Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 14:03 - Кой ще влезе на "Даунинг стрийт" 10?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
1



Кой ще влезе на "Даунинг стрийт" 10?  

7 Май 2010

e-vestnik  

image

След една от най-ожесточените избирателни кампании от десетилетия, британските избиратели вчера се явиха пред урните, за да покажат, че са предприели остър завой срещу управляващата Лейбъристка партия, пише в. „Ню Йорк таймс”. Първите резултати от вота за 650-местната Камара на общините свидетелстват за силно представяне на опозиционната Консервативна партия, водена от Дейвид Камерън, макар че размерът на подкрепата за консерваторите буди съмнения в способността на партията да спечели нужното мнозинство, за да си върне властта след 13-те години лейбъристко управление.

Реформираната Консервативна партия печели преимущество в оспорваните британски избори, но няма да има нужното й абсолютно мнозинство да сформира правителство и да отдалечи изгледите следващият парламент да страда от най-дълбоко разделение от цяло поколение време, отбелязва в. „Вашингтон пост”. Оформящите се резултати подсказват, че Великобритания вероятно ще бъде изправена пред период на несигурност относно това кой ще се настани на „Даунинг стрийт” 10.

Лейбъристите изглежда предотвратиха изборната катастрофа снощи, но очевадната действителност е, че партията отбеляза най-слабото си представяне от две десетилетия, посочва британският в. “Индипендънт”. Това е лично поражение за Гордън Браун, който ще е едва вторият действащ премиер от 1979 г. насам изгубил изборите. Каквото и да е крайното разпределение на местата в Камарата на общините, 6 май 2010 г. ще влезе в политическата история като датата, бележеща кончината на Новите лейбъристи - най-страховитата машина за печелене на избори на нашето време.

Лидерът на британските либералдемократи Ник Клег заяви днес, че не бива да се бърза с прогнозите за коалиционни съюзи и изрази разочарование от резултатите на неговата партия на парламентарните избори вчера, предаде АФП. „Очевидно финалният резултат от изборите все още остава в известен смисъл непредвидим - хората гласуваха, но изглежда че никой не печели категорично”, заяви лидерът на британските либералдемократи Ник Клег, изразявайки разочарование от представянето на неговата партия на парламентарните избори вчера.

„Мисля, че би било за предпочитане всички да направят малка пауза, за да получи народът добро правителство, каквото заслужава в тези толкова тежки и несигурни времена”, заяви Клег от избирателния си район в Шефилд, където бе преизбран с 53,4 на сто от гласовете. това се отнася за всички политически партии.

„Не мисля, че който и да било трябва да бърза да прави декларации или да взема решения, които няма да траят дълго време”, добави Клег, без да реагира директно на изявленията на лейбъристите. Те ясно дадоха да се разбере, е имат намерение да се опитат да останат на власт чрез коалиция с либералдемократите, въпреки победата (според частичните резултати) на консерваторите, които въпреки това няма да могат да спечелят абсолютно мнозинство в Камарата на общините, което да им позволи автоматично да съставят правителство.

Не става дума за апатия, а по-скоро за антипатия, гласи заглавието на коментар във в. “Таймс”. Обикновено избирателите искат да сменят правителството, но този път те бяха решени да променят цялата система. Хората се редяха, чакайки с часове, да произнесат присъдата си над политическата класа, на места те не успяха дори да пуснат гласа си, тъй като бюрата затвориха. Вчера не се наблюдаваше апатия. Напротив изборите се характеризираха с антипатия. Макар да си осигури най-много места в Камарата на общините, Дейвид Камерън тази сутрин няма да застане на стъпалата на “Даунинг стрийт” 10, провъзгласявайки (както Тони Блеър през 1997 г.), че започва нова ера в управлението.

Гласоподавателите обърнаха гръб на Гордън Браун, но не се втурнаха в обятията на торите, както постъпиха с лейбъристите преди 13 години. Те по-скоро се държаха като мрачни тийнейджъри, на които им е неприятно, че трябва да застанат редом до родителите си. Дори на вечно излъчващия оптимизъм лидер на торите вероятно му бе трудно да повтори мантрата си за слънчевата светлина след такава вяла подкрепа, допълва “Таймс”. Междувременно курсът на британската лира спадна до най-ниското си равнище от 29 април 2009 г. - 1,4637 долара, като стана жертва на перспективата за парламент без абсолютно мнозинство след изборите, съобщи АФП.

По БТА

http://e-vestnik.bg/9036/koy-shte-vleze-na-dauning-striyt-10/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580925
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031