Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 11:05 - СИЛАТА НА ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1475 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 08.08.2010 16:20


СИЛАТА НА ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ   Над тази статия размишлявах в следствие от скандалите, които се вихрят в нашето обществото между премиер и президент, между изпълнителна и съдебна власт.
         Когата на власт дойде едно ново управление в България характерна негова черта е целта да концентрира власт мислейки си, че така ще реши проблемите на държавата. Да назначи на различни постове свои хора, в агенция, комисии, контролни органи. С концентрацията на власт расте и отговорността за това управление. Какво би се оказало, ако тръгнем в обратна посока да отдадем власт естествено на суверена – народа и да намалим властта на централните органи. Аз съм сигурен, че едно такова управление би имало много по-големи шансове за преизбиране, тъй като народа няма да го държи отговорен за всичко, което се случва в страната. Ще дам пример. В момента от Министъра на вътрешните работи зависи назначението на всички началници в МВР до последния шеф на Районно полицейско управление. Да оставим на страна, че това концентриране на власт в едни ръце може да доведе до някакви форми на авторитаризъм, но същевременно това е и огромна отговорност. Може ли министъра да познава, кой би бил най-добрия началник на Районно управление на полицията(РУП) в Малко Търново или Генерал Тошево например. Естествено, че не може.Но като човек, който го е назначил следва да носи отговорност за неговите действия. Ако това лице се издъни и направи гаф, виновен ще е министъра. Защо системата не се децентрализира. Местните РУП да бъдат под контрола на местната власт. Шефовете на РУП да се назначават от общинския съвет по предложение на Кмета на Общината. Така на месните избори, когато хората избират кмет, ще могат да изискват от него установяването на ред и законност в съответната община.Министъра да назначава само Директорите на областни дирекции на полицията.
            В момента „пряката демокрация” в България се разбира основно, чрез провеждането на референдуми. Има различни инциативи в тази посока на различни партии, например ВМРО. Но изборите също са форма на пряка демокрация. Когата бе избиран Обама ми направи впечатление следния факт. Освен Президент и Вицепрезидент американците избираха лица за около 1 000 000 изборни длъжности в държавната и щатска администрация. Това е огромна цифра. Представете си каква огромна част от американската администрация е на изборни длъжности.Аз не виждам проблема, защо и в България повече длъжности в администрацията не са изборни.Все пак народа дава заплатите на тези хора, чрез данъците които плаща. Така отговорността на едно централно управление за това, което се случва в държавата ще намалее. Ще дам следните примери за възможни изборни длъжности пряко от населението : областни управители, шефове на районни съдилища и районни прокуратури, шефове на окръжни съдилища и окръжни прокуратури; местни шерифи или квартални полицаи.
     Преди година ВСС избираше шефове на Апелативни съдилища.Тогава имаше Декларация на съюза на съдиите, че определен кандидат не става става за шеф на един Апелативен съд, подписка от съдии в този апелативен съд, че този кандидат няма нужните морални качества да бъде шеф на съда. Въпреки това ВСС го избра за шеф на апелативния съд.Този Апелативен шеф от своя страна издигна кандидатурите на още 8 окръжни съдилища, от своя страна тези кандидати са предложи шефовете на още 70-80 районни съдилища. Ето тази зависимост, при която шефа на по-горестоящ съд предлага шеф на долустоящите съдилища смятам за изключително порочна.Т ези зависимости водят да изключително уродливи фирми на правораздаване. Но такава е законовата уредба в България.
          Тези връзки биха били разбити с провеждането на преки избори на шефове на съдилища и прокуратура на районно и окръжно ниво пряко от населението.А пък шефовете на 5-те апелативни съдилища и прокуратури, както и на ВКС, ВАС и ВКП могат да се избират пряко от Народното събрание по предложение на Президента. Така ВСС ще остане орган кадруващ израстването на съдии, прокурори и следователи в системата, но няма да има избор пряко към назначавенето на шефовете на съдилища и прокуратури.Така ВСС може и да изкара един пълен мандат нещо, което не му се е случвало до сега.
         Различни партии развиваха идеи областните управители да се избират пряко от населението, но обикновено когато дойдат на власт те забравят за тези идеи. Смятам, че това са длъжности, които задължително следва да имат изборен характер. Развиването на второ ниво на местно самоуправление е установена практика в Европа.
             За да има някакъв напредък в борбата с престъпността би било добре и кварталните полицай както е в Америка да бъдат избирани от населението. Така на село, когато откраднат кокошките на баба Пена и тя се оплаче на селския полицай ,той няма да каже да не го занимава с глупости, ами ще направи нужното да открие остатъците от кокошките на баба Пена в циганската махала. За такъв пост да може да се кандидатират всеки пълнолетен,неосъждан българин, имащ разрешително за оръжие.
          И последната идея в тази насока е да се въоръжи целенасочено населението особено по селата.Държавата да раздава по селата помощи във вид на огнестрелно оръжие на всеки пълнолетен българин без криминални прояви, за да може той сам да защити себе си и имуществото си от криминални набези.Това ще е мярка, която значително ще намали домовите кражби по села и градове.Същевременно ще дисциплинира властта, която няма да си прави каквото иска, например да влиза по домовете на хората без съдебно разрешение, ако на среща има въоръжено население.



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
2



1. анонимен - Много от идеите ти приемам напълно, ...
09.08.2010 10:56
Много от идеите ти приемам напълно, защото и аз съм стигнал до тях. Аз бих направил още една крачка в тази посока - за всички изборни длъжности трябва да има строги квалификационни изисквания - образование, възраст, съдебно минало, не участие в тоталитарните държавни и обществени организации, неучастие в фалирали дружества и банки и други подобни.
Теодор
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622955
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930