Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 19:59 - Даниел Вълчев пред в. "Труд": Корупцията в БАН е уникална
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 7501 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 19.05.2010 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Даниел Вълчев пред в. "Труд": Грях е да искаш провал на министър  
18.05.2010 , Анета Петкова, в. "Труд"   image

С доц. Даниел Вълчев, преподавател в СУ и бивш просветен министър, разговаря Анета Петкова

- Г-н Вълчев, вие бяхте доста оптимистичен по отношение на политиката и промените, които прави ГЕРБ, според вас управляващите продължават ли да се справят добре?

- Аз по природа съм оптимист и вярвам, че България рано или късно ще настигне останалата част от Европа. А в оценките гледам да съм предпазлив. Да припомня известния случай с един френски историк, когото попитали 150 г. след Френската революция какво мисли за нея, а той отговорил: Рано е да се каже. Това е в кръга на шегата, сериозно – мисля, че поне в няколко области има добри намерения. Целият въпрос е дали ще стигне куражът тези добри намерения да бъдат преведени на езика на законодателството и съответните решения. В това отношение сякаш има известно разколебаване. Ако разрешите, едно по-общо съображение: според мен в средносрочен план пред България има три големи предизвикателства. Едното е свързано с демографията и застаряването на нацията. Каквото и управление да имаме, както и да се развиваме, ако през следващите години не намерим начин да започнем подмладяване на нацията, не се увеличи раждаемостта, не направим реформа с начина на придобиване на българско гражданство, според мен все по-малък брой работещи хора ще издържат все по-голям брой неработещи. Без промяна в тази област нямаме шанс. Вторият голям въпрос е за образованието и квалификацията. Не успяваме да се отърсим от разбирането, че учителят или университетският професор е монополист на знанието, казва каквото има да казва и децата си записват. Това е разбиране от преди поне половин век. Интернет и технологиите поставят образованието на различна плоскост, а разширяването на пазарите на труда изисква ново отношение към квалификацията. И ако не разберем това, ако не продължим със сериозни и смели реформи, рискуваме да се превърнем в образователна и квалификационна провинция на Европа. Третият голям въпрос е редът в обществото. Някои го свеждат до тежката престъпност. Разбира се, това е въпрос, който трябва да бъде решаван, но редът не е само въпрос на правозащитната и в частност на съдебната система, той е във всяко спазване или не спазване на правилата. Каквото и да си говорим, че сме направили, истината е, че от 10 коли на светофара една минава на червено, две пререждат останалите, а други две свиркат без причина... За какъв ред говорим?! Ако тези три неща не бъдат решително подобрени през следващите години, не трябва да се готвим за много бляскаво бъдеще.

- Как се отразяват на реда в обществото разнопосочните сигнали и идеи за промени и реформи, които дава кабинетът “Борисов”, понякога в рамките на едно денонощие?

- Имам хипотеза по този въпрос. Ние, българите, през последните 20 г. живеем в някакъв ред. Вярно, повечето не го харесваме, намираме го несправедлив и искаме той да бъде променен. Но този ред като всяко статукво се е самоорганизирал и се самозащитава. Интересното е, че за разлика от предишни правителства, които искаха да заместят този ред с друг рационален ред (не че кой знае колко успяха), това правителство подхожда изключително хаотично. И което е най-странното – това може да се окаже печеливша тактика. Вижте какво се получи – Борисов обяви, че ще сваля ДДС и тъкмо статуквото се организира да обясни как това е лошо и всички ще страдат, той каза, че смята да го увеличи. Същите говорители на статуквото тъкмо се подготвиха да обяснят колко пагубно е това и той взе, че обяви как първо ще го увеличи, а после ще го намали. И когато тежката артилерия (професор еди-кой си, академик още по-еди-кой си и ко.) тъкмо беше готова за всички възможни варианти и той взе, че обобщи – няма да пипам ДДС (за съжаление моето мнение е, че на правителството все пак ще му се наложи да вдигне ДДС). Статуквото е вид ред и когато насреща си няма системност, трудно се организира. Така че макар и парадоксално, но изглежда, че хаотичното говорене намалява шансовете за противодействие. Друг е въпросът, че е силно вероятно ефектът от всичко това да е по-скоро незначителен. Лично аз считам, че усилията на всяко правителство в няколко важни области трябва да бъдат подкрепяни, независимо дали споделяме политическата му ориентация. Ще дам пример – не защото харесвам и познавам Росен Плевнелиев – но има ли нормален българин, който да не иска министърът на регионалното развитие да успее най-накрая да ги построи тези магистрали? Това не е партиен въпрос. Няма значение кой е министърът, трябва да подкрепяме усилията да се успява, а не да се търси начин да се провали, за да дойдем ние на неговото място. Това е много тежък грях на българския преход, от който и сегашното управление не можа да се опази.

