Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 23:59 - Путин и Медведев няма да "изгорят" заради пожарите в Русия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.08.2010 12:14


  Путин и Медведев няма да "изгорят" заради пожарите в Русия
Майкъл Стот, Ройтерс

12 Август 2010

 

image
 



Това не е руски вариант на урагана Катрина.

 

Обществената апатия, контролът над медиите и липсата на силна опозиция ще предпазят управляващото дуо в Москва да не пострада сериозно от катастрофалните летни пожари, както се случи с американския президент Джордж У. Буш заради бавното реагиране на неговата администрация на бедствието.

 

Въпреки че рекордните летни жеги завариха руските власти зле подготвени за борба с пожарите и те бавно реагираха на замърсяването с дима, който задушаваше Москва, анализаторите са на мнение, че премиерът Владимир Путин и президентът Дмитрий Медведев ще се погрижат други да поемат вината.

"Хората ще обвинят местните власти или некомпетентността на противопожарните служби, но не и висшите ръководители на страната", заяви Лев Гудков, директор на независимата социологическа агенция "Левада Център".

"Пълният монопол на правителството над масмедиите гарантира, че опозицията е изолирана и не може да изложи становището си", добави той.

Държавните телевизионни канали представиха успокояваща картина на мощен напън на правителството да се пребори с едно необичайно природно бедствие, примесена с изобилни съобщения за други проблеми с климата по света.

Путин и Медведев са показани да поемат водещата роля, заповядвайки на чиновниците да удвоят усилията си, наказвайки мудните и заплашвайки да уволнят кръшкачите.

В типичен коментар телевизия Ен Те Ве докладва в неделя за "значителен напредък" в борбата с пожарите с използването на "нови технологии", без да навлиза в подробности по нито едно от двете твърдения.

Реалността според критиците е, че правителството разполага само с четири самолета за борба с пожари за цялата страна, и че само 10 000 от 166-те хиляди души, борещи се с пожара, имат необходимата квалификация.

Нищо не бе казано по телевизията - главният източник на новини за повечето руснаци, за пагубните последици от жегата и задушаващия дим в столицата за човешкото здраве. Съобщенията в интернет и чуждестранната преса за удвояване на смъртността в Москва и за морги, препълнени с тела, изобщо не се появиха в ефира.

Мария Липман, редактор на изданието "Про ет контра" на московския център "Карнеги", смята че популярността на Путин дори може да се увеличи в резултат на проявите му на "екшън герой" в отговор на пожарите - полезна реклама преди парламентарните избори догодина и президентските избори в началото на 2012 година.

"Путин е активният, човекът, който отива при хората, разговаря с тях, успокоява ги и им вдъхва доверие. Той умее да обръща настроенията на гняв и безпомощност", каза Липман.

Путин, доминиращият партньор в управляващия тандем, предприе многобройни посещения в засегнатите от пожарите райони, като се срещаше с местните жители и обещаваше щедри парични помощи. Той обеща лично да наблюдава възстановяването изгорелите домове чрез интернет видеовръзка.

За разлика от него, Медведев беше в лятната си резиденция в черноморския курорт Сочи, докато горите горяха, след което се върна в Москва, за да скастри чиновниците в Кремъл. Той предприе първото си пътуване до пострадал регион едва седмици след началото на пожарите.

Социологическите институти все още не са събрали данни, отразяващи цялостния ефект от пожарите върху общественото мнение. Но Олга Каменчук от държавния институт за проучване на общественото мнение ВЦИОМ заяви, че евентуален спад на популярността на Путин или Медведев няма да бъде траен.

"Това би било временен ефект, базиран на емоционална реакция на пожарите. Много скоро ще приключи и рейтингът им ще се вдигне отново, след като правителствената пиар машина заработи след лятната ваканция. В Русия няма политическа алтернатива. Няма към кого друг да се обърнеш", каза тя.

Не всеки обаче е убеден, че управляващият тандем ще се окаже "отнеупорен" в дългосрочна перспектива. Дмитрий Орешкин, ръководител на мозъчния тръст Меркатор, смята, че макар пожарите сами по себе си няма да причинят големи вреди на имиджа на Медведев и Путин, те ще задълбочат бавната, но сигурна ерозия на авторитета им пред руския народ.

"Ценностите на Путин са съветски. Могат да бъдат обобщени по слединя начин: "Може и да живеем зле, но живеем във велика, могъща държава и трябва да се гордеем с нея", обясни той. "Сега обаче хората казват: "Не живеем добре, нищо не се подобрява, а и всъщност нашата страна не е чак толкова велика", така че ценностите на Путин може да се окажат фалшиви", добави Орешкин.

