Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 23:26 - Правото на хуните
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1833 Коментари: 0 Гласове:
3



image

Преглед на оригинала
Автор: Иван Кутузов

image

Не е само в Приморско, не са само "крайно нуждаещи се" роднини на съдии, дарени с парцели на първа линия – безобразията, случващи се по бреговата линия са емблематични за състоянието на цялата държавата. И във вътрешността не е по-розово, така е навсякъде.

Където и да се задълбаем, ще се натъкнем на длъжностни лица, представители на трите власти, които не спазват правилата и нагло се възползват от служебното си положение. За тях няма закон, нито етика. Моралът и правото са сведени до цинична патерица за демагогски излияния.

Без значение е дали дъщерите на зам.-министъра на земеделието получават седемцифрени европейски субсидии, за да гледат собственоръчно пъпеши и дини. Или дали съпругата на шефа на пътната агенция изкупува земите, през които ще минава магистрала "Тракия".

Дали съпругът и синът на министърката на труда печелят обществени поръчки в министерството й. Или пък деца на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) биват назначавани в системата без конкурс, а жилищните им нужди биват задоволявани с морски гледки на безценица.

Във всички тези случаи става дума за класически примери за непотизъм (шуробаджанащина, казано без заобикалки) и безсрамен конфликт на интереси. И за съжаление нито законът за предотвратяването му, нито етичните кодекси вършат някаква работа.

Просто защото няма кой да санкционира неспазването им.
"Е, какво? Като съм министър, роднините ми да не работят ли", попита преди време в парламента Емилия Масларова. Подобни трактовки чуваме и от днешната власт, а съдиите вероятно биха попитали: "Децата ни без имоти ли да стоят?"

Един състав на Върховният административен съд (ВАС) се включи в този циничен хор с въпроса:

"Като не се изпълняват решенията ни, ние какво да направим?"

Поводът отново е небеизвестната фирма "Краш 2000", чийто незаконен строеж "Златна перла" продължава да стърчи въпреки 10-те решения на ВАС, които го обявяват за незаконен и постановяват да бъде съборен в срок, който вече изтече.

По закон това е задължение на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК). Тя обаче бездейства, тъй като междувременно фирмата изпратила любезно писмо до централата й в София (ДНСК) с молба за тълкуване дали вече направените строежи могат да се узаконят заради новия устройствен план на общината.

ДНСК отговорила, че има възможност за "правилно приключване" на случая. Според цитираното от "Медиапул" писмо на шефа на "контролната" институция инж. Иван Симидчиев, който е на този пост вече трето правителство, грубият строеж не може да бъде съборен, защото е направен, докато фирмата е разполагала с необходимите документи.

Симидчиев приема, че строежът изведнъж е станал незаконен с решението на съда, но самовъздигайки се в по-висша инстанция, твърди, че и това решение не е окончателно, и настоява за узаконяването на строежа заради "новите обстоятелства".

Прокуратурата е обжалвала във ВАС решение на Бургаския административен съд, с което е оставен без разглеждане протестът й срещу отказа на началника на ДНСК да издаде административен акт за премахване на незаконния строеж.

Състав на съда с председател Славка Найденова и членове Захаринка Тодорова и Джузепе Роджери отговарят, че преценката за издаване на такъв акт е на самия административен орган и че липсва правна норма в ЗУТ, която да го задължава да направи това.

Според този магистратски състав дори липсва отказ за събаряне - явно за него неизпълнението на решението на съда в указания срок не е мълчалив отказ. От решението на тримата, което не подлежи на обжалване, излиза, че нищо  не може да накара държавния орган ДНСК да изпълни задълженията си.

Заключенията на съда и казусът сами по себе си са абсурдни, но в България

абсурдите са всекидневие, особено когато става дума за строежи по морето

Да не забравяме, че заради "Златна перла" на "Краш 2000" друг състав на ВАС дори заличи природен парк "Странджа" от картата. А пък председателят на състава Андрей Икономов се оказа роднина на крайно нуждаещ се, овъзмезден с парцел в полите на същия парк.

Безпочвеността на съдебното решение, според което шефът на ДНСК е всесилен, се опровергава с бегъл прочит на Административно-процесуалния кодекс (АПК). А ето какво разяснява пред "Правен свят" през юни 2009 г. съдия Елена Златинова, председател на 7-о отделение в същия този ВАС:

"Когато в съда постъпи жалба за неизпълнение на съдебно решение, веднага се образува преписка, в рамките на която на уличеното длъжностно лице се дава възможност да представи писмени обяснения в 14-дневен срок от съобщаването и да посочи доказателства за своите твърдения.

Съдът може да събира и други доказателства. Ако се прецени, че длъжностното лице виновно не е изпълнило задълженията си, с разпореждане от едноличен съдия му се налага глоба. Размерът на глобите е между 200 и 2000 лв.

Тези размери на глобите по чл. 304, ал.1 от АПК са твърде ниски и трудно биха били в състояние да дисциплинират администрацията. Най-често се определят суми около минимума от 200 лв., тъй като съдът се съобразява и с отговорите на административния орган, където обикновено се сочат някакви обективни обстоятелства.

Но законът дава и втора опция, която наистина е сериозна – съгласно чл. 304 ал.2 от АПК – при повторно неизпълнение се налага глоба от по 500 лв. за всяка седмица на неизпълнението, освен ако това се дължи на обективна невъзможност."


При това ясно законово положение въпросът е какъв е интересът на съдиите - от ВАС и от Бургас, да

въздигат началника на ДНСК над закона


Друго неизвестно е колко време ще бъде необходимо на министъра на регионалното развитие да вземе мерки спрямо нахалното бездействие на наследения от тройната коалиция чиновник в и в кой ден и час гражданското общество ще бъде информирано, въпросът с официално признатия от съда незаконен комплекс е решен веднъж завинаги.

И дали не трябва Етичната комисия на Висшия съдебен съвет да направи специално проучване на въпроса с какви имоти, къде и на какво основание са се сдобили през последните години всички съдии, решавали имотни казуси?

Изпълнителната власт впрочем би трябвало също да се концентрира върху парцелите и хотелите на висшата държавна администрация, за да няма изненади един ден, когато се окаже, че тези, които застроиха черноморския бряг по най-вандалски начин, са били не само мутрите, а предимно хора, преминали през властта като хуни.

Което би обяснило циничната специфика у нас и на законите, и на прилагането им.


http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/05/25/906310_pravoto_na_hunite/



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582073
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031