Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 13:30 - Кажете ми една просперираща православна държава
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 36462 Коментари: 70 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Не реформа,реформация ни трябва
06.05.2010 22:44

Кажете ми една просперираща православна държава. Бих искал да греша. Но гледам какво става. Трите най-бедни държави в ЕС са тъкмо трите православни Румъния, България и Гърция, където разпадът на държавата за трети път от само 50-60 години насам заплашва да се превърне в регионална и дори международна криза.

Колкото и да сме различни с гърците, приличаме си по навика да замитаме боклука под леглото. Карай да върви! Гърците, както и ние, не намериха смелост и сили да си отговорят на въпросите за собствената си гражданска война от 40- те години на миналия век. Въглените на омразата от братоубийството бяха възприети като нестинарски огън, през който нашите съседи тичаха боси. Балканско юначество, без вникване в същината на проблема, който лумва по тази причина отново.

Сега в Гърция надига глава анархията. Претендиращите да защитават свободата срещу несправедливостта на грабителите са на ръба да започнат да грабят банки. Засега “само” ги нападат и убиват техни служители. Циничната фраза” за каквото и да говорим, винаги става дума за пари”, намира своето предно потвърждение в цинизма на …идеализма. Нали от идеалистични подбуди атакуват символите на капитализма!

В Русия, както повеляват мащабите й, също се борят със себе си от сърце, но грандиозно, с православна пищност, разточителност и гигантомания. Доказват си, колко са велики. За целта подготвят най-скъпо струващия парад в страната в съвременната й история. Напук на някаква си световна икономическа криза. Искат да смаят планетата и да скрият от себе си факта, че най- богата на ресурси държава в света не успява да ги смели за благото на народа си, а ги е впрегнала в доктрината на имперското величие. Както винаги. Което показва, че в самата доктрина, която не се променя при никакъв режим, има нещо сбъркано.

Истината е, че православните народи, харесва ли ни това или не, са пропуснали болезнената и кръвопускаща дори реформация, която ориентираните към производство и търговия европейски народи от централна и северна Европа изживяват болезнено още през 16- ти век. Тази вълна преобръща приоритетите на западните общества, накланяйки везните в полза на индивида, комуто държава служи – с монарх, или ( по- късно) без начело. Индивидът там има интерес от стабилност и държавност, но преди всичко се бори за собствените си права, върху които се крепи цялата успешна конструкция на ефективността в икономиката.

Какво остави например след себе си разпадналата се британска колониална империя, която узря за решението да се откаже от опита да задържи “перлите” в короната си след Втората световна война? Остави блестящи в днешно време примери на забогатели, но не от природните си ресурси, анклави на пазарната икономика. Като Сингапур, Хонконг, Нова Зеландия. Завеща успеха на модела си дори на сочената някога за еталон на бедност Индия, един субконтинент, обединяван в разнообразието си от общото си колониално британско минало ( не случайно английският е единственият общ ези сред безкрайното еднообразие на етноси и езиците им). За наследството от мащабите на Северна Америка, САЩ и Канада, както и за континента Австралия, да не говорим.

Приказките за западния просперитет, като резултат от грабителството на колониализма, щяха да бъдат единствено вярното обяснение, ако Русия не беше най-голямата колониална държава на планета от столетия насам. Защо не вземе да разграби несметните сибирски богатства и да си заживее охолно. Сибир е тъкмо символът на руския цивилизационен провал. Там живеят около 12 милиона души – гигантска пустиня от тази гледна точка, останала неусвоена от човека, който в същите условия другаде ( като в Аляска) е постигнал чудеса.

Впрочем Сибир става част от Русия някак автоматично, по подразбиране и поради липса на “други желаещи” в онези векове, когато бегълци от московския терор постепенно започват да колонизират покрайнините на огромната пустош. Векове наред централната власт няма реален контрол над тези хора. Иронията е в това, че тъкмо тиранията на Москва и бягството на свободолюбивите руснаци от нея в перспектива й осигуряват постепенното приобщаване към европейската част на страната най – голямата съкровищница на света без същата тази централна власт да си е “мръднала пръста” за това. Ето на тези свободни по дух руснаци днешна Русия трябва да се кланя и да строи паметници. Но нищо подобно не ми е известно да се случва.

Вместо това в Русия днес отново се надига култа към Сталин, комуто и Чингиз хан може да завиди по масово изтребване на руснаци. С вожд като подобния му Путин, това не е много за чудене. Човешкият живот не влиза в сметката на такива вождове, а и народът е приучен на този начин на мислене “поне” от времето на Иван Грозни. Иска си величието на държавата, каквато и да е цената за този безкраен военен парад. Така му припяват от църковните и пропагандните амвони от векове.

В Гърция, където избегнаха изясняването на причините за трагедиите от миналото, то заплашва да се завърне. В Русия миналото направо дефилира на централния площад, гордо с тази реставрация. И ние си мисли, че с подобния начин на мислене ще надхитрим съдбата си на изоставащ народ и бедите ще ни подминат?

