Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 15:40 - Всички мразят евреите
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8378 Коментари: 14 Гласове:
3

Последна промяна: 05.06.2010 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всички мразят евреите Общество — 07:18, 3 June 2010

image

Неведнъж съм се удивлявал на явната или по-прикрита омраза, които много хора питаят към евреите - дори без да са виждали и един евреин. И в исторически план и сега, и в чужбина и у нас. Не престават да ме изумяват коментарите в този блог всеки път, когато стане дума за евреите.

Но не са само евреите…

 

Преди време се зачудих защо хората мразят евреите. И не ми казвайте, че не е така - имам блог от достатъчно дълго време и достатъчно много коментари съм изтрил по тая тема, а много от тях стоят още, щото не са достатъчно малоумни да ги изтрия, но показват силно негативно отношение към евреите като цяло.

И във форуми и в други блогове ще видите същото - стане ли дума за евреи и за Израел, веднага на пръв поглед нормални хора започват да ръсят неща като “дългоноси“, “лихвари“, “ти да си виждал евреин миньор“, “никога не се захващат с честен труд“, “всички евреи са богати“, “мошеници“, “заслужили са си го” (каквото и да се случва) и т.н.

Това лично мене много ме учудва, предвид факта, че всеки от тия хора едва ли е приказвал с повече от 1-2 евреи през живота си, ако изобщо даже е срещал такива.

Но не са само евреите

Помните, когато преди ви говорих за някои малцинства, които дори в чужда държава, дори бедни, дори неуки, успяват да се оправят в живота чрез няколко простички неща - упорита работа, спестовност и образование. Арменците в Османската империя, племето Ибо в Нигерия, китайските емигранти в страните от югоизточна Азия, ливанците в Северноафриканските държави и индийците в Южноафриканските… и евреите в Европа — всички те имат различна религия, раса, език… но еднаква икономическа и социална роля и еднакво отношение на мнозинството към тях.

Омразата към подобни хора има исторически корени - повечето от тези малцинства са били масово мразени, преследвани, гонени, а сега - най-малкото недолюбвани от обществото където живеят. Срещу арменците даже има геноцид в Османската империя през 1915-та., корейците биват пребивани от гето-негрите в САЩ, азиатците - гонени от различни африкански държави…

Интересното е, че в икономически план, всички тези малцинства са играли ролята на т.н. middleman minorities - те са били търговци и посредници, оперирали са с пари, пътували са. Като цяло те не са се занимавали с производство, а са изпълнявали важната роля на свързващо звено между тези, които произвеждат и тези, които потребяват. А омразата към подобни хора е отдавна забелязана и описана (.pdf) от историци, антрополози, социолози и други изследователи.

Икономика

На мен също отдавна ми е ясно, какви дълбоки корени у огромна част от хората има недоверието и направо омразата към търговците и посредниците. Въпреки, че жизненоважната им икономическа роля  може да бъде осъзната лесно от всеки, който отива до магазина за кило банани, докарани му там от   услужливи търговци, место да му се налага да се метне в самолета до Чили, за да си ги купи от производителя,  изключително много хора продължават да наричат търговците и посредниците “изедници“, “прекупвачи“, “спекуланти“, “паразити които нищо не произвеждат“.

Особено голяма е обществената омраза към “лихварството” - даването на пари на заем.  Това за мен е еманацията на абсурдността на този начин на мислене. Лихварят винаги е лош и зъл… защото ти дава пари, когато ти трябват спешно… и иска заплащане (лихва) за услугата, която ти предоставя. Какво коварство от негова страна!!!

Тези дълбоки корени на недоверие и омраза датират от много отдавна и са типични за почти всички култури по света. Много може да се говори за психологията и мистиката на това някой да “създава пари от нищото“, както изглежда търговията на неразбиращия човек - и до сега за повечето хора “истинската” икономика е само прякото производство, а всички други сектори на икономиката (банково дело, финанси, застраховане, търговия и т.н.) са мошеничество, преливане от пусто в празно и направо чиста кражба.

