Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 23:42 - Джеймс Уорлик : Ще следя съдебните дела по случая "Веселин Божков"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1056 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2010 23:43


Поптодорова е идеалният представител на България в САЩ Борисов направи решителни крачки Ще следя съдебните дела по случая "Веселин Божков", казва Негово Превъзходителство посланикът на САЩ Джеймс Уорлик   image  

Илиана Беновска

 

 

 
 

Радио К2

 


     

- Ваше Превъзходителство г-н Уорлик, за четири месеца каква е  оценката ви за България?

   

 

 
 

- Изключителна чест е да бъда тук, в България, особено като  посланик. Първите ми впечатления са изключително положителни. Имаме много добро  сътрудничество между САЩ и България и смятам, че то ще продължава да се  задълбочава и затвърждава.

     

- Какви са приоритетите ви в София?

 

 

 
 

- Може би най-важният е да осигуря максимална подкрепа от  страна на САЩ на правителството на България в справянето с корупцията и  организираната престъпност. Защото върховенството на закона осигурява основата  за успех във всички насоки. Доста окуражен съм от това, което виждам.  Българското правителство предприе много смели и решителни стъпки срещу  корупцията и организираната престъпност. Но това не е проблем, който може да се  реши за една нощ. Трябва да има продължителни усилия в дълъг период от  време.

     

- Виждате ли в министър-председателя г-н Бойко Борисов и във  вицепремиера г-н Цветан Цветанов личности, които могат да извършат прелом в  отношението на българина към законността?

 

 

 
 

- Както премиерът, така и министър Цветанов са много  квалифицирани, особено с оглед техния работен опит при укрепване принципите на  правовата държава. Както казах, вече са взели много смели мерки и са предприели  много смели крачки. Всички работят добре - Министерството на вътрешните работи,  прокуратурата, съдиите. Предприели са важни крачки, за да може да се гарантира  укрепване принципите на правовата държава. Тестът, пред който са изправени в  момента премиерът и вицепремиерът, е дали ще имат силите и капацитета да  продължат борбата с корупцията и организираната престъпност и да осигурят  наличието на правосъдие.

     

- Полемика предизвика предложението на вицепремиера Цветанов за  създаване на специализирани съдилища за големите престъпници...

   

 

 
 

- В САЩ има специализирани съдилища. Но не трябва да се  привнася опитът от Испания, от САЩ или друга страна. Дискусията е много  ползотворна. За да възтържествува правосъдието в България, трябва да има съдебна  система, която функционира ефективно, и специализираните съдилища, и  специализираните състави в съдилищата може да са много полезен способ, за да  може да има съдебно преследване за обвинените и да възтържествува правилното  правосъдие.

     

- Министър-председателят Бойко Борисов имаше знакова среща с  президента на Съединените американски щати Барак Обама. Каква е вашата оценка за  тази среща?

   

 

 
 

- Не съм присъствал лично на срещата. По мнения, които чух по  темата, както и от премиера знам, че двамата са създали едно много добро  взаимоотношение и това ще продължи и в бъдеще. Надявам се, че ще има бъдещи  възможности двамата отново да се срещнат, да говорят по телефона и да продължат  диалог на най-висшето ниво.

     

- Познавате ли новия стар посланик на България в Щатите Елена  Поптодорова?

   

 

 
 

- Добре я познавам. Тя е един от най-добрите дипломати, с които  съм се срещал не само от срана на България. Много добър професионалист, който  много добре ще представя България. Предимството, което има посланик Поптодорова,  е, че е много добре позната във Вашингтон, има много добри контакти на всички  нива, вече е имала опита там 6 години, познава много добре Съединените щати и тя  наистина е идеалният представител на България в САЩ. Затова аз очаквам тя да  пристигне в САЩ и да работя в тясно сътрудничество с нея.

     

- Деликатно избягвате да говорите за визовия режим между  България и Щатите...

   

 

 
 

- Грешите. Когато пристигнах, взех решението, че по-голямата  част от българите, които кандидатстват за визи за САЩ, ще получат 10-годишни  визи. Това се отнася до бизнесмени, до туристи и на практика означава, че само  един път трябва да се дойде до посолството на САЩ, съответният кандидат получава  виза и в рамките на десет години може да пътува колкото пъти иска до Съединените  щати. Това улеснява много нещата. На 100% подкрепям включването на България в  програмата за безвизов режим. Не мога да прогнозирам кога ще се случи, защото  това е решение, което взема Американският конгрес. Ако зависеше от мен, щях да  взема това решение веднага, още днес да няма визи за българите. Но междувременно  трябва да работим заедно, така че България да може да удовлетвори всички  изисквания, поставени от конгреса.

     

- Съществува ли тенденция, възможност или принуда България да  избира между Москва и Вашингтон, ръководена не от приоритетите ни в НАТО, а  заради енергийни проекти?