Време е за реформация./ivo.bg


http://dnesplus.bg/Analysis.aspx?f=106&d=319348


Тагове:   държава,   кажете,


Гласувай:
11



1. анонимен - А ти ми кажи къде другаде христия...
08.05.2010 15:56
А ти ми кажи къде другаде християнството се е проповядвало на говоримия от народа език? И до днес в католическите държави в църквите се проповядва на ЛАТИНСКИ. Няма как да се страхуваш от нещо, което разбираш. Православните християни никога не са били фанатици по тази причина. Най-масовият отлив от религията се наблюдава в Турция преди няколко десетилетия, когато Коранът се превежда от арабски на новотурски. Турците просто разбират, че в непознатите думи няма нищо мистично и свръхестествено.
Затова и няма нито една просперираща православна държава. Православните имат страх само от народната милиция. Когато има народна милиция има просперитет, защото има дисциплина.
цитирай
2. анонимен - Истината е само в Библията
08.05.2010 17:33
Страните, които приеха протестантската реформация просперираха, защото Библията им отвори очите.
Когато се говори за трудът на Кирил и Методий по създаването на азбуката, почти не се споменава и важността на трудът им по преводът на Библията. Малко преди освобождението през 1878 г., протестантските мисионери д-р Ригс, д-р Лонг, Христо Сичанов и Петко Славейков превеждат още веднъж Библията. Благодарение на тези два превода, езикът ни се оформя за поколения напред. Мисионерите са дейни защитници на българската освобожденска кауза.
За съжаление и в нашата история е имало гонения на протестанти, както и в историята на Западна Европа. Факт е, че трите гонения на цар Петър I, цар Борил и цар Иван Александър, отслабват държавата ни и са предпоставка за силното влияние на Византия и Османската империя по нашите земи.
Нека търсим Бога чрез Неговото Слово - Библията, а не чрез традиции и суеверия. Ако се интерсувате от ученията на Библията, вижте този адрес: www.bgbiblesdabg.net
цитирай
3. анонимен - egati crvulyt si be afturke
08.05.2010 17:36
izliza 4e vsiki drjavi sa hristianski.

abe afture, koia drzavadneska kopele, prosperira?

ko mi se prais na umen, typ si kato stalin i ako ti dadyr iatagan ste kolish kato 4ikiata Han.

kato pishesh zasto nepishsesh istinata za vsicki, dane bi borsata da ne pokazava nakyde otiva svetyt.

e, ne si typo kopele, , izpylnitel na pory4kovo pisane si. nemoje da si sliap.

eto za tova te nari4am crvul
цитирай
4. анонимен - Държави
08.05.2010 17:40
Мда-а-а,идва тоталния край на феодализма,за някои по-рано,за други по-късно.Ако зависеше от феодалите това никога нямаше да се случи.Добре,че зависи от други.
А във католическите църкви се проповядва на местните езици.На латински е само в Латиния.
цитирай
5. анонимен - съгласен
08.05.2010 17:44
Абсолютно съм съгласен с вас! Дори не мисля че осъзнаваме докрай че тази реформация е единствената надежда за България!
цитирай
6. анонимен - Анонимен
08.05.2010 17:56
Иво Инджев, господа! Удоволствие да се чете! Така поставени нещата звучат правдоподобно, защото кореспондират с исторически факти. Въпросът е дали сме такива, защото сме православни или сме православни, защото сме такива и провославието идеално ни пасва на манталитета.
цитирай
7. анонимен - Богохулство!
08.05.2010 18:22
Богохулство!
цитирай
8. анонимен - SPRQ
08.05.2010 18:44
Nie sme ateisti ,kato po golqma 4ast ot zapadna evropa,Balgariq 6te namere svoq prosperitet leko poleko ne osetno po4ti se vrashtame tam kadeto ni e bilo mqstoto vinagi
цитирай
9. анонимен - стига с тия протести !
08.05.2010 18:56
andrei написа:
Разликата,между нас и гърците е,че те имат куража да протестират/прави или не/,докато ние си траем,като овце на заколение.За Русия понятия,като свобода,демокрация,справедливост,човешки права и свободи,са и ще останат още дълго време,думи без съдържание.


И какво като имат куража да протестират Гърците ? Имат куража да протестират, а нямат куража да работят. За това ли да са по-добри от нас. Ако всеки човек е честен, работлив и некорумпиран няма да ни се налага да протестираме.
цитирай
10. анонимен - Ами ако е историята за Лазар и Богаташа е вярна?
08.05.2010 18:57
Някой си човек беше богат, обличаше се в багреница и висон и всеки ден пируваше бляскаво. Имаше тъй също един сиромах, на име Лазар, който струпав лежеше при вратата му и петимен беше да се нахрани от трохите, що падаха от трапезата на богаташа, и псетата прихождаха, та ближеха струпите му.
Умря сиромахът, и занесоха го Ангелите в лоното Авраамово; умря и богаташът, и го погребаха; и в ада, когато беше на мъки, подигна очите си, видя Авраама отдалеч и Лазаря в лоното му и, като извика, рече: отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък.
Авраам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар - злото: сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш; па освен това между нас и вас зее голяма пропаст, та ония, които искат да преминат оттук при вас, да не могат, тъй също и оттам към нас да не преминават.
А той рече: моля ти се тогава, отче, прати го в бащината ми къща, защото имам петима братя, та да им засвидетелствува, за да не дойдат и те в това място на мъката.
Авраам му рече: имат Моисея и пророците: нека ги слушат.
А той рече: не, отче Аврааме, но ако някой от мъртвите отиде при тях, ще се покаят.
Тогава Авраам му рече: ако Моисея и пророците не слушат, то и да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят.

