Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 21:02 - Цветанов - Танов: Знаков конфликт
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1771 Коментари: 0 Гласове:
1



Ден след като вътрешният министър остро атакува работата на Агенция "Митници" и нейния шеф, Ваньо Танов влезе в пряк сблъсък с Цветан Цветанов.

На критиката на Цветанов, че се налага МВР да извършва следмитнически контрол, за да се бори с контрабандата, основно на цигари, и че митниците не изпълняват това, което очаква държавата, пред bTV Танов отговори с думите: "ГДБОП е службата, която трябва да разкрие контрабандните канали и да ги пресече."

Като източник на атаките срещу себе си шефът на митниците насочи към фирми, недоволни от предстоящото затягане на контрола върху вноса и производството на горива и твърд алкохол и заяви: "Могат да ме махнат, ако успеят олигарсите."

"Не смятам, че е редно да влизаме в някаква полемика и да прехвърляме отговорностите от една институция към друга. Има анализ, има справка, която съм предоставил на премиера, и той е човекът, който ще вземе управленското решение", отговори задочно от Варна вътрешният министър.

Напрежението между Цветанов и Танов веднага предизвика слухове за предстоящи рокади на най-високо ниво. Няколко високопоставени източници от правителството допуснаха освобождаването на шефа на митниците и споделиха, че в момента му се търси заместник.

Според други обаче Танов ще запази поста си, обсъжданите кадрови промени щели да засегнат ръководители в агенцията на по-ниски нива.Ако натискът срещу сегашното ръководство на митниците успее, генералът от резерва ще се нареди до Емил Димитров-Ревизоро като най-кратко задържалия се директор.

В понеделник Цветанов упрекна митниците, че са се превърнали във функция на "срастването на организираната престъпност, корупцията и политическите партии". Повод бе разкритият в събота канал за нелегален внос на цигари от Китай.

Според подчинени на вътрешния министър МВР има сериозни забележки към работата на митниците именно при противодействието на цигарите без бандерол. Пред bTV шефът на митниците контрира, че основното количество минава през вътрешните за България граници със страни от ЕС и този трафик не се контролира от неговата агенция.

Танов обаче акцентира на засиления контрол при продажбата на горива. Той заяви, че атаката срещу него цели да не влязат нормативните промени, които ще затегнат още контрола върху производството и вноса на горива и твърд алкохол.

На въпрос от кого е атаката Танов отговори: "Аз ще ви кажа... в сектора горива почти няма, убедих се за тези девет месеца, няма чисто бял... навсякъде има фиктивни износи, навсякъде са правени всевъзможни гимнастики, за да се спестят средства да влязат в държавния бюджет."

От следващия месец произведените количества от двата вида стоки ще трябва да се отчитат през измервателни устройства, които ще имат директна връзка с митниците, а вносът на горива с цистерни през сухопътните граници ще се съпроводи със задължително разтоварване с цел да се измерят внесените количества и едва след това те ще стигат до търговските обекти.

При последната пресконференция на Ваньо Танов в края на април той заяви, че ако се задържи на поста си още 2-3 месеца, всички вратички за ощетяване на държавата ще се затворят и събираемостта на акцизи и ДДС от акцизните стоки ще се върне и дори ще надхвърли миналогодишните равнища въпреки спадналото потребление.

Пред сайта "Всеки ден" Диана Дамянова, собственик на агенция "Д енд Д", която обслужва "Лукойл", заяви, че казаното вчера от Танов е твърде сериозно обвинение към фирми, "които от 11 години настояват за пресичане на контрабандата с горива".

По думите на Дамянова "веднага започваме да търсим контакт с другите големи търговци – "Шел", ОМВ, за да настояваме заедно Ваньо Танов да изясни това, което казва".

В изявление за медиите председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев определи изказването на Танов като "направено изключително и под влияние на емоциите". Компаниите в асоциацията държат 70% от търговията с горива и винаги са подкрепяли държавата в борбата със сивата икономика, казва още Делчев.

