблюдаваме ръст в ритейла и възстановяване на потреблението, след една трудна година. Работим с доставчиците и постигаме атрактивни ценови оферти за различни категории от продукти. Опасявам се, че вдигането на ДДС ще забави позитивната тенденция.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=466351



Тагове:   ДДС,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627878
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930