цитирай
11. анонимен - Изумително повърхностно
08.05.2010 18:58
На всичко отгоре и пълно с неистини. Когато цитираме проспериращите колонии на Британия, някак е коректно да изброим и дивашките /и до днес/ такива, които са 10-на пъти повече.
Да се посочи с пръст религията и да се каже `тя е виновна за всичко` е примитивно. Разбираемо е, ако го твърди `мунчо` , оскотял от битовизъм и недоимък, но когато претендираш за квалификация е добре да премисляш под какво слагаш подписа си. Повърхностно г-н Инджев. Много. Дали пък не е от оскотяване ? Вие си знаете.
цитирай
12. анонимен - Протестантската етика и духът на капитализма
08.05.2010 19:10
http://de.wikipedia.org/wiki/Die_protestantische_Ethik_und_der_Geist_des_Kapitalismus
цитирай
13. анонимен - Горд протестант
08.05.2010 19:18
Уви, това е истината! Но проблемът не е в самото Православие, а в това че Православието отдавна е загубило връзка с живия Христос и е станало мъртва ритуална религия. Българинът не знае защо се нарича християнин, и няма как да знае, след като "вярата" му се гради на вероизповеданието на дядо му. Хе, Господ няма внуци. Дано гръцкото Православие, на което се кланят в България, изживее своята Реформация, иначе все ще сме си последна дупка. Дори и да оставим духовността, само по политически причини, ако България беше протестантска, щяхме да бъдем много добре. Бог да отвори очите ни!
цитирай
14. анонимен - топ 3 на копи-пейста в блог бг - ме...
08.05.2010 19:18
топ 3 на копи-пейста в блог бг - мето76, лоран , уолстрийт
цитирай
15. анонимен - съгласен съм с 12. анонимен - Изумително повърхностно 18:58
08.05.2010 19:28
нещо много плоско ми звучи такова твърдение,че сме на тва положение зарад православието!не знам за румънците ама гърците са една от най-мързеливите нации на света и как ще просперират нямам идея(всъщност имам - с лъжа,както винаги).руснаците - да.там обаче,да не забравяме,че е имало крепосничество и традициите на държавността им са такива - съжалявам руския народ,честно.колкото до Англия и колониите - не е католицизма,а прагматизма и икономическата изгода е довела до развитието и на короната и на перлите... не знам ние къде сме.нащо държавничество е толкоз объркано и политическия ни елит,толкоз некадърен....нямам думи просто.ще трябва да минем през по дълъг цикъл явно.още 20г няма да ни стигнат.поне 2 по 20 ще минат докато се създаде някаква политическа интелигенция с немутренска и неПартийна нагласа (главно П за партията кърмилница от която почна всичко).
цитирай
16. анонимен - Библията е написана за укротяване ...
08.05.2010 19:31
Библията е написана за укротяване на народа това е истината глупости не ми се четат.....
цитирай
17. анонимен - Трябва да станете евреи всичките!
08.05.2010 19:32
Трябва да станете евреи всичките!
цитирай
18. andi2 - името на някоя просперираща неп...
08.05.2010 19:35
името на някоя просперираща неправославна държава ?????????????????
май няма такава
и зависи какво се разбира под просперитет
:)
цитирай
19. анонимен - Православието е жертва от векове
08.05.2010 19:38
православието е жертва от векове, г.н Иво Инджев. Този район на света от хилядолетие е бил пожертван в името на просперитета на запада в религоизните му варианти, католицизъл, протестанство, лютеранство и т.н. И на запад инквицизията е клала, горяла на клади, нищо човешко и почтено не можем да кажем за запада с неговите войни, лудост, грабителства и всички долни неща, присъщи на човека. Та г- Иво Инджев, не започвай тази тема, тя е много кървава тема
цитирай
20. анонимен - Изумително повърхностно, наистина
08.05.2010 19:40
Единственото вярно нещо в статията е насоката на въпроса, текстът отдолу е някакъв миш-маш от политика, икономика и антикомунизъм... И всичко щеше да си идва на мястото, ако България с подема си от края на 19 и началото на 20 век не го опровергаваше от тук до луната и обратно. А после идват идеологиите, продукт на атеизма на 20 век, за да объркат тотално всичко.
Вярно е, че реформацията обръща хода на историята, тъй като християнството е песимистична и съзерцателна религия, която учи, че каквото и да правим на този свят не е важно. А протестантсвото обръща внимание върху двуличието на католическите свещеници, които живеят добре именно на земята, проповядвайки пред паството си обратното.
Това обаче е въпрос на човешка природа и няма НИЩО общо нито с католицизма, нито с православието.
Иначе частта за Русия е интересна.
цитирай
21. raders - Иначе констатациите са верни, но ...
08.05.2010 20:16
Иначе констатациите са верни, но едва ли проблемът е в религията. Според мен решаващият фактор е географското положение; по някаква случайност православните народи са нещо като буфер между изтока и запада /да не говорим, че доста силно влияние оказва тоталното невежество по време на османското господство/, а освен това всички, с изключение на Гърция са минали през ерата на комунизма, което никак не е без значение. Що се отнася до Русия, преминаването от феодализъм директно към комунизъм няма начин да не се отрази. Но ми се струва, че Русия бързо ще се окупити с ресурса, с който разполага. При тях сега проблемът е водката.
цитирай
22. анонимен - Архангел
08.05.2010 20:18
Анатема, Говедо. Не правопославието е причина. Тъпунгер. Лайно на Сорос.
цитирай
23. meto76 - Разликата, между нас и гърците е, че ...
08.05.2010 20:22
анонимен написа:
andrei написа:
Разликата,между нас и гърците е,че те имат куража да протестират/прави или не/,докато ние си траем,като овце на заколение.За Русия понятия,като свобода,демокрация,справедливост,човешки права и свободи,са и ще останат още дълго време,думи без съдържание.


И какво като имат куража да протестират Гърците ? Имат куража да протестират, а нямат куража да работят. За това ли да са по-добри от нас. Ако всеки човек е честен, работлив и некорумпиран няма да ни се налага да протестираме.


