Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 10:09 - Най-странната държава в света
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1562 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-странната държава в света 30.05.2010 17:03 За странното си пътуване до Северна Корея разказва кореспондентът на Би Би Си Сю Лойд-Робъртс image Честване на рождения ден на Великия Вожд image Честване на рождения ден на Великия Вожд image Честване на рождения ден на Великия Вожд       Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представете си страна, в която ви взимат мобилния телефон още на летището, без обяснения и извинения.

Страна, в която нямате достъп до интернет и където екскурзоводите ви следят на всяка крачка и докладват, ако излезете сам от хотела си.

Това е държава, която не е воювала от половин век, но има една от най-големите армии в света.

От хората там се очаква да боготворят президент, който почина преди 16 години.

Не, не става дума за Големия брат и Океания от "1984" на Джордж Оруел, а за Корейската Народна Демократична Република (КНДР) през 2010 г.

Пътувала съм до СССР по времето на Брежнев, снимала съм в Мианмар и Тибет, но никога не съм била на място, където всичко се наблюдава и контролира до такава степен и където всичко напомня на постановка.
 

Навсякъде има селища модели, изградени с пропагандна цел.

Посетих ферми модели, фабрики модели, училища модели. Екскурзоводите се притесниха леко, когато в едно от училищата попитах ученик в час по английски на кого от модерните световни лидери се възхищава най-много.

Детето отговори "Йосиф Сталин и Мао Дзедун". С култа си към личността, диктаторите и маршируващите пионери, Северна Корея си остава в XX век.

Объркана възрастна жена, която бута количка за пазаруване, работник със стари дрехи, уличен продавач - всички те бяха избутани извън обектива на камерата ни, за да не замърсят версията за Северна Корея, която властите искат да филмираме.

Искаме да снимаме обикновени хора, казваме ние ден след ден. Но спонтанността не е разрешена в КНДР.

Безсмъртният президент


Една от вечерите ни заведоха на театър, за да гледаме балет, посветен на триумфалното изграждане на водноелектрическа централа.

На следващия ден отидохме в една от детските градини модел. В огромната сграда, напомняща на дворец, от всяка стая изскачаха деца, грабваха ме за ръката и ме водеха да видя внимателно репетираните им изпълнения.

Малки момиченца се усмихваха широко, докато танцуваха в перфектен синхрон, а момченцата пееха оди за Великия водач на страната.

В началото изглеждат очарователно, но с насилените си усмивки дори децата се превръщат в зловеща гледка.

Много малчугани се занимават с метене на стълбите към 60-тата бронзова статуя на Ким Ир Сен, която хвърля сянка върху Пхенян.

Въпреки, че е мъртъв от 16 години, Ким Ир Сен все още е президент на Северна Корея.

Той е безсмъртен, обяснява 24-годишно момиче екскурзовод - Ние не вярваме, че е починал.

Когато се опитвам да върна разговора към реалността, за да поговорим за истинският свят, тя казва, че не е чувала за Нелсън Мандела.

Държавни тайни

Преди да замина за Северна Корея изпратих в Пхенян списък с нещата, които искам да видя и да направя, докато съм в страната.

Мислех си, че е учтиво да помоля да снимам националният футболен отбор, който за пръв път от 1966 г. се класира за Световното първенство по футбол. Преди да напусна Лондон, останах с впечатлението, че тази ми молба е била удовлетворена.

При първата ми среща с водачите ми в Пхенян обаче грешката ми бе поправена. Не само, че не можех да се срещна с футболистите, през целия ми деветдневен престой в КНДР нямало да се играе нито един футболен мач.

Явно футболът е държавна тайна. Една сутрин видяхме други двама души, очевидно журналисти, на закуска. Изглеждаха доста отчаяни.

Оказа се, че са бразилски футболни кореспонденти. Те също бяха помолили да гледат националния отбор по футбол на КНДР и бяха летели от Рио де Жанейро, през Лондон до Пхенян, за да го направят.

"Ще ходите ли на мач днес?", питахме ги всяка сутрин.

Не, отиваме в детската градина, отговориха ни веднъж. Не, отиваме да гледаме балет, отговориха ни на следващия ден.

Въпреки цялата лудост, успях да направя нещо с цялото си организирано като театър пътуване до КНДР - да илюстрирам, че Северна Корея наистина е най-странната държава в света.

Но идеята за бразилските футболни кореспонденти на балет все още извиква сълзи в очите ми.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3017511
  още по темата image КНДР скъса всички отношения с Южна Корея image 92 | image15229 КНДР решава финансови проблеми с разстрел image 27 | image6596
 


Тагове:   държава,


Гласувай:
4



1. karambol5 - Направо.......не е за вярване
04.06.2010 10:19
Направо.......не е за вярване
цитирай
2. meto76 - Направо. . . . . . . не е за вярване ...
04.06.2010 13:40
karambol5 написа:
Направо.......не е за вярване


Кое точно не е за вярване? Ние преди 20 години живеехме в същата държава.Много хора имат спомени от тогава все още и мечтаят за това време, когато някой друг мислеше вместо тях.
цитирай
3. hatanasov - Заплатите
05.06.2010 20:15
Интересно, че нищо не се споменава за заплатите при комунизма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615965
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930