Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 00:27 - ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПОЛИТЗАТВОРНИК №1,Шефове на военната полиция - агенти на ДС
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2213 Коментари: 1 Гласове:
4



Обръщение от Съюза на юристите-демократи в България: ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПОЛИТЗАТВОРНИК №1  

Abstract

София, 21 юни 2010 г.

На вниманието на:

Министър-председателя на България

Министъра на вътрешните работи

American Bar Association

State Department of the U.S.A.

Amnesty International

Посланиците на държавите-членки

на Европейския съюз, Швейцария и САЩ

ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПОЛИТЗАТВОРНИК НА КОМУНИЗМА №1

Проф. Янко Н. Янков, обявен преди 25 години  от „Amnesty International“ за Политзатворник №1 на комунизма в България, е бил нападнат посред бял ден  в 15 ч., понеделник, 21 юни 2010 г., от двама  непознати мъже, които го съборили на тротоара пред столичната Съдебна палата и счупили дясното му рамо на няколко места.

Известният юрист, университетски преподавател, правозащитник, борец за граждански права, безкомпромисен противник на окупиралата българската държавност  мафия  и  талантлив учен с повече от 50 публикувани книги явно е станал трън в очите на бившите настоящи тайни служби, за да посегнат на живота и здравето му на няколко метра от входа на символа на третата (съдебната) власт.

Проф. Янко Н. Янков многократно предупреждаваше горепосочените  български и чуждестранни институции за отправяните му заплахи, но не получи нито един ред в отговор.  Отговор–покушение дойде като семантично послание от страна на мафията, превърнала българската държава в свое нискойерархично звено.

Не се обръщаме към българските власти – те са заложници на мафията. Питаме горепосочените западни институции:  „- Искрени ли бяхте, когато преди  четвърт век  се обявихте в защита на Политзатворник №1 на комунизма в България? Или го защитихте само от конюнктурни съображения?

Ще повярваме на искреността ви, ако и сега застанете в защита на безкомпромисния борец за граждански права срещу мафията проф.Янко Н. Янков и неговото семейство.

Ако и сега премълчите (като българските власти) – ще приемем, че  и тогава не сте били искрени.

Съюз на юристите-демократи в България

————-

Б.Р. За случая е уведомена и катедрата в Пловдивския университет, към която проф. Янков работи.  Предстои операция в институт „Пирогов“, за която по предварителни данни ще са необходими 1500 лв за консумативи. Повече за проф. Яков може  да научите oт неговата уеб страница http://iankov.com/ и блог http://iankov.blogspot.com/

 http://www.epochtimes-bg.com/2010-02/2010-06-22_04.html

Шефове на военната полиция - агенти на ДС


Тринадесет висши служители в служба "Военна полиция" към Министерството на отбраната са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), стана ясно от доклад на комисията по досиетата.

 

Според изнесените от независимия държавен орган данни десет от тях заемат ръководни постове в службата в момента, информира Дневник.

Проверката на служба "Военна полиция" е част от цялостната проверка на специалните служби в България, която комисията по досиетата извършва. До момента независимият държавен орган обяви сътрудниците на ДС в Национална служба "Охрана" (НСО) и преполови най-мащабното проучване за ДС присъствие в държавна институция – това в ръководните структури на МВР. "Военна полиция" е третата специална служба, в която се осветява присъствието на бившата ДС в ръководния й състав.

Действащите бивши сътрудници на ДС заемат ръководни постове, сред които началник на служба "Администрация и протокол", директор на дирекция "Оперативна дейност", началник на служба "Разкриване на престъпления", началник на служба "Инфраструктура", началник на отдел "Административен", началник на отдел "Анализ и информация", както и директорите на регионални служби в София, Варна, Пловдив, Сливен.

Служба "Военна полиция" беше част от бившата служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" на Министерството на отбраната. Със създаването на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2008 г. тази служба беше закрита, тъй като контраразузнаването се вля в новата агенция.

 

Въпреки това правомощията, задачите и функциите на спецслужбата по отношение на въоръжените сили бяха механично оставени в закона за отбраната, а "Военна полиция", останала в отбранителното министерство, продължи да работи по тях. Щатът на службата възлиза на над хиляда души.

 http://www.epochtimes-bg.com/2010-02/2010-06-24_04.html



Тагове:   полиция,   шефове,   покушение,   №1,


Гласувай:
4



1. анонимен - Янко
01.08.2010 00:55
А дали покушението срищу Янков наистина е покушение, дали просто не е конфликтна личнос и поради тази причина да е станал жертва на обикновено криминално деяние (саморазправа и побой)? Ако беше наистина покушение, навярно щеше да има много по-сериозни последици? На стотици хора се случват подобни неща и срещу тях ли е покушение или просто слаба превенция на престъпността от страна на полицията. Нека бъдем реалисти и да не преувеличаваме случката, без да омаловажаваме личността на Янков и неговия принос към обществото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579421
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031