+1
цитирай
24. meto76 - името на някоя просперираща неп...
08.05.2010 20:24
andi2 написа:
името на някоя просперираща неправославна държава ?????????????????
май няма такава
и зависи какво се разбира под просперитет
:)



Всички протестантски държави без изключение.Може ли да ми посочите една бедна протестантска държава.Всичко е въпрос на образование и възпитание, каквито на православните липсват.
цитирай
25. meto76 - топ 3 на копи-пейста в блог бг - ме...
08.05.2010 20:26
анонимен написа:
топ 3 на копи-пейста в блог бг - мето76, лоран , уолстрийт



Теб пречи ли ти нещо този факт!
цитирай
26. анонимен - istinata
08.05.2010 20:34
e nai nakraq nqkoi da kaje istinata.filosofiata na pravoslavieto e primirenie i podkrepa na oficialnata vlast.radikalnoto pravoslavie ne ni var6i rabota.integralnia podhod kam dyhovnosta e formylata.tolerantnost kam vsi4ki dyhovni te4enia i religii i tarsene na avtenti4nata dyhovnost.vis6ata realnost trqbva da se proqvi.
цитирай
27. анонимен - Ебати глупоста е това писание
08.05.2010 20:41
Ебати глупоста е това писание
цитирай
28. анонимен - Според мен автора на статията е и...
08.05.2010 20:43
Според мен автора на статията е изключително прост човек.
Той вероятно не е чувал, че Гърция е на 27-мо място в света по жизнен стандарт, също и останалите православни държави съвсем не са на последните места.
Според тъпата логика на автора, тъй като Афганистан е на последно място, следва че исляма е виновен, и изобщо не би се сетил за Кувейт например.
Ама много малоумни писачи се навъдиха напоследък .
цитирай
29. анонимен - До автора на статията.
08.05.2010 20:45
Затваряй си устата,МРЪСЕН ПРОДАЖНИКО!Да ти е*ба майката,мутра,капиталист,ционист,антихрист,антибългарин и антиславянин,който бълва всяка простотия,щом му се плаща,и то добре,да си пълни еснафското шкембе,което вади жълти лайна.
БОЖЕ,ПАЗИ НИ ОТ ОТСТЪПНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ!АМИН!
цитирай
30. анонимен - Господ нали казал, че сърцето е храм ...
08.05.2010 20:47
Господ нали казал, че сърцето е храм Божи и да не бъдем религиозни, а вярващи?
Тогава за какво иде реч в тази статия, която възхвалява величието на католицизма?
Католиците не са по-добри, защото се кланят на папата, а защото са по-вярващи в Господ, това е! От малки ги възпитават в Християнските ценности!
Русия е била достатъчно просперираща преди убийците на Христос да им натресат "великата" октомврийска революция и последиците от нея, които неверниците после посяват и у нас.
Гърците са повече религиозни, отколкото вярващи, изповядват се редовно, а след като излезат от църквата пак вършат същите изповядани грехове, а толкова са мързеливи, че дори ги мързи да си вдигнат ръката да се прекръстят както е редно, а го правят долу ниско до пъпа...
цитирай
31. анонимен - Смешен плач
08.05.2010 20:52
Ами, смени си религията .... , иди да живееш на друго място..... За предпочитане в Азия, не в индивидуалистичния север или запад, който сам си '' заработи '' кризата отдавна. Там вече са деца от миманса, че и ние с тях и покрай тях, за съжаление. Но в спестовната и работлива Азия ще трябва да си стегнеш задника и работиш яко за това, което искаш да си купиш, а не да тичкаш до банката и теглиш кредит предварително. Тогава ще ти остава и по-малко време да драскаш глупости.
цитирай
32. анонимен - Много е приятно да се четат подобни бълвоччи
08.05.2010 21:15
от 10 000 км :D
цитирай
33. анонимен - кретен
08.05.2010 21:17
незнам откъде идва тази идиотска идея и кретена който я споделя.от доста отдавна живеем е светска държава,а и не само ние а и другите православни държави.така че споделената идея е меко казано тъпа.друга тема е че Светата ни Православна Църква не се държи адекватно и свещениците ни не са такива а са попове.
цитирай
34. misbis - нон сенсе, не е богохулство за съжаление
08.05.2010 21:28
“благодарение“ и на православието,превърнато във фанатична религиозна институция от матрицата народа е станал перфектната жертва.
Обръщаме бузи,прекланяме глави...и то не пред Твореца а пред всякакви хора и авторитети...докато не премахнем жертвенния манталитет...няма да просперираме

анонимен написа:
Богохулство!

