Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 09:50 - Защо съдбата на еврото зависи и от Шварценегер
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове:
3



Защо съдбата на еврото зависи и от Шварценегер   Публикувана: Вторник, 8-ми Юни 2010,
автор(и):
24 Часа;
image

От началото на годината еврото загуби почти 15% от стойността си. А от 24 април 2008 г., когато 1 евро струваше $ 1,594 и еврото бе най-скъпо спрямо долара, откакто съществува, еврото се обезцени с близо 25%. Е, далече сме от най-ниското ниво на еврото спрямо долара от 25.10.2000 г., когато 1 евро се разменяше за $ 0,8252. Когато бе въведено на 1.1.1999 г., еврото започна да се търгува за около $ 1,17-1,18, после поевтиня бавно, докато стигна най-ниското си ниво през октомври 2000 г. Последваха периоди на поскъпване и обезценяване, но еврото поскъпваше чак до края на април 2008 г.

Как отпадна паритетът долар-злато

При въвеждането на "хартиени пари" дълги години валутният курс се определя чрез т.нар. златен стандарт, при който всяка валута бе фиксирана към определено тегло злато. След Втората световна война се въведе модифициран златен стандарт, при който валутите на западноевропейските страни бяха фиксирани към долара, а той самият беше фиксиран към златото при курс $ 35 за 1 унция злато. В края на 60-те г. САЩ постепенно се отказаха от ангажимента си да поддържат този паритет долар-злато и основните валути в Европа започнаха да се котират свободно, та чак до въвеждането на еврото през 1999. г. В България бе въведен валутен борд през 1997 г. и левът е с фиксиран курс спрямо еврото. Затова и нас ни интересува курсът на еврото към долара и другите основни валути.

Защо курсът се променя

Търсенето на една национална (или регионална като еврото) валута се определя от търсенето на стоки и услуги, произвеждани в съответната страна (регион), както и от желанието на чужденци да се инвестира в страната (региона). Така че ако има нарастване на търсенето от американци на стоки, произведени в еврозоната, и /или нарастване на инвестициите на американци в еврозоната, еврото ще поскъпне спрямо долара. Обратното ще се случи, ако американците намалят инвестициите си в Европа и/или започнат да купуват по-малко стоки, произведени в еврозоната. Специалистите, търгуващи и инвестиращи във валути, също могат да влияят върху курса. Например, ако повечето инвестиционни фондове, търгуващи с валути, решат, че в бъдеще доларът ще поскъпне, те ще започнат да продават други валути, за да имат средства да закупят долари. В резултат доларът ще поскъпне, а валутите, които се продават, ще поевтинеят. Христоматиен е примерът с фондовете на Сорос, които преди години повлияха за сериозен спад на курса на паунда.

Как Обама натисна долара

Правителствата и централните банки също влияят върху курса на валутите. Ако едно правителство поддържа политика на увеличаване на държавните разходи, на намаляване на резервите и увеличаване на държавния дълг, ако чрез увеличение на данъци и въвеждане на нови бюрократични пречки влошава бизнес средата, то това води до постепенно обезценяване на валутата. Веднага след като през началото на 2009 г. президентът Обама обяви пакет от $ 770 млрд. държавна намеса за "ускорено стимулиране на икономиката" и особено след като само след месец се разбра, че няма да се изхарчат само $ 770 млрд., а над трилион, само за 4 месеца (февруари - май 2009 г. ) доларът поевтиня от $ 1,27 за евро на $ 1,40. И в резултат на т.нар. стимулиращ пакет всички американци обедняха спрямо населението в еврозоната с 9,3%.

И как Обама може да спаси еврото

Точно обратното се наблюдава, след като европейските правителства и ЕЦБ тръгнаха да спасяват Гърция (а всъщност и Португалия и Испания) със "стимулиращи" мерки за стотици милиарди евро. Първо, когато Гърция обяви през октомври 2009 г. дефицит от 12,7% и трудности да обслужва външния си дълг, еврото започна да поевтинява, защото валутните експерти знаеха, че европейските политици ще отвържат кесията на ЕЦБ, вместо да оставят Гърция да плати сама цената за безотговорната си финансова политика. Еврото продължи да поевтинява и след като на 25 март 2010-а ЕС и МВФ обявиха "спасителен" план за Гърция, който се оказва "план за обедняване" на всички, които имат спестявания и инвестиции в евро. Обявеният на 10 май 2010-а от ЕС и МВФ план за 750 млрд. евро фонд за страни от ЕС, които имат проблеми с обслужването на дълговете си, даде още един тласък на обезценката на еврото. И сега надеждата за еврото е президентът Обама да обяви план за стимулиране на американската икономика, предвиждащ повече харчене на държавни пари в САЩ, отколкото в Европа.

Какво прави ЕЦБ

Курсът на една валута зависи не само от търсенето, но и от предлагането. И както когато има повече домати на пазара, цената на доматите спада, така и ако се увеличи предлагането на една валута , то тя се обезценява (освен ако увеличеното предлагане не съвпада с увеличено търсене). От повече от 6 месеца ЕЦБ печата усилено нови евро - е, как няма еврото да поевтинява. Търговците на валути, че и централни банки извън Европа мислят, че политиката на правителствата в еврозоната и на ЕЦБ в близко бъдеще ще доведе до поевтиняване на еврото. И продават евро сега, за да не се наложи да продават евро в близко бъдеще на още по-нисък курс.

Спестявам си в левове

Не съм голям оптимист за краткосрочните перспективи на стойността на еврото. Само че понеже не е ясно кой ще похарчи повече държавни пари за спасяване на фалиращи държави (например Гърция) или щатове (например Калифорния) в следващите 1-2 години и понеже живея и ще продължавам да живея в България, аз мисля да продължавам да си държа спестяванията в левове (който всъщност от средата на 1997 г. е като "депозитарна" разписка първо на дойче марката, а след това на еврото). И ако чуете, че Обама обяви план за спасяване на щата Калифорния (с губернатор Арнолд Шварценегер) от фалит с държавни пари, знайте, че това ще бъде една лоша новина за американските данъкоплатци, но много добра за еврото - ще поскъпне.

Владимир КАРОЛЕВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=506873



Тагове:   Шварценегер,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625225
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930