Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 11:33 - Явор Колев е прав за chitanka. Недоволството в случая е колективна цигания
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5520 Коментари: 17 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Тагове:   недоволството,


Гласувай:
5



1. анонимен - aide ne se pyni tolkova
02.07.2010 12:02
az pyk da te pitam kato si umen zashto ako az si kupq kniga i ti q dam da q prochetesh ne e prestyplenie, a ako si kupq na disk i ti q pusna po neta veche e?! nali stava vypros za syshtata kniga i za syshtiq trud na syshtiq avtor , i rezultata e syshtiq, 2ma dushi sa procheli kniga za koiqto e platil samo ediniq.
...a i v Kitai i Birma mnogo hora se kriqt po pokrivite dokato blogvat i tqhnoto delo li ne e blagorodno.
ta s dve dumi hubavo e da imash poziciq ama oshte po hubavo e i da pomislish predi da napishesh neshto, Ivane!
цитирай
2. meto76 - Аз пък да те питам като ти си толкова ...
02.07.2010 12:30
Аз пък да те питам като ти си толкова умен, ти като идеш в магазина сиренето без пари ли ти го дават.Значи труда на работника във фермата да се цени като се плаща за него, но този който прави филми или пише книги да работи за чест и слава.Интелектуалната собственост е като всяка друга собственост и тя струва пари.Не може вещите които притежаваш, например един автомобил да искаш и да очакваш да получиш пари за него, ако го продадеш, а за книгата която си написал или филма който си създал, или операционната програма, на която работят милиони компютри по света да не се плаща нищо.Интелектуалния труд е крайно време да започне бъде ценен в тази държава от олигофрени - бачкатори.
цитирай
3. meto76 - http://meto76. blog. bg/polit...
02.07.2010 12:39
http://meto76.blog.bg/politika/2010/07/01/niamame-dyrjava-no-imame-chitanka.570321
цитирай
4. анонимен - Проз си като петата ми
02.07.2010 14:35
Проз си като петата ми
цитирай
5. анонимен - Прав е, ама друг път!
02.07.2010 14:46
И аз да изкажа пък своята позиция: Това, което правят хората създали читанката не е престъпление... 90% от произведенията в библиотеката са на отдавна споминали се автори, а за останалите се твърди, че са дали собственото си съгласие за качването на произведенията им на сайта. И действително в читанката има много литература, която иначе и да иска човек не може да си я купи! Не е прав, Явор Колев и ти не си прав Иване! Язък ти за труда да напишеш тия алабализми. Със сирене значи ще ми сравняваш книгите, а? Ако и Паисий Хилендарски е мислел, като теб навремето днес нямаше да има България!
цитирай
6. анонимен - Евала
02.07.2010 16:00
Бравос батка- гледам направо си готов за говорител на ГДБОП. Виж там ако може Яворчо да те уреди с някоя службичка..... очевидно неговият отдел има нужда от хорица като теб. Айде със здраве.. разсмя ме искренно за което съм ти благодарен!
цитирай
7. анонимен - Цялата работа е, че хората гледат да минат без пари
02.07.2010 16:25
Всичката дандания е, защото хората са стиснати и не им се дават пари за книги.

И от десет кладенеца вода да се пренесе, там е цялата работа.
цитирай
8. анонимен - Всеки който създава материален ...
02.07.2010 16:59
Всеки който създава материален продукт трябва да го патентова на база,че друг такъв до това не е създаван или,ако има то по различни компоненти не е еднакъв.И тогава може да го нарече както поиска в зависимост от вида,направлението към което е отнесен за регистрация и патент.Друг е въпроса,че ако е създаден на база предишна разработка с някои изменения в различни отношения търси ли се съавторство.И това е за всяка разработка-ракия,вино,сирене,салам,хляб,домат,краставица,чушка,говеждо,свинско и т.н.След това създателя притежава авторски права и в зависимост от финансите се старае да реализира продукта,харчи за реклама и защита.Няма обяснения как е примерно за сорт домати.Как си получават правата-на всяко доматче ли,кг.тн.или по брои култивирани сортови семена.Ако е по брой сортови семена,значи си е получил сумата по правата.Кражба ли е на права,ако някои производители са си събирали семена от този сорт от предишна реколта.Ако правата са спрямо годишно производство на даден продукт тогава ясно както ракията.То тогава и авторските права на духовен продукт е за годишно производство/тираж/.Защото за да си продължи създадения материален продукт създателя си подновява дейноста за всяка така да се каже финансова година,сключил е договори за реализижия на продукта.А авторите на духовен продук, те имат еднократен годишен продукт/тираж/и не сключват договори за реализация през всяка финансова година на този продукт.Неговото авторско право в какво се изразява-год. такса или патент на книга/запазени права/,защото издателя си е патентовал издателството и си реализира продукта за всяка финансова година и при съответстващ договор с автора спомага за реализация на неговия продукт,еднократно,многократно,годишно,многогодишно,на един език или много.Така,че ако авторите и издателите,ако са от такава голяма величина и имат многогодишни договорености трябва да си ги обяват на саита за книгите които представят и цените си. Читанка си е събирала семената от неуточнени права м/у автор-издат
цитирай
9. анонимен - Манипулирате читателя.
02.07.2010 17:10
Закона ясно и точно е казал кога и как може да има претенции за авторско право. Понеже някой голям "производител" на книги е решил, че печалбата му е намаляла поради многото библиотеки онлайн, е започнал борба с тях чрез лобизъм и благодарение на полуграмотните ни служители в съотв. служби. Поздравления за това!
Факт е, че никъде не пише на каква база (разбирай член, алинея от съотв. закон не е спазен), за да има нарушение. Факт е, че според закона всеки е невинен до доказване на противното. Факт е, че полуграмотниците, които влизат с автоматите, качулки и надписи на гърба, не се легитимират при влизането си където и да е. Видяхме го на записа при ареста на бившия военен министър. Това си мяза на чисто силови структури от времето на ВИС и СИК. И те влизаха с автомати и не се легитимираха...
цитирай
10. анонимен - Аз па да ви кажа че от читанка-та не е ...
02.07.2010 17:23
Аз па да ви кажа че от читанка-та не е генериран един лев приход така че можете да си го заврете тоя закон в задния джоб. по същата логика трябва всички обществени библиотеки да плащат авторски права.
цитирай
11. анонимен - Привет, Мето
02.07.2010 19:05
До някъде си прав. Занимавам се с преподаване на Запазване на търговска тайна и свързаните с това авторски и сродни права. Ще ти кажа, какви съмнения се породиха в мен, когато слушах и гледах изявите на на инициаторите на спирането на сайта. Те не можаха да посочат следното. Размер на щетата, Кои и чии авторски права са нарушени. И още много конкретика, която би трябвало да бъде описана в съдебен иск. Разбираш ли, поне един, два конкретни примера. Дейност се спира чрез съд. решение. Така е в закона и в световната практика. На мен ми завоня на корпоративни интереси.
цитирай
12. meto76 - Бравос батка- гледам направо си ...
02.07.2010 20:00
анонимен написа:
Бравос батка- гледам направо си готов за говорител на ГДБОП. Виж там ако може Яворчо да те уреди с някоя службичка..... очевидно неговият отдел има нужда от хорица като теб. Айде със здраве.. разсмя ме искренно за което съм ти благодарен!

