Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2010 21:41 - Кой какво празнува на 9 май
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3847 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кой какво празнува на 9 май На 7 май 1945 година в Реймс, днешна Франция, група германски военни подписва капитулацията на Третия райх. На другия ден, 8 май, президентът на САЩ Хари Труман и министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил обявяват края на войната в Европа. На 9 май правителството на адмирал Дьониц, заместил Хитлер след неговата смърт, подписва и капитулацията на Германия спрямо Съветската армия. Приема се, че на тази дата, 9 май, завършва в Европа най-голямата и най-кръвопролитна война в историята на човечеството.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

В Азия войната продължава, където Япония е сломена едва след като две атомни бомби, хвърлени от американците през август 1945 година, напълно разрушават японските градове Хирошима и Нагасаки и убиват стотици хиляди хора. Япония подписва капитулацията на 2 септември на борда на американския самолетоносач “Мисури”.

През Втората световна война загиват над 60 милиона души, около 60 процента от тях – цивилни. Почти цялата индустриална инфраструктура на Европа е унищожена, множество градове са изравнени със земята и след това са построени отново.

За да не се повтаря тази касапница, пак на 9 май, но 5 години по-късно, през 1950-а, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита декларация, в която предлага да бъде създадена Европейското обединение за въглища и стомана – праобразът на днешния Европейски съюз.

През следващата година Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург създават първата европейска общност, в която днес членуват 27 държави и която – според мнозина, а и обективно – е основната предпоставка мирът в Европа да бъде запазен вече 65 години и континентът да бъде място на просперитет, свобода и сигурност.

Извлекли горчивите поуки от двете войни и стигнали до извода, че несправедливият Версайски мир след Първата световна е основната предпоставка за Втората, французи и германци, италианци и англичани приемат, че трябва да загърбят миналото, да си подадат ръка и да градят Европа, в която победители и победени ще могат да живеят заедно и равнопоставено.

В името на това, да бъде възможно общото съжителство, и победители, и победени приемат, че войната трябва да бъде оставена назад и трябва да се гледа напред. Затова на 9 май европейците не празнуват победата над нацистка Германия, а Деня на Европа.

В Съветския съюз, сега вече Русия, не е така. На 9 май, вече 65 години, руснаците празнуват Деня на Победата над фашистка Германия. Всяка година на света се припомня, че Червената армия е сгазила целия континент, а на парада се канят предимно и като височайшо благоволение лидерите на страните, които са участвали в антихитлеристката коалиция.

Звучат маршове – “Непобедимая и легендарная, Красная армия всех силней”, напомня се, че СССР е дал 20 милиона жертви и се носят портретите на Сталин. Същият този Сталин, по чиято заповед са избити два пъти повече граждани на Съветския съюз, отколкото са загинали във войната.

Не става въпрос да се забравят жертвите и страданията. А само да не се напомня непрекъснато миналото. Без значение кой е победил във Втората световна война, сметката беше платена от обикновените хора, от милионите, загинали по бойните полета, при бомбардировките и в концентрационните лагери – не само германски.

Идеята на обединена Европа е не да бъде забравено миналото, а да не размахваме шмайзери при всяка сгода. Да не твърдим, че се борим за мир, когато имаме 1600 ядрени ракети. Да не се делим на победители и победени. Да не се гордеем, че преди 65 години сме победили едни хора, повечето от които вече не са живи и които не по своя воля са били изправени пред дулата.

Гледайки как две петлета на двора се бият, седемгодишната ми дъщеря пита: Тате, за храна ли се бият? Да, казвам. - Ама хората не правят така, нали? – Понякога, казвам, се бият. Когато има война. – А, това е било много отдавна.

Искам някога, след 30-40 години, нейните деца, моите внуци, да могат да кажат същото.

http://www.ekipnews.com/?p=34564



Тагове:   май,   Какво,


Гласувай:
4



1. galina1 - Привет!
10.05.2010 22:07
Цитат: "Гледайки как две петлета на двора се бият, седемгодишната ми дъщеря пита: Тате, за храна ли се бият? Да, казвам. - Ама хората не правят така, нали? – Понякога, казвам, се бият. Когато има война. – А, това е било много отдавна."

