Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 15:05 - Алекс Алексиев: Трябва да се сложи край на пълната зависимост на България от Русия за газ и петрол
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3240 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2010 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Алекс Алексиев: Трябва да се сложи край на пълната зависимост на България от Русия за газ и петрол

16 юни 2010 | 12:16 | Агенция "Фокус" Начало / Енергетика


София. Фактът, че България двадесет години след падането на комунизма е все още почти напълно зависима от Русия за газ и петрол, е един скандал, на който е крайно време да се сложи край. Ако Борисов успее да се пребори със силните интереси зад тази зависимост и да я прекрати, това ще е едно ключово постижение. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Алекс Алексиев, научен сътрудник на Хъдсон Институт, Вашингтон D.C. По думите му – вредите от тази зависимост са и политически, и икономически. „В политическо отношение многобройните фирми, фирмички и лобистки групировки, които защитават интересите на руски монополи като например „Газпром”, са в същото време проводници на проруска политика на всички нива на политиката, включително най-високото. Големите трудности, които имахме като държава при прехода от тоталитаризма към демокрацията, до голяма степен се дължат на добре окопаните проруски интереси като се почне от комунистите и Държавна сигурност, и се стигне до енергийната мафия”, коментира Алекс Алексиев.
„От гледна точка на икономическите интереси на българите, погледнете например какво става на пазара за газ. Чета във вестника, например, че монополистите искат да повишат цената на газа с 23%, което значи, че и парно, и ток, и всичко останало също така ще се повиши за народа, въпреки тежките кризисни условия.
А каква е ситуацията на пазара? В целия свят цената на газа пада и то доста стремглаво. В момента спот цените за газ, както и фючърсните сделки, са половината от цената на дългосрочните газпромовски контракти. Ако ние бяхме умни да си осигурим алтернативни източници на енергия още през `90-те години, сега можехме да купуваме евтин газ от Катар или другаде. Това правят в момента в западна Европа където зависимостта от Русия е само 25%, а не 100%, както е при нас. Испания, например, току-що сключи десетгодишен договор с Катар за доставка на 12 милиона тона втечнена газ (LNG)”, коментира още Алекс Алексиев.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


http://www.focus-news.net/index.php?id=n1407873



Алекс Алексиев: С отказ от съмнителните руски проекти българската енергетика има шанс да стъпи на много по-здрава база
16 юни 2010 | 13:21 | Агенция „Фокус”
Начало / Мнение