Страх от тъмното

Може всичко това да ви изглежда не особено релевантно на съвремието,  но според мен в епитетите, които много хора наричат евреите, както и в аргументите, които дават за недоверието си към тях достатъчно ясно прозират точно страхът от магьосническото на създаване на пари “от нищото” и кражбата им по някакъв неведом начин от други хора.

Примитивното икономическо и социално мислене на много хора им оставя малко алтернативи, на които да отдадат просперитета на тези малцинства и общо взето вярват, че в техния начин на живот и печалба има нещо мистично, подмолно, незаконно - обяснение, което бива  широко популяризирано от демагози (вкл. политици) и с готовност приемано от тия, на чието ниво говори то.

Исторически това се е случвало многократно, случва се и сега у нас на много нива - от най-фанатизираните скинари, през майка ми, която е прочела една книга наречена “Великата конспирация” и сега вярва че евреите са причинили Втората световна война, до младите интелигентни хора, които ми приказват как не са виждали евреин миньор, без да се сетят, че и българин миньор също не са виждали.

http://kaka-cuuka.com/2472

автор: Петър Стойков - Longanlon, от блога
Како Сийке, не съм от тях!



Тагове:   мразят,


Гласувай:
3



1. raders - Това е стар проблем - вероятно от ...
04.06.2010 20:28
Това е стар проблем - вероятно от римско време. Тит Веспасиан разгромява въстанието на евреите, превзема Ерусалим и ги разгонва по света. След това е подета кампания за очерняне. Отначало започват с номера, че Христос е разпнат от евреите /нищо че той самият е евреин/, а после се оневинява Пилат Понтийски - човекът, който нарежда екзекуцията и т.н. Тази кампания продължава през средните векове и по-късно, когато в Испания и другаде са подложени на гонения. Но и самите евреи по силата на някакво етническо или религиозно табу не се смесват с местното население - грешно било, Йехова не давал и пр. - глупости. Това ги държи изолирани от останалите /подобно нашите цигани/ и понеже са предприемчиви по природа, бързо съумяват да се адаптират, да забогатеят и си спечелват умрази. Общо взето това е...
цитирай
2. анонимен - Господ ги мрази!
05.06.2010 06:53
Аз ли да ги обичам?!
цитирай
3. анонимен - Чуфути!
05.06.2010 06:55
В банята!
цитирай
4. анонимен - Longanlon
05.06.2010 08:44
Радвам се, че си харесал поста ми дотолкова, че да го копираш тук. Надявам се, че ще спазиш и изискванията за това как точно да упоменеш автора:
http://kaka-cuuka.com/290