- В този смисъл как успява вашият наследник – образователният министър Сергей Игнатов?

- Много е рано да се каже, но посоката, в която гледа, е правилна. Ще дам един пример с новата регулация на научните степени и длъжности. Може би не се е получил най-добрият закон, имам доста колеги, които повдигат основателни забележки от правно-техническо естество. Но нима има съмнение, че рано или късно трябва да се децентрализира системата на научните степени и длъжности. В света е така – няма доктор на тази държава, а на съответния университет. Твърденията, че трябва да има еднакви критерии за присъждане на научната степен, са добронамерени, но неправилни. Нима е едно и също да защитиш докторат в Харвард и в някой едва кретащ университет в Аризона? Нима са едни и същи изискванията, за да станеш професор в Колумбийския университет и в Аляска? Не, не са едни и същи. Всъщност университетите са различни. А идеята, която напоследък чух от един ректор, че висшите училища сами трябвало да си изработят рейтингова скала, искрено ме смайва. Жалко, че депутатите не намериха сили да отстранят правно-техническите несъвършенства на закона след ветото на президента. Проблемът с парламента е, че се влиза в коридори с криви огледала и понякога от един приличен законопроект излиза едно чудо, което и самият му създател трудно познава.

- Разбрахте ли, че се оказахте в дъното на поредния скандал между министър Игнатов и БАН по отношение на пожизнените възнаграждения за академиците и член-кореспондентите, които направихте равни на една депутатска заплата?

- Не знаех, но това донякъде ме ласкае, аз все пак съм един редови доцент в Софийския университет. Моето разбиране винаги е било, че трябва да се прави ясно разграничение между БАН като почетен клуб на големите български учени, т.е. това е вид признание за хората, които са дали много на България, а някои и на света със своите постижения. Мисля, че тези хора заслужват да получават поне едно депутатско възнаграждение.

- Как ще коментирате искането на министерството да направи имотите на академията публична държавна собственост, учените твърдят, че това е национализация?

- Огромната част от тези имоти и преди 9 септември 1944 г., и след това са създадени или предоставени от държавата. Ако това някой го оспори, меко казано, бих казал, че говори неистини. Има частни дарения и в Софийския университет, но ние не сме тръгнали да доказваме, че тези имоти са на преподавателите. Към момента на приемането на закона, уреждащ между впрочем доста пестеливо статута на БАН, у нас нямаше разграничение между публична и частна държавна собственост. Така че тук не става въпрос за някаква драматична промяна. Нека да напомня, че сградите на държавните университети преимуществено са също публична държавна собственост. Статутът на държавната собственост не е в смисъл, че някой ги взима, а това е един по-тежък механизъм на защита. По-важното е, че това, което аз си спомням, че в началото на 2009 г. при направената проверка бе установено, че ръководството на академията е отдало над 12 000 кв. м покрита площ при средна наемна цена от 1,7 евро на кв. м. Ако беше държавна собственост, това нямаше да бъде възможно, защото минималната наемна цена е 10 лв. на кв. м.

- Вече не смея да ви питам за НДСВ, но мъчно ли ви е за активната политика?

- Не, сигурно отстрани изглежда много престижно да си в управлението, но аз още не мога да се освободя от натрупаната умора. Политиката е изморителна работа, човек поостарява, побелява, помъдрява, незаслужени работи му се случват... Сега компенсирам с неща, които винаги съм искал да правя – пиша един учебник, няколко статии, преподавам, чета книги, гледам филми. Разбирането ми е, че човек не трябва да бъде непременно на държавна позиция, за да бъде политически активен. Аз например с удоволствие бих се включил в една гражданска проява във връзка с отменените забрани за пушене. Във всяка модерна страна има сериозни ограничения за пушенето, но у нас, за да угодим на един чисто лобистки интерес и за да не ни падне рейтингът, вървим против морала и здравия разум. И както историята показва, тези, заради които направихме тази байганьовщина, първи ще се отрекат от правителството, когато то се сблъска с тежки проблеми. Давам си сметка, че всяко управление трябва да се съобразява с общественото мнение, но двойните стандарти никога не водят към добро.


