Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 18:51 - Непоносимата държава
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2619 Коментари: 5 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Непоносимата държава image 11:44 28-05-2010 Нора Стоичкова Ако можеха, 2/3 от българите биха емигрирали още днес. Този път, за да оцелеят, не за да живеят по-добре

Вероятно няма държава в света, която да не е мащеха и да не мародерства гражданите си, често и с откровено незаконни способи. Най-често мародерствана е онази част от бизнеса, от богатите и преуспели хора, които откупуват с данъци възможността да организират и развиват различни производства. И на чиито усилия се крепи цялата човешка цивилизация. Без преувеличение.

Но колкото и да е хищна една държавна администрация, като всеки паразит и тя гледа да се храни за чужда сметка, но не и да убива приемника.

Нашата държава обаче е уникат. Със сигурност на пръсти се броят държавите и правителствата изобщо, които да допускат 2/3 от гражданите им да определят живота си на тяхната територия като непоносим. Така мислят обаче точно толкова българи за положението в татковината: като за непоносимо. Останалата 1/3 вероятно не е била питана поради това, че или е в сенилна, или - в кърмаческа възраст.

Няма значение бедни или богати, високо образовани или по-малко учени – почти всички у нас мразят статута си на български граждани.

Нещо повече. Според института „Отворено общество”, който огласи това изследване, половината от българите по принцип оценяват положението у нас като непоносимо. И без да сме в криза. А „непоносимо” е онази психологическа граница, отвъд която идва гневът. И този път, ако има кой да изследва този показател, ще се окаже, че гневът на жертвата ще бъде насочен навътре: ние си го избрахме, срещу ръжен не се рита и т.н. Което е далеч по-разрушително – всеки психолог ще ви го каже, отколкото пак да наизлезем по централните софийски площади, да обръщаме колите край парламента и да се бием с полицаите.

Любимата „О-став-ка!” отдавна никого не грее.

Запитаните в анкетата обясняват черногледството си с кризата. Наистина българите масово са влошили финансовото си състояние през последната година и имат сериозни затруднения при обслужването на кредитите си. Неочаквано висок процент - 85 на сто, са категорични, че не биха понесли допълнителни лишения и дори 5-процентно орязване на доходите им. Оцеляват на ръба, буквално.

Ето фактите - кризата пряко е ударила 60% от българите. Над 30% са теглили банков кредит и 2/3 от тях имат сериозни проблеми с погасяването. Което означава следното: изчакват ви 60 или 90 дни да не плащате, след което банката започва да ви налага наказателни лихви, да ви отнема жилището, колата, компютъра… Отбелязват си в кредитното ви досие, че сте ненадежден платец, та утре, ако пак ви потрябват пари, никоя банка не само у нас, но и на територията на ЕС, САЩ и Канада да не може да ви отпусне кредит. Няма значение, че затрудненията са временни, че утре можете да се хванете на още една работа, да правите бизнес или да се набъркате в политиката, вместо да цъкате депресивно с дистанционното в хола. Но това е утре, а днес – маса българи са неизрядни платци. Защото в най-честия случай са останали без работа. А са останали без работа – също в най-масовия случай, поради безпрецедентния фискален натиск върху работодателите у нас. Които бяха рекетирани от финансовото министерство като гаражен търговец от сикаджия-застраховател. Дай 10%, иначе няма да ти върнем ДДС! Що за държава е това?!

Ето и един друг пример: една заплата от 1000 лв. чисто струва реално над 1600 лв. на работодателя. 600 лв. са авансов ДОД, социални и здравни осигуровки. Нищо чудно, че бизнесът още от 2008 г. масово започна да посивява. А днес вече е направо в дълбокия мрак. С нищо няма да помогне онази тъпа реклама от щастливи млади хора, които се радват, когато бизнесът излиза на светло. Защото сивата икономика ги ограбва. Сивата икономика се бори с разумна данъчна политика и ясни правила, устойчиви във времето законови разпоредби. И сигурност, разбира се. Не с реклами - кой знае какви луди пари плаща правителството и за тях. Никой не е луд да чака данъчните да му отнесат скалпа. Всеки бизнесмен – а в тая среда тъпаците нямат шанс, взима мерки отдалеч. Там не разчитат на прогнозата за времето от БАН.

