Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 01:33 - Не на религията в училищата!Ние сме светска държава, а не Афганистан!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5061 Коментари: 13 Гласове:
2

Последна промяна: 24.05.2010 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обучение по религия  

Миналата седмица покрай новините за поредните показни акции на МВР, една новина мина почти незабелязано. Все пак тя би трябвало да се отбележи, защото е свързана с образованието, а утре е празникът на българската писменост. Новината е за поредният щурм на религията към образованието в училищата.
В България, както и в повечето цивилизовани страни, религията е отделена от държавата. Всеки опит на държавата да се намеси във религиозните въпроси, ще бъде посрещнат с вой. Очевидно обратното не важи.
Зад поредната инициатива стоят депутати от ГЕРБ, областният управител на Софийска област и още куп държавни служители. На 18 май е проведена и „кръгла маса” с представители на Св.Синод. На нея е прочетено поздравление от Кметът на София.
В материалите е цитирано и едно „изследване”, според което 90%??? от учениците и 70%??? От родителите желаят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО религиозно обучение от предучилищна възраст до 12 клас?!? Сигурен съм, че това е поредното изфабрикувано изследване, но това е най-малкият проблем.
Преди да коментирам искам да уточня някои неща:
Първо – самият аз не съм религиозен, но част от гостите на моите блогове са религиозни. Отношенията ни се основават на взаимно зачитане, позицията на другата страна и ненамеса. Всеки в България има право на избор, дали да бъде религиозен и каква религия да изповядва. Това е гарантирано и от Конституцията и от законите. Забелязал съм и че и в нета и в живота истински религиозните хора, уважават това право. Бранят своята позиция, но никога не атакуват чуждата.
Точна затова новината ме смути и разтревожи. Очевидно става въпрос за поредното лобиране. Бих приел новината нормално, въпреки че съм против задължително религиозно обучение, ако в срещата бяха участвали представители на всички религиозни общности в България, а и хора които не са религиозни, но очевидно те не са достатъчно „компетентни”.
Спомням си навремето, че имаше „свободно избираемо” обучение, което се провали с гръм и трясък и беше отменено. Имам преки наблюдения, как се провеждаше, защото моята племеница имаше нещастието да участва в него. Директорката на училището се беше погрижила да има само два предмета, а за втория- рисуването не беше осигурила преподавател. В продължение на цяла година, единственото, което учеха децата, бяха откъси от евангелията?!?
Очевидно зад лустросаните думи, сега се цели същото. Питам се все пак: Къде отиват правата и интересите на останалите вероизповедания и атеистите?
Би трябвало държавните служители да защитават тези права и интереси. По закон държавните служители, нямат право да развиват политическа дейност. Това е заложено, защото те трябва да защитават правата на всички граждани. Ами религиозните права? Или освен тези на православните, останалите не са важни?
Твърди се, че задължителното религиозното обучение, ще подобри моралът на българското общество, ще направи хората по-добри и ще намали влиянието на сектите. За съжаление примерите в историята сочат точно обратното.
Най-фалшиви и лицемерни са точно общества, където религията се натрапва насилствено. Голяма част от изчадия в човешката история, са израсли в семейства със строг религиозен морал. Най-уязвими на влиянието на сектите са именно хора, които са с объркана религиозна основа.
Замислете се, че думата задължително в този случай означава точно насилствено. Без право на избор, а доколкото виждам плановете проектът предвижда и неделно училища за родителите. Също задължително (насилствено).
Иска ми се да зная и отговорите на други въпроси. Сигурен съм например, че нито от един инициаторите не е изучавал религия в училище. Това попречило ли им е да са добри граждани? Или ако бяха учили усърдно религия, щяха да станат още по-добри и да уважават правата на другите?
Иска ми се да зная, защо Св. Синод, вместо да чака овчиците да му се поднесат на тепсия, не се лиши от малка част от лукса, в който живеят „светите старци” и даде парите за нещо полезно. Може и за неделни училища, за да могат хората, които искат това да го получат.
Иска ми се да зная и защо вносителите и „светите старци”, не се лишиха поне от един от луксозните си автомобили и не вложиха парите в уреждане по правилата на законите на изключително човешката и благородна инициатива на
отец Иван. Иска ми се те да вземат пример от неговото житие и вяра, от неговият морал и толерантност, но зная, че искам прекалено много.
Все пак, аз ще си кажа думата и зная, че дори да не го демонстрират, заради страх от фанатиците, много хора мислят така:

Не на религията в училищата!!!

http://zahto.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html



Тагове:   държава,   Афганистан,


Гласувай:
2



1. анонимен - Против религиите в училище!
24.05.2010 06:04
Да се запази светския характер на образованието.Църквите да си възстановят неделните училища и да си обучават там децата.А родителите в неделя да не ги пращат при баба ,а да ги водят там,като искат да имат религиозна култура.
цитирай
2. анонимен - Безбожници
24.05.2010 09:38
Религията ли ви е проблема? Защото е опиум за масите?!
цитирай
3. анонимен - стефанова
24.05.2010 10:20
България е на този хал ,защото няма вяра в Бог ,никой не спазва 10 божии заповеди и не се притеснява да краде и прави много злини на ближния си.Най-тревожно е положението с децата те са объркани и трудно правят разлика между лошо и добро, защото в България пример за успех е да прецакап другия, да крадеш от него без да ти пука, важното ти да си добре!
цитирай
4. grigorsimov - А защо атеизмът се налага насила в училищата?
24.05.2010 13:02
И защо това не ви прави никакво впечатление, или даже не го забелязвате?
Рлигията на мнозинството би следвало да се изучава, не за да се вярва задължително, а за да се познава поне елементарно, както се изучават, не търпящите възражение, атеистични тези. Защото, за да можеш да избираш, между две или повече неща, трябва първо да ги познаваш, и едва тогава ще можеш реално да избираш! А не, както се прави до сега – надбягване с един участник.
цитирай
5. анонимен - TVARDO ZA SAM ZA VAVEJDANETO I KATO ZADALJITELEN PREDMET!!!
24.05.2010 14:34
VREMETO E NAZRQLO I E ABSOLIUTNO NEOBHODIMO DA SE VAVEDE EDIN PREDMET KATO RELIGIQW I ETIKA. VREMENATA NA BEZBOJNOST NAPRAVIHA DECATA NI AGRESIVNI I GI OT4UJDIHA DORI OT TEHNITE RODITELI. VSEKI E NASTROEN VRESHTU VSEKI, I VSEKI MRAZI VSEKI. TOVA OBA4E QVNO SE STRUVA NORMALNO NQ NQKOI HORA, KOITO NE ISKAT DA SE GOVORI ZA MORAL I DOBRO V U4ILISHTE. AZ SAM ZA VAVEJDANETO NA RELIGIQ I NQKAKVA FORMA NA ETIKA V U4ILISHTE, PAK NEKA VSEKI SI IZBERE KAKVO ISKA ZA DECATA SI. AZ LI4NO ISKAM MOETO DETENCE DA U4I RELIGIQ I DA IMA UVAJENIE KAM RODITELITE SI I PO-VAZRASTNITE. DA UVAJAVA SVOITE U4ITELI I DA OBI4A DRUGAR4ETATA SI. RELIGIQTA NE U4I NA NISHTO LOSHO, TQ SAMO DAVA NA HORATA. ISKAM DETETO MI DA VQRVA V NESHTO I TOVA DA E TO4NO BOG- TAKAV KAKAVTO OT VEKOVE GO OBQSNQVA PRAVOSLAVNATA CARKVA.
цитирай
6. анонимен - vavejdaneto na religiq ne protivore4i na svetskiqt harakter na balgarskoto u4ilishte
24.05.2010 14:37
dumata svetski idva ot dumata sve, svqt, svetlina. ta, kade e svetlinata pitam az, ne e li to4no vav dobroto, vav morala, v 4istotata na sarceto, vav radostta toest v boga
цитирай
7. denijane - Твърдо НЕ!
24.05.2010 15:34
Твърдо съм против въвеждането на такъв предмет във вида, който ни описаха по новините. Ние например в 8ми клас по литература обсъждахме Библията. В това нямаше нищо лошо, въпреки че учителката беше набожна. Но тя ни даваше възможност да изразим мнението и ни обясняваше някои неща. И след това се приключи и минахме нататък.
Но те не искат да направят това. Те не искат да направят предмет "Религии", в който да се изучават ВСИЧКИ религии, започвайки от шаманизъм, минавайки прев Веди, Будизъм, Хиндуизъм, Юдаизъм, Ислям, Християнство - в трите му варианта + богомилство, Нова Епоха и всички които пропускам. Те искат да се учи православно християнство.