цитирай
35. анонимен - Читател
08.05.2010 21:29
Вярно е, че разликите между католическа и източноправославна църква са доста големи. Предходните коментари са доста остри, но от хора с много малко познания. Католиците са изключително дисциплинирани, организирани и спестовни. За разлика от разточителните и лицемерни източноправославни духовници и техните последователи.
Но едва ли в това е причината. Още византийските историци (доколкото е останала вярна информация) са описвали българите като изключително подли, изменчиви и моментално нарушаващи всякакви договори. По-скоро става въпрос за стил на Балканите.
цитирай
36. mglishev - Емилиян-Станевска работа :)
08.05.2010 21:55
Тия неща са наивизъм, според мен. Пробелмът ни не е врелигията, а в много други неща. Едно от тях - зарязването на религията. Нашите прадядовци не са били по-реформисти от нас, а със сигурност тяхната България е била по-приятно и организирано място.
цитирай
37. анонимен - Абсолютни глупости! Няма нищо в...
08.05.2010 22:02
Абсолютни глупости! Няма нищо вярно в това което е написъл автора. Откровенно мога да кажа, че това са просто едни свободни съчинения, които нямат нищо общо с реалността. Най-лесно е да се даде за пример най-голямата каталическа общност в света, а именно тази в страните от Латинска Америка, които са с далеч по нисък жизнен стандарт от която й да е православна страна! Но нека се върнем в Европа и по-точно в ЕС - нека попитам автора бил ли е в Португалия /католицизъм/? Защото това беше страната с най-слаба икономика в ЕС преди разширяването на Изток, която и в момента не е в цветущо състояние. Просто се набива на очи явната неприязън и необективност на автора към Русия! Тук отнови свободни съчинения - защо пък руснаците да ни правят скъпи военни паради, все пак според Световната банка и ЦРУ /за сведение на автора/ е шеста икономическа сила в световен мащаб! Щом автора смята, че тези паради са пилеене на пари какво да кажам за военния бюджет на САЩ? Да продължим със сводните съчинения и да се спрем на "преловния" според автора 16 век. - просто това е върха на глупоста. Едва ли не след 16 век западните общества са се разивали по мед и масло, сякаш не е имало кръвопролитни войни, глад, мизерия, преврати, диктатори, политически режими и т.н. Относно британската колониална империя и нейния "разпад" - явно автора не е чувал за Британска общност /общността на народите/. Защо Зимбабве беше изключен от тази "организация", ами защото изгони белите /английските/ фермери! И да Индия продължава да е еталон за бедност, въпреки че страната има огромен икономически потенциал. Икономическия прогрес до сега на Канада, Австралия, САЩ и Канада се дължи главно на факта, че там никога не е водена голяма война и разбира се огромните им природни богатства!
цитирай
38. анонимен - Kazhete mi edna katolicheska strana bez iznasileni deca ot popovete im.....
08.05.2010 22:08
Predpochitam bednata religija , no ne popovete da iznasilvat deca siraci , gluhonemi , abe kakvoto im padne... , a vse oshte ne govorjat i za zoofilijata. Taka che bedna religija, chisti pomisli.....Edin den , mnogo skoro, shte se opravime, Portugalija i Ispanija sa Katolicheski , dori i Polsha sas samoletnata si izdanka skoro....
цитирай
39. анонимен - ТОВА Е НЕИЗБЕЖНА ,.....НЕОБХОДИМОСТ!!!!
08.05.2010 22:16
ПРАВ Е ИВО!!!МОЖЕ ,НА НЯКОИ ДА НЕ ИМ СЕ ИСКА,МОЖЕ ДА СЕ ОПИТАТ ДА Я ЗАБАВЯТ ,НО...... ТОВА ЩЕ СТАНЕ!!!!
БЕЗ РЕФОРМАЦИЯ --НЯМА ДА МИНЕ!!!ЖИВОТА, ГО НАЛАГА!!!!!
цитирай
40. анонимен - Аман от негативизъм
08.05.2010 22:19
за мен България е проспрерираща, но това не е важно за никой. Много по-важно е, когато някой казва колко сме злееее.

А Вие можете ли да ми кажете една просперираща ХРИСТИЯНСКА държава? Най-великите Щати едвам оцеляват, Великобритания също - Лондон стана средище на престъпници - черни, цигани... Икономистите като говорят за упадък говорят за Португалия, Испания и т.н. Само Великият Български Журналист хули родината и плюе ли плюе, и рейтинга му скача ли скача, хвала на такива хора!

Ааа, а една проспрерираща МЮСЮЛМАНСКА държава?? А, да :) Индия
цитирай
41. анонимен - Поздравления от АНБОСС
08.05.2010 22:28
Чудесно написано!След такива истини....масовия рев,е напълно разбираем!!!
В България, вече 70-г.,желаното от някои хора ,се приема за реално,което е...ненормално/меко казано/!
цитирай
42. анонимен - По голяма глупост не бях чел до сега! ...
08.05.2010 22:32
По голяма глупост не бях чел до сега! Какви са изводите? Трябва да си сменим религията ли? А защо не и езика, традициите, имената, историята и т.н. Който и да е написал тази помия е идиот! Вместо да сме горди с нашата многовековна култура, бит, традиции, история и т.н., ние отново плюем сами на себе си - ето там ни е големия проблема!
цитирай
43. анонимен - Е ТОГАВА ЗАЩО ТРИТЕ ГОЛЕМИ ПРАВО...
08.05.2010 22:43
stefbelchev написа:
Е ТОГАВА ЗАЩО ТРИТЕ ГОЛЕМИ ПРАВОСЛАВНИ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ-БЪЛГАРИЯ,ВИЗАНТИЯ И СЪРБИЯ НЕ СЪЮЗИХА АРМИИТЕ СИ СРЕЩУ ДРУГОВЕРЕЦА ОТ АЗИЯ И ЗАВЕЩАХА НА ДЕЦАТА СИ ПЕТ ВЕКА-500 ГОДИНИ РОБСТВО...И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ГНИЛИЯ ЗАПАД С ТЕХНИТЕ КАТОЛИШКИ ПОПОВЕ,СЕ СЪЮЗИХА И СПРЯХА МЮСЮЛМАНСКОТО НАШЕСТВИЕ...КАТОЛИЦИТЕ СА БРАТЯ...А ПРАВОСЛАВНИТЕ КАКВО СА СРЕЩУ ДРУГОВЕРЕЦА...