http://www.ndsv.bg/content/3017.html


Тагове:   Даниел,   бан,


Гласувай:
3



1. meto76 - Страдащите от старческа деменция, ...
19.05.2010 20:42
Страдащите от старческа деменция, напикаващи се пенсионери от БАН днес излязоха на припек, за да протестират за високите си заплати за старост от по 2000 - 3000 лева и за това да не им вземат имотите, с които си връткат далавери.По-добре МОЛОВЕ, които ще открият работни места и няма да тежат на бюджета, отколкото непроизводителни паразитиращи търтей.
цитирай
2. loran - meto76 - Страдащите от старческа деменция, ...
19.05.2010 22:54
Добре ,права мисъл имаш.Ама, вместо молове не е ли по - добре някои заводец да изникне?С молове икономика не се прави
цитирай
3. meto76 - Добре, права мисъл имаш. Ама, вм...
20.05.2010 01:06
loran написа:
Добре ,права мисъл имаш.Ама, вместо молове не е ли по - добре някои заводец да изникне?С молове икономика не се прави


Да оставим пазара да реши от какво имаме нужда.И да не се правим на по-велики от него.Ако Моловете са много те ще фалират и ще останат най-добрите. Производство трябва, но организирана от частника, а не от държавата; както и наука правена от бизнеса и за него, а не от държавата.
цитирай
4. анонимен - Къде е бил тоя, като е разбрал?
20.05.2010 08:12
Тоя асоциат на необразования индивид от Мадрид и така наречен юрист се скъса да дава интервюта. Обаче още не е разбрал (и няма да разбере - иска се повече подготовка и ум), че така наречените възнаграждения на така наречените академици и член-кореспонденти (една шайка некадърници и комунономенклатурчици в мнозинството си) не са нищо друго освен привилегии. А Конституцията забранява привилегиите, бе, алооооу, жълтия! Оставя ни и да се питаме какво е направил, след като е видял уникалната корупция. Явно нищо. Днешният поне ги дава на прокуратурата. Избирайте си, българЕте ей-такива като тоя и се питайте защо това не е държава!
Красимир Кабакчиев, дфн
цитирай
5. ok3223 - И ти ли бе мето
20.05.2010 10:10
Плюеш по БАН и академиците. Защото никога няма да станеш академик. Лека ти е кратунката- с нея ставаш само за плувец, или спасител по плажовете. Академик не става от всеки, затова посредствениците завиждат толкова, и ругаят така злобно. И аз не се виждам академик, ама не им завиждвам, а на доста от тях свалям шапка от уважение. За това трябва да си прочел написаното от някой от тях, а такива като теб освен брошурки и вестници май друго не четат.
Във всяка държава, от Китай, през Перу и Абисиния академиците са на почит, защото са направили съществен принос за науката, собствения си народ и държава, и за СВЕТО, МЕТО.
Затова са академици, мето.
цитирай
6. анонимен - Honorik
20.05.2010 11:08
Daniel Val4ev bezsporno e nai-inteligentniq politik(po moe mnenie).Gledal sam mnogo predavaniq s nego,dokato be6e ministar na obrazovanieto-naistina e mnogo erudiran 4ovek.Pojelavam mu zdrave,6tastie i uspehi v jivota!
цитирай
7. gothic - Дали някоя малоумна тиква си дава ...
20.05.2010 13:18
Дали някоя малоумна тиква си дава достатъчно ясна сметка, че освен мухлясали академици в БАН има и млади учени които си скъсват задниците от бачкане за малко повече от 400 лева? Разберете, хора! Наукатта е един от стърлбовете на всяко общество, наред с финансите, производството и отбраната. Нещо повече, без нея те са невъзможни. Да, БАН има нужда от коренно преустройство. Но не на принципа "Да запалим юргана, за да изгорим бълхите."
цитирай
8. анонимен - dido
20.05.2010 16:42
Този индивид кога се изучи ,че и акъл да раздава в национален мащаб? Като изкарат един мандат министерски стават най разбиращите и учени вБългария ! А ако не беше Височеството (или по скоро някой от неговите синове) никой нямаше и да знае за това "умно" юпи! Ама тоават голямо самочувстие,големи стойки и чалъми,човек ще си помисли ,че пред него е най големия умник на България. В чужбина никой си няма и понятие от тях, но като дойдат тук стават най великите. Хора без всякакви знания и умения -начело на министерство,че на всичко отгоре обрискаха по няколко министерства. Така че ми се струва че този господинчо не може а и не трябва да дава мнение за образованието ,че и за другите неща !
цитирай
9. анонимен - Сега пак ли се мазни за пост.
20.05.2010 17:26
Какъв коментар дава тоя малоумник,като при неговото управление се назначиха най-некадърните директори,и се смачка тотално авторитета на българския учител.УЧИТЕЛИТЕ ГО НЕНАВИЖДАТ.
цитирай
10. boristodorov56 - boristodorov56 …. . . oooO…...
20.05.2010 18:04
boristodorov56

…...oooO…………....
…..(….)…..Oooo…
……)../…..(….)….
…..(_/…….)../…..
....…………(_/……...
..… АЗ БЯХ ………..
..………. ТУК ……...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582807
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031