Според него секторът подкрепя промените в наредбата за измервателните устройства, но се противопоставя на кратките срокове за влизането им в сила и внедряването на дублиращи системи на контрол.

Пред "Дневник" от Агенция "Митници" вчера отхвърлиха като неоснователни обвиненията на вътрешния министър за липса на резултати. Като пример оттам посочиха, че от януари до април са разкрили 25.6 млн. къса цигари в сравнение с 1.2 млн. броя за първите 4 месеца на миналата година, когато начело на агенцията бе Христо Кулишев, а на власт - тройната коалиция.

Като друг пример за успеваемост митничарите изтъкват факта, че от алкохол за първото тримесечие са събрали с близо 30% по-висок акциз, въпреки че ставката не е била повишавана. Танов заяви, че до края на май Агенция "Митници" ще събере със 100 млн. лв. повече ДДС в сравнение с миналата година, като ще надхвърли с 20 до 50 млн. лв. завишения план за 2010 г.

Той посочи, че за първите три месеца при горивата има спад от 4% на събраните акцизи, но на фона на 15% намаление на вътрешното потребление.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който от години работи по темата за контрабандата в страната, след срива на пазара на имоти бивши силови групировки и дори олигарси са се върнали в нелегалната търговия с цигари, горива и алкохол.

"Например в момента има дефицит при два от трите големи производителя на алкохол в България – причината е публично известна, имат проблеми с легалните бандероли", казва Безлов пред "Медияпул". В последния си брой в. "Капитал" съобщи, че някои от най-големите производители на алкохол от няколко седмици почти не зареждат търговската мрежа, под предлог че правят ремонт.

Деветдесет процента от пазара на твърд алкохол е местно производство, двата най-големи производителя са винпромите "Пещера" и "Карнобат" ("Сис индустрийс"), които държат по над 20%. На трето място с двойно по-малък дял е ЛВК "Търговище". Пред "Капитал" разследващи са коментирали, че са засекли разминаване при един от винпромите - купили 500 хил. броя амбалаж, а заявили бандерол за 100 000.

Останалите бутилки били изнесени по документи в Румъния. При друг от производителите имало силно разминаване между закупената суровина и произведения от нея спирт, който бил в пъти по-малко от нормалното.Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че основното количество контрабандни цигари влизат от Молдова през Румъния и от Гърция, на чиито граници няма митнически контрол.

Според Тихомир Безлов има две основни схеми при пласирането на цигари в България. Едната е свързана с масов внос на дребно от Сърбия, Македония и турските безмитни магазини заради разликата в цените и се осъществява от обикновени жители на пограничните райони до криминални групи с подкрепа в митниците и полицията.

Втората е вкарването чрез контейнери на огромни количества цигари, произведени в Азия и Близкия изток. Според него основният път на този трафик минава през Гърция.

Според митничарите е невъзможно тяхната агенция да контролира вноса през вътрешни граници. "Точно тук е ролята на МВР - да разбие мрежите за разпространение. Това, което ние можем да направим, е да инспектираме магазините и складовете, но цигарите не са там, а ние нямаме право да извършваме обиски", заяви високопоставен митничар, пожелал анонимност.

Според него обаче близо 50% от нелегално продаваните цигари са произведени в България, включително и от лицензирани български производители, които се изнасят временно в съседни държави и след това се връщат нелегално и пласират на пазара у нас.
От няколко месеца работата на митниците усилено критикува и бившият член на управата на "Булгартабак" Корнелия Нинова (БСП). Пред сайта "Всеки ден" вчера тя заяви: "На мен ми се струва, че Ваньо Танов бяга от отговорност. Митниците наистина слабо се справят в момента, нека да не прехвърля отговорността на Цветанов."


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/18/902885_cvetanov_-_tanov_znakov_konflikt/


Тагове:   конфликт,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615135
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930