   

 

 
 

- Не, никак. На първо място ние искаме България да има силни  отношения на сътрудничество с Русия, същото го искаме и за САЩ. Ние работим над  взаимоотношенията с Русия и, както знаете, понастоящем сме включили бутона  рестарт. Ние не искаме да има проблеми между България и Русия, искаме да има  отношения на добро сътрудничество. По въпроса за енергетиката. Тук не става дума  за САЩ или Русия. Става дума за енергийна сигурност и бъдещето на България.  България има нужда да вземе решения, които се основават на нейните икономически  интереси и интересите, свързани с осигуряване на енергийната сигурност за  региона и за в бъдеще. Това, разбира се, включва сътрудничество с Русия, но също  така и разнообразяване на източниците на енергия и това е един от въпросите,  пред които е изправено българското правителство и за които ще трябва да вземе  решение. Това са сложни въпроси и българското правителство трябва много да  внимава относно решенията. Защото тези решения ще се отразят може би за  десетилетия напред. Знам, че те понастоящем внимателно оценяват много от  опциите, които са пред тях, и ние ще помогнем на правителството, доколкото ни е  възможно.

     

- В последния доклад на Държавния департамент се отбелязва, че  в България, цитирам: "Неправителствените организации се оплакват, че неотдавна  са закупени определен брой медии от страна на лица, свързани с икономически и  политически интереси, и това е довело до частично монополизиране на частните  медии и е ограничило многообразието на гледните точки. Както печатните, така и  електронните медии са податливи на икономическо, а в известна степен и на  политическо влияние." Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията  Веселин Божков е обвиняем и вече подсъдим за длъжностно престъпление във връзка  с незаконното настаняване в ефира на Радио К2 на нелицензиран субект, който си  позволяваше да излъчва вулгаризми, за което беше осъден с наказателна присъда.  Божков ни поиска 300 000 евро, за да изпълни прокурорско нареждане да ни върне в  ефира. Въпреки това той продължава да управлява честотния ресурс на България и  да има достъп до класифицирана информация. Трети месец СГС не е насрочил делото  на Божков. Такъв високопоставен служител, назначен от бившия  министър-председател, при повдигнато обвинение трябва ли да заема този пост?  Това не е ли знак, че в България корумпираните по високите етажи са  недосегаеми?

   

 

 
 

- За съжаление не съм запознат с всички детайли относно този  случай.

     

- Изложих ви ги обективно.

   

 

 
 

- В нашия доклад за правата на човека представените факти са  обективни и ние наистина имаме опасения, че медиите попадат в ръцете на малък  брой хора, които ги контролират, и смятаме, че това сега започва да става явно в  някои вестници и в някои медии и хората и тук вече изразяват притеснения. Има  някои публични дискусии по тази тема, това е нещо добро. Защото медиите не  трябва да попадат в ръцете на един или двама души, независимо кои са те. Защото  това ще им даде възможност за твърде много контрол по отношение на съдържанието.  Важно е да има многообразие на собствениците, за да може редакторите,  журналистите да могат свободно да се изказват и да не усещат натиск. И затова  във всички области като цяло ние се надяваме да няма корупция, особено в  областите, които са толкова важни в България.

     

- Случаят "Божков" доказва, че въздействието върху медиите се  оказва точно в корелацията между собственици с икономическа и политическа мощ и  корумпирани чиновници.

 

 

 
 

- Много благодаря, че наведохте на моето внимание този случай.  Това, което сега ще направя, е да обърна внимание относно развитието на този  случай. Особено относно съдебните процеси, свързани с това. И ще искам да  направя всичко възможно и да видя, че ще възтържествува правосъдието. И когато  става дума за корупция и нездравословно влияние, аз смятам, че това е един много  добър пример, много добър случай, на който трябва да следим развитието. И по  този начин да може да се гарантира, че такива случаи се разглеждат правилно и  справедливо от съдебната система.

     

- За финал - нещо лично. Вашата съпруга Мери е посланик на САЩ  в съседна Сърбия. Обичайно ли е това, двама съпрузи дипломати да управляват две  съседни, в случая балкански страни?

 

 

 
 

- Това е доста необичайно и аз съм изключително горд. За мен е  изключителна чест, че ние двамата имаме възможност паралелно да сме посланици на  САЩ. Всъщност ние сме първите съпрузи, които положиха клетва за посланици  заедно. Но също така бих добавил, че не е случайно, че ние заехме посланически  постове в съседни държави.

     

- Това звучи почти като втора брачна клетва.

 

 

 
 

- Това наистина е много смешно и ще го споделя със съпругата  си. Наистина е голяма чест за нас и се надяваме, че както в Сърбия, така и в  България ще се изтълкува като сигнал за добро сътрудничество в  региона.

 

(Със съкращение)

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-17&article=325075



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621417
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930