Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2010 12:34 - Защо в Америка работят повече отколкото в Европа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1495 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От години има спор между икономисти по въпроса защо американците работят повече от европейците. Изследване на лауреата на Нобелова награда за икономика Едуард Прескот твърди, че европейците работят по-малко, защото плащат по-високи данъци, което ги дестимулира да работят. Други икономисти смятат, че европейците сами са избрали да работят по-малко, защото обичат повече да си почиват, а не ценят толкова много получаването на по-висока заплата.

Ново изследване на Ричард Роджърсън от Департамента по икономика на Университета Аризона хвърля повече светлина върху спорния въпрос.

Какво и къде се измерва

Много изследвания за различията между развитието на пазара на труда в САЩ и Европа се фокусират върху нивото на безработица, т.е. броят на хората, които не работят. В изследването на Роджърсън се избира друг, по-обхватен подход - той разглежда отработените часове труд на човек от населението в трудоспособна възраст. Това позволява да се получи картина за броя хора, които работят, както и за това колко време работят те средно.

Авторът избира за сравнение САЩ, от една страна, и трите най-големи континентални европейски страни - Германия, Франция и Италия, от друга. По този начин Америка се сравнява с най-големите европейски икономики.

Кой работи

През 1956 г. европейците са работели повече от американците - с цели 10% повече. През следващите десетилетия отработените часове в САЩ се запазват относително стабилни, а през 80-те години започват да нарастват. В големите европейски икономики тенденцията е една и съща повече от 4 десетилетия - постоянен спад на отработените часове.

В началото на XXI век отработените часове в Европа са с около една трета по-малко, отколкото в САЩ. На практика Европа отбелязва спад от цели 45% на отработените часове в сравнение със САЩ. Така от място, където се работи повече, големите европейски страни се превръщат в място, където се работи по-малко, отколкото в Съединените щати.

Безработицата ли е обяснението

В средата на 50-те години в Европа безработицата е почти същата като в САЩ или дори малко по-ниска. След средата на 70-те години обаче безработицата в големите европейски страни нараства значително и постепенно достига двойно по-високи нива, отколкото са в САЩ. Подобни нива се наблюдават и в момента.

Безспорно по-високата безработица в Европа е част от обяснението за голямата разлика между отработените часове в САЩ и Европа. Но безработицата започва да расте бързо в Европа едва след средата на 70-те години, докато спадът на отработените часове започва още след средата на 50-те години. В допълнение сравнението между данните показва, че ефектът на увеличаващата се безработица в Европа може да обясни само малка част от спада на отработените часове.

Очевидно има голяма промяна в отработеното време в стопанството в Европа в сравнение със САЩ. Но тази промяна не може да се обясни единствено с по-високата безработица в големите европейски страни. Явно има нещо друго, което да обясни спада на отработените часове в Европа.

Развитие в отделните отрасли

Ако се появява голяма разлика между Европа и САЩ във времето, отделяно за пазарно производство, то е интересно в кои дейности е съсредоточена тази разлика. Имайки тази информация, може да се улесни отговорът на въпроса за причините за голямата промяна.

Според икономиста Саймън Кузнец в първите степени на развитие на икономиките хората работят предимно в земеделието. При по-нататъшното развитие част от хората се насочват от земеделието към индустрията и услугите. В следващите нива на развитие хората започват да напускат не само земеделието, но и индустрията, и да се насочват към сектора на услугите.

Данните потвърждават това развитие. В средата на 50-те години САЩ вече е в последния етап - намаление на заетите в земеделието и индустрията и увеличаване на заетите в услугите. Европа е по-изостанала - има голям дял на земеделие и първо хората се насочват от земеделие към индустрия и услуги и едва след средата на 60-те години започва спад и на заетите в индустрията.

До голяма степен процесът е еднакъв, но има една голяма разлика в крайния резултат. Докато заетите в земеделието и индустрията в Европа и САЩ достигат едно ниво в началото на XXI век, заетостта в сектора на услугите в Европа е с около една трета по-ниска, отколкото в САЩ. По-малкото отработени часове в Европа се отразяват главно в по-ниска заетост в сектора на услугите.

Защо услугите

Различното по отношение на услугите е това, че те имат добри непазарни заместители. Невъзможно е да се произвежда ефективно стомана вкъщи, но пък е съвсем възможно ходенето на ресторант да се замени с хранене вкъщи, наемането на чистачка може да се замени с чистене със собствен труд, наемането на детегледачка може да се замени с гледане на детето от майката или бащата, а викането на майстор за ремонт вкъщи може да се замени с ремонт със собствен труд.

С две думи, възможно е секторът на услугите частично да се замени с работа вкъщи. И именно това се случва - данните показват, че европейците работят по-малко на основната си, пазарна работа, но затова пък отделят повече време за работа вкъщи. Американците работят повече на основната си работа, но пък ползват повече услуги от пазара. По този начин и европейците, и американците работят еднакво време, но разделението пазарна/домашна работа е различно.

Причината

Основната причина за по-малко развития пазарен сектор на услугите в Европа е голямото увеличение на данъците върху труда през десетилетията след 1956 г. Високото облагане води до това, че европейците предпочитат да работят по-малко на пазара (където доходът се облага) и да отделят повече време за не толкова ефективна домашна работа (която не се облага). По-ниските данъци в САЩ позволяват по-висока заетост, по-развит сектор на услугите и дават възможност на хората, ако искат, да намалят къщната работа, като я прехвърлят на пазара.

Ако САЩ възприемат европейската система на високо данъчно облагане, това ще доведе до загуба на благосъстояние от 19%. Това в голяма степен обяснява и факта, че доходът на човек от населението в големите европейски страни е с около една пета по-нисък, отколкото в САЩ. Има и позитивен прочит - намалението на данъчното облагане ще позволи на Европа да настигне просперитета на САЩ.

Георги Ангелов e старши икономист в институт "Отворено общество"

Richard Rogerson, 2007, Structural Transformation and the Deterioration of European Labor Market Outcomes, National Bureau of Economic Research, Working Paper 12889



http://www.capital.bg/karieri/novini/za_turseshti_rabota/2007/03/23/321771_evropa_vs_sasht_koi_i_zashto_raboti_poveche/


Тагове:   Америка,   отколкото,


Гласувай:
1



1. raders - Интересно защо нашите тъпунгери не ...
06.05.2010 23:05
Интересно защо нашите тъпунгери не могат до проумеят този толкова елементарен факт. Че увеличаването процента на данъците никак не повишава брутните постъпления в бюджета, а напротив - намалява ги. Защото това, което може да се инвестира от бизнеса, просто се изплюсква от държавните чиновници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616720
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930