Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2010 18:13 - Доживотна гаранция от Opel?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
2



Доживотна гаранция от Opel? 06.08.2010 16:26 | препоръчай (0) Облекчени начини на плащане, по-дълги гаранции - автомобилните производители се стремят всячески да привлекат вниманието на потребителите към колите си Статия
image

Доживотната гаранция звучи примамливо, но това, че не е обвързана с време, не значи, че може да се ползва безкрайно. Снимка: Opel
































Да успееш да привлечеш вниманието на европейския пазар на автомобили, който е пренаситен с примамливи предложения, оферти, отстъпки и търговски намаления, напоследък не е лесно.

От General Motors, въпреки позитивните отзиви и подобряване на рейтинга на качеството на колите, в това число и на новия им модел Opel Vauxhall Astra, претърпяха спад в продажбите с 5% и загуба на пазарен дял за първата половина на годината в сравнение с 2009.

След този спад обаче от компанията явно доста са се амбицирали да си извоюват отново позициите на пазара и определено привлякоха вниманието на търговци и клиенти. В изявление пред медиите в началото на август стана ясно, че компанията се превръща в първият производител на автомобили, който ще дава „доживотна гаранция“ на колите си.

Макар и необвързана с период, гаранцията за качество все пак се оказа, че няма да е съвсем вечна. Тя ще обхваща пробег до 160 хиляди километра, след което ще спира да важи. Това обясни ръководителят на компанията Ник Райли, цитиран от вестник Wall Street Journal Europe.

"Нашите потребители само ще спечелят от подобряването на репутацията, на облика на нашата компания", отбеляза Райли.

Гаранцията обхваща основни части на автомобилите - двигател, скоростна кутия, електроника и кормилно управление. Изключение са частите, които са постоянно изложени на механично въздействие, като маслени филтри и колани.

В САЩ миналата година от Hyundai спечелиха много клиенти с предложението си за схема на плащане, която позволява на клиентите да върнат колите си, без да дължат наказателни вноски, ако загубят работата си или докажат несъстоятелност, която е настъпила поне година след покупката на возилото.

И докато допреди кризата производителите в бранша масово предлагаха тригодишни гаранции за автомобилите си, който период се счита за нормален за този тип стоки, все повече автомобилостроители започнаха да увеличават гаранционния период на пет години. Този януари южнокорейската компания Kia стана първият представител на бранша, който предлага седемгодишен безплатен сервиз за автомобилите си от датата на тяхното закупуване.

По данни на GM средно шофьорите във Великобритания изминават по близо 20 хиляди километра на година, а 95% от онези, които си купуват чисто нова кола, никога не изминават с автомобила си повече от 160 хиляди километра.

Според анализатори на пазара на автомобили „доживотната гаранция“ на компанията ще позволи на GM да се сдобие с преднина пред останалите производители като Kia, но ще изиграе лоша шега в бъдеще. „Този ход ще направи доставките на използвани модели на Opel оскъдни, но може би именно това са целели“, казва Оливър Кертец, пазарен анализатор във франкфуртската компания HIS Automotive.

http://www.investor.bg/news/article/103847/353.html



Тагове:   Opel,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612106
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930