Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 18:00 - Дипломацията ни влезе във фарса "Мисия Чикаго"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1707 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.08.2010 19:48


Дипломацията ни влезе във фарса "Мисия Чикаго" 05.08.2010, 09:57 (обновена 05.08.2010, 10:11)
Наделина Анева, в-к "Сега"
 

Публикуваме този коментар на в-к „Сега" по повод назначаването на Димитър Туджаров, по-известен като Шкумбата, за консул в Чикаго.

Години наред дипломацията ни живее в един виц, на който всички се смеем, но и в който всички участваме. Може би затова филмът "Мисия Лондон" пожъна такъв успех. Той се превърна в огледало на свободата ни... да се излагаме пред света. Веднъж - с престъпните маймунджулъци на разни тарикати, и втори път - официално, чрез дипломатите ни.

Последната история е изпращането в Чикаго на популярния от времето на развития социализъм автор на смешки и пародии Шкумбата. Самата идея вече звучи като виц.

"Назначението му ще е далеч над капацитета на дипломати, които са назначени през последните години", обясни вчера премиерът Бойко Борисов. Какво ще върши Димитър Туджаров там - остава дълбока тайна, но затова пък окончателно затвърди впечатлението, че става дума за политическо решение. Въпреки клетвите, че няма да има повече такива практики. Защото поставянето на Шкумбата в генералното ни консулство в Чикаго става на тъмно, безпринципно и по-важното - според дипломати е извън закона. За него се разбра минути преди да започне мащабната лятна отпуска във Външно. Нито министър Николай Младенов, нито говорителят на МВнР Весела Чернева обясниха какво ще върши Шкумбата зад Океана и как ще помага на българите там. Измъкнаха се с решение на атестационната комисия. Тя отложи част от ротациите в посолствата ни заради икономии на пари, но изненадващо разкрива нов пост за "наш човек" в Чикаго.

Това консулство обслужва общо 14 щата - Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Южна Дакота, Охайо, Уисконсин, Уайоминг. В момента в МВнР вървят трескави съкращения. Да си спомним само как България закри консулството си в Бурса, сочена за "столица на българските изселници", открито през май м.г., и го разкри отново след двайсетина дни, като гафът беше обяснен с техническа грешка. На бюрото на премиера пък беше хвърлен доклад с предложение от министър Младенов за закриване на около двайсетина наши мисии, сред които 5-6 в Европа, като тези в Словакия, Дъблин, Литва, както и генералните консулства в Битоля и Ниш. Мотивът е - пестене на средства.

И изведнъж - Шкумбата заминава за Чикаго

В закона за дипломатическата служба е записана квота от 20% за политически назначения само за ръководители на задгранични мисии. Всички останали задължително трябва да са дипломати. Има вариант временно да се даде дипломатически ранг на друг чиновник, но по ред, предвиден в закона - става дума за служители на друго ведомство с право да изпраща свои представители към посолствата ни. Такива аташета изпращат икономическото, социалното, културните министерства.

Проблемът на Шкумбата е, че не отговаря на условията. За да се спази формално законът, трябва да бъде назначен във Външно от министъра. Тогава обаче изниква въпросът - защо без конкурс и без обявена бройка?

Не се знае има ли нотификация и какъв дипломатически ранг ще му бъде даден, защото не е подписана заповедта за командироване от министър Николай Младенов. Обикновено рангът се определя от трудовия му стаж, обясниха млади дипломати в МВнР, тъй като там всички опитни кадри са в задължителен летен отпуск.

Макар че законът изисква владеене на поне два езика, един от които официален за ООН, Туджаров е представил документ от Британския съвет за преминат курс по английски. Такъв документ може да бъде признат, но само ако е за ниво на владеене на езика. Какъв е случаят на Шкумбата - никой не знае.

Не е ясно и дали е минал курс за консули, а и какъв би бил той за него? За професионалните дипломати този курс е едномесечен, но как да обучиш някого, който хабер си няма от професията? Консулът трябва да познава законите и нравите на страната, в която отива. Трябва да може да общува с компетентните органи, да е винаги на разположение. Към това трябва да се прибавят и проблемите, които в момента имат българите зад граница с издаването на документите за самоличност.

От Външно обясниха пред "Сега", че "Шкумбата ще отговаря за културни и образователни въпроси  и ще подпомага работата с българската общност зад граница". Такава длъжност досега не е имало и от МВнР признават, че е открита именно за него. Служителите в генералното консулство и в момента отговарят по всички тези въпроси, което означава дублиране на задължения.

Според хора от Външно Димитър Туджаров е назначен по същата схема, по която Бисер Киров е станал културен аташе в Москва. Естрадният певец бе поставен от предишната власт, а управлението на ГЕРБ съкрати бройката му в Москва през юли. "Това е първото посолство, в което съкращаваме културен аташе, но ако се наложи, ще го направим и в другите, в зависимост от необходимостта от подобна длъжност", обясни говорителят Весела Чернева.