Бизнесът освобождава персонал до санитарния минимум, съкращава заплатата на останалите 2-3 пъти, докато стигне стотина евро, че и по-малко. И почва да се разплаща на ръка, за да крие данъци. Това е. Не напразно, ако днес потърсите кредит от банката, служителката ви пита веднага – можете ли да докажете доход от поне 1500 лв. До тук я докарахме с дянковщините.

Е, как да са щастливи хората. Какво направи това правителство за икономиката? Актуализация, че да закърпи бюджета за 2010-а. Сякаш от 1 януари 2011 г. вкупом ще емигрира.
Според изследването едно от най-печалните резултати от икономическия хаос днес е ниската производителност на труда – най-ниската в Европейския съюз. Означава, грубо казано, че разходите за труд у нас са много по-високи в сравнение с ефективността на производството. В едно изследване на Българската стопанска камара от миналата година се дава сравнение между „благоденстващата” 1985 г. и 1989 г., когато ножицата е била над 33% средно. След 1990-а този процент пада на 20, а през последните 10 години дори има обратна тенденция – производителността да е по-висока, особено във водещите сектори в икономиката.

Отделно от това - човек днес и да работи, не знае за какво. И не знае докога. Единственото, което му остава, е да вдигне мерника на държавата, чиято администрация, между другото, остава непокътната в кризата. Дори с актуализацията на бюджета, пак общо разходите за администрацията са около 6 млрд. лева - 1,2 млрд. лв. за заплати; 2,2 млрд. лв. за издръжка и около 1 млрд. лв. текущи разходи. В същото време очакваните приходи от данъци са около 13 млрд. лв. Първоначално бяха даже 17-18 млрд. лв. при бюджет около 60 млрд. лева. Но дори тези 13 млрд. лв. са имагинерни. Защото, дори и при по-евтиното евро износът да се увеличи, българският бизнес ще продължава да скатава данъци и да се движи по ръба, за да оцелее.

Масовото черногледство сред народа днес се дължи не толкова на перманентната мизерия – живели сме далеч по-бедно от днес, а по-скоро от усещането, че няма измъкване. Че масовите заблуди се изчерпаха, както и т.нар. политически проекти. Обществото все повече осъзнава факта, че правителството тъй извърта нещата, че пак обикновените хора да платят цялата сметка на опосканата от други трапеза. Защото, ако правителството е работещо, то би свило веднага администрацията до санитарния минимум.

А досега - уж реформи, уж съкращения, а накрая се оказа, че в Министерството на здравеопазването работят 400 служители, а пък 509 получават пари по граждански договори за експертни услуги. Каквото и да означава това. По тази схема един чиновник можел да си докарва по 3-4 заплати месечно. И то за работа, която се съдържа в служебната му характеристика. И то за разработването на европроекти, по които МЗ и едно евро не е докарало от Брюксел.

Ако правителството беше работещо, би закрило начаса МЗ. За какво ни е тоя скъп министър? За какво са ни 400 хрантутници, които само произвеждат скандали и тероризират болници, лекари, болни.

За да заприлича на нещо изобщо, здравеопазването трябва да стане частно. Не платено, а частно и съответно – платено. А не докторите да работят хем в държавната болница, хем в частния си кабинет, а болните да са принудени да си плащат на и под масата, за да бъдат лекувани изобщо. Не говорим дори за качествено лечение, а за да им обърнат внимание. Да им сменят превръзката, подлогата. Наистина гадно риалити.

Същото е и с прословутата реформа в пенсионната система. Ще доживеем ли изобщо деня, в който плащаме социални осигуровки и ще спестяваме за собствената си пенсия.
Въпросното проучване на "Отворено общество" сочи, че общественото мнение в страната е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителството. 30% от анкетираните ги одобряват, а 25% - не. Дори нещо повече, голям е процентът на тези, които смятат, че до този момент управляващите не са предприели никакви реални мерки за излизане от кризата. Факт. Единственото, което видяхме от тях, е да пипат фискалния резерв. И да предложат актуализация на бюджета. Чийто най-голям проблем формулира точно единствен Георги Кадиев от БСП – няма приходи в тоя бюджет. А контрабандата и сивият сектор се разрастват напук на всички правителствени прогнози. Не може да не го виждат.

