Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 19:12 - Държавата оневини Азер Меликов и компания за безобразията в "Информационно обслужване"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3331 Коментари: 3 Гласове:
2



 

Старото ръководство на "Информационно обслужване" е освободено от носене на отговорност за дейността им през 2009г. Решението е взето от общото събрание на държавната фирма по предложение на настоящия директорски борд. Това става ясно от протокола на събранието провело се на 29 юни, с който "Дневник" разполага.

С това действие на практика държавата признава, че не са извършвани злоупотреби от бившия изпълнителен директор Иво Николов, срещу когото има повдигнати обвинения за безстопанственост и присвояване, както и от предишния председател на надзорния съвет на компанията Азер Меликов, коментираха юристи. Те обаче допълниха, че прокуратурата може да им търси наказателна отговорност, ако реши, че има основания за това.

Всичко това става на фона на направените миналата година разкрития за злоупотреби в дейността на държавната фирма, чийто принципал е министърът на финансите Симеон Дянков. Премиерът Бойко Борисов дори нарече част от ръководството "мъжки вещички" заради получаваните високи заплати. Вчера Борисов не беше открит за коментар. На всички въпроси на "Дневник" министър Дянков отговори с "благодаря".

"Дневник" успя да се свърже с трима от 5-членния директорски борд, по чието предложение е освободено от отговорност старото ръководство. Чавдар Тодоров заяви, че не той е принципал на дружеството и следователно не той освобождава от отговорност. Бившият шеф на националната служба за "Сигурност" о.р. ген.Атанас Атанасов и Бисер Боев отказаха коментар. Останалите Добрин Пинджуров, директор на дирекция "Бюджет" в Министерството на финансите, и Петко Сотиров, отговорник по сигурността във финансовото ведомство не бяха открити.

Предстои намаляване на директорския борд с двама души. Новият съвет на директорите ще бъде избран на извънредно общо събрание на 21 септември. Атанас Атанасов и Петко Сотиров най-вероятно ще бъдат освободени според неофициална информация. Други източници на "Дневник" твърдят, че не ген.Атанасов, а Бисер Боев ще напусне.

Практиката за раздаване на високи възнаграждения, което предизвика гнева на Борисов, продължава в държавната компания. Новият шеф Чавдар Тодоров е взел около 90 хил. лв. възнаграждения от заплата и бонуси за 8 месеца и половина, твърдят източниците на "Дневник". Тодоров обясни, че заплатата му е 5000 лева месечно, но не посочи колко премии е взел.

Чавдар Тодоров беше назначен като прокурист на дружеството още по времето на кабинета "Станишев", а правителството на Бойко Борисов го постави на поста изпълнителен директор. За сравнение предишният началник Иво Николов е получил 104 423 лв. за една година. Това означава, че Тодоров взима малко повече от предшественика си средномесечно.

Междувременно стана ясно, че държавната фирма ще съди до дупка принципала си Министерството на финансите за загубения търг за технологично обслужване на ведомството на министър Дянков. Това беше най-същественото приходно перо на "Информационно обслужване". "Информационно обслужване" загуби търга заради близо двойно по-високите цени, които предложи. То обжалва процедурата пред Върхавния административен съд Заради жалбата все още не са сключени договори с победителите, от което държавата щеше да спести около 30 млн. лв. за 3 години. 

От пресцентъра на Министерството на финансите два дена не успяха да отговорят на въпросите на "Дневник".
Държавата е собственик на 99.5% от капитала на "Информационно обслужване", а останалите акции са собственост на множество лица, купили ги по време на масовата приватизация. Държавната фирма управлява всички инфорни системи на Министерството на финансите, митниците, данъчните, Сметната палата - поддържа регистрите за доходите на политици и дарителите на партии, обслужва базата данни ЕСГРАОН. Преброител е на почти всички избори в последните години. На практика ржавната фирма е най-големият администратор на лични данни в страната по думите на проф.Михаил Константинов, член на ЦИК. Управлението й обаче продължава да бъде толкова прозрачно, колкото и при предишните управляващи.
 


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/12/946150_durjavata_onevini_azer_melikov_i_kompaniia_za/



Гласувай:
2



1. анонимен - нико
12.08.2010 19:56
Те това се казва жас ! Престъпниците не са престъпници ! А върви че вярвай на приказките им за борба с престъпниците ! Тези хубавци са за разстрелване на стадион Басил Левски ,като ги дават по телевизията ( както е в Китай) ! Единият Ивчо го познавам ,бяха го назначили в Б. Пощи ,по линия ха БСП,баща му е съветник на Гоце, пълен боклук ! Абе работата се вижда -оправяне няма,всички комунисти-социалисти,са навързани като свински черва.
цитирай
2. анонимен - Заглавие
15.08.2010 15:06
Коментара е излишен. Аман от педерсти, цигани и крадци.
цитирай
3. анонимен - ГГГ
15.08.2010 15:09
Е ще ги намалят , нали тези които остават трябва да вземат още повече. Няма как да сТАНЕ ПО ДРУГ НАЧИН. ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УУПРАВЛЯВАТ КОМУНЯГИТЕ, АНА СЕГА СЕ КАЗВАТ ГЕРБ. И СА ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623506
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930