Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 01:28 - Първичните избори - шамар за Вашингтонския елит
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
2



  Време за "Чаено парти"
Първичните избори - шамар за Вашингтонския елит
Аутсайдери от двете партии излизат напред
19 Май 2010

 

image
Ранд Пол






 




Разочаровани избиратели на двете основни партии в САЩ дадоха ясен вот срещу утвърдените елити и на състоялите се във вторник първични избори дадоха категорично предпочитание на новото консервативно движение "Чаено парти" ("Tea Party"), отхвърляйки спуснатия от Републиканската партия фаворит. Загуба претърпя и сенаторът – ветеран на Демократическата партия Арлън Спектър.

 

В Пенсилвания Арлън Спектър, който приключва петия си мандат като сенатор и който миналата година премина от републиканците към демократите, за да запази мястото си, загуби от адмирала в оставка Джо Систък, който се кандидатира въпреки възраженията на партийните лидери.

 

В Кентъки друго "ново лице" - смятаният за аутсайдер Ранд Пол, спечели номинацията на републиканците за Сената благодарение на подкрепата на консервативните членове на партията. Той победи Трий Грейсън, който бе смятан за фаворит и бе подкрепен от Мич Макконъл - сенаторът-републиканец с най-дълъг стаж.

Провеждащите се първични избори са за номиниране на кандидатите на двете основни партии за частичните избори през ноември за Сената и Камарата на представителите.

Сенаторът -демократ с два мандата Бланш Линкълн не успя да получи необходимото мнозинство на първичните избори в Аракнзас и на 8 юни ще се яви на втори тур срещу помощник губернатора Бил Холтър.

Така изглежда демокрацията – победа на народа срещу статуквото, дори срещу Вашингтон, заяви въодушевеният Джо Систък пред привърженици в Пенсилвания, след като спечели срещу 80-годишния Спектър.

Систък, който е най-високопоставеният военен, който някога е избиран в Конгреса, ще се изправи срещу републиканеца Пат Тумей на сенатските избори през ноември.

Сенаторът с 30- годишен стаж и бивш председател на сенатската комисия по правосъдие Арлън Спектър е поредният утвърден политик, отнесен от новата вълна на гняв срещу статуквото, предизвикана от недоверие към Вашингтон. Резултатите показват, че според избирателите нито една от двете партии не прави достатъчно за възстановяване на икономиката и ограничаване на правителствените разходи, посочва агенция Ройтерс.

Дойдохме, за да си вземем обратно властта, заяви Ранд Пол пред привърженици след вота в Кентъки, където той спечели с двуцифрена преднина. Движението "Чаено парти" е послание към Вашингтон, че не сме доволни и искаме нещата да се правят различно, каза още Ранд Пол, който е син на либертарианеца Рон Пол, който неуспешно се кандидатира за президентската номинация на републиканците преди две години.

На изборите през ноември Ранд Пол ще се изправи срещу главния прокурор Джак Конуей, който спечели първичните избори в Демократическата партия.

Резултатите са показателни за засилващата се поляризация на американското общество, където политиците и от двете основни партии все повече се отдалечават от "политическия център", отбелязва АП. Вотът на първичните избори отразява и засилващото се настроение сред избирателите срещу политическия елит във Вашингтон като цяло, независимо от партийната принадлежност, заради опитите да бъдат спасени няколко богати банки, докато американците от средната класа са оставени да се борят за оцеляване, допълва агенцията.

Ройтерс отбелязва, че предстоящите избори може да пометат добре познати политици. Освен това е възможно демократите да загубят контрола си в Конгреса през ноември. Тогава ще бъдат избирани 435 члена в Камарата на представителите, 36 сенатори в 100-членния Сенат и 37 губернатори от 50.

Ако тенденцията бъде потвърдена, президентът Барак Обама може да се наложи да преразгледа законодателните си приоритети. Демонстрираните от избирателите нагласи поставят под натиск по-умерените представители и от двете основни партии, което бе засилило поляризацията в Конгреса.

http://mediapool.bg/show/?storyid=165427&srcpos=15



Тагове:   избори,   елит,   шамар,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614193
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930