"Мисията ми като дипломат в Русия е да върнем на картата на този континент културата на България. Не говоря за вертикала на политиката и не искам да я намесвам", обясни преди време пък Бисер Киров пред великотърновския вестник "Борба". Истината е, че докато се правеше на дипломат, той не спираше концертната си дейност в Русия и у нас.

Положението с Шкумбата е следното

- на няколко пъти е бил сред сънародниците ни в САЩ, но... за да ги весели. Работил е като електрошлосер в "Кремиковци" и има диплома за инженер. По-късно завършва магистърска програма в катедра "Риторика" на философския факултет на СУ. Темата на дипломната му работа е "Ораторски изяви на политици, пародирани в електронните медии".

Познава много политици. Сам държи да се знае, че е близък с Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не отказва да е конферансие на редица прояви на ГЕРБ. В едно свое интервю зевзекът Туджаров издава, че би станал и министър, и депутат. Даже би се съгласил да работи в областта на културата - в името на съсипаните читалища в България, на библиотеките. "Аз като гражданин имам позиция и неслучайно на повечето стачки и протести съм на първа линия", казва той. И държи да се знае, че не е член на ГЕРБ, но жена му била сред създателите на структурите на партията в община "Слатина". "И нали знаете - където е жената, там е и родата", шегува се Шкумбата. Наричат го още министър на веселието в Европейския съюз.

В интернет форумите българите от Чикаго въздъхнаха, че поне докато чакат на дългите опашки пред консулството, ще има кой да ги весели.

"След промените имаше един много тежък период, но добрите оцеляхме", мъдро заключава Бисер Киров. Под същото изречение сигурно ще се подпише и Тодор Колев - бивш културен аташе в Торонто. В началото на 90-те изпълнителят на "Черно море..." прекара няколко години в политиката като депутат във Великото народно събрание и културен аташе в посолството ни в Канада. По-късно обясни, че тая работа не е за него, самичък напусна поста и хвана първия самолет за България.

За Канада Тодор Колев заминава, без да знае дума чужд език. Колегите му и до днес разказват как се страхувал да вдига телефона, а когато все пак вдигал, казвал send me a fax.

В поредицата скандални назначения на Външно има още имена, които предизвикват смях през сълзи. Запомняща се ще остане еротичната сесия на Лила в интернет, която после отлетя като консул в Чикаго. "Дипломат е този, който ти казва да идеш на п...а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне!", написа прословутата консулка в личния си сайт преди повече от 3 години. Тогава тя все още бе на работа в МВнР.

Незабравим персонаж остава и Йошката - бившият ни посланик в Германия Николай Апостолов. Преди да бъде депутат от СДС, той е бил търговец на коли втора ръка. Все пак знаеше немски, тъй като висшето си образование бе завършил в ГДР. Бе назначен през 1998 г. от Петър Стоянов. Прякорът му се появи, естествено, след като Апостолов загърби всякакъв етикет и на среща на посланиците с тогавашния премиер Иван Костов свойски говореше за външния министър на Германия Йошка Фишер като за "Йошката". После бе спипан да кара служебния мерцедес в нетрезво състояние. Като истински джигит на пътя отказал да спре на стоп палка и сгази полицейски крак.

Доста се изложихме и във Финландия. Сагата, която се завъртя през 2006 г., е достойна за роман. Експосланикът ни проф. Венелин Цачевски бе обвинен в търговия с алкохол и разжалван, а той пък показа мръсното бельо на българската политика и дипломация. Обясни, че го атакували от ДПС, въпреки че самият професор бе поставен на поста от Ахмед Доган.

Екзотичен дипломат бе и бившият главен прокурор Никола Филчев. В историята на дипломацията ще остане с две неща - с инатлъка да тръгне на задграничен мандат и със самоотлъчката си от казахстанската столица Алмати, което наложи да бъде издирван. А когато журналистите го търсеха за обяснения по телефона, отговаряше: "Тук е "Плод и зеленчук".

http://news.ibox.bg/comment/id_670601478


Тагове:   Чикаго,


Гласувай:
1



1. ok3223 - Така е.
05.08.2010 18:32
Когото си иска ВОЖДО че назначи. Нали за туй е вожд...
НАЗНАЧИ дохоторро дето му мереше пулсо за зам.председател на НС.
Е, после го маана. Но он беше мнооого мушеник.
Назначи, измисли министерство за чужбината на педала -приятел. Господ здраве да му не дава...
Сега пък Шкумбата. Нека весели човеко нашенците и янките.
Нека се поооотърка и отрака и се види сред хора. Наш човек е, заслужил.
А работата не заяк да избяга, се че се намери некой да я свърши...
ОНО И ВОЖДО НЕ Е ЗА ВОЖД, АМА РАБОТИ ЗА МАЙТАП НА ес и свето.
НЕ СЕ КОСИ ТОЛКО, ЧЕ ТИ МИНЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626903
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930