Сега с актуализацията правителството ще закърпи бюджета за 2010 г. от фискалния резерв и после? Нали само след няколко месеца ще трябва да се прави проектобюджет за 2011 г. Пита се на какво разчитат.

Ето една гатанка за домашно:

- разчитат на заем от МВФ;

- разчитат на приходи от увеличен с 4-5% ДДС;

- разчитат на увеличен бюджетен дефицит за 2011 г.

- разчитат на развързване на борда и девалвация на лева.

Еврозоната вече не е опция. Всъщност, никога не е била. Нека поне днес си го кажем честно в очите.

http://www.novinar.net/news/neponosimata-darzhava_MzI4MDszNQ==.html




Гласувай:
1



1. анонимен - За хората,които работят,
28.05.2010 19:01
още няма криза,както и за пенсионерите,докато не са вдигнали цените.А безработните нямат пари да заминат в странство,пък и там само нас чакат.За лекарите и медицинските сестри иа пазар.Другите,да се спасяват кой как може,но май пак статистиката ще отчете увеличение на броя на самоубийците.
цитирай
2. анонимен - ама защо сме такива смотани! пос...
29.05.2010 12:19
ама защо сме такива смотани! постоянно си плюем държавата и гледаме да избягаме от тук. тук всички замърсяват, карат като луди и се държат като диви селяни чалгари, а като излязат от България слушат класика и спазват всички правила и даже се възхищават, колко е цивилизована Европа. Каква е тази двуличност?! Ми да дайде да оставим България на циганите и турците и като плъхове от потъващ кораб да избягаме първи.Ако не си помогнем ние самите, няма кой да ни помогне.
цитирай
3. анонимен - озадачен
29.05.2010 13:26
Хубаво де Дянков е крив за всичко на някои определени политици , но кажете за бога какво би сторил всеки един от нас или тях ако е на негово място. Гадно е когато имаш тежки и трудни задачи в работата само да те критикуват ,като в същото време критикуващите не могат решат самите проблеми.Градивната критика е полезна защото тогава се дават полезни идеи. Другото е само оплюване но от него полза няма!
цитирай
4. анонимен - Случайно минаващ.
29.05.2010 18:17
До 3-ти, озадачения.Слуша ли изказването на Волен Сидеров в петъчния парламентарен контрол, за това, че даже в Америка вече отричат пазара като регулатор и се говори за държавна намеса в стратегическите важни сектори?Чел ли си предизборната икономическа програма на Атака, но като се абстрахираш от ксенофобията, расизма и фашизоидните бръщолевения?Единствената икономическа програма, която можеше да даде резултат и сега да не сме усетили кризата.А за бизнеса-авторката на блога е права.Посивява не, ами става даже черен.Преди повече от 10 години, започнах частен бизнес,малък, семеен.Срещнах се с мой стар приятел, професор вече по икономика.Той ми каза-"Ако отвориш сега частна фирма, и тя съществува още на 3-тия месец, това значи ти да станеш сам пред данъчното с табела на гърдите АЗ СЪМ ФИНАНСОВ ПРЕСТЪПНИК, защото държавата е взела всички мерки ти да фалираш още на 3-тия месец, ако спазиш всичките и изисквания!"Мисля, че след 10 години това изказване още е валидно с пълна сила. Спасението ни се нарича ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ на родното производство и износ.С цената на всичко.
цитирай
5. анонимен - Ще ни бъде ли?
29.05.2010 23:33
Чета блога на Стоичкова,чета и смешните и жалки коментари ,и все повече се убеждавам,че тази държава вече няма бъдеще! Израснало е едно безхарактерно ,страхливо и бездарно поколение,родено в късния соц или в ранната демУкрадЦия,на което мога да препоръчам само едно: ЧЕТЕТЕ ОТ СЕГА БАСНИТЕ НА ЕЗОП И ЛАФОНТЕН,ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО СЛЕД 10-15 Г-.НЯМА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ /ако изобщо Ви пука де../.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612636
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930