Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 19:13 - Гетата, глупако, гетата
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2538 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гетата, глупако, гетата Димитър Денков
  image  

Димитър Денков

 

Не зная кое е по-поразително: суетата на разни "проф.", "доц.", "ст.н.с." и "д-р", чиято истерика се възбужда от атаките и защитите им от политиците, или лицемерието на последните, неуморно дърдорещи, че грижите за ефективна наука и образование били в центъра на мислите им за университетите и институтите на БАН. Тъй като и едните, и другите имат по-пряк достъп до медиите от учителките и училищните директори, години наред публиката се занимава със сюжети от висшите образователни сфери. Те щели да издърпат страната от кризата, да подготвят идните поколения за предизвикателствата на ХХI в., да докажат - пак! - прословутата интелигентност на нацията и присъщата й страст към знание. Тая възвишена илюзия рядко низхожда до мизерстващата учителка и до мислещия най-вече за зимата училищен директор. На учителката обръщат внимание, когато й се скъсат задръжките и напердаши невинно дете, псуващо я на майка; на директора - когато държи мъртви души, със субсидията за чиято издръжката плаща отоплението.

Види ли се откъм такива случаи и откъм гетата, където те са най-чести, патетичната реторика за образованието и науката кънти на кухо. Заклинанията за знанието-сила пък се превръщат в досадни дрънканици на хора, съзерцаващи действителността от въздушните кули на самовлюбен елит, който знае, че това бил казал още Френсис Бейкън.

Не става дума единствено за циганските гета. Вярно, те се набиват на очи поради скотските условия, в които живеят обитателите им. Но също така и поради факта, че в тях расте второ поколение неграмотни. Тия гета не са само в покрайнините на по-големите градове; гета са и множество градчета и села, като не е речено да са само цигански. Мнозина от родените там около 1989 г. циганета обаче отдавна са родители; по-чевръстите скоро ще станат баби и дядовци. В тия гета има към 500 чисто цигански училища, където действа нормата: "От 100 започнали училище 5-има имат шанс да завършат средно образование, докато 60 ще станат майки и бащи преди пълнолетие". Това бе немислимо дори и за двадесетте години на двадесети век, нищо че тогава държавата не допускаше по тоя терен да се мотаят толкова много правозащитни организации и не обявяваше декади на ромското включване. Та именно в тия гета се утаява и расте оня отровен пласт за цялото общество, който някой ден ще прелее в следващия, в гетата на големите комплекси на почти всички областни градове и столицата.

Те са по-незабележими, защото са по-урбанизирани - с остъклени балкони, хипермаркети, паркинги и пазарища с китайска ширпотреба и освежавани в кофа вносни зеленчуци. Тая "градскост", както биха се изразили корифеите на дискурса, затулва донякъде случващото се. А именно: затворени в панелки семейства, чиято мечта да измъкнат децата от гетото се поддържа от виртуални мрежи, подло наричани "социални", но и от частни уроци и школи, наричани още по-подло "свободен образователен пазар". Все на фона на обикалящото кафенетата бъдеще на нацията, чийто жизнен идеал трудно надхвърля "Сексът и градът" с двойни пуканки в мултиплекса. В тия гета са голяма част от българските училища, строени някога заедно с комплексите и порутени сега като тях. В библиотеките им нови книги не влизат, в кабинетите прашасват нагледни пособия от честванията на 1300-годишнината на българската държава, докато съвремието присъства с върховото постижение на родната индустрия - ПВЦ дограма и тук-там с някоя компютърна зала. По спортните площадки мачлета играят предимно възрастни; физкултурните салони са наети за фитнес зали; басейните са запуснати и в жабуняка плуват пластмасови бутилки, спринцовки и турникети. Ще рече човек, че училищата са медицински.

На тая разхвърляност съответстват и учебните планове. В тях уроците за античната литература се придружават от историята на Новото време, езиковото обучение върви по Олендорфовата метода: "Леля няма шапка, но свири на пиано", а психологията трябвало да покрие ядрото "Себепознание и взаимност". Цяло чудо е, че оттук излизат образовани деца, поддържащи просвещенската илюзия за облагородяващото въздействие на училището. Най-добрите от тях се изнасят в чужбина. Но пък споменът от гетото е достатъчно ярък, та да се върнат в него.