Алекс Алексиев, научен сътрудник на Хъдсон Институт, Вашингтон D.C., пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Алексиев, в петък премиерът Борисов заяви, че България се отказва от проектите „Бургас – Александрополис” и строежа на атомната централа. Как бихте коментирали това изненадващо решение.
Алекс Алексиев: Първо трябва да кажа, че решението, поне за мен, не беше пълна изненада тъй като новото правителство изрази съмнения по тези проекти още от самото начало. Що се отнася до моята реакция, смятам че решението е напълно правилно. И служи на истинските национални интереси. Остава само Борисов да обяви, че страната също се отказва от третия съмнителен руски проект, “Южен поток” и българската енергетика има шанс да бъде поставена на съвсем друга и много по-здрава база.
Фокус: Защо смятате че тези проекти са съмнителни?
Алекс Алексиев: Защото са проекти, които преследват по скоро политически, отколкото икономически цели. Главната им цел е да продължат българската енергийна зависимост от Москва както и да осигурят на Русия (например посредством „Южен поток” или „Северен поток”, които поляците вече наричат Молотов - Рибентроп поток) нови възможности за енергиен шантаж спрямо Европа. По мое мнение, фактът, че България двадесет години след падането на комунизма е все още почти напълно зависима от Русия за газ и петрол, е един скандал, на който е крайно време да се сложи край. Ако Борисов успее да се пребори със силните интереси зад тази зависимост и да я прекрати, това ще е едно ключово постижение.
Фокус: Какви вреди носи на България тази зависимост, според вас, ако тя съществува?
Алекс Алексиев: Вредите са и политически, и икономически. В политическо отношение многобройните фирми, фирмички и лобистки групировки, които защитават интересите на руски монополи като например „Газпром”, са в същото време проводници на проруска политика на всички нива на политиката, включително най-високото. Големите трудности, които имахме като държава при прехода от тоталитаризма към демокрацията, до голяма степен се дължат на добре окопаните проруски интереси като се почне от комунистите и Държавна сигурност, и се стигне до енергийната мафия.
От гледна точка на икономическите интереси на българите, погледнете например какво става на пазара за газ. Чета във вестника, например, че монополистите искат да повишат цената на газа с 23%, което значи, че и парно, и ток, и всичко останало също така ще се повиши за народа, въпреки тежките кризисни условия.
А каква е ситуацията на пазара? В целия свят цената на газа пада и то доста стремглаво. В момента спот цените за газ, както и фючърсните сделки, са половината от цената на дългосрочните газпромовски контракти. Ако ние бяхме умни да си осигурим алтернативни източници на енергия още през `90-те години, сега можехме да купуваме евтин газ от Катар или другаде. Това правят в момента в западна Европа където зависимостта от Русия е само 25%, а не 100%, както е при нас. Испания, например, току-що сключи десетгодишен договор с Катар за доставка на 12 милиона тона втечнена газ ( LNG).
Фокус: Защо пада цената на газа? Това не се знае добре в България.
Алекс Алексиев: Има няколко причини, част от които са конюнктурни и временни, други са системни и дългосрочни. От временните бих изтъкнал падането на консумацията с 2% в света през 2009 поради кризата. Това доведе до свиването на руските експорти с 10%.
Много по-важни са системните причини, които са от революционен характер и ще направят бъдещият пазар неузнаваем. Най-важната е откритието на огромни количества от така наречената неконвенционална газ в Щатите посредством нови технологии като хоризонтално сондиране и хидравличнo разбиване на шистови слоеве. Докато само преди пет години се смяташе че американските газови залежи са почти изтощени, сега експертите прогнозират достатъчни запаси за сто години. Това значи че най-големият консуматор на газ в света отпада като вносител и се превръща в потенциален експортьор. За „Газпром” това е много лоша новина, тъй като огромните, но много скъпи за експлоатация газови залежи в Ямалския полуостров, като Щокман, например, щяха да бъдат разработени най-вече за LNG износ в Америка. Сега разработването е отложено отново и надали ще се случи скоро, ако въобще се случи.
Друга причина е силното развитие на експорта на евтина течна газ, за която вече споменах. Страни като Катар, Алжир и евентуално Саудитска Арабия, ще играят все по-голяма роля на пазара за сметка на Русия.
Фокус: Искате ли да кажете че „Газпром” и Русия губят мястото си на най-голям доставчик на синьо гориво в света?
Алекс Алексиев: Това, което казвам, е, че те ще загубят монополната си позиция в Източна Европа и ще срещат все по-силна конкуренция в Западна Европа. Времената, когато те можеха по всяко време да заплашват и шантажират клиентите си със затваряне на кранчето отминават. Отминава също времето, когато те можеха да налагат дългосрочни контракти с цени от $350 за хиляда кубика газ.
Погледнете фактите. В средата на 2008 г., „Газпром” имаше пазарна капитализация от $350 милиарда и твърдеше, че скоро ще стане най-голямата компания в света с капитализация от $1 билион. В момента пазарната й стойност не е много повече от $120 милиарда с борчове които се доближават до тази сума.
Неясните перспективи водят и до изчезване на инвеститорския интерес от Запад, а руснаците нямат пари за разработване на нови находища. Така че в момента „Газпром” няма достатъчни резерви нито за „Северен поток”, нито за „Южен поток” и продължава да ги подържа по чисто политически причини.
Разбира се, проблемите на „Газпром” са лесно решими, ако Русия тръгне по пътя на демокрацията и свободния пазар. В момента използването на енергия в Русия е три пъти по малко ефективно от Китай и шест пъти – от Америка. Ако енергийният пазар се освободи и „Газпром” се приватизира и стане нормална фирма на пазарни начала, огромни количества газ ще се освободят за експорт. Но тогава, той няма да може да служи като главния инструмент на нео-империалистическите амбиции на Путин.
Фокус: Какво значи всичко това за България?
Алекс Алексиев: Според мен, тези развития са добре дошли за нас, ако правителството реши твърдо да се бори за енергийната независимост на страната. Няма да е никак лесно, поради дълбоко внедрените проруски политически и бизнес интереси, но е необходимо за бързо икономическо развитие на страната. Това, което трябва да се направи, вече се прави в много източноевропейски страни. Например, освен да разчитаме само на Набуко, ние трябва много бързо да привлечем инвестиции и технология за изследване на потенциала ни в областта на шистова газ и въглищен метан (coalbed methane, CBM). Експерти са убедени, че в България има залежи, които чакат да бъдат открити. В Полша току-що откриха повече от билион кубометра шистова газ, което е достатъчно за двеста години консумация пак и за експорт. В Унгария перспективите са също отлични в падината Мако, както и в Румъния, Виенския басейн и т.н. Общо залежите на неконвенционална газ в Европа са най малко пет пъти по големи от тези на натурална газ. Друга насока която е обещаваща е дълбоко сондиране на черноморския шелф, който въобще не е изследван в българската си част. Междувременно в цяла Източна Европа се засилва сътрудничеството в съвместното използване на LNG терминали и тръбопроводна мрежа и газови хранилища. Всичко това трябва да направим, за да не изпаднем отново в положението, в което Путин и „Газпром” ни поставиха в началото на 2009.
Решенията, обявени от Борисов в петък, са едно добро начало в тази посока.
© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!