Глеб Павловски, близък съюзник на заместник-ръководителя на президентската администрация Владислав Сурков, се съгласи, че пожарите няма да доведат до рязка промяна в рейтинга на кремълските лидери, но призна, че забелязва постепенна промяна в общественото настроение.

"Има общо дискредитиране на политическата класа, неспособна да реагира адекватно, и която според мнозина живее различно - в различни къщи, в стаи с климатик, или в чужбина. Средната класа е вече е по-неспокойна и по-уверена в себе си и започва да се ядосва. Хората искат нещата да бъдат организирани добре. Ако сметнат, че ръководството се справя зле с нещата, те сами ще се заемат с тях, но едва ли ще го направят като политически протест", смята Павловски.

http://mediapool.bg/show/?storyid=168773&srcpos=9

 



  Рейтингът на руските политици гори



image

 

image

По време на чернобилската авария през 1986 г. информационната политика на съветсткото ръководство, насочена към прикриване на истинското положение от обществеността, имаше катастрофални последици. Същото може да се случи и сега, така Deutsche Welle обобщава реакциите на германските медии на пожарите в Русия.

"Огън и лъжа", пише в. Die Welt. Четвърт век по-късно миналото се завръща в Русия и в още няколко части от Европа. Катастрофата в Чернобилската АЕЦ, в резултат на която радиоактивна пепел се изсипа върху руските гори, отново излиза на дневен ред покрай пожарите. Подобно на пуснат от бутилката дух, огънят заплашва да изхвърли в атмосферата радиоактивния изотоп цезий 137 от брянските гори. Не, втори Чернобил няма да има. Но последиците от лошо управляваната катастрофа може да се окажат непредсказуеми, твърди Die Welt.

Историята се повтаря и в друг аспект. По време на чернобилската авария информационната политика на съветското ръководство за скриване на истинското положение от обществеността, независимо от всички клетви за гласност, бе катастрофална. Такава е и сега, твърди Die Welt. Сега сме длъжни да изслушваме уверенията на чивовниците, че ядрените обекти са вън от опасност, докато горите край тях горят. След като пораженията станат ясни, доверието към ръковдството в Москва ще падне още повече. Милиардите, които Русия влага, за да подобри имиджа си ще отидат на вятъра. Истината е най-добрият начин да се завоюва уважение.

Темата продължава Suddeutsche Zeitung. Никога досега рейтингът на президента Дмитрий Медведев и на премиера Владимир Путин не е бил толкова нисък, както в последните дни. При това Путин непрекъснато се старае да се представи в държавните медии като главен борец с пожарите.

Критиките на независимите наблюдатели обаче са насочени именно към него.

Става дума не само за кодекса за горите, подписан от Путин през 2007 г. като президент на страната. Природозащитниците го обвиняват, че с влизането на кодекса в сила, на практика е била премахната длъжността лесничей и потушаването на горските пожари е станало невъзможно. Авторитарната власт в Москва отдава е лишила местните администрации от свободата сами да вземат решения, отбелязва Sьddeutsche Zeitung.

В. Financial Times Deutschland пише, че руският политически елит вече е дескридитиран, тъй като опасността пожарите да засегнат замърсените с радиоактивни елементи зони в страната, се е оказала много по-голяма, отколкото се твърдеше миналата седмица. Властите омаловажиха степента на риска.

Британският в. Independent отбелязва, че сега Путин олицетворява силния лидер, но въпреки това популярността му може да намалее в дългосрочен план. Матю Рожански, заместник-директор на Фонда "Карнеги" за международен мир твърди в британското издание, че в Русия Путин е смятан за силен лидер в традициите на Сталин и Петър Велики. При неговото управление започна втората чеченска война - кампанията срещу ислямските сепаратисти и терористи. Популярността му укрепва благодарение на имиджа му на политик, способен да реагира остро, даже мръсно, ако обстоятелствата го изискват.

Сега като министър-председател той отново пое ръководството и отново играе ролята на силния. Макар че опитите за борба с огъня се оказаха плачевно неефективни, популярността му в краен случай вероятно ще нарасне, но само в краткосрочен план. В дългосрочен план може да спечели повече президентът Медведев, смята Рожански.

Краткосрочните перспективи пред Медведев не са така положителни. Той е президент от съвсем друг тип. Под опеката на Путин Медведев играе ролята на главен дипломат и апостол на "модернизацията" на Русия, което предполага заздравяване на връзките със Запада и борба с корупцията. От гледна точка на средностатистическия руснак младият президент изглежда неспособен да се справи с бушуващата огнена стихия.

Но в дългосрочен план от създалата се ситуация може да спечели именно Медведев. Сега хората се питат защо путинската структура на властта доведе до такова равнище на корупция и некомпетентност на някои места и се жалват, че дори властите по съветско време са били по-ефективни, твърди Рожански.





Тагове:   медведев,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624654
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930