Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 13:15 - Напрежението между Турция и Израел ескалира
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.06.2010 13:16


Напрежението между Турция и Израел ескалира 02 юни 2010 / News.dir.bg Израел започна да изтегля семействата на дипломатическия си персонал в Анкара, съобщи израелското държавно радио.
Мярката е предприета във връзка с
нападението на израелската армия срещу кораба от международния хуманитарен конвой на 31 май, при което загинаха много турски граждани, предаде АПФ.

Според израелското радио, което се позовава на пожелал анонимност високопоставен израелски официален представител, мярката се отнася за около 50 души със семейни връзки със служителите на консулството и посолството на Израел в турската столица, предаде Франс прес.

Източникът подчерта, че не се обмисля скъсване на дипломатическите отношения между двете страни, отбелязва АФП.

Вчера турският премиер
Реджеп Ердоган обвини Израел, че е извършил “кърваво клане“ и призова еврейската държава незабавно да прекрати “нехуманната“ блокада на Ивицата Газа.
Анализаторите в Турция изтълкуваха речта на Ердоган като “обявяване на война“, но не срещу Израел, а срещу крайно-дясното израелско правителство, тъй като към края на словото си той прикани израелският народ да спре варварството на своите управници.

Пропалестински активисти пък се зарекоха да пробият блокадата на ивицата Газа с
нов кораб. Той отплава вчера от Малта, но представител на израелската армия предупреди, че ще бъде спрян.

"Вината не бива да бъде приписвана на нас. Ние сме силна държава и знаем как да се пазим. Най-добре е да ги изтеглим временно", коментира израелският посланик у нас Ноах Гал Гендлер тази сутрин пред bTV по повод новината, че семействата на израелските дипломати в Анкара се изтеглят, тъй като са застрашени.

“От месец знаем за “Флотилия на свободата” и призовахме организаторите и им предложихме, ако искат да предадат хуманитарна помощ на ивицата Газа, да направят това през Израел, а те отказаха. Спазили сме международното законодателство, информирахме за блокадата, дадохме им всички координати на наши кораби. Намеренията ни бяха ясни. В Газа има режим на Хамас и той е насилствен. Хамас бомбардира Израел с над 10 000 бомби и имаме дълг към нашия народ да го защитаваме. Има блокада не само от Израеалска страна, но и от Египет", заяви още той.

По думите му в момента се прави обследване, но определено е имало 6 кораба, 5 - много мирни, с никакви проблеми, и един много настроен за насилие и жестокост. Той потвърди, че израелските войници са били нападнати изключително жестоко, с ножове и прътове, като изрази съжаление, че се е стигнало до човешки жертви  (вижте видеото).  Според посланика не става въпрос за атака  - "това е наш дълг, това е нашата сигурност".

Гендлер съобщи още, че българските журналисти, които бяха на един корабите на хуманитарната флотилия, са добре. Те са свободни и се очаква да се върнат тази вечер в България. Той увери, че касетата, на която има кадри от инцидента, ще им бъде върната.


http://dnes.dir.bg/news.php?id=6495322&fp=1




Тагове:   между,   напрежението,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628473
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930