Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 23:00 - Ричард Ран: Гърция – безотговорният съсед
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1321 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Статия на Ричард Ран, публикувана в Washington Times

Дали сте собственик на къща или държава, много по-добре е да имате отговорен съсед, отколкото безотговорен.

Два от съседите на Гърция са Македония и България. Финансовата криза в Гърция предизвиква болка у двете съседни страни, като тя е далеч по-осезаема в Македония. Охридския институт – македонска организация за свободна пазарна политика и базираният във Виена институт Хайек спонсорираха конференция в Скопие миналата седмица на която местни и световни лидери и учени, както и бизнесът се срещнаха за да дискутират глобалната финансова ситуация и отражението й на Балканите.

Македония бе част от Югославия, като стана независима през 1991 година, но оттогава продължава да е жертва на съседа си Гърция заради абсолютно незначителни исторически събития. Настоящата територия на Македония е била обитавана от много народи през последните няколко хиляди години. В популярното съзнание тя най-често се асоциира с Александър Македонски и баща му Филип (който е роден на територията на днешна България).

Гърците, имат емоционална привързаност към това име и имат гранична провинция, която също носи името Македония, въпреки че славяните са мнозинство в провинцията през последните 1300 години. Въпреки това, когато Македония доби независимостта си гърците настояваха, че страната не може да се казва Македония, поради което тя бе приета в ООН под името Бивша Югославска република Македония (БЮРМ) – странно име за страна, което македонците не възприемат.

Повечето страни по света, в това число и САЩ в момента приемат Македония с името, което тя си е избрала – Република Македония, но гърците продължават да оказват натиск. Те блокираха влизането на страната в НАТО и пълното й членство в ЕС. Диспутът за името не пречи на Гърция и Македония да търгуват активно и изобщо да формират нормални търговски отношения, в това число значителни гръцки инвестиции в Македония. Гърците обаче блокират страната, изолирайки я от НАТО и ЕС. А в момента финансовата криза в Гърция доведе до сериозен спад на македонския износ за Гърция (12%)

България, която граничи и с двете страни се справя доста по-добре. Тя е член както на НАТО, така и на ЕС. Докато Гърция си позволява съотношение на дефицита към БВП при 125%, то българското съотношение е едно от най-ниските в света – при само 15%. Страните-членки на Еврозоната, например са длъжни да поддържат съотношението под 60%. (Забележете – Франция, Италия, Испания и повечето от останалите страни в зоната имат съотношение над 60%, така че не са в състояние да спасяват когото и да е)

България успяваше да поддържа ниски дефицити, като едва в последните седмици позволи на дефицита си да мине 3%. Това може да се коригира с умерени съкращения на разходите, при положение, че правителството покаже повече твърдост и кураж на фискалния фронт.

В последните години (преди глобалната рецесия) България успяваше да постигне много впечатляващ икономически растеж – от порядъка на 6%. Македония не се справяше толкова добре, но все пак бележеше среден ръст от 4,7% през последните години.

И двете страни продължиха с реформите и се движат към по-голяма икономическа свобода, за разлика от Гърция. България се възползва от наличието на изключително активна организация за свободна пазарна политика – Института за пазарна икономика, който агресивно проповядва пазарни реформи.

Македония също в огромна степен повиши ориентираните си към свободен пазар опити за реформи през последните 3 години и понижи дела на публичния сектор в БВП до 33%. Основна причина за икономическия растеж и в Македония и в България, като контраст на стагнацията в Гърция е че и двете страни възприеха идеята за плоския данък, както на корпоративно ниво, така и при облагането на физическите лица. Като контраст Гърция има максимална ставка от 40%, която сега вероятно ще отиде още по-високо, като част от договорките й с чуждите институции за финансовото й спасяване. Не знам защо някой си мисли, че гърците ще си плащат данъците, като ставката отиде над 40%, като вземете предвид, че те не ги плащат сега.

И Македония и България толерираха твърде много корупция през последните години, но нивото на корупцията в тези страни е скромно по гръцките стандарти. Част от тази корупция е наследство от санкциите срещу Югославия през 90-те години, които направиха доходоносен бизнеса с контрабанда през Македония и България към Сърбия. Достатъчно печеливш, че да се купуват дори висши държавни чиновници.

Гърция, от друга страна от много време получава свободен достъп от големите страни от ЕС. Политиците й от години лъжат за фискалното здраве на страната и заблуждават световната общественост с фалшиви цифри. Заради гръцката безотговорност данъкоплатците в Европа, а дори и тези в САЩ, ще трябва да плащат повече, а хората в България и Македония ще изпитат свиване на пазарите си.

Ирония е, че настоящата политика на САЩ и ред европейски правителства е същата, която докара Гърция до проблемите й – включително по-високите данъци. Но САЩ, както и политиците в Западна Европа игнорират очевидната истина, че страните с нисък, плосък данък, които се въздържат от харчене се справят относително по-добре от другите с разпусната фискална политика. Какво им трябва за да се събудят?


http://www.spekulanti.com/2010/06/04/%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4-%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%E2%80%93-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81/



Тагове:   съсед,


Гласувай:
3



1. mkvl - Ричард Ран
06.06.2010 10:07
От човек, който казва по национална телевизия, че търговията е част от производствения сектор, акъл не искам. Нека запази анализите за себе си
цитирай
2. анонимен - Шибани вивантийци събориха евроро ...
06.06.2010 15:57
Шибани вивантийци събориха евроро с 30% и пак искат да я карат както до сега!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580251
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031