Абе ти първо научи историята бе профан! Какво ми пишеш глупости. Османската империя многократно е влизала в съюзи с западно-европейски страни срещу други западно-европейски страни! Чети история и тогава си пиши тъпотиие! Косово поле говорили ти нещо? Явно не!
цитирай
44. keykey - !!!???
08.05.2010 22:50
анонимен - egati crvulyt si be afturke

Запиши си в някое начално училище,поне да те нучат да пишеш на български...!
цитирай
45. анонимен - От ВНМ
08.05.2010 22:53
И как да разбираме бъдещата Реформация?Кого и за какво да качим на кладата?Или църквата ще назначава правителството и предприемачите,ще полага в светий олигарсите и ще анатемосва лихвите?
Не, ама наистина по- тъпо нещо не съм срещал.Ако мюсюлманското население живееше по-добре от христианите в нашата страна може би щяхме да се наведем под вола да търсим теле.Защо на остров Испаньола две републики са в коренно различни икономически състояния ,след като и двете са приели независимостта си под силно католическо влияние.Може би защото Хаити не са имали своя Трухильо или френската църква е различна от испанската.Да си спомним 40-те на миналия век.В САЩ раздават безплатна супа,а след 34-та България прегрява икономически и разликата в стопанските показатели с Гърция е в пъти.
Да ,съгласен съм,че само в православна държава могат да се публикуват такива пасквили без реакция от съответната институция.Сигурен съм,че по нашите земи едвали някой ще предпочете благоразположението на който и да е господар,срещу предоставяне на правото на първата брачна нощ.
Сравнението с англииското влияние е повече от бутафорно.До 48-ма година Гърция е под такова и е разорена от вътрешни конфликти.След това американците се намесват.
Въобще Инджев е сглобил нещо, за което със сигурност ще се намрази.
цитирай
46. meto76 - http://meto76. blog. bg/polit...
08.05.2010 23:11
http://meto76.blog.bg/politika/2010/05/08/8-mai-den-na-armagedon-chervenite-varvari.541554

8 май – Ден на Армагедон. Червените варвари
цитирай
47. анонимен - ГРЕШКАТА НЕ Е ВЯРНА
08.05.2010 23:45
Кажете ми една просперираща неототалитарна държава!
Гърция, както и Потугалия са южноевропейски държави.
Едната правовославна, а другата католическа. И двте с бивши диктаторски режими
За разлика от неототалитарните БГ, РУ и РО , те са дамократични.
А иконмиката им е ......южноевропейска.
цитирай
48. анонимен - Колкото и да се пените
09.05.2010 00:05
трябва да разберете, че Бог е с евреите и протестантите. А тези които постоянно изтъкват величието на България през 30-те год. на 20 век, трябва да знаят и тази подробност, че по това време е бумът на Протестантството в България. Дори е имало предложение (от православни!) за провеждане на референдум за промяна на официалната религия в държавата!! Но така и не се е състоял. Четете повече и не ръсете глупости!
цитирай
49. анонимен - инджев е част от "новата ин...
09.05.2010 00:15
инджев е част от "новата интелигенция".нищо чудно че сме на това положение.един от по горните постинги казва че ние сме били буфера между европа и воистващия ислям и разбирасе е прав .автора да чете повече история а освен това да поживее и в "великия католишки,протестански и пр. запад,за да види + и – им.парите са на кредит,колите са на кредит,жилищата са на кредит...........добре са тия които раздават кредитите.по отношение на русия--които я е подценявал и пренебрегвал си е платил прескъпо.
цитирай
50. анонимен - Лошо робско настроение = православие ???
09.05.2010 00:20
Въпреки своето възхищение от българския народ, протестантските мисионери скоро откриват и тъмните му страни. Петър Мусевич – Бориков продължава в спомените си: „ Чудеха ни се /мисионерите-учители, бел. наша/ на нашия постоянен български песимизъм, който ни караше да се ровим в мрачните дълбини на нашето лошо робско настроение и да бъдем зли, отмъстителни, злонамерени и злоезични и ни внушаваха своя ободряващ оптимизъм, весело гледане на живота, за да станем по-човечни, по-доверчиви, по-добродетелни, по-алтруистични и по-милосърдни. И мнозина от нас се озоваха на този учителски повик, на това действително християнско възпитание и през целия си живот останаха почтени, полезни за обществото и народа си, добродетелни хора във всяко отношение…”/стр. 117/.
цитирай
51. анонимен - Браво на автора!
09.05.2010 00:35
Ха-ха-ха, най-забавно и същевременно най-тъжно е да четеш "дълбоките" размишления на безбожниците-православни за религията, без да имат и понятие кой всъщност е Христос! Да смешници жалки, благоденствието на един човек, едно семейство или един народ зависи от вярата му в Божият Син, колкото и да ви звучи странно! Защо ли на западните християни, и католици и протестанти, не им звучи странно?!
цитирай
52. podvodni - По-малоумна статия скоро не бях ...
09.05.2010 00:41
По-малоумна статия и по-малоумни коментари скоро не бях чел. Оглупяването изглежда е повсевместно и остро заразно.
цитирай
53. анонимен - От ВНМ
09.05.2010 00:43
До анонимен-52 .Абе хора какво ви става. "ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ И НЕ РЪСЕТЕ ГЛУПОСТИ" С това съм абсолютно съгласен и се отнася за теб.По кой действащ закон през 30 -те могат да се провеждат референдуми.Пълни измишльотини.
Нищо чудно ,че се намираме в интелектуален колапс-КАКВИТО ЖУРНАЛИСТИТЕ ТАКИВА И ЧИТАТЕЛИТЕ.
БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ!
цитирай
54. анонимен - .
09.05.2010 08:57
ДО ИВО ИНДЖЕВ

Ей такива най ги мразя.
Свръх нахални гьонсурати.
Хем доносници противни,
хем отново тарикати.

