Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2010 13:12 - Джеймс УОРЛИК пред в-к"Труд": Само с приказки енергийна сигурност няма
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1359 Коментари: 1 Гласове:
2



  Само с приказки енергийна сигурност няма автор(и): Дeян Йотов, прочитания: 975, коментари: 7 image Снимка Георги Цветков

С посланика на САЩ у нас Джеймс УОРЛИК разговаря Деян Йотов

- Г-н посланик, какво искате да чуете от представителите на българското правителство след срещите им във вторник с руската енергийна делегация?

- Бих искал, както вероятно и българските граждани, да разбера какви са резултатите от руско-българските преговори. Въпросът ми към министър Трайчо Трайков и към премиера Бойко Борисов е: какво стана с диверсификацията на източниците и доставките на енергия.

В САЩ си научихме урока преди 30 години, когато бяхме зависими от близкоизточния петрол. А България трябваше да се поучи преди 18 месеца, когато доставките на руски газ бяха спрени и в домовете на хората стана студено. Урокът и в двата случая е, че трябва да имаме повече от един доставчик на енергия. И питам: какво прави правителството ви по въпроса?

Кабинетът “Борисов” е на власт вече цяла година, аз съм тук от 6 месеца. През това време чух много приказки за диверсификация и прозрачност. Къде е диверсификацията? Какви стъпки предприехте, за да не бъде България зависима само от един източник на енергия?

Русия не е проблемът, важна е енергийната сигурност на региона.

- Бихте ли определили последните руско-български преговори като “рестарт” на руските енергийни проекти тук?

- България има и ще продължава да има важни енергийни отношения с Русия. Не поставяме това под въпрос. Тези отношения трябва да ги има и те трябва да са силни. Нормално е руснаците да искат да правят бизнес тук.

Но трябва да се помисли за енергийното бъдеще на страната ви - за надеждни енергийни източници, многобройни източници. Изборът ви е стратегически. Ако искате да сте напълно зависими от Русия, решението си е ваше. Но в такъв случай искам да попитам какво стана с диверсификацията?

- Защо според вас правителството не полага достатъчно усилия в тази насока? Руското енергийно лоби ли е толкова силно или причината е друга?

- Руснаците са много добри в правенето на бизнес. Ако бях на тяхно място, също щях да си продавам продукта тук. Те са производители на енергия, България е потребител.

Дали обаче вие искате да купувате само руския продукт? Нашата последователна позиция в това отношение е, че енергийните източници - природният газ и ядреното гориво, трябва да са диверсифицирани. Мислех, че такава беше позицията и на това българско правителство.

- Ако бяхте българин, щяхте ли да сте доволен от начина, по който Бойко Борисов и правителството му защитават националните интереси?

- Ако бях българин, първо щях да настоявам за повече прозрачност. Надявам се, че вече са отминали времената на тъмните задкулисни сделки и че правителството ще излезе с пълни разяснения на каквито и да било нови договорки. Не само с Русия, с американски и с европейски компании също.

Бих попитал и колко ще струва енергията в бъдеще. Сега цените се вдигат. Но защо в България скокът им е значително по-голям, отколкото в съседните страни?

Когато има конкуренция в доставките на енергийни ресурси, ценоопределянето ще е балансирано. В противен случай сте изцяло зависими от благоволението на доставчика, възможността за договаряне на по-ниски цени е много малка.

Диверсификацията, разбира се, не може да настане от днес за утре. Но за да се осъществят наистина добрите намерения, трябва нещо повече, отколкото само да се говори. Нека ви дам пример. Започна ли вече строителството на свързващи звена между газовите системи на България, Гърция, Турция, Румъния и Сърбия? Какъв реален напредък има освен приказките за това? Аз не съм видял нищо в тази насока.

Някои компании са заинтересовани от добива на шистови ресурси* в страната ви. Този нов вид ресурси вече промени енергийната обстановка в САЩ, сигурно ще промени и европейската. България прави твърде малко за привличането на компании, които разработват такива проекти.

