Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2010 13:52 - “Шеврон“ планира добив на 25 млрд. куб. м шистов газ у нас
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1879 Коментари: 3 Гласове:
2



  “Шеврон“ планира добив на 25 млрд. куб. м шистов газ у нас
13 Юли 2010

 

image
 

Американската петролна компания “Шеврон“ кандидатства за разрешение за проучване и добив на шистов газ в терен в Североизточна България, до границата с Румъния, от където може да се добият 25 млрд. куб. м алтернативно гориво. Това съобщи във вторник американският посланик Джеймс Уорлик пред журналисти.

 

Конкурсът е бил открит през май и до края на август трябва да стане ясно дали има и други претенденти да проучват терена и кой ще получи разрешителното от Министерския съвет.

 

Проучването на този терен се вписва в плановете на американския гигант за добив на шистов газ в Европа, след като на 1 юли получи лицензи за изследвания в румънската част на Добруджа.

Добивът на шистов газ в България дава възможност за диверсификация, заяви Уорлик на представянето на плановете на “Шеврон“ в България. Посланикът и експерти на компанията са се срещнали с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с възможностите при добива на шистов газ. Новият енергиен източник може да промени изцяло енергийния пейзаж и газовата ситуация не само у нас, но и в региона, смятат американците.

От петролната компания посочиха, че добивът на шистов газ е нова концепция за Европа и досега не е имало официално открити находища. Посланик Уорлик отрече възможността за екологични рискове.

Представители на компанията обясниха, че залежите на алтернативното гориво се намират на 2-4 хиляди метра под земята, което е достатъчно дълбоко, за да не се създаде опасност за подземните водни резервоари.

От компанията не се ангажираха с прогноза за цената на добивания газ, тъй като на този етап става въпрос само за проучване.

Експерти коментираха пред Mediapool, че разходите за изваждането на газа са около 80-90 долара за 1000 куб. м., като предимството на това гориво е, че се използва от местни производства и цената му не се натоварва с транспортни разходи, което е типично за руския природен газ, доставян в Европа по тръбопроводите от далечни находища.

При средногодишно потребление на България за миналата година от 2.54 млрд. куб. м, вкарването дори на минимални количества от вътрешен добив ще намали в известна степен зависимостта на страната от руско синьо гориво и ще се отрази върху крайните цени на газа за консуматорите, смятат специалисти. 

Единственото, което правя, е да подчертая значимостта на разнообразяването и на прозрачността при при енергийните проекти, заяви американският посланик по повод критиките, които му отправи миналата седмица президентът Георги Първанов. Държавният ни глава посъветва чуждите дипломати по-малко да съветват България за енергийната й политика.

Уорлик заяви, че решенията в областта на енергийните проекти зависят единствено от правителството, но взети днес, те ще дадат отражение десетилетие напред.

http://mediapool.bg/show/?storyid=167693&srcpos=1



Тагове:   НАС,   добив,   куб,   млрд,   планира,   “шеврон“,


Гласувай:
2



1. apostapostoloff - Ето това е то!
13.07.2010 14:07
Това е бъдещето на човечеството и спаесението на България- алтернативното гориво! Крайно време е незабавно да се започне с изграждането на паркове с вятърни електроцентрали. Подобни паркове със слънчеви колектори трябва също така да бъдат създадени. Час по- скоро! Време е за проекта Венера!
цитирай
2. meto76 - Това е бъдещето на човечеството и ...
13.07.2010 14:12
apostapostoloff написа:
Това е бъдещето на човечеството и спаесението на България- алтернативното гориво! Крайно време е незабавно да се започне с изграждането на паркове с вятърни електроцентрали. Подобни паркове със слънчеви колектори трябва също така да бъдат създадени. Час по- скоро! Време е за проекта Венера!

Възобновяемите енергийни източници са бъдещето не само на България и на света; трябва да развива добива на ток от вятър и слънце, както и добива на шистов газ.
цитирай
3. loran - Хубаво!А дано този път направят ...
13.07.2010 14:19
Хубаво!А дано този път направят нещата като хората
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582605
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031