Виж муцуната си гузна!
Не искам да те коментирам.
Изчезни със шут от тука!
Отдавна си компрометиран.
цитирай
55. анонимен - Изчетох коментарите и бих се подписал под повечето от тях.
09.05.2010 09:18
Иво Инджев не е човек, на който трябва да се гледа сериозно. Влезте в блога му да видите какво скромно посещение има. Той е "журналист" от типа фурнаджийска лопата и вероятно пише по поръчка. Сега след като го разобличиха като човек на ДС, сигурно е станал агент на ЦРУ, иначе от какво живее, след като е безработен от години. Пълен боклук.
цитирай
56. nakom - Глупостите на олигофрена инджев ...
09.05.2010 09:39
Глупостите на олигофрена инджев (малката буква е съзнателна), и цялото му болно от активен антикомунизъм съзнание.Тоя и кликата като него (райчев, лозанов и пр. глупаци), са толкова прости, че като ги каниха да коментират последните взривове в московското метро, стигнаха дружно в ефир да извода, че Русия сама си е виновна, защото е била комунистическа.Водещата се беше оцъклила, и се чудеше къде да се скрие.И тази теория за православието не е на бат ти Иво а на Вебер, сериозен икономически аналитик, а не просто журнале, от жълтата част на пресата, изритан от националният ефир защото не е умеел да си мери приказките.Вебер го е нямало пред очите ми, да го питам защото протестантството и католицизма не познават мюсюлмански ярем, а няма православна дръжава която поне едно столетие да не е яла ятаган в историята си.Някои и по 8-9 даже.Така че, да го духат инджев и разните бигмако близци, цяла западна Европа има да ни черпи, че два пъти ги спасихме от рязаните - един път от арабите, втори път от турците.
Това разбира се, не е никакъв повод да не се срамуваме, от дереджето на което сме в момента.
цитирай
57. анонимен - "Бащино огнище не оставяй, старите обичаи не забравяй." Г. С. Раковски
09.05.2010 10:45
Пази Боже от погърчен българин, потурчен грък и от бивш член на БКП станал сегашен демократ!
цитирай
58. boris66 - boris66-meto76
09.05.2010 11:35
Отговарям ти директно и без недомлъвки -Русия ,която е парвославна след България, Гърция ,Израел!!!
цитирай
59. анонимен - Много съм разочарован от Инджев, и ...
09.05.2010 12:04
Много съм разочарован от Инджев, и за първи път от Мето, не мога да повярвам че е пуснал този материал, който е много слаб, бледа сянка на истинските проблеми на този регион - исторически малшанс и кръстопът, но ще дойде и видовден, може да сте сигурни в това!Мисля, че Мето трябва да се извини за обидата към най-човешката религия въобще!
цитирай
60. анонимен - ВИЕ НЕ МИСЛИТЕ ,МАЙ....
09.05.2010 12:37
МНОГО СТЕ ТЪПИ ,ТУК КОМЕНТИРАЩИТЕ!!!....ЧОВЕКА ИСКА СМЯНА, НА ТЪЛКУВАНЕТО НА ОРТОДОКСАЛНАТА ВЯРА И НЕЙНИТЕ ТЪЛКУВАТЕЛИ ,....А, НЕ... НА САМАТА РЕЛИГИЯ!!!...С ТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОПОВЕ, ВЛАДИЦИ,И ОФИЦЕРИ ОТ ДС НА БКП.....ОПРЕДЕЛЕНО, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОПОВЯДВА, ВЯРАТА В БОГА!!
ВИЖ...НА СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ ,....МОГАТ ОЩЕ ОТ УТРЕ......!!!!
цитирай
61. анонимен - Dark ages
09.05.2010 13:00
Аз също не съм съгласен с написаното от г-н Инджев мнение.Но.Това не означава,че не трябва да се обърнм към първоизворите и да зададем своите въпроси
-защо имаме термин Dark ages/времето от 8-12 век,ако не греша/и защо той се отнася за държавите от Западна Европа от този период?Ако исторически правим съпоставки,нека да започнем оттам,за да започнем на чисто
През този период държавите в Източната и част са под влиянието на България или Византия и това спомага за цялостен преспоритет на Региона/който се разпростира и в Азия,заради владените от Византия територии/.
Това са простите факти.

А иначе идеята да се повдигне въпроса за Реформа е удачно,но исторически погледнато,тя се случва когато ние всички сме готови за нея.Не изкуствено/насилствено приложена,описана или управлявана от Държавата
цитирай
62. bloghead - Пич, нещо си объркал плочата
09.05.2010 13:06
Не знам, защо си правиш труда да копираш подобни текстове. Ако православието беше в корена на икономическите проблеми на държавите изповядващи православняа религия, то тогава ние трябваше да сме дори пред САЩ, Канада, Великобритания и Германия, като се има предвид сегашната слаба вяра в църквата ни.
Копирайки този текст показва или че има доста добре развита историческа склероза, или че не познава българската история. Именно нашата религия е била един от стожерите, които ни е съхранил толкова години под османско робство.
цитирай
63. sparhawk - тъпак
09.05.2010 14:10
анонимен написа:
Ха-ха-ха, най-забавно и същевременно най-тъжно е да четеш "дълбоките" размишления на безбожниците-православни за религията, без да имат и понятие кой всъщност е Христос! Да смешници жалки, благоденствието на един човек, едно семейство или един народ зависи от вярата му в Божият Син, колкото и да ви звучи странно! Защо ли на западните християни, и католици и протестанти, не им звучи странно?!

Затова най-високия жизнен стандарт е в скандинавските страни, където е най-слаба религията, нали?
Фанатична тиква.
цитирай
64. анонимен - RE: Не реформа, а реформация ни трябва
09.05.2010 16:41
Наистина е интересна тази статия, пусната малко по-нагоре в немски вариант:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protestant_Ethic_and_the_Spirit_of_Capitalism

Би трябвало да се замислим за огромния потенциал, които има нашата Православна Църква за да реши проблемите ни с ценностната система. Управлението ни някак си е загубило авторитета си (ако е имало такъв) да проповядва морални ценности. Така че момента може би само тя може да разпространи един модел на поведение на хората в нашето общество, който да е градивен и успешен.

