Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 11:17 - АЕЦ “Белене”: Най-добрият ядрен проект в света?!?!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.07.2010 11:19


          Най-добрият ядрен проект в света?!?! Георги Касчиев

При посещението си в България първият  заместник премиер на Русия г-н  Зубков нарече АЕЦ “Белене” “най-добрият  ядрен проект в света”. Аналогични изявления е правил и сегашният  посланик на Русия г-н Исаков.
     
Аз  обаче имам известни колебания дали проекта Белене (AES-92 с ВВЕР-1000 V-466) е най-добрият ядрен проект в света.
    
- Този проект например не спечели  навремето честно проведения  търг за пети реактор на  Финландия.

- Изграждането на този тип реактор не се планира никъде другаде, дори в Русия (всички 26 + 6  реактора планирани за строеж до 2030 г. в Русия са от типа ВВЕР-1200, познат още като AES-2006).

- Към проекта имало 8000 (осем  хиляди) забележки, но на всички  било отговорено. Тази цифра е  стряскаща – осем хиляди забележки към “най-добрия ядрен проект в света”. Чудя се през тази една година по колко часа са отделили на всяка забележка. И това че е отговорено означава ли че поставените проблеми са решени?

- Парадоксално, “най-добрият ядрен  проект в света” не може да намери никакво финансиране. Още през 2006 г. редица международни банки отказаха да го финансират, в това число: Bayerische Landesbank, Deutsche Bank, Commerzbank, Unicredit/HVB/Bank Austria, Societe Generale, KBC, Citi Group, JP Morgan Chase, Lehman Brothers, Merril Lynch & Co, Credit Suisse/First Boston. През 2009 г. към тях се присъедини и BNP Paribas, която беше избрана от НЕК да структуира финансирането му. Преговори с Европейската Комисия и Европейската Инвестиционна Банка за отпускане на заем по условията на договора за Евратом (с възможно най-добри условия) дори не са започнати.

- Въпреки постоянните апели, отправяни  към съседните страни от един  от най-големите лобисти на  проекта – българският президент,  досега нито една от тях не е заявила, че иска да участвува в “най-добрия ядрен проект на света”.

- Досега нито един частен инвеститор  не е проявил желание да  участвува в него, като вложи  парите си на свой риск. Изявените  привърженици на АЕЦ Белене  – много от тях доста заможни – също не желаят да вложат собствени пари в “най-добрия ядрен проект на света” и отбягват да говорят защо не искат да станат много богати.

- От големите европейски енергийни  компании няма нито една, която  да иска да се включи в  в “най-добрия ядрен проект на света” като стратегически инвеститор. Румънският проект за трети и четвърти блок в АЕЦ “Черна вода” никога не е претендирал да е най-добрият в света. Въпреки това 15 компании участвуваха в търга за изграждането им. Шест от тях (RWE, ENEL, CEZ, IBEDROLA, GDF Suez и ArcelorMittal) формираха консорциум с румънската национална компания. Извън него останаха дори гиганти като E.ON и ELECTRABEL, както и редица турски, американски, италиански, корейски, румънски и смесени компании.  

- Оставям настрана това, че всички решения по този “най-добър ядрен проект в света” са юридически нелигитимни, че е един от основните генератори на корупция в страната, че резултатите досега са “гьол” за 2,5 милиарда лв като от всеки данъкоплатец/потребител на електроенергия неправомерно са отнети по около 500 лв, че ще се строи в район с висока сеизмична активност, че няма никакво решение какво ще се прави с радиоактивните отпадъци и отработеното гориво в дългосрочен план, че участието на страната дори с минимален процент в него ще е рисково за икономиката, че електронергията от него ще е прекалено скъпа за България и за региона и т.н.

Безсрамното хвалене на своята стока е присъщо  за уличните търговци. Във всеки  бизнес най-добрите не се самоизтъкват, те просто оставят фактите да говорят. Вместо това те предпочитат да дискутират проблемите и предизвикателствата пред тях. Такова поведение в ядрения бизнес е ясно доказателство за липса на култура на безопасност.

Като  се каже “най-добър” възниква въпросът - за кого е добър. Е тук отговорът е еднозначен – този проект е много добър за Русия. Защото досега тя е получила за жълти стотинки цялото оборудване на първи контур, доставено преди 1990 г., което няма да използува като скрап а ще го вложи в нов блок, получила е поръчки за стотици милиони евро за металургичната си индустрия, за своите проектанти и конструкторски организации и за строителните си компании, като големите ползи тепърва предстоят.

Какви са последствията за България –  една шепа лобисти и консултанти  на проекта действително са забогатели. От друга страна - от бюджета през 2008-2009 г. изхарчени минимум 700 млн лв, НЕК практически е доведена до фалит, цените на електроенергията са повишени за да може НЕК да плаща огромните разходи. Дори без да се развива проектът предстоят огромни харчове, измежду тях: 280 млн евро през септември т.г. за първи реактор, колко ще са догодина не е известно, годишно около 45 млн лв за лихви по взетия заем, през май 2012 накуп 500 млн лв за връщането му. Сумирано – досега огромни загуби и неминуемо вдигане на цените на тока или отнемане на огромни средства от здравеопазване, образование, пътища и т.н. за покриване на предстоящите плащания.

Историята на ядрената енергетика показва, че обявяването  на някой ядрен проект за “най-добър” носи мрачна прокоба. За щастие примерите досега са само два, но много показателни.

- През септември 1978 г. на церемония  за откриването на втори блок  на АЕЦ Three Mile Island в САЩ, заместник държавният секретар по енергетика на САЩ, г-н John Leary го нарича “бляскав успех” (“scintillating success”). Половин година по-късно в този бляскав успех на американската ядрена индустрия става тежка авария с частично разтапяне на активната зона. Благодарение на защитната обвивка в околната среда се изпускат само част от радиоактивните газове. Блокът е безвъзвратно изгубен, а през следващите години във възстановителните работи са инвестирани около един милиард долара (по цени от 1980 г.).

- Преди 1986 г. Чернобилският тип  реактор (РБМК второ поколение)  е обявяван за най-безопасен  в света – голяма авария в него можело да стане веднъж на 10 милиона години. През март 1986 г. Чернобилската АЕЦ тържествено е обявена за “най-добрата АЕЦ” в СССР - първенец в социалистическото съревнование за 1985 г. Няколко седмици след това в тази гордост на социализма става ядрена явария, четвърти реактор избухва (мощта на експлозията по късно е оценена на десетки тонове ТНТ), а разпръснатите по целия свят радиоактивни частици ще продължат да увреждат и убиват още много десетилетия.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=3584&rid=29



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615713
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930