Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 22:57 - Книга "Нацията новатор" - Историята на израелското икономическо чудо
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2833 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ И ПОЛИТИКА „Нацията новатор” е поучителен и убедителен репортаж как изостанала, обсадена държава се превърна в извор за високи технологии и стартиращи фирми image      

Сегашният израелски министър-председател Бенямин Нетаняху имаше трудни задачи в 2003 г., когато беше финансов министър. Тогава той съкрати хиляди държавни чиновници, намали социалните осигуровки, освободи банките и капиталовите потоци от регулациите. Нетяняху извърши радикални икономически и финансови промени. Затова той е от главните герои на книгата на Дан Сенор и Сол Сингър „Нацията новатор. Историята на израелското икономическо чудо”. Сенор е бивш говорител на Коалиционните сили в Ирак, Сингър е бивш редактор на уводната страница на Jerusalem Post. В книгата си те разказват как малка страна, оградена от смъртни врагове, се превърна в едно от техонологичните чудеса на света. Страна със 7.1 млн. население, до скоро мишена на терористи-самоубийци и ракети, сега привлича рискови капиталови инвестиции от 2 млрд. долара - колкото Великобритания и повече от  Франция и Германия взети заедно. Днес Израел има повече компании в световния индекс на технологичните компании NASDAQ от всяка друга страна, освен САЩ. Израелската икономика расте по-бързо от средния растеж на развитите икономики след 1995г. Въпреки войните и тероризма през десетилетията, за последните 60 години израелската икономика е нараснала с изумителните 50 пъти! В еврейската държава днес има най-много стартиращи фирми на глава от населението в света – 3850 фирми, т.е. по една на 1844 израелци. За времето от 1980-2000г. в САЩ са били регистрирани 7652 патента от Израел. За същото време от Египет са били регистрирани 77 патента. Трябва да се знае, че Израел изразходва повече пари от всяка друга страна в света /като процент от брутния вътрешен продукт/  за изследвания и развитие /вкл. за военни цели/ - 4.5% от брутния продукт. В днешната световна криза Израел е една от малкото като цяло незасегнати страни. Но най-изумителното е, че израелската икономика се разраства.....след война! Да, точно това показва статистиката след последната война в Ливан от 2006 г.  
 Какви са причините? Според Дан Сенор и Сол Сингър важен фактор е израелската армия, която изразходва безкраен поток от долари за изследвания и развитие на технологиите. Авторите твърдят, че армията, в която почти всички израелци служат задължително най-малко две години, е неизчерпаем източник на високи технологии. Например камера, насочваща ракети към целта, се превръща в миниатюрна камера, монтирана в хапче, предназначена за изследване на човешкото тяло.  
 Един от героите в книгата се казва Швад Шакет. Той е бивш командос от елитната антитерористична група на израелската армия, наречена 8200 и основател на фирма за сигурност в интернета. Технологията за разкриване на измами онлайн, разработена от бившия командос, била закупена преди няколко години за 169 млн. долара от световната компания за интернет покупки PayPal.  В армията, инкубатор на технологични идеи, където военния ранг има малко значение и се насърчава независимото мислене, служат почти всички млади израелци, мъже и жени. Там те придобиват технически и лидерски умения. Често се твърди, че американската военна помощ е най-важната причина за развитието на израелската икономика. Но брутният продукт на Израел е около 200 млрд. долара. Американската военна помощ е 2.5 млрд. на година, като по-голямата част от тази сума трябва да се изразходва в САЩ за закупуване на американски военни съоръжения. Това значи, че тази помощ не е важен фактор за икономическия успех на еврейската държава.  
 Друга причина е постоянния приток на имигранти от целия свят. Те веднага получават израелски паспорти. От имигрантите, според авторите, от особено значение е големия поток от високообразовани руски евреи, излял се в Израел в началото на 90-те, след разпадането на Съветския съюз.  
 Основен фактор според авторите, обаче, е тезата за chutzpah – необичайната склонност на израелците да отхвърлят приетото, харесваното, установеното,  да се противопоставят на властта и да подкрепят противоположното. Сенор и Сингър пишат: „студентите спорят с професорите си, служителите предизвикват началниците, сержантите задават неудобни въпроси на генералите, чиновниците поставят под съмнение членовете на правителството”.  
 Авторите не искат книгата им да бъде приемана като пропагандистка, затова разказват подробно и за проблемите и неуспехите на Израел. Те пишат за изгубеното израелско десетилетие /1975-1985/, когато в страната няма икономически растеж, но има висока инфлация и безработица. Актуалният вътрешен проблем на страната също не е подминат – малко повече от половината работоспособни израелци сега участват в икономичесикя процес. /В САЩ това съотношение е 65%./ Причината е че ултрарелигиозните евреи не служат в армията и поради това не придобиват уменията, необходими за цивилния живот. Т.е. те са социално изолирани от израелската работна сила. Същото се отнася и за арабските жени, жителки на Израел.  
 Но най-големият проблем на Израел - морето от врагове, сред които живее еврейската държава, и новата заплаха – атомната програма на враждебния ирански режим на моллите, чийто президент открито поиска Израел да бъде унищожен, са в същото време най-мощните стимули на новаторството в тази страна.  
 Израел има и нов, неспоменат в книгата проблем – влошените отношения със САЩ при управлението на Обама. Президентът на САЩ, който има ляворадикално минало, иска от Израел да прекрати строежа на жилища в Източен Йерусалим. Като израз на добра воля за мирните преговори, Обама иска от Израел да освободи стотици палестински терористи. Президентът настоява мирния процес с палестинците да не бъде свързван с иранската ядрена програма и преговорите да бъдат направлявани от американското правителство, а не чрез преки израелско-палестински контакти, каквото е желанието на сегашните израелски власти. Тези искания бяха отхвърлени от Б. Нетаняху и едва ли ще се намери израелски кабинет, който да ги приеме. В резултат сега одобрението за Обама в Израел е 4%-6%. На 22 април т.г. влиятелният сенатор-демократ (партията на Обама) от Ню Йорк Чък Шумър остро разкритикува политиката на Белия дом към Израел и я нарече „контрапродуктивна”.  
 Но основното в книгата на Сенор и Сингър е как една малка страна, която се сражава за оцеляването си в няколко войни, в които е победител, се превръща в развита икономическа сила, сравнима с най-силните държави в света. Това е книга, която всеки българин трябва да прочете.

 

 Огнян Дъскарев


http://www.galleria.bg/bg/news/view/829/%D0%92%D0%98%D0%A1%D0%9E%D0%9A%D0%98__%D0%A2%D0%95%D0%A5%D0%9D%D0%9E%D0%9B%D0%9E%D0%93%D0%98%D0%98_%D0%98_%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%98%D0%A2%D0%98%D0%9A%D0%90.html

http://www.books.bg/books/220/151125.html

http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=38820


http://www.facebook.com/group.php?gid=112543115441896



Тагове:   чудо,   новатор,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625148
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930