Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2010 01:12 - “Овергаз” може да поеме доставките на газ още от есента
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.06.2010 01:13


“Овергаз” може да поеме доставките на газ още от есента

24 юни 2010, 00:00     София, България  

image


  "Реална заплаха държавата да остане без доставка на газ няма, може просто той да не минава през "Булгаргаз", каза днес изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов.     Той не отхвърли възможността държавната компания да бъде изместена от частна, включително и "Овергаз", която в края на май съобщи, че от 2011 г. ще излезе на пазара като пряк конкурент на "Булгаргаз". Причина за евентуалното отпадане на държавното дружество от пазара е невъзможността му да плаща на Русия за доставените количества синьо гориво. По думите на Гогов съществува реална опасност, в случай че цената на газа не бъде увеличена най-малко с 25 на сто сега, дружеството да не може да плаща на руснаците още в края на лятото.

Не е възможно България да остане без газ, защото количествата газ се произвеждат, те са предвидени за българския пазар и дали ще ги реализираме ние или друго дружество няма значение, подчерта той. По думите му дружеството до момента работи на загуба. На въпрос дали може „Овергаз” да ги измести, Димитър Гогов каза „Всичко е възможно".

В края на май на пресконференция шефът на „Овергаз” Сашо Дончев хвърли бомбата, че неговата компания може да излезе самостоятелно на пазара с доставките на газ през 2011 година. Дончев съобщи, че компанията му не води нови преговори с българския обществен доставчик на газ "Булгаргаз". "Ние няма да подпишем договори с "Булгаргаз", защото не виждаме неговата добавена стойност по веригата", каза той. След което уточни, че "Овергаз" възнамерява да влезе директно на пазара от 1 януари 2011 г., като си плаща на "Булгартрансгаз" за пренос.

Сега Димитър Гогов не изключва определена компания да заеме мястото на държавния монополист при доставките на газ. Най-големият частен играч на пазара е именно „Овергаз”, който държи 80 на сто от битовите потребители или над 42 000 клиенти.

От пресцентъра на „Овергаз” нито отрекоха, нито потвърдиха подобна възможност, но заявиха, че пазарът е либерализиран и всяка компания може да внася газ. Така „Овергаз” може да поеме част от големите корпоративни клиенти на държавната компания, която всъщност не е директен вносител на природния газ, а го взема и чрез „Овергаз” и малка част чрез „Винтерсхал”. После по веригата „Булгаргаз” го продава отново на компанията на Сашо Дончев за битовата газификация и на големи клиенти като предприятия и топлофикации. В известен смисъл именно „Булгаргаз” се явява своеобразен „посредник” при продажбите. Руската страна вече поиска по-рано тази година да се договаря пряко с крайни клиенти и тъй като „Овергаз” е 50 на сто собственост на „Газпром”, поемането от фирмата на доставките на газ може да се тълкува и като ход в тази посока.

За първите пет месеца на годината "Булгаргаз" е реализирало загуба от 40 млн. лв. при печалба от 27 млн. лв. през 2009 г. В момента цената на природния газ на българската граница се доставя срещу 338.70 долара на 1000 куб. метра. Освен това компанията е поискала 2% надценка за себе си, или 10.75 лв., така че крайната цена за потребителя да бъде 568,04 лв. От ДКЕВР са намалили надценката до 7.01 лв. на 1000 кубика според последния им доклад.

Тази сутрин председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи пред БНР, че газът най-вероятно ще поскъпне с около 24-25 на сто от 1 юли, но не уточни дали спрямо досегашната цена на синьото гориво или определената от регулатора през април. В двете цени има разлика от 5%. С толкова беше намалена цената от министъра на икономиката с цел тя да стане по-поносима за потребителите. Държавната комисия ще вземе решение за цената на газа на 28 юни на закрито заседание.

Евгени Петров
www.vevesti.com



Чуждото лоби плаши България с руски енергиен блицкриг 

25 юни 2010, 16:35     София, България
  image

  Изпълняващият длъжността президент на Молдова Михай Гимпу определи 28 юни за Ден на съветската окупация. Той съобщи, че в понеделник, 28 юни, пред сградата на правителството в центъра на Кишинев, ще бъде поставен паметник на „жертвите на съветската окупация и на тоталитарния комунистически режим”, предаде РИА Новости. Освен това Гимпу настоява от Русия да изтегли незабавно войниците и военната си техника от територията на Молдова. В момента руски военни са разположени в Приднестровието в рамките на международен мироопазващ контингент.

Да сте чували някога тук изобщо да се говори за съветска окупация? Няма такова нещо. Защото тя се осъществяваше със старателното слугуване на нейните български защитници, чиито наследници се проявяват подобаващо и сега.

Президентът Първанов и близките до него червени политици водят все по – откровена кампания в защита на съветското наследство. Не им стига паметникът в центъра на София, на който от името българския народ ( т.е. на сталинистите, наложили властта си тъкмо в условията на съветската окупация) се изразява благодарност за същата тази съветската окупация, но и минават в пропагандно настъпление в защита на постъветските паметници в България, замислени като енергийни проекти с часовников механизъм.

В устата на пропагандистите вече се търкаля думата „война“. Пръв видя задаваща се „руско – българска енергийна война“ бившият министърът на енергетиката и икономиката от времето на „тройната коалиция“ Петър Димитров. Днес със същото плаши и Румен Овчаров, друг бивш началник от енергийния сектор, свързан с полагането на основите на въпросните проекти. И за да е ясно на всички какъв е идологическият подтекст на бойния вик, Овчаров обвинява опонентите си по темата, че си позволяват да не са съгласни с него заради…американския посланик.

Самозваните местни говорители на руските интереси дори не си правят труда да вникнат в понятието „война“. То изисква две страни. Какво може да противопостави България в една „война“ на руския енергиен монопол? Нищо. Жалко е да се каже, но е така – няма с какво да стреснем нито „Газпром“, нито която и да е от другите руски армии, завладели пазара на горива у нас. Тъкмо обратното: те са в състояние да направят каквото си искат с миниатюрния български пазар без да усетят дори минимално сътресение във финансовите си баланси.Така че България може да се защитава в рамките на органичените си за маневриране възможности на напълно зависим клиент, но не и да „воюва“. Което е известно на другарите тук и явно им доставя удоволствие.

Друг е въпросът, че когато Русия наистина обяви война на България с газовата криза през януари миналата година, руското лоби в политиката се опита да оневини доставчиците за сметка на транзитиращата Украина, пледирайки за „равнопоставеност“ в търсенето на отговорност – теза, която беше изцяло руска ( в нито една друга европейска държава, засегната от спора между Москва и Киев, това не пролича толкова явно).

Така че говорителите на Кремъл у нас са прави в едно- война може да има и в това отношение думите им трябва да се приемат като заплаха от руски позици. Война може да започне и да води Москва под някава форма на наказателен „блицкриг“ срещу практически беззащитната България. И писъците на руското лоби целят да я оправдаят в зародиш, като прехвърлят вината върху потенциалната жертва.

Иво Инджев, Ivo.bg

http://www.blitz.bg/news/article/82066

http://www.blitz.bg/news/article/81923


Тагове:   още,   може,   “овергаз”,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621733
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930