А, не благодаря.ГДБОП не ме блазни на достатъчно полицейщина съм се нагледал.
цитирай
13. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
02.07.2010 20:30
Ан7 голяма глупост изръси. Човек, който обича да чете, предпочита да си купи книгите, не да се звери като луд пред монитора. Проблема е, че не винаги можем да си позволим цените...
цитирай
14. анонимен - ХАХАХААХ ЕБАХТИ ТАПТА СТАТИЯ
02.07.2010 23:17
ХАХАХААХ ЕБАХТИ ТАПТА СТАТИЯ
цитирай
15. анонимен - Книгите по рафтовете
03.07.2010 08:23
Когато един българин както казваш извършва интелектуален труд за държавата и взима ниска заплата, която не му стига да си покрива нуждите от храна, вода, ел енергия и тнт, не може да си позволи да си купува книги.Просто парите не стигат до там, особено ако има и деца. Това е единият проблем. Другият е, че книгите по рафтовете заемат място и ако жилището е една гарсониера панелка, но искаш да прочетеш много литература, а няма къде да я сложиш, една такава ел. библиотека е супер решение на проблема ти. Смятам, че библиотеката няма нужда да плаща авторско право. http://www.lib.bg/seminari/haavisto.htm - може бе и добре да имат лиценз. Старите издания на починали, автори или книгите втора употреба се продават от 1 до 3 лева за худажествена литература, само специализираната е по-скъпа, това ме води на мисълта, че търговците, които препродават стари книги и имат право да бъдат търговци например, по смисъла на търговския закон, но не плащат на авторите нищо за това, че препродават нигите им, както не плащат и на издателствата, като се има пред вид, че някой са от времето на соца и вече не съществуват ;))). Така и библиотека инфо предлага на читателите си вече прочетени на хартиен носител и дори в ел. вид материали.
цитирай
16. анонимен - Поправен и допълнен текст
03.07.2010 08:33
Когато един българин както казваш извършва интелектуален труд за държавата и взима ниска заплата, която не му стига да си покрива нуждите от храна, вода, ел енергия и тнт, не може да си позволи да си купува книги.Просто парите не стигат до там, особено ако има и деца. Това е единият проблем. Другият е, че книгите по рафтовете заемат място и ако жилището е една гарсониера панелка, но искаш да прочетеш много литература, а няма къде да я сложиш, една такава ел. библиотека е супер решение на проблема ти. Смятам, че библиотеката няма нужда да плаща авторско право. http://www.lib.bg/seminari/haavisto.htm - може бе и добре да имат лиценз. Старите издания на починали, автори или книгите втора употреба се продават от 1 до 3 лева за художествена литература, а само специализираната е по-скъпа. Това ме води на мисълта, че търговците, които препродават стари книги и имат право да бъдат търговци например, по смисъла на търговския закон, но не плащат на авторите нищо за това, че препродават книгите им, както не плащат и на издателствата, като ,някои издателства са от времето на соца и вече не съществуват ;))). Така и библиотека инфо предлага на читателите си вече прочетени на хартиен носител и дори в ел. вид материали.
Някои купиха за държавата специализирани библиотеки от чужбина за милиони, в такъв случай е редно да има и потребителска такса. Тук обаче става дума за това, че читателите правят библиотека, те качват свои книги, които са закупили от книжния пазар. Не искат такса за това, че предотстъпват книгата си на читатели, защото целта им не е печалба.
цитирай
17. анонимен - Ангеле, а ти плати ли на Киану Рийвс авторски права
03.07.2010 09:59
затова че си копирал снимката му, и я разпространяваш в интернет?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579252
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031