:)
цитирай
5. анонимен - Справедлив: Какво значи "да мразиш"?
05.06.2010 14:02
Статията е поставена малко некоректно. Както и повечето легенди около "всички, които мразели евреите" са доста подвеждащи и манипулативни.
Затова искам да попитам: "Какво значи `да мразиш евреите`?"
Значи ли това,
1. Че нямаш право да проявяваш харесване или неприязън към определен народ, пък бил той и еврейския? И в крайна сметка има ли свобода на словото, изразяването на мнение и засвидетелстването на определено отношение към някого? Имаме ли право и свобода да определим кого да харесваме и кого да не харесваме или не? Или нямаме такова право?
2. Я си помислете защо по пнинцип в нашата страна е мразен Хитлер? Някой може ли да даде задоволително и логично обяснение? За да ви покажа трудността на този въпрос, ще подчертая, че, макар да е избил доста руснаци, поляци и европейци, на България той, всъщност нищо лошо не е направил. Нещо повече, благодарение на неговия натиск над румънския крал Михай, ние дори имаме териториална придобивка от Втора световна война - Южна Добружда - Балчик, Каварна, Калиакра, Силистра, Тутракан, Добрич. Те са били в Румънска територия. Действително, че Българският цар Борис ІІІ настоява за тази земи да ни бъдат върнати, но без категоричната намеса на А. Хитлер, днес нямаше да имаме тези земи обратно. А това е доста скъпа придобивка. За такава територия хората воюват упорито и дават доста жертви или пари, за да я придобият. Ние сме я получили само с един подпис, благодарение на натиска на омразния на всички европейци А. Хитлер върху румънците в наша, Българска полза.
Та, пак да попитам: "И при такова облагодетелстване от негова страна, защо трябва да мразим Хитлер?"
Отговорите: "За да не ни навикват, че щом не го мразим, значи го обичаме" или "От куртоазия" са крайно незадоволителни и несериозни. Проблемът е по-сложен и изисква по-голяма сериозност.
Ние се присъединяваме към отношението срещу Хитлер, защото има елемент на СОЛИДАРНОСТ между народите, които недоволстват от войната, насилието, разорението на държави и народи и геноцида.
цитирай
6. анонимен - Справедлив (продължение)
05.06.2010 14:15
И така, не че мразим по принци германците или австрийците, към които принадлежи Хитлер, но поради същесвуващия в света Хуманизъм, ние не можем да не осъдим разпалването на Втора световна война от него, довела до разруха, всъщност целия останал свят. В случая не става дума за любов или омраза, а преди всичко до справедливо отношение.
3. Така, сега да се върнем на евреите и по-точно, на Израел. Нека да не се впускаме в дълги коментари за тяхната поява на Световната политическа карта през 1948 г. и последвалите войни с арабите или за Палестинския въпрос. Нека кратко да прокоментираме войната им през есента на 2006 г. срещу Ливан. Какво се случи? От Ливанска територия, групировката "Хизбула" бомбардира Израел поради някакви основания (и тях няма да коментираме). В отговор на това, Израел опустоши и потопи в кръв и разруха редица градове и магистрали, летище и пр. в Ливан, избивайки 2000 невинни граждани. С мотивите за наказателна акция, понеже Ливан бил допуснал на своя територия терористична организация, която атакува ИЗраел... Е, като добавим, че от години Ливан е твърде слаба страна. На практика, в нейните земи "Хизбула" съществува нелегално, изобщо без да е питала Ливан и без Ливан да е в състояние изобщо да се справи с тях. Да припомним, че самата могъща Израелска армия не можа да се справи с "Хизбула" - победата й беше твърде спорна. Защо Израел опустоши и подложи Ливан на клане? Като израелския министър председател дори цинично заяви: "Отговорността за смъртта на ливанските граждани е изцяло на Ливанското правителство"?!? То все едно една мутра да дойде и да те разпилее от бой и после да ти каже: "За побоя си си виновен изцяло, задето не ми плащаш рекет"?!? Точно толкова цинични и безсмислени са и едните, и другите слова. Че какво пречеше Израел да си нахлуе в Ливан (те са го правили много пъти), да подгони "Хизбула", както и направи, без да бомбардира градове, магистрали и летища. "Хизбула" си се намира в провинцията - знае се къде, не беше в Християнските...
цитирай
7. анонимен - Справедлив 2 (продължение)
05.06.2010 14:26
...квартали и историческия Библос. Но въпреки това, Израел ги бомбардира и ги потопи в кръв. И какво бяха виновни обикновените граждани, много от които даже не са мюсюлмани за цялата авантюра на силната и независима "Хизбула". Защо бяха избивани и то даже, като добитък - щото, ако помните, когато хората масово почнаха да се евакуират и да бягат към границата със Сирия, точно тогава Израел им бомбардира пътищата и магистралите - да ги притисне отвякъде и да ги изколи. Нямам друг израз за подобно отношение - прочетете пресата и архивните новини от тогава и ще видите, че беше точно така.