П.П. Прочетете статията, интересна е.
П.П.2 Атеист съм
цитирай
65. анонимен - Изпатил
09.05.2010 18:37
Реформация без реформатори!!! Вяра без вярващи!!! Държава без нация!!!
Как ще стане реформацията, въпрос без отговор!!!
Кой е готов да си пожертва живота и да се бори до край в името на реформацията???
Мартин Лутър дали ще се роди отново???
Иво, само думи !!! И теб ти дадоха път без изход!!!... Вижте повече
цитирай
66. анонимен - Изпатил
09.05.2010 18:42
sparhawk написа:
анонимен написа:
Ха-ха-ха, най-забавно и същевременно най-тъжно е да четеш "дълбоките" размишления на безбожниците-православни за религията, без да имат и понятие кой всъщност е Христос! Да смешници жалки, благоденствието на един човек, едно семейство или един народ зависи от вярата му в Божият Син, колкото и да ви звучи странно! Защо ли на западните християни, и католици и протестанти, не им звучи странно?!

Затова най-високия жизнен стандарт е в скандинавските страни, където е най-слаба религията, нали?
Фанатична тиква.

Напълно съм съгласна с теб! Без Христос няма нито вяра, нито любов, нито надежда, нито реформация, нито пък Божието царство ще се наследи от религиозни, а от вярващи в Божия Син!!!
цитирай
67. анонимен - sstefanov
10.05.2010 00:08
Кажете ми една просперираща православна държава.
Кажете ми къде Иисус Христос е обещал земен просперитет.
Аз се сещам за подобни обещания, дадени от княза на този свят.
цитирай
68. monarchism - http://monarchism. blog. bg/p...
10.05.2010 10:32
http://monarchism.blog.bg/politika/2010/05/10/do-ivo-indjev.542199
цитирай
69. lambo - Кипър е такава държава
13.05.2010 00:19
Въпреки турската военна окупация, на почти половината остров

А България не е православна държава. Нито Доган, нито Седефчо, нито Сорос, нито Кохари-Кобурга, нито Яков-Станишев, нито Шимон Дянков са християни изобщо. А точно прежде-посочените командорят "тази" държава. А те всичките са юдо-ислямисти. Затова сме на това дередже

Борисов, Сидеров и Костов които се пишат на християни, всъщност са три циганчета.
цитирай
70. анонимен - трябва да разберете, че Бог е с ев...
18.05.2010 10:29
анонимен написа:
трябва да разберете, че Бог е с евреите и протестантите. А тези които постоянно изтъкват величието на България през 30-те год. на 20 век, трябва да знаят и тази подробност, че по това време е бумът на Протестантството в България. Дори е имало предложение (от православни!) за провеждане на референдум за промяна на официалната религия в държавата!! Но така и не се е състоял. Четете повече и не ръсете глупости!

АБЕ ТИ ЛУД ЛИ СИ БЕ ЕРЕТИК МАЗЕН ГНУСЕН.ДАНО ПУКНЕШ ПО СКОРО ТА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ.КОЙ ГНУСЕН ИЗРОД ТИ КАЗА ТИЯ ГЛУПОСТИ.ПЪРВО-ИМА МНОГОБРИЙНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЯ Е ИСТИНСКАТА РЕЛИГИЯ ДАДЕНИ НИ ОТ САМИЯТ ГОСПОД ЗА ДА Я РАЗЛИЧАВАМЕ ОТ ХИЛЯДИТЕ ЕРЕСИ СЕКТИ И ТЕМ ПОДОБНИ БЪЛВОЧИ.ТОВА Е СВЕТАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.
БОГ ОТХВЪРЛИ ЕВРЕИТЕ ОЩЕ КОГАТО ТЕ РАЗПНАХА НЕГОВИЯ СИН - НАШИЯ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС ,А ПРОТЕСТАНТИТЕ И КАТОЛИЦИТЕ ГИ ОТХВЪРЛИ ОЩЕ КОГАТО СЕ ОТДЕЛИХА ОТ СВЕТАТА ЦЪРКВА ПРЕЗ 1054.
И ВТОРО ТОВА ЗА РЕФЕРЕНДУМА ЗА СМЯНА НА РЕЛИГИЯТА И "БУМЪТ НА протестантството" СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Е БИЛА В РАЗЦВЕТ ЧАК ДО 1960 .протестантството НАВЛИЗА ЧАК ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА.ПРЕДИ ТОВА СЪЩО Е ИМАЛО НЯКАКВИ НИЩОЖНИ ОБЩНОСТИ ,НЕ ЧЕ СЕГА СА МНОГО.
А АВТОРА Е ЕДИН ЗАБЛУДЕН ТЪПАНАР КОЙТО ПИШЕ НЕ ЗАЩОТО ВЯРВА В НАПИСАНОТО А САМО ЗА ДА СИ ПОКАЧИ "РЕЙТИНГА"
АМА ЗАЩО ЛИ СИ ГОВОРЯ АЗ.ТАКАВА Е ТАЯ БЪЛГАРСКАТА РАБОТА.ТАМЪН ЕДНИТЕ ДА ТРЪГНАТ НАПРЕД ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЕДИН КОЙТО ДА ВЪРВИ СРЕЩУ ТЯХ.
А НА ЗАБЛУДЕНИТЕ СЕКТАНТИ И ЕРЕТИЦИ КОИТО КОМЕНТИРАТ ЩЕ КАЖА САМО -ДАНО ПО СКОРО СЕ ОТЪРСИТЕ ОТ ЗАБЛУДИТЕ СИ И ДАНО НЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО ЗАЩОТО ТЕЖКО ВИ И ГОРКО В ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД , А ТОЙ МАЙ НЕ Е МНОГО ДАЛЕЧЕ.АМИН
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579396
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031