Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 11:19 - Кампания за унищожаване правото на Израел на самозащита
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.06.2010 11:20


  Кампания за унищожаване правото на Израел на самозащита

Яаков Кац, "The Jerusalem Post",
31 Май 2010

 

 

 

Очевидно Израел претърпя поражение в битката с международната флотилия с помощи, насочваща се към ивицата Газа още преди активистите да напуснат своите страни и да се съберат миналата седмица в Кипър.

 
От гледна точка на световните медии историята е съвършено ясна. Стотици чуждестранни активисти, включително парламентаристи от Европа и от Израел, се опитват да доставят хиляди тонове помощи в ивицата Газа, а Израел ги спира.

 За международните медии и за потребителите на тяхната продукция причините, заставили Израел да вземе такова решение, нямат особено значение, доколкото това, което тази страна прави, напълно се вписва във вече установилата се представа за нея – като жесток агресор, издевателстващ над слабия и беден палестински народ.

 

Този път Израел не си замълча безучастно, а се защити, когато бе подложен на критики и ругатни от целия свят. Той предприе дипломатическа инициатива, чиято цел бе да обясни на света защо планира да спре корабите.

Първо той заяви, че ивицата Газа не страда от хуманитарна криза и че хилядите тонове с помощи, превозвани от корабите, в действителност не са нужни, тъй като такава помощ вече е предоставена на палестинците от Израел. Израелската армия дори покани медиите на граничния пункт Керем Шалом, за да заснемат стотиците камиони, превозващи всеки ден товари от Израел за Газа. Същевременно Израел предложи да достави товарът от флотилията до ивицата Газа, след като той бъде разтоварен и проверен в пристанището Ашдод.

След това бяха предприети действия за разобличаване. От правителството към медиите изтече информация, свързана с Турския фонд за хуманитарна помощ (Turkish Humanitarian Relief Foundation), стоящ зад организацията на флотилията, в която фондът бе определен като "радикална ислямска организация", обявена извън закона от Израел през 2008 г. по обвинения, че представлява важен компонент от международния механизъм на Хамас за набиране на средства.

В допълнение Израел отново заяви, че ако на флотилията бъде позволено да стигне до Газа, това би отворило вратата за други, неконтролирани товари, които биха могли да съдържат  не само брашно, цимент и медикаменти, но и експлозиви, автомати "Калашников" и ракети с далечен обхват "Фаджр-5" иранско производство.

Така или иначе обаче никоя от тези контрамерки, предприети от официален Израел няма да имат особено значение, тъй като решаващо в сагата с флотилията ще бъде въздействието на снимките и видеозаписите, публикувани и предавани в цял свят.

Всичко, което беше нужно за "успеха" на флотилията бе дори една единствена снимка, показваща как израелски войник прилага хватка, за да задържи международен активист. Колкото и строго Израел да се опитва да блокира предаването на картина от корабите, снимките ще видят бял свят. Facebook и Twitter вече са пълни с кадри от корабите, постоянно обновяваща се информация и дори с видео "на живо".

Израел имаше други варианти. Един от тях беше да спре корабите навътре в открито море, да ги инспектира, даже да арестува един-двама заподозрени в тероризъм, ако има такива на борда, и след това да пусне корабите да доплават свободно до Газа.

Друга възможност беше просто да пропусне корабите без проверка. При липсата на разузнавателни данни, че на корабите има оръжие, рискът можеше и да не е толкова голям. Наистина, това можеше да прокара пътя за нови флотилии, но те биха могли да бъдат инспектирани от военноморския флот, който да се натовари със задачата да проконтролира възможността за контрабанда на оръжие по море.

Хайде да не се залъгваме. Дори Израел да беше пуснал тези кораби и всички подобни плавателни съдове до пристанището на град Газа, пак щеше да бъде обвинен в обсада на палестинците в Ивицата Газа, наред с Египет, с който контролират наземните пътища.

В края на краищата флотилията е само поредната глава в международната кампания за унищожаване на законното право на Израел на самозащита.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=165920&srcpos=7


Тагове:   кампания,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627927
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930