Но най-невидими, защото са и най-затворени, са гетата в турските анклави. Напоследък тук мъже се срещат само по празници и избори; жените естествено говорят с челядта на майчин език. В училище същата челяд така добре се образова, че стигне ли до матура, пише всичко в среден род по свободната фонетичната норма на Вук Караджич - пиши така, както говориш. Затова и ония, които изкласят, гордо заявяват в есетата на зрелостен изпит "Ас ше бъде дубро кът ръботи". Повечето обаче не пишат нищо. За диплома стигат отговорите по тотаджийския метод в тестовете, които, както всеки знае, безпристрастно и точно мерят всяко знание. Иначе турците са наистина добри работници, но това в повечето случаи няма връзка с образованието им. То масово ги държи в ниските социални етажи. С оглед обаче на политическата конюнктура няма нищо необяснимо, че тъкмо представящото ги "Движение за права и свободи" рядко се възмущава срещу това състояние. Впрочем както и самозваната левица, чиято най-важна политическа цел би трябвало да бъдат именно социално пренебрегнатите и реално дискриминираните и едва след това - държавните чиновници и работещите в университетите и институтите на БАН.

Това вече насочва извън образованието и науката и отива към политиката, икономиката и бъдещата история. Казано накратко: в гетата крещи онова ограбване на нацията, което накрая позволява да има и луксозни гета с камери и охрана, чиято гледка кара да съжаляваш, че в Черно море няма цунами, а Витоша няма как да изригне, както и да се радваш на пороите в Банско. Ако продължава тоя фарс на загриженост към образованието и науката, приносът на България към гордата стратегия на ЕС за 2020 г. ще е трето поколение неграмотни, безработни, неквалифицирани и асоциални. Затова добър девиз за измъкване на страната от кризи в по-далечно бъдеще би бил "Гетата, глупако, гетата". За по-близкото не ми се мисли. Както казваше баба на зълва си - "Нашата е ясна, притеснявам се за пенсията на внуците".

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6011§ionid=5&id=0000702

 

 

  Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


 




Гласувай:
7



1. tit - Отлично, за жалост!
05.06.2010 23:19
'
цитирай
2. анонимен - Реалност
06.06.2010 11:30
Да,за съжаление това е реалността. Явно българите са необходими като обслужващ персонал по магистралите,с които Б.Б. толко усилено се е захванал,да работят в бензиностанциите/ за предпочитане Shell /,да мият чинии в McDonald's и...да не забравяме жриците на любовта...Каква наука,какво образование,какви пет лева!
цитирай
3. анонимен - Много точно описание и ще препор...
06.06.2010 12:29
Много точно описание и ще препоръчам на познати да я прочетат ,нооооо..............Оттук нататък какво да се прави- да се предаваме ли и да заминават младите за чужбина.Това ли е изходът
И там не е розово эи си имат подобни проблеми,което показва че системата е сбъркана.Позволили сме на шепа хитреци под едно или друго мото да си живеят като царе,използвайки съвременните средства за комуникация и ограбения труд от множеството
цитирай
4. анонимен - прост народ - слаба държава
06.06.2010 13:09
Прост народ се управлява по-лесно. И само на мен ли ми се струва, че тази истина я знаят всички минали, настоящи и бъдещи политици. Затова управляващите, незевисимо от партийната си принадлежност, имат интерес всичко това да е реалност и да нямат желание да се промени. Само че пропускат нещо много важно - прост народ - слаба държава. Ама на кой ли му пука....
цитирай
5. meto76 - Според мен в младите трябва да се ...
06.06.2010 21:04
Според мен в младите трябва да се възпитават правилни ценности. Не трябва да тачат борчета с ланци и мутреси с мерцедеси, а да тачат образованието и труда, защото само така имат бъдеще. Колко е просто! Неграмотните хора в днешното общество ги чака само ровене в кофите, което правят и много българи, а не само циганите.
цитирай
6. meto76 - http://news. ibox. bg/news/id...
06.06.2010 21:06
http://news.ibox.bg/news/id_514053546

Ето една хубава новина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579159
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031