Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 23:58 - Празните небостъргачи на Китай
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
1



Празните небостъргачи на Китай

Държавата похарчи голяма част от финансовия стимул за строителство и породи опасения от ипотечен срив

image
От
Майкъл Форсайд, BusinessWeek image
 

Джак Родман печели от имотните сривове от Лос Анджелис до Токио, като купува и продава ипотеки и съветва инвеститори. Днес той е убеден, че пазарът на недвижимости в Пекин е на път да се срине. Родман смята, че около половината от търговските офис площи в града са незаети и като доказателство държи в компютъра си серия от снимки на 55 празни офис сгради в китайската столица. Твърди, че освен тези има още десетина, които не е успял да фотографира. „Направих тези снимки, за да докажа на хората колко сериозно е пренасищането на пазара", казва Родман, президент на Global Distressed Solutions, която консултира инвеститори относно имотите в Китай.

 

Благодарение на подкрепата на държавата, целяща да засили ръста, голяма част от миналогодишните банкови заеми в Китай на обща стойност $1.4 трилиона бе похарчена за строенето на небостъргачи и други търговски сгради. Днес из страната никнат празни постройки. За третото тримесечие процентът на незаети сгради в Пекин е бил 22.4, което го постави на 9-о място сред 103-те пазара, които брокерската къща CB Richard Elis (CBRE) следи. Тази цифра обаче не включва предстоящи проекти, като например най-високата сграда в Пекин - 74-етажната China World Tower 3. „Появил се е огромен имотен балон и предстои мехур на основните капитали - твърди Джеймс Чанос, основател на нюйоркския хедж фонд Kynikos Associates. - И ще бъде изключително трудно да се намали този балон."

 

Притеснени политици в Пекин се опитват да прекъснат финансирането, което подхранва прекомерния имотен разцвет. Комисията по регулиране на банковата дейност в Китай накара институциите да ограничат ръста на заемите. В съобщение, публикувано в сайта на комисията, се казва, че банките трябва „стриктно" да следват политиките за предоставяне на ипотечни кредити.

  СКРИТИ ИМОТИ  

На 12 февруари централната банка увеличи за втори път тази година задължителните минимални резерви, т.е. средствата, с които банките трябва да разполагат, за да покрият потенциални загуби. Това би трябвало да доведе до намаляване на капиталите, които банките биха могли да отпускат под формата на нови заеми и така да забави ръста. Някои икономисти дори смятат, че държавата ще позволи поскъпването на китайската парична единица юан спрямо долара за първи път от юли 2008. Ако Пекин не успее да овладее ситуацията и имотният балон се спука, може да се стигне до скок на необслужваните заеми. При евентуален спад от 10% в цените на жилищата броят на непогасяваните ипотеки в Шанхай може да се увеличи тройно, обявиха наскоро отговорните служби в града. Щетите могат да се окажат по-тежки от очакваното, тъй като част от промишлените заеми, отпуснати на държавни компании, всъщност са били използвани за инвестиране в имотната сфера, твърди Чарлийн Чу, аналитик към Fitch Ratings в Пекин. Някои аналитици обаче смятат, че тревогите относно имотния мехур са всъщност неоснователни. CBRE твърди, че процентът на незаетите пространства спада, а наемите за най-добрите сгради се вдигат и така ръстът и търсенето в Китай се балансират. Междувременно строителите продължават да работят. Тази година на пазара в Пекин ще се появят нови 1 200 000 кв. м офис площи, което ще увеличи с 13% общия обем, твърди имотният аналитик Джунс Ланг Ласал. „Оптимистични сме относно изгледите за 2010 - казва Зон Ронмин, заместник отговорен мениджър на China World Trade Center Co., разработила проекта за струващата $965 млн. China World Tower 3. - Благодарение на много положителната си икономическа перспектива Китай ще се превърне във водач на световното икономическо възстановяване."

 

Голяма част от новите проекти се изграждат с помощта на местното правителство. В източен Пекин властите целят да удвоят размера на постройка, позната като Централния бизнес район, въпреки че незаетите офиси там са 35%.

  ПРАЗНИ ОФИСИ  

На около километър източно от площад Тиананмън се издигат петте кули на Minsheng Financial Centre, които са почти празни около година след откриването им. Ако се спуснем през центъра на града по Financial Street, ще минем и покрай № 9, 17-етажна стъклено-бетонна кула без наематели. Една пряка на юг виждаме неосветените прозорци на сгради 12 и 16 - още две 18-етажни постройки, както и № 20 и № 22, собственост на Вank of Communications. Входовете им са покрити с прахоляк, а фоайетата се използват за велосипедни паркинги.

 

Сграда № 8 на Financial Street обаче има нов наемател. Компания, наречена China Huarong Asset Management, е окачила фирмения флаг и червени фенери в чест на Лунната нова година. И въпреки че наличието на наемател в този пуст район би трябвало да радва онези, които се боят от имотния балон, появата на Huarong сякаш по-скоро засилва страховете им. Мисията на компанията е да търгува с неизплатени банкови задължения. I BW I

 

Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved.  

http://www.businessweek.bg/news.php?category=1&id=5291



Тагове:   Китай,   небостъргачи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614397
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930