И сега ми кажете, ако поне милея за мир и мразя войната, както и безсмислените кланета на Хитлер, какво трябва да ми е отношението към Израел, след тази толкова позорна и безсмислена война срещу невинно гражданско население на страна, която дори не е във война с Израел? Какво трябва да мисля за Израел и за тяхната политика?
И ако откровено осъдя тази тяхна варварска бомбардировка над Ливан с 2000 невинни жертви - жени, деца, старци, много от които християни, значи ли това, че аз мразя евреите? Извинете, но не.
Това просто значи:
1. Ако обичам хората и мразя войната, аз не мога да одобря, нито мълчаливо да отмина една подобна варварщина през ХХІ век. Като човек, да не кажа, че съм длъжен, но непременно трябва да я осъдя.
2. Че ако мразя подобни престъпления у Хитлер, то аз трябва да ги мразя у всеки друг, който ги проявява, пък бил той и Израел.
3. Че проявявам последователност и справедливост и не деля свята на свои и чужди, нито на евреи и неевреи, а осъждам всеки военопрестъпник от какъвто и народ да е той; по същия начин осъждам политиката на геноцид у всеки народ и държава, без значение как се казват те.
И накрая, бих предложил, когато се пишат такива статии, да се прави разлика:
за логично справедливо отношение ли става дума, както в моя случай, или за тенденциозно отношение, неподкрепено с основания.
А в случая посочих само един от поводите, дадени от Израел да не го обичат днес.
цитирай
8. анонимен - WINDOWSNIKOLAI
05.06.2010 15:38
Не точно евреиТЕ. По-скоро шепа евреи. И сред евреите, както и сред всички останали народи, има обикновени хора, от които нищо не зависи и които нямат никаква власт. Нещо повече, тъй като в продължение на над 5000 години евреите се женят основно помежду си по религиозни съображения, за да запазят чиста кръвта на "божия народ", сред тях процентът на психическите заболявания и генетичните отклонения, резултат от близкородственото кръстосване, е значително по -висок. Някой спомена Айнщайн. Знаете ли, че майка му и майката на втората му съпруга са родни сестри, а бащите им - първи братовчеди? Оказало се, че те не могат да имат деца, а синът на Айнщайн от първия му брак е настанен в психиатрия. В Израел например близо една трета от населението живее в затворени общности от селски тип, т.нар. "Кибуци", чиито обитатели са предимно евреи с различни отклонения. Там те са принудени да се занимават със земеделие и животновъдство, тъй като не са годни за нищо друго. Жителите на кибуците са лишени от всякакви права, включително и от правото на лична собственост. Примерно, ако роднини подарят на един от тях ръчен часовник, всеки от жителите на кибуца го носи равен брой дни в месеца ... Но ако говорим за богатите евреи, организирани в масонски ложи - аз ще цитирам само факти. Изводите си прави сам: - В САЩ 4 от 5-те медийни гиганта са собственост на евреи. Т.е евреите определят какво ще гледа обикновения човек по телевизията, какво ще слуша по радиото, какво ще чете във вестниците и списанията и какво ще вижда по рекламите .- Всички банки по света, с изключение на японските и китайските, са собственост на еврейски фамилии. А Япония се намира в състояние на военна окупация от края на Втората световна война насам. Числеността на американския контингент там никога не е падала под 50 000 човека, така че японските банки също са принудени да изпълняват еврейските заповеди .- Всички западни фармацевтични компании са собственост на евреи. Т.е. евреите решават кой и колко ще живее, кой от какво ще боледува и кой с какво ще има възможност да се лекува .- От около 130 000 тона световни запаси от злато над 100 000 тона се съхраняват в еврейските банки. Златното правило А както гласи Murphy's - Кой има злато, направи правила. Преведено не звучи толкова добре, но не е по-малко вярно: Златното правило на Мърфи - Който има злато, той определя правилата .- Ако вземем 10-те водещи спонсори на републиканската и на демократичната партия в САЩ, най-големите 6 от тях са еврейски компании и те спонсорират И ДВЕТЕ ПАРТИИ .- В осем европейски държави - Франция, Германия, Австрия, Португалия, Испания, Дания, Холандия и Швейцария - са приети закони, криминализиращи отричането на мита за т.нар. "Холокост" и за измислените 6 милиона еврейски жертви. Т.е. всеки, който си позволи да изтъкне публично факти, оборващи тези лъжи, автоматично носи наказателна отговорност и отива в затвора за това, че е посмял да каже истината. Забележете - става въпрос за осем икономически развити, демократични държави в центъра на Европа. Миналата година по този закон вкараха в затвора за 5 години Ернст Цундел на 67-годишна възраст. Познай кой управлява Евр (оп) ейския съюз и кой съставя евр (оп) ейските закони.Хайде стига толкова, че ще вземат да ми отнемат думата Ако те интересува повече по въпроса, чети Григорий Климов, Юрген Граф, Ернст Цундел и ще научиш много интересни неща.
цитирай
9. meto76 - Господ ги мрази! Аз ли да ги обича...
05.06.2010 15:38
анонимен написа:
Господ ги мрази! Аз ли да ги обичам?!