Гласувай:
1



1. meto76 - А Булгаргаз, разбирай Газпром иска ...
16.06.2010 15:24
А Булгаргаз, разбирай Газпром иска увеличение от 35% на цената на газта.Това води до увеличение на цената на парното, стоките за населението и стоките за износ, които произвеждат нашите заводи.Това ни обрича на пълна робия на Газпром и руските подлоги в България, които ни говорят за "Голям Шлем", разбирай голям, ама друго нещо.
цитирай
2. анонимен - Какви ги дрънка този... лобист
16.06.2010 15:47
Втечнен газ от Катар? Ами той е много по- скъп от нашенския от газопроводите, и по- рисков. Миналата година вагон на влак с цистерни втечнен газ се взриви в Италия и загинаха над стотина човека. Да има алтернативи? Ок. Но да е нещо по-добро, евтино и безопасно. Какво ни предлага този амерички лобист и кретен. Нещо много по-скъпо и рисково, и ние да се съгласим ,само и само да не е руско. Значи руското газ или атомна централа не пречи на Турците, които му се радват, не пречи на гърци и италианци, които дупе дават за руски газ и петрол, а пречел само на нас, защото някой като този мошеник ни мислят за улави, че не можем да си направим сметките. Значи в този бизнес да играят и печелят не сегашните фирми свързани с доставките на руски петрол и газ, а други катарски и англоамерикански от Катар, свързани и платили на въпросния мошеник-лобист, платили му богато да лобира за тях и да ни прави на евтини баламурняци. Газ, да, от Катар, да, втечнен да, нищо че по-скъп и много по- рисков и опасен. ВАЖНО Е ДА НЕ Е РУСКИ.
Да се намалело били руското влияние, а той да си напълни джобовете с катарски и американски рушвети.
Гледай го еий, и този е тръгнал с трици маймуни да лови.
цитирай
3. meto76 - Цените на газта в цял свят падат, ...
16.06.2010 16:10
Цените на газта в цял свят падат, само в България,Украйна и Беларус се вдигат.Познайте защо!Защото имате един монополист, който ви доставя 100% отг газта.Няма конкуренция.Няма истински пазар не енергоресурси.
цитирай
4. meto76 - „Газпром” предупреди Белорусия за ...
16.06.2010 20:35
„Газпром” предупреди Белорусия за ограничаване доставките от газ
BLITZ - 16 Юни 2010, 18:45
Руският газов монополист „Газпром” изпрати на „Белтрансгаз” официално предупреждение за възможно намаляване на доставките от 21 юни, съобщи агенция „Новости”. Белорусия може да избегне ограниченията само ако се издължи пред руските компании.
Според представителя на «Газпром” Сергей Куприянов писмо е изпратено и в правителството на Белорусия.

На 15 юни руският президент Дмитрий Медведев даде ултиматум на Белорусия да се разплати в петдневен срок. Ако това не бъде изпълнено, то «Газпром” ще ограничи доставките.

Русия оценява дълга на Минск за газ на 200 млн. долара, а Минск признава само 133 млн. долара. Разликата се появява от това, че Белорусия плаща не по договорената цена, а по измислени от нея 150 долара за хиляда кубометра. През първото тримесечие цената трябвало да е 169 долара за хиляда кубометра, а през второто да се повиши до 184 долара за хиляда кубометра.

В Минск обясняват, че цените на «Газпром” им се виждат твърде високи. Белоруските чиновници твърдят, че договорът за доставка предполага обвързване на цената с продажната цена вътре в Русия. В договора обаче такова обвързване няма.
цитирай
5. анонимен - Kolko e cenata na gaza na mejdynarodnite borsi ?
17.06.2010 09:25
1.Moje li da dadete pazarni ceni na gaz na EU pazar...na kakva cena vnasia gaza EU ot Russia?
2.Kolko trqbva da e BG cena spored Vas?
3.Dogovorite kakwi trqbva da sa, za da e dobra cenata ?
цитирай
6. meto76 - 1. Moje li da dadete pazarni ceni na ...
17.06.2010 20:35
анонимен написа:
1.Moje li da dadete pazarni ceni na gaz na EU pazar...na kakva cena vnasia gaza EU ot Russia?
2.Kolko trqbva da e BG cena spored Vas?
3.Dogovorite kakwi trqbva da sa, za da e dobra cenata ?


Цената трябва да се определя от пазара.А пазар у нас няма.Имаме един монопол.Един чужд монополен доставчик и никаква конкуренция, което обрича България на чужда зависимост.
цитирай
7. анонимен - Привт отново
18.06.2010 11:28
Питах за цената....кажете ми как мислите че монополиста си определя цената?
Каква е цената на газа в Унгария например? Австрия?
И последно... защо като можете да си купите от някакъв пазар ефтина газ не купите и да предложите на монополиста да Ви я достави... няма проблем има разделение ...има закон за това ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611045
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930