Дано умът надделее над низшите човешки страсти и пристрастия. Лека вечер! Поздрави за написаното. }}}
цитирай
2. bven - А Аз искам човек човека да не поробва /дори като новия световен ред/
10.05.2010 22:26
и духът свободен да бъде тук на Земята! Хубав постинг. Поздравления!
цитирай
3. анонимен - с всичките "ако" и &q...
10.05.2010 22:52
с всичките "ако" и "но"и въпреки тях за съжаление на мнозина червената армия и ссср бяха тези които спасиха света от фашизма.сега съгражданите на чембърлеин щяха да мятат ръце нагоре за поздрав и да ходят облечени в кафяво.разбира се ,наложените на сила комун.режими в изт.европа донесоха неизброими нещастия на народите им,но все пак ги оставиха да съществуват.фактите трябва да се приемат такива каквито са. а главния извод е -не търсете кумири в лицето на лидери,държави,полит.партии и системи.гонете си интереса -личния,семеиния,националния.няма добър запад,лош изток или обратното.всеки е добър само за себе си.
цитирай
4. meto76 - с всичките "ако" и &q...
10.05.2010 22:58
анонимен написа:
с всичките "ако" и "но"и въпреки тях за съжаление на мнозина червената армия и ссср бяха тези които спасиха света от фашизма.сега съгражданите на чембърлеин щяха да мятат ръце нагоре за поздрав и да ходят облечени в кафяво.разбира се ,наложените на сила комун.режими в изт.европа донесоха неизброими нещастия на народите им,но все пак ги оставиха да съществуват.фактите трябва да се приемат такива каквито са. а главния извод е -не търсете кумири в лицето на лидери,държави,полит.партии и системи.гонете си интереса -личния,семеиния,националния.няма добър запад,лош изток или обратното.всеки е добър само за себе си.



Бих се радвал, ако не ни бяха спасили.Не съм ги молим.
цитирай
5. анонимен - с учудваща методичност и послед...
11.05.2010 01:27
с учудваща методичност и последователност в бг саитовете,няколко автора преповтарят лъжливата теза лансирана от западни източници за информация за идентичност на режима на сталин и хитлер.за да твърди подобно нещо човек или трябва да е неосведомен и необразован,или да е платен,или да е професор помарксиска идеология-дисидент и да се казва ж.желев.факт е чеи сталин и хитлер:1.имат мустаци 2.диктатори са 3.избили са милиони и т.н.......ако избитите милиони са главното доказателство то тогава към тези тирани ще трябва да прибавим и инфлуенцата отнела дори повече милиони жертви.каква е истината-хитлер и фашизма са нещо изключително,уникално в писаната история на човечеството.империи много,но никоя не си е поставяла за цел да превърне в роби или да избие всички останали народи освен един-арииския.сталин е искал да владее света като наложи една идеология,хитлер е искал да владее света като остави една нация -арииската.за това и с типична немска педантичност се е подготвил с армия,лагери на смъртта ,огнехвъргачки .сталин е избил милиони.кои са те?....собствения му народ-руснаци/тук таме някои друг/.хитлер е пуснал фабриките на смъртта да работят на пълна пара-поляци,руснаци,евреи,цигани.....на сапун,кожени изделия и пушек .това е нечувано,уникално-в средата на 20 век,да си носиш чанта от човешка кожа.сталин има гулаг-занимаващи се с дървообработване инакомислещи/главно руснаци/докато пукнат.катин -20тина хиляди полски офицери-изтрел в тила и чиста работа.отвратителни,потресаващи престъпления,но не геноцид.целта му е била не да унищожи полския народ,руския народ....а да ги пречупи.тоест драги авторе--ако някои има право да обяви сталин за брат близнак на хитлер,то това са главните жертви на репресиите руснаците.ти руснак ли си?не ,според мен не си.дори напротив използваш тази трагедия на руския народ за да лансираш тези отново насочени срещу тях.
цитирай
6. анонимен - ЧЕРВЕНА ФАЛШИФИКАЦИЯ
11.05.2010 10:23
каква е истината-хитлер и фашизма са нещо изключително,уникално в писаната история на човечеството.империи много,но никоя не си е поставяла за цел да превърне в роби или да избие всички останали народи освен един-арииския.сталин е искал да владее света като наложи една идеология,хитлер е искал да владее света като остави една нация -арииската.за това и с типична немска педантичност се е подготвил с армия,лагери на смъртта ,огнехвъргачки .сталин е избил милиони.кои са те?....собствения му народ-руснаци/тук таме някои друг/.хитлер е пуснал фабриките на смъртта да работят на пълна пара-поляци,руснаци,евреи,цигани.....на сапун,кожени изделия и пушек .това е нечувано,уникално-в средата на 20 век,да си носиш чанта от човешка кожа.сталин има гулаг-занимаващи се с дървообработване инакомислещи/главно руснаци/докато пукнат.катин -20тина хиляди полски офицери-изтрел в тила и чиста работа.отвратителни,потресаващи престъпления,но не геноцид.целта му е била не да унищожи полския народ,руския народ....а да ги пречупи.тоест драги авторе--ако някои има право да обяви сталин за брат близнак на хитлер,то това са главните жертви на репресиите руснаците.ти руснак ли си?не ,според мен не си.дори напротив използваш тази трагедия на руския народ за да лансираш тези отново насочени срещу тях.[/quote]