Такова животно има ли?
цитирай
10. анонимен - Евреите мразят всички
31.08.2010 14:09
"The Jews are called human beings, but the non-Jews are not humans. They are beasts."
- Talmud: Baba mezia, 114b

"The Akum (non-Jew) is like a dog. Yes, the scripture teaches to honor the the dog more than the non-Jew."
- Ereget Raschi Erod. 22 30

"Even though God created the non-Jew they are still animals in human form. It is not becoming for a Jew to be served by an animal. Therfore he will be served by animals in human form."
- Midrasch Talpioth, p. 255, Warsaw 1855

"A pregnant non-Jew is no better than a pregnant animal."
- Coschen hamischpat 405

"The souls of non-Jews come from impure sprits and are called pigs."
- Jalkut Rubeni gadol 12b

"Although the non-Jew has the same body structure as the Jew, they compare with the Jew like a monkey to a human."
- Schene luchoth haberith, p. 250 b

"If you eat with a Gentile, it is the same as eating with a dog."
- Tosapoth, Jebamoth 94b

"If a Jew has a non-Jewish servant or maid who dies, one should not express sympathy to the Jew. You should tell the Jew: "God will replace 'your loss', just as if one of his oxen or asses had died"."
- Jore dea 377, 1

"Sexual intercourse between Gentiles is like intercourse between animals."
- Talmud Sanhedrin 74b

"It is permitted to take the body and the life of a Gentile."
- Sepher ikkarim III c 25

"It is the law to kill anyone who denies the Torah. The Christians belong to the denying ones of the Torah."
- Coschen hamischpat 425 Hagah 425. 5

"A heretic Gentile you may kill outright with your own hands."
- Talmud, Abodah Zara, 4b

"Every Jew, who spills the blood of the godless (non-Jews), is doing the same as making a sacrifice to God."
- Talmud: Bammidber raba c 21 & Jalkut 772
цитирай
11. анонимен - Евреите мразят всички
31.08.2010 14:35
Това го казвам , без да имам някакви расистки убеждения . Не деля хората на раси или религии, а още повече , не ми е ясно какво точно значи да си евреин. Думата идва от "иврит" предполагам , има и друго наименование жуд , което пък идва от религията . Но има евреи , които не изповядват юдаизъм . Ще ми е от полза , ако някой ми даде дефиниция :) Имайте предвид , че расово делене почти не е имало в древността . Римляните , например , са наричали другите народи варвари (от ber - ber ) заради неразбираемия за тях език. За славяните(слово) си водя изводи , че са се самоопределяли по език , а не по расова или религиозна принадлежност. Подкрепя го факта , че на всички славянски езици , германците се наричат немци(ням).
Не твърдя , че расизма е еврейско изобретение :) Но пък ясно си личи тяхната непоносимост към друговерците и изобщо другите народи. Още повече , при тях първоначално , не се приема "покръстване" на неверници. Дори и сега , да приемеш юдаизъм е доста труден процес , да не говорим , че след приемането , не те приемат за равен на родените от еврейска майка.
цитирай
12. анонимен - http://www. vbox7. com/play:3...
31.10.2010 09:41
http://www.vbox7.com/play:3e217c9f molq vi pregledaite tozi klip i togas zashtitavaite evreite vishte dori b1lgarite sa gi pisali v knigite si kato skr1nzi zlobni hora i t.n. i se zapitaite zashto kogato kulite bliznaci bqha s1boreni nqmashe nito 1 evrein na rabota!!!
цитирай
13. анонимен - защо
15.01.2011 11:55
http://judassicpark.narod.ru/izbrani_misli.htm
цитирай
14. анонимен - veniamin koen
15.02.2011 13:41
gore spomenatite fakti oshe edin put dokazvat 4e evreiskiat narod e progresa v tozi sviat
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581171
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031