Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 08:56 - Великобритания няма да забрани бурките
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 906 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.07.2010 09:06


  Великобритания вероятно няма да забрани бурките
И испанският парламент ще се занимава с въпроса

18 Юли 2010

 

image
 



Великобритания не е длъжна да забранява на мюсюлманките на обществени места да носят було, която покрива цялото им лице, заяви министърът по имиграционните въпроси Деймиън Грийн, цитиран от ББС в неделя.

 

Според министъра подобна забрана не съответства на нормите на толерантност и взаимно уважение, които са характерни за британското общество.

 

ББС припомня, че долната камара на френския парламент забрани във вторник на обществени места да се ходи с напълно забулено лице. Забраната засяга традиционни дрехи от мюсюлманското женско облекло като бурката, която покрива цялото тяло на жената, включително главата и лицето й.

За или против забраната трябва да се произнесе и горната камара на френския парламент - сенатът, но във Великобритания аналогичен законопроект е внесен от съпартиеца на Грийн - консерватора Филип Холобоун.

Това обаче е лична инициатива на парламентариста - коалиционното правителство на консерваторите и либерал-демократите не я подкрепя, обясни Грийн.

"Да се нарежда на хората с какво облекло могат и с какво не могат да ходят на улицата, е нещо, което е напълно нетипично за британците", каза министърът пред вестник "Сънди Телеграф". "Ние сме толерантно общество", добави той.

"Във френската конституция е записан принципът на светската държава, но във Великобритания този принцип не е наложен толкова агресивно", каза още министърът. "Не е желателно британският парламент да се опитва да приема закон, който диктува на хората как да се обличат", подчерта той.

Без подкрепата на правителството приемането на законопроекта на Холобоун е малко вероятно.

Самият Холобоун заяви, че в своя избирателен район няма да приема забулени посетителки, ако откажат да свалят покривалата си. Той определи бурките като "възмутителни" и "недопустими за британския начин на живот".

Впрочем Филип Холобоун не е първият депутат от британския парламент, който не иска да се среща със забулени напълно избирателки.

През 2006 г. тогавашният министър на правосъдието лейбъристът Джак Стро съобщи, че обикновено моли посетителките да откриват лицата си. Според него половината от жените се съгласявали, останалите отказвали. Но Стро се обяви против законодателна забрана на бурката.

Според допитване до общественото мнение, публикувано в петък, 67% от британските избиратели подкрепят забраната за забулване.

В неделя и Испанската народна партия - водещата опозиционна формация - обяви, че парламентът на страната ще разисква забрана на носенето на бурки на обществени места с мотива, с който забраната бе приета в няколко европейски страни - че ислямското було принизява достойнството на жените, предаде АП.

Народната партия е внесла предложение долната камара на парламента да обсъди въпроса за забрана на ислямското облекло, покриващо изцяло женското тяло.

Министърът на правосъдието Франсиско Каманьо заяви неотдавна, че правителството подкрепя забрана на носенето на бурки на обществени места, посочва АП.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=167878&srcpos=5


В света има две велики демокрации - САЩ и Великобритания. В нито една от тези две държави, каквито и проблеми да имат с мюсюлманския тероризъм, не им минава през ума да ограничават правата на хората на религиозен принцип.



Тагове:   Великобритания,


Гласувай:
1



1. meto76 - http://www. vesti. bg/index. p...
19.07.2010 09:05
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3134031
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624996
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930