Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 07:46 - Размисли за промени на наказателното правораздаване в България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3198 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 28.07.2010 08:18




  21 юли 2010 | 12:01 | Агенция "Фокус" Начало / Партии

София. „Атака” предлага промени в НПК преди лятната ваканция на парламента, с които да се регламентират действията в съдебната система, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Ние предлагаме до края на тази сесия да се изработят и внесат няколко поправки, чрез които да внесем повече регламент в действията на съдебната система. Основната критика е, че делата се бавят, че не се действа делово, каза лидерът на партията Волен Сидеров. От „Атака” предлагат да се направят законодателни поправки, които да накарат съдебната система и досъдебното производство да спазват сроковете и ако не ги спазят, да бъдат санкционирани. Съдиите да носят отговорност, когато протакват дела, тъй като никой нищо не може да им каже, искат от „Атака”. Така съдиите ще бъдат принудени, а не да се чака тяхното благоволение да насрочат дело, каза Сидеров. По думите му до края на тази сесия няколко такива поправки са възможни.
За да се направи това от „Атака” предлагат и да се удължи работното време на парламента и през август.
„Съдебната система работи зле. Тази оценка се споделя и от ЕК”, каза Сидеров. По думите му наистина нещата не вървят в съдебната система.
Цветомира ГЕОРГИЕВА


http://www.focus-news.net/?id=n1421585


За промени в наказателното правораздаване се говори през половин година и и се говори от хора, които никога не са се занимавали с наказателен процес. А пък промените в повечето случай се правят от депутати - бивши адвокати и те са в полза на обвиняемите, реших и аз да си дам предложенията за промени, които според мен биха дали възможност наказателния процес да се отпуши и да има осъдителни присъди.
Първата промяна, която предлагам е да се забрани на съдиите да връщат делата на прокуратурата на каквото и да е основание. Просто текстовете в наказателния процес, който гласят, че при допуснати съществени процесуални нарушения довели до засягане права на пострадалия или обвинямия делото се връщало на прокурора, да отпаднат. Съдиите да нямат право да връщат делото нито от разпоредително заседание, нито от съдебна фаза. Вие да сте гледали американски филм, в който съдията решава да върне делото на обвинението, защото били нарушени някакви права. Няма такъв филм. Ако има нарушени процесуални или материални норми, пречките за процеса се изправят в съдебна фаза. Повдига се ново обвинение от прокурора, т.е привлича се като обвиняем лицето, снемат се обяснения, разясняват се права на страните, предявяват се материали в първото по делото заседание и толкоз.Делото не се връща обратно на прокуратурата.Съдебната фаза е основна фаза на наказателния процес.
Досъдебата фаза в някаква степен даже е излишна по отношение на дела за дребни престъпление.За такива престъпление не е нужно и да се прави досъдебно производство и да се повдига обвинение. Хваща се лицето от улицата, след като е заловено на местопрестъплението. В съда се повдига обвинение.Разпитват се свидетелите в съда без да са разпитвани и на досъдебна фаза даже.
Трябва незабавно да се забрани в НПК на съдиите да връщат делата на прокуратурата, което за мен е смешно. Това просто е отказ от правосъдие. Трябва да се регламентира и друг принцип, а той е че Наказателния процес върви само в една посока. След като е внесено делото от прокурора в съда, Първоинстанционният районен съд няма право да връща делото на прокурора. Второинстанционния съд (Окръжен или Апелативен) няма право да връща делото на първоинстанционния съд или на прокуратурата. Ако Втората инстанция намери процесуални нарушение допуснати в досъдебната фаза или в съдебна фаза пред първа инстанция, то сам ги отстранява. Това ще рече, че пред него се привлича едно лице като обвиняем, снемат се обяснения, разясняват се права, предявяват се материали.Като Втората съдебна инстанция може единствено в първото по делото заседание да констатира и отстрани такива пропуски.
За да не стигаме до крайности смятам, че може да бъде разрешено на Върховния Касационен Съд, когато делото стигне до него да направи само едно връщане на делото и то само на Апелативен съд.Сега много често се случва ВКС да връща делото не на възивзната инстанция, не на първоинстанцияния съд, ами на право на прокуратурта в досъдебната фаза.Така една дело, което се е влачило с години трябва да почне отначало.Ако при второто идване на делото във ВКС върховната съдебна инстанция прецени, че са допуснати отново някакви процесуални нарушения довели до ограничаване на правата на обвиняемия или пострадалия, пред него следва да бъдат отстранени тези пропуски допуснати от прокуратурата или предишните съдебни инстанции.
Другото основно предложение за промяна на НПК е да отпадне Обвинителния акт като форма за внасяне на делото в съда.Обвинителния акт като такъв може би съществува само в българското и съветското право. Прокурора да излезе и да чете "смазващото" обвинение, след което "народният" съд  да издаде смазващата присъда над престъпника.Това е излишен формализъм на едно социалистическо правораздаване. Делото следва да бъде внасяно в съда с едно писъмце съдържащо две изречения. Първото изречение съдържа трите имена на обвиняемия, ЕГН и адреса му. А второто изречение текста от НК, по който е обвинението срещу него. В момента прокурорите не пишат обвинителни актове, а пишат книги.Обинителен акт от 100 страници по някое сериозно дело. Това не е ли смешно. Това е трагично. Тази държава е смешна.Такава държава няма.Такива олигофрени като нас няма в цял свят.



Гласувай:
1



1. born - По логиката на постинга останах с ...
02.08.2010 17:05
По логиката на постинга останах с впечатлението, че всички пропуски, направени от прокуратурата, следва да се коригират и доработват от първата и следваща инстанции на съда. Защо тогава е необходима прокуратура ?!
цитирай
2. born - Що се отнася до олигофрените
02.08.2010 17:08
Че сме олигофрени, то е ясно. Олигофрени сме, че търпим такава тежка и алчна чиновническа съдебна система, включая и прокурорите.
цитирай
3. meto76 - По логиката на постинга останах с ...
04.08.2010 20:02
born написа:
По логиката на постинга останах с впечатлението, че всички пропуски, направени от прокуратурата, следва да се коригират и доработват от първата и следваща инстанции на съда. Защо тогава е необходима прокуратура ?!

Прокуратурата също е участник в съдебната фаза на процеса.И тези действия ще се извършват от прокурора в съдебната фаза, а не от съда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580450
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031