Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 20:45 - За един протестен митинг пред българският Гуантанамо
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1729 Коментари: 3 Гласове:
1



  Просто нормално поведение
За един протестен митинг, който ще се проведе пред затвора в Бусманци

Даниела Горчева, списание ″Диалог”

4 Юни 2010

 

image














“Светът трябва да знае, че когато всички страни пращаха евреите на смърт, една малка държава успя да спаси своите евреи.” – казва авторът на книгата ″Извън хватката на Хитлер” проф. Михаел Бар-Зоар.
Според него моралният подвиг на българския народ не е плод на случайност, а на дълбоката негова същност, която той нарича “българския дух”.

 

“Това е специалният манталитет на българите, които нямат никакви претенции да бъдат висша или нисша раса, а гледат на хората като равни.” ″Просто нормално поведение” коментира Филип Димитров в предговора си към книгата.

 

"Всякой роб, от какъвто пол, вяра, народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия", гласи приетата в края на 19-и век българска конституция.

В началото на 21 век, в уж демократична България важи обратното: всеки, стъпил на българска територия, може да се окаже зад решетките.

Освен, разбира се, ако сте издирван от Интерпол международен престъпник. Тогава можете необезпокоявано да си влизате и излизате в България с камара фалшиви паспорти, да живеете и да се придвижвате свободно в ″страната на розите”, докато министърът на вътрешните работи забавлява журналистите с каламбури като ″Куйович, Муйович, Уйович”.

Но ако сте чужденец, поискал хуманитарен статут, българските власти със сигурност ще ви хвърлят в концлагера в Бусманци – българският Гуантанамо, цинично наречен ″Дом за настаняване на чужденци”.

Ще ви хвърлят там с месеци и дори с години без съд и присъда, без да сте извършили никакво престъпление, дори напротив - затваряйки ви там, властите извършват тежки престъпления по служба, престъпват всякакви закони, включително Конституцията на Република България и международните конвенции, които страната е длъжна да спазва.

Докато над 2 милиона българи живеят, работят и учат в чужди страни, чужденците в България рискуват да попаднат с месеци зад решетките на затвора в Бусманци заради изтекла виза или защото са поискали политическо убежище.

Зад решетките се оказват хора като 22-годишното арменско момиче Аревик, дошло да види приятеля си в България и поискало да се ожени за него.

Аревик е бременна и въпреки това, както и въпреки факта, че има право да се придвижва в страната, вече месеци е в затвора в Бусманци при непоносими човешки условия.

Но не само чужденци страдат от репресивните рефлекси на българските власти.

Жертва на полицейски, прокурорски и съдебен произвол е и 27-годишният български гражданин Максим Савов, незаконно държан в ареста вече четвърти месец.

А българските данъкоплатци ще имат ″удоволствието” да изплащат от джоба си стотици хиляди евро обезщетения на жертвите на произвола на облечени с власт, униформи и тоги, непознаващи ни българското, ни европейското право (виж случая с Максим Савов) или заради зулумите на некомпетентни (и не е изключено - корумпирани) служители на Държавната агенция за бежанците в България.

Най-страшното е, че случаи като тези на Максим и Аревик са стотици и отразяват ″нормалното поведение” на власти с милиционерски манталитет.

Слава Богу, и днес има достойни български граждани - не много на брой, но достатъчно, които се тревожат за нарушаването на правата на другите.

Защото те знаят, че правата на другите са гаранция за нашите собствени права.

И затова хора като Иван Кулеков, Яна Бюрер Тавание, Светла Енчева или Виктор Лилов организират на 6 юни в неделя от 11 до 13 часа протестен митинг пред дома - затвор в Бусманци. Подкрепете ги, не разрешавайте на бездушни бюрократи да съсипват човешки съдби само защото в главите им все още властва милиционерският манталитет.

Подкрепете техните искания за правни гаранции срещу произволната свръхупотреба на административното задържане на чужденци в България.

За да не се стига до абсурдни случаи като тези с Аревик или Ола.

Повече информация на блога на Светла Енчева.

Или в групата във Фейсбук.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166127



Тагове:   митинг,


Гласувай:
1



1. meto76 - Единственото, което не съм съгл...
06.06.2010 20:48
Единственото,с което не съм съгласен в тази статия е за крадеца от Пловдив, за който се изрева доста рев. Хванат, разпознат от потърпевшата магазинерка, има законно решение на български съд за налагане на мярка "задържане под стража".Не може да се приравняват бежанци и емигранти с престъпници, или по-точно заподозрени в извършване на престъпления.
цитирай
2. анонимен - Простачка
06.06.2010 21:38
Простачка.
цитирай
3. анонимен - Максим Савов
07.06.2010 14:56
Уважаеми Мето, съдът още не се е произнесъл по делото дали Максим Савов е "крадец", както го наричате вие с лека ръка. Никой няма право да задържа под арест никого, освен изрично оказаното в закона. В случая с Максим Савов няма законни основания за задържане под стража, ама хич биля! Напротив!
Това,че някой е обвинен или заподозрян в престъпление, не означава, че трябва да бъде лишаван от свобода, докато не се реши виновен ли е или невинен и изтече срокът за обжалване на присъдата. Иначе утре и вас някой луд или злонамерен може да ви набеди и да прекрате година в ареста. Как ви се струва това?
А ако се бяхте запознали с делото и с определенията на съда за постановяване на мярка "задържане под стража" (абсолютно и доказано незаконно), щяхте да разберете, че нито Максим Савов е "разпознат" ( показанията на въпросната продавачка са объркани, порменя ги на няколко пъти, твърденията й - взаимно изключващи се, "разпознаването", което е извършено е абсурдно и в противоречие и на закона, и на здравата логика), нито някой има право да го държи не 130 дена,а 2 часа в ареста! Да не говорим че след известно време, когато цялата истина лъсне , ще се срамувате за думите си тук.
Между другото, казах директно в ефир по радио Хоризонт и след това по БНТ Пловдив, че става дума за тежки престъпления по служба , извършени от съдията Сотир Цацаров(председател на Пловдивския окръжен съд), дознателката Тодорова и мл. прокурор Пенчева. Според вас защо тия "корифеи" на правото не се опитат да ме осъдят за клевета, ами си налягат парцалите?
Да ви кажа ли защо? Защото са извършили тежки престъпления по служба и го знаят отлично - първо поради некомпетентност и поради неизкореними милиционерски рефлекси, след това- вече съзнателно - з а да прикрият грешките си. Жертва на този произвол е млад човек, който вече 5 месеца е незаконно, тоест престъпно(!) лишен от свобода.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580643
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031