Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 16:33 - Магистрати си подхвърлят обвинения за любовници и "изкукуригване" от работа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1858 Коментари: 3 Гласове:
2



  Съдът в Левски "изкукурига"
Магистрати си подхвърлят обвинения за любовници и "изкукуригване" от работа

Степан Хиндлиян, Красен Николов

23 Юни 2010

 

image
 



Две враждуващи съдийки в спор за председателско място, трета напълно "изкукуригала" от много работа, клюки за любовни афери със съдебния администратор, който напуснал, за да "не се говори", раздели и оставки. Това предлага всекидневието в районния съд в град Левски, което е станало очевидно нетърпимо заради изборите за нов шеф на институцията в малкия български град. По множество признаци то наподобява сапунен сериал.
 

Драмата получава публичност, след като преди седмица ВСС избра със значително мнозинство съдия Палмира Атанасова (16 гласа "за") за нов председател на съда. В институцията освен нея работят още четирима магистрати, всичките жени. Ден след избора в редакцията на Мediapool бе изпратен анонимен сигнал, че братът на Атанасова и двамата му сина са с влезли в сила присъди за извършени умишлени престъпления.

 

Проверка на Мediapool показа, че заради лошото съдебно минало на родата, Атанасова не е била избрана за същия пост преди пет години от предния ВСС. Мотивите са, че може да влияе върху делата на роднините си. Тогава постът е спечелен от съдия Евгения Рачева. Mediapool се свърза по телефона и с двете съдийки, а от думите им ясно се разбра, че в продължение на години между тях няма мир и разбирателство.

Покрай тях трета съдийка бе нарочена за "напълно изкукуригала", но името й не бе споменато публично.

Епизод 1 – семействата и семейният съд

Пред Мediapool Палмира Атанасова потвърди, че има брат, който има двама синове и всичките са осъждани за кражби или измами. Тя уточни, че с брат й са от една майка и различни бащи. От малка тя е отгледана от майка си, а брат й от неговия баща. От години не поддържали никаква връзка.

Атанасова се оплака, че преди 5 години във ВСС също е имало сигнал срещу нея от приятел на бащата на нейната конкурентка Евгения Рачева. Тя разкритикува стария състав на ВСС, че не е обсъждал личните качества на кандидатите и е отхвърлил кандидатурата й заради присъдите на роднините.

"Всеки, който е извършил престъпление, трябва да си получи заслуженото. И на Ирина Бокова племенника е престъпник, но това не й пречи на бъде блестящ председател на ЮНЕСКО", заяви Атанасова.

Във вторник, пет години след първата загуба, тя успя да встъпи на председателското място. Разказа, че е много щастлива, че този ВСС е изслушал всички кандидати във връзка с проблемите в съда в Левски и е направил преценка на качествата им преди да вземе решение.

Атанасова не спря дотук и нападна стария си конкурент и доскорошен шеф Евгения Рачева. По думите й системата за разпределение на делата по случайния принцип е давала възможности за манипулация. Някои дела отивали при определени съдии. Сега обаче тази практика била преустановена. Тя отиде и още по-далеч като заяви, че досега съдът в Левски е работил на "семейни начала".

По думите й приятелят на председателката Рачева е бил назначен за секретар на съда, а малко преди ВСС да се произнесе за новия шеф, той е бил преместен като секретар в прокуратурата. В съда обаче са били назначени още майката на приятеля и съпругата на брат й.

"За да се избегне конфликтът на интереси брат й и съпругата му се развели официално, но продължавали да си живеят заедно, което е известно на целия град", заяви Атанасова и допълни, че много пъти са пускани жалби по този повод, от които обаче не излязло нищо.

Вече избраният председател на съда съобщи още, че Евгения Рачева почти не гледа дела, а вероятно и новата атака срещу избора й отново идва от нея. Атанасова заяви, че сред обществеността в Левски се знаело, че тя (Рачева) казала, че няма така да остави нещата, след последния избор.

Епизод 2 – "Не е вярно"

Пред Мediapool съдия Евгения Рачева отхвърли всички твърдения на своята колежка и обяви, че напуска магистратурата. Тя обясни, че системата за случайно разпределение на делата работи безупречно. По думите й това е установено от проверките на съдебния инспекторат и съдии от Плевенския окръжен съд.

Рачева заяви, че въпросният секретар не й е любовник. "Аз все имам любовник, ако се слуша какво се говори. После върви да обясняваш, че нямаш сестра. В същото време все още живея при родителите си", обясни тя. Бившият председател заяви, че "момчето е завършило с пълно отличие в Свищов" и си е вършило работата много добре. Малко преди ВСС да се произнесе кой ще е новия председател, то е било принудено да отиде на работа в местната прокуратурата, за да спре да се говори, разказва Рачева.

Тя призна, че майката на "отличника" наистина е била назначена в съда, но това е станало след конкурс, а после е била зачислена към съдия Палмира Атанасова.

Евгения Рачева също се оплака от ВСС, но от сегашния. "Те слушаха какво говорят другите съдийки за мен, а не фактите", заяви магистратът и допълни, че по нейно време съдът в Левски е бил признат за най-успешния районен съд в плевенския окръжен район. "Това се признаваше от всички в окръжния съд, въпреки че и там има множество различни лагери, които имат различни интереси", разказа Рачева, като обясни, че в Плевен ставали същите неща като наближат някакви избори.

Епизод 3 – "Много изкукуригали хора"

"В съдебната система работят много изкукуригали хора. С всяка една година става все по-зле", откровено призна пред Мediapool съдия Рачева. В отговор на въпрос дали не визира точно Палмира Атанасова, тя отговори отрицателно.

"Тя (Палмира Атанасова) е една средноинтелигентна жена, която си гледа работата съвестно. Аз говоря за една друга колежка. Понякога се случва човек да изкукурига от много работа", обясни Рачева.

Тя заяви, че при допитването на правосъдния министър до магистратите през 2009 година, е предложила магистратите да встъпват в системата след психотест, както е при полицаите, но предложението не било прието. А може би наистина би било добре да се приеме.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166868&srcpos=6




Гласувай:
2



1. loran - Ha haaaaaaaaaa, pri teb takava o...
23.06.2010 18:18
Ha haaaaaaaaaa, pri teb takava opasnost niama;;)))))))))))))))))
цитирай
2. meto76 - Толкова ниско не бих паднал!
23.06.2010 18:48
Толкова ниско не бих паднал!
цитирай
3. loran - Толкова ниско не бих паднал![/q...
24.06.2010 16:57
[quote=meto76]Толкова ниско не бих паднал![/quote

А тези думи веднага ги слагам под въпрос
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570139
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031