ТИПИЧНА КОМУНИСТИЧЕСКА АГИТАЦИЯ - ДЪЛГА ТИРАДА ОТ ПОЛУИСТИНИ С ФАЛШИФИЦИРАЩ КОМЕНТАР. И СЪЩАТА "ЗАГРИЖЕНОСТ" ЗА РУСКИЯ НАРОД, КАКТО У СТАЛИН - ПАЛАЧЪТ МУ.
ЧЕРВЕНО ЖИВОТНО, ФАШИЗЪМ ИМА ПРИ МУСОЛИНИ, А ПРИ ХИТЛЕР - НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ. СЛЕД КАТО ИЗБИТИТЕ ПРИ СТАЛИН СА ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ИЗБИТИТЕ ПРИ ХИТЛЕР, КОЙ Е ПО-БЛИЗО ДО ГЕНОЦИД?
цитирай
7. анонимен - до животното с неустановен цвят/№6/
11.05.2010 14:31
няма комун.агитация в моя коментар,дете на демокрацията,няма и грам симпатия към сталин и ком.идеология, а има факти.повтарям ги ,дано запомниш нещо:1.сталин е репресирал милиони но от собствения си народ.колкото и да е странно същият този народ вместо да го поругае и заклеими, в мнозинството си ,би го върнал на власт./проблема си е на руснаците и на никои друг/.2.ком. идеология е нанесла хиляди вреди по света,но никои не може да и припише геноцид на расистка основа,дори и ти.3.хитлер е уникален урод,но тои не е бил сам -бил е водач на нацистка патрия/тук си прав,не се нарича фашистка-грешката е моя,но е чисто формална/,а целокупният германски народ/с много,много малки изключения/,с плам в очите е набивал крак и е мятал ръка да поздрави фюрера-мъже,маики с дечица,юноши бледи...всички. 4.твоите приятели от демократичния запад,барабар с евреите банкери/но да не подминем и фамилията буш/са го финансирали,позволили са му да наруши клаузите на версаиския договор и са потривали радостно ръчички-с един удар два заека.5.нац.социализма е имал за основна цел геноцид на расиситка основа,като при това е броял за хора само и ЕДИНСТВЕНО арииците-германци естествено./тук ще трябва да те разочаровам ако не си германец,за хитлер ти си просто материал за някое изделие от бита или дим с неприятна миризма /.6.никога не трябва да се забравя че тези дисциплинирани и с чудестни технически умения хора в средата на 20 век са правили нещо ЧУДОВИЩНО-отиди и разгледаи препарирани глави,козметика,кожени изделия.....какъв е моя проблем-това не са гермаците,не са и руснаците,а такива българи като тебе.преди-комсомолски секретари,сега демократични активисти или нещо подобно,но все същите кухи кратуни готови яростно да пропагандират и защитават поредното безумие и все в вреда на българия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615621
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930