Е, защо питам аз? От къде на къде децата на един атеист, католик или мюсюлманин ще учат задължително Православие? И кой и как ще им преподава? Някой като свещениците-педофили на Запад?

За мен религията е нещо дълбоко лично. Сама съм откривала в какво вярвам и продължавам да откривам. Не приемам никой да ми натрапва своите виждания, както и аз не натрапвам никому моите.

А за глупостите за ценностите - що за смешки са това? Вие да не мислите, че страните, в които е имало вероучение е нямало престъпоност? Ценностите не се възпитават от религията, те се възпитават от обществото. Като няма общество, каквото и да им преподават в училище, все ще са гамени. Или се надявате като е религия, да всее в душите им страх от прегрешения и те да се укротят? Така ли искате да възпитавате децата си, в страх? Вие сте болни. А така се съзадават психопати!

И последно - за училището, което налага атеистичните си възгледи - никой, ама НИКОЙ не налага атеизъм. В училище се преподава НАУКА. Науката няма никакво отношение към религията. Тя описва света около нас. В този свят има закони и ако не вярвате в това, можете да пробвате да скочите от 3-4 метра на цимент. Може и да полетите. А може и да се окажете в Пирогов. Преподаването на Наука е в интерес на общата безопасност.
цитирай
8. анонимен - Училището е за светски науки
24.05.2010 16:42
Ако някой иска детето му да учи вероучение то има неделни училища към църквата и към джамиите - там им е мястото ! Ако е трябвало то Ататюрк нямаше да го подмине а е направил Конституция със светско усдтройство . Нека не се пишем по -праведни от Бога!
цитирай
9. анонимен - Точно така №7 това е истината
24.05.2010 16:44
Точно така №7 това е истината

цитирай
10. loran - Твърдо НЕ!
24.05.2010 18:52
Твърдо НЕ!
цитирай
11. анонимен - да вземат пример от йезуитите
24.05.2010 19:09
Нашата църква е едно най-обикновено търговско дружество!И да я има,и да я няма-все тая!А идеята за вероучение в училищата е откровено тъпа!Просто тези хора не са в час и това е!
цитирай
12. анонимен - PRIMERA NI E V KORENITE NI
02.06.2010 09:24
LEE KOLKO BEZBOJEN NAROD SME. NIMA NE USAZNAVATE KOLKO E VAJNO DA SE VAVEDE RELIGIQ. AZ ISKAM ZA DETETO SI RELIGIQ V U4ILISHTE
цитирай
13. анонимен - Отказвам да живея в ''Булгаристан''
08.06.2010 19:19
На последък много дървени философи парадират с идеята че релиогията ще научи децата на морал.Не разбирам тогава как по времето на Бай Тошо когато в училищата не само не се е изочавала религия а дори се е изочавал НАУЧЕН АТЕИЗЪМ децата са били много по културни отзифчижи и добри.Да се твърди че религията ще нарави децата морални е глупаво необосновано и неподкрепено с доказателства.Аз съм атеист и съм горд с факта ,че съм атеист и искам да живея в светска държава не в Авганистан,който желае да живее в религиозна държава да хваща пътя за Авганистан или Иран.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580725
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031