- Когато става въпрос за конкуренция, как ще коментирате очакваната цена от 13,7 стотинки на киловатчас на тока, който ще произвежда американската ТЕЦ в Гълъбово, и само 8 стотинки на киловатчас, прогнозирани за АЕЦ “Белене”?

- Мисля, че никой не знае със сигурност колко би струвал токът от “Белене”. Всъщност и самата цена за построяването на централата варира с милиарди долари в зависимост от това с кого се говори на тази тема.

За АЕЦ “Белене” трябва да се мисли от гледна точка на икономическата й целесъобразност. Има ли смисъл за бъдещето на България и на региона тя да бъде построена. Премиерът Борисов даде ясно да се разбере, че ще се захване с проекта, само ако има чужди инвеститори.

Не знам какво е казал сега на руснаците, но се надявам, че си държи на думата. Под въпрос е дали “Белене” в момента е стабилна перспектива за потенциалните инвеститори. Ако беше така, не мислите ли, че щеше вече да има кандидати, които да чукат на вратата на България? Къде са те? Доколкото разбирам, правителството дори още не е стигнало до стадия на наемане на независим консултант.

- Как приема българското правителство съветите ви и изобщо намесата ви по този въпрос?

- САЩ имат интерес от стабилната енергийна сигурност на България и на региона ви. Вие сте ни приятели и съюзници в НАТО. Затова сме готови да работим заедно за намирането на правилни решения за надеждни енергийни източници. Има европейски и американски компании, които искат да инвестират тук, стига да им се предоставят възможности.

- Тази седмица в Гълъбово около 300 души протестираха срещу депото за отпадъци от новата ТЕЦ на американската компания AES. Според тях САЩ са “нашественици” и “завоеватели”, а България въобще я има благодарение на Русия. Това обижда ли ви?

- Въобще не. Това е демокрацията. Радвам се да видя, че ако някои хора са против САЩ, могат свободно да си изразят мнението. Бих искал да разговарям с тях. Би трябвало и правителството да иска, за да разбере дали са справедливи исканията им.

Мога да ви уверя, че AES и всички американски компании в България правят открито своя бизнес. Естествено е да се стремят към печалба, но също искат и да бъдат приети добре. Те не са тук само за половин или една година, а за десетилетия.

- Държите ли още на думите си, че България не е поставена пред труден енергиен избор между САЩ и Русия?

- Русия и САЩ споделят един и същи интерес - енергийна сигурност. Русия очевидно иска да покаже, че е надежден партньор в това отношение. Вярваме й. Здравословна е конкуренцията между руски, американски и европейски компании. Ваша работа е да решите с кого ще работите. Силен сигнал ще е, ако изберете диверсификацията.

- Какво мислите за изтърваното от руснаците признание, че е несправедлива разликата между цената на входящия в България газ и тази, която плащат крайните потребители?

- Един от проблемите с тези сделки тук е, че те се сключват тайно. Никой не знае какво пише в договорите от 2006 г. Няма прозрачност. А това не е честно, когато се харчат милиарди долари обществени пари. Не е ясно кои са посредниците, кой колко пари получава...

Това не е частна транзакция, това засяга цялото население на страната. Какво има да се крие от българите? Какво толкова тайно има? По-добре е хората да знаят какво се случва и да не се изненадват защо цената на газа скача с 30% от днес за утре.

* Шисти - скали, които се разпадат на тънки плочи и пластинки. Шистовият газ е по-евтин за добиване. Потреблението му в САЩ, включително за производство на ток, расте непрекъснато.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=537335




Гласувай:
2



1. анонимен - http://meto76. blog. bg/polit...
08.07.2010 13:14
http://meto76.blog.bg/politika/2010/07/07/quot-overgaz-quot-niama-po-dobyr-dogovor-s-quot-gazprom-quot.573683

http://meto76.blog.bg/politika/2010/07/07/bylgarskiiat-overgaz-ruskiiat-shpionin-v-kanada-